Coronavirus și pisicile

Coronavirus si pisicile

Conținut aprobat de medicul veterinar Franziska Gütgemann

Coronavirușii nu afectează doar proprietarii de animale, ci și prietenii noștri cu patru picioare. Spre deosebire de noul coronavirus uman, coronavirusul felin (FCoV) este cunoscut de mai mulți ani. Acesta include Coronavirusul Enteric Felin (FCV) și virusul mult mai cunoscut al Peritonitei Infecțioase Feline (FIPV). Aceasta din urmă provoacă fatala peritonită infecțioasă felină (FIP), care duce la peritonită și ascită abdominală în cazul pisicilor afectate. Oamenii, în special persoanele imunodeficiente precum vârstnicii și bolnavii, suferă de simptome asemănătoare gripei.

  • Este Covid-19 periculos pentru pisica mea?

    13.03.2020: Primele cazuri de infectare cu Covid-19 la om au fost anunțate în China, la sfârșitul anului 2019. În prezent, mii de oameni din întreaga lume sunt deja bolnavi, iar întrebarea de unde provine coronavirusul SARS-CoV-2 nu a fost încă pe deplin clarificată. Conform stadiului actual al științei, boala respiratorie a fost transmisă la om de la lilieci, pangolini sau șerpi. Conform celor mai recente cercetări, Institutul Federal de Cercetare pentru Sănătatea Animalelor (Friedrich-Löffler-Institut, FLI) consideră că o transmisie a SARS-CoV-2 de la oameni la pisici și invers este puțin probabilă. De asemenea, Covid-19 nu este considerat un risc pentru sănătatea câinilor și altor animale, cum ar fi porci sau găini, deși testul a fost pozitiv pentru un câine din Hong Kong după examinarea nasului și a gurii. Însă, pentru o infecție reală, coronavirusurile trebuie detectate în organism, motiv pentru care, în acest caz, se presupune o contaminare superficială ca urmare a contactului fizic strâns cu persoanele infectate. Cu toate acestea, este de recomandat să respectați măsurile de igienă atunci când îngrijiți animale de companie.

    Covid-19 este probabil inofensiv pentru pisici, în timp ce cunoscutul coronavirus pentru pisici (FCoV) poate fi foarte periculos pentru acestea. Următorul articol explică ce coronaviruși pot afecta pisica, ce simptome apar și modul în care pisicile pot fi protejate de aceștia:

Surse:

kleintierpraxis-wandsbek.de, kleintierpraxis-ninamueller.de