Hrană uscată, umedă și mixtă - care sunt avantajele și dezavantajele?

Hrană uscată, umedă și mixtă - care sunt avantajele și dezavantajele?

Fie că e vorba de hrană uscată, umedă sau mixtă, există multe moduri de a-ți hrăni câinele. Cu toate acestea, s-au iscat multe discuții între"părinții" de câini cu privire la care metodă de hrănire este cea mai bună.

Adevărul este că, atunci când vorbim de hrana pentru câini, contează mai puțin forma și mai mult conținutul. Practic, hrana pentru câini care este declarată hrană completă oferă acestora toate vitaminele, nutrienții și mineralele importante, indiferent dacă este uscată sau umedă. Cu toate acestea, fiecare tip de hrană are avantajele și dezavantajele sale. Pentru a-ți oferi o imagine de ansamblu și pentru a-ți ușura decizia, am rezumat pentru tine diferitele metode de hrănire și caracteristicile lor speciale.

Pentru a răspunde nevoilor individuale ale câinelui tău, cel mai bine este să ceri sfatul medicului veterinar.

Hrană umedăHrană umedă
Hrană uscatăHrană uscată
Hrană mixtăHrană mixtă
SnackuriSnackuri
Lukullus Mini
Purizon

Diverse tipuri de hrană - privire de ansamblu

Tipurile de hrană diferă în ceea ce privește conținutul de umiditate, compoziția și modul de producție. Drept urmare, au diferite caracteristici, ce prezintă avantaje și dezavantaje pentru tine și câinele tău:

Hrană umedă

Hrana umedă are un conținut deosebit de mare de apă, între 60 și 85 la sută. Pentru că are mai mult volum în comparație cu cea uscată, producătorii o ambalează, de obicei, în conserve sau pliculețe.

Hrana umedă completă are, în orice caz, un miros și un gust mai intens decât hrana uscată și, prin urmare, este pe placul câinilor.

În funcție de producător, hrana umedă conține un amestec de diferite ingrediente. Printre acestea se numără, de exemplu, carne, măruntaie, carcase de pasăre, ingrediente vegetale precum cereale sau ierburi, dar și grăsimi/uleiuri, vitamine și minerale. Unele produse conțin, de asemenea, un lichid asemănător unui sos datorită gelifiantului din compoziție. Pentru producție, ingredientele sunt omogenizate (zdrobite și amestecate uniform) și modelate sau prelucrate în bucăți.

Avantaje:

- acceptabilitate sporită datorită gustului mai intens

- asigură un echilibru mai bun al fluidelor

- potrivită pentru animalele bătrâne și câinii cu probleme dentare datorită consistenței mai moi

Dezavantaje:

- termen de valabilitate mai scurt după deschidere

- ar putea duce la o igienă orală precară / poate cauza formarea plăcii și a tartrului (dacă nu există îngrijire dentară suplimentară sau în caz de îngrijire dentară insuficientă)

Hrană uscată

Comparativ cu hrana umedă, cea uscata are un continut de apa foarte scazut, de maximum 14%, motiv pentru care aceasta are un termen de valabilitate mult mai mare.

În funcție de producător, hrana uscată constă, printre altele, în carne deshidratată sau carne proaspătă, sânge, subproduse animale (deșeuri de abator), componente vegetale, grăsimi/uleiuri, precum și vitamine, minerale și antioxidanți.

Hrana uscată este, de obicei, mai bogată în energie decât aceeași cantitate de hrană umedă. Pentru a obține același conținut de energie cu hrana umedă, câinele ar trebui să mănânce o porție semnificativ mai mare.

Hrana uscată este fabricată prin așa-numita extrudare – un proces de producție larg răspândit în industria hranei pentru animale. În cadrul acestui proces, hrana este supusă unei presiuni ridicate cu adaos de vapori de apă, astfel încât este presată printr-o duză în diferite dimensiuni și texturi - de obicei peleți, biscuiți sau crochete.

Avantaje:

- spațiu redus de depozitare și termen lung de valabilitate (nu se strică atât de repede)

- componentele solide ale hranei uscate pot susține curățarea dinților, dar nu sunt suficiente singure / pot reduce formarea plăcii prin abraziune regulată (dar nu înlocuiesc îngrijirea dentară)

- mai ecologică, se utilizează mai puțin material pentru ambalare

Dezavantaje:

- acceptabilitate mai scăzută uneori

- risc de aport insuficient de apă și deficit de apă (deshidratare)

Hrănire mixtă: hrană uscată combinată cu hrană umedă

"Părinții" de câini folosesc adesea hrănirea mixtă pentru a combina beneficiile hranei umede și uscate. De exemplu, poți să dai câinelui tău hrană uscată dimineața și hrană umedă seara.

Cu toate acestea, pentru că aceeași cantitate de hrană uscată conține mai multă energie decât cea umedă, există riscul să calculezi incorect cantitatea zilnică de hrană. Cel mai bine este ca medicul veterinar să calculeze nevoile câinelui și să elaboreze un plan de hrănire. Te poți orienta asupra acestui lucru pe termen lung.

Nu a fost deocamdată confirmat faptul că această metodă de hrănire cauzează probleme digestive câinilor.

Avantaje:

- combină avantajele hranei uscate și umede

- dietă variată

- flexibilitate în viața de zi cu zi și în călătorii

Dezavantaje:

- Pericol de aport excesiv sau insuficient de nutrienți (dacă nu este respectat planul de hrănire)

Hrana semiumedă

Hrana completă semiumedă („semi-moist“) are un conținut mediu de apă de 15 până la 20 la sută – este mai moale și puțin mai aromată decât hrana uscată.

În comparație cu hrana umedă sau uscată, aceasta se găsește adesea sub formă de snackuri (de exemplu, cârnați sau inele).

Avantaje:

- acceptabilitate mai mare

- usor de digerat fiind deja îmbibată în apă

- absorbție de apă mai mare decât în cazul hranei uscate

- potrivită și pentru animalele mai în vârstă datorită consistenței sale mai moi

Dezavantaje:

- snackurile au, de obicei, un conținut mare de zahăr (până la 10 la sută)

Accesorii potrivite

Accesorii

Ai găsit hrana potrivită?! Nu uita nici de servirea hranei. Orice câine are nevoie de propriile boluri pentru apă și hrană. Aici poți alege dintr-o varietate de modele, materiale și culori, în funcție de gusturi și nevoi. Gama noastră cuprinde boluri stabile și rezistente, covorașe care păstrează spațiul de hrană curat, cât și automate de hrană practice, dar și recipiente pentru hrană. Iar dacă îți dorești să stimulezi consumul de apă al cățelului tău, fântânile de apă sunt accesoriul ideal. Prevăzute cu funcții diverse, fântânile mențin gustul proaspăt și reglează fluxul de apă. Descoperă gama noastră variată!

  • Hrană umedă
  • Hrană uscată
  • Snackuri
  • Hrană mixtă
  • Accesorii

Pet approved: testăm pentru tine!

lukullus miniMicul lacomLukullus Mini

Pentru câinii gurmanzi mici ca mine, hrana completă Lukullus Mini oferă exact ceea ce trebuie: rețetă naturală fără cereale, care combină proteine ​​animale, ingrediente vegetale și uleiuri valoroase. Iar boabele mici ale hranei uscate sunt perfect adaptate maxilarului meu mic!

Descoperă >>>
RoccoCând visele devin realitateRocco Classic

Hrana umedă Rocco Classic este dovada vie că visele mele pot deveni realitate: ingrediente 100% proaspete, din care 70% carne și organe - cred că va trebui să mă ciupești :D. Plus că-mi dă un plus de hidratare, lucru perfect acum cu temperaturile în creștere!

Descoperă >>>
kooaNu uita să te speli pe dinți!kooa set îngrijire

Igiena dentară nu este tocmai distractivă , dar cu setul de îngrijire dentară kooa este cu siguranță mult mai plăcut acum! Cu peria moale din silicon pentru degete, tati îmi curăță dinții foarte ușor, iar gelul de dinți vegan are și gust de...? Ei bine, de pui!

Descoperă >>>

Q&A: Întrebări și răspunsuri

Cum funcționează hrănirea mixtă și la ce ar trebui să fiu atent?

Optând pentru hrănirea mixtă, poți decide când și ce tip de hrană să oferi câinelui. Așadar, nu contează dacă dai hrana uscată sau umedă dimineața și invers. Cu toate acestea, evită amestecarea directă a celor două pentru că timpul lor de digerare este diferit.

De asemenea, asigură-te că ai calculat corect cantitatea de hrană. Dacă nu faci asta, câinele tău poate ajunge supraponderal sau subponderal.

La ce ar trebui să fiu atent dacă administrez doar hrană umedă?

Hrana umedă completă conține toate substanțele de care câinele tău are nevoie pentru a trăi. Pentru că, spre deosebire de hrana uscată, nu provoacă nicio abraziune mecanică asupra dinților, placa și tartrul se pot forma în timp. Prin urmare, verifică periodic dinții câinelui și asigură-i o îngrijire dentară adecvată. Snackurile de ros tari sunt, de exemplu, potrivite în acest caz întrucât oferă varietate și plăcerea rosului de lungă durată. Du câinele în mod regulat la medicul veterinar pentru a-i verifica dinții și îndepărta tartrul.

Asigură-te că rația de snackuri este una adecvată și include-le în cantitatea zilnică de hrană.

La ce ar trebui să fiu atent dacă administrez doar hrană uscată?

Pe lângă numeroasele avantaje, hrana uscată are un dezavantaj major: conținutul scăzut de apă. O cantitate suficientă de lichide este vitală pentru organismul câinelui tău. De exemplu, rinichii acestuia au nevoie de suficientă apă pentru a elimina deșeurile toxice din sânge. Deci, dacă hrănești câinele doar hrană uscată, ar trebui să te asiguri că acesta are apă la dispoziție 24 de ore din 24 și că, de asemenea, bea suficientă. 

Cum determin cantitatea corectă de hrană uscată sau umedă?

Cantitatea corectă de hrană depinde de diverși factori. Printre aceștia se numără starea de sănătate a câinelui, vârsta, rasa și nivelul de activitate. De exemplu, un câine senior are nevoie de mai puțină energie decât un câine tânăr sportiv.

Poți afla cum să calculezi cantitatea corectă de hrană accesând zooplus Ghid. În plus, respectă recomandările de hrănire ale producătorului de pe ambalaj și, dacă ai îndoieli, cere sfatul veterinarului.

Cât timp poate rămâne hrana umedă sau uscată în bol?

În bol, mâncarea intră în contact cu bacteriile și enzimele din salivă, ceea ce poate duce la alterarea ei. Pentru a împiedica patrupedul să mănânce harna stricată și să se îmbolnăvească, ar trebui, prin urmare, să o arunci din bol după un anumit timp.

Hrana umedă trebuie aruncată zilnic din bol. Hrana uscată rezistă, de obicei, mai mult, dar nu trebuie să o lași mai mult de două zile.

Care este modalitatea ideală de păstrare a hranei?

Poți afla cât timp poate fi păstrată hrana pentru câini înainte și după deschidere din instrucțiunile producătorului. Cu toate acestea, modul în care este depozitată este crucial:

Sacii de hrană încă nedeschiși este important să fie depozitați într-un loc răcoros (sub 38 °C), uscat și ferit de lumină. În plus, pentru a evita infestarea lor cu dăunători, nu îi depozita pe podea și în spatele ușilor închise.

Conservele de hrană ddeschise trebuie neapărat acoperite și depozitate în frigider pentru a încetini alterarea. Sacii de hrană deschiși ar trebui să fie închiși cât mai ermetic posibil și, de asemenea, depozitați într-un loc răcoros și ferit de lumină.

Cum îți poți da seama dacă hrana umedă sau uscată s-a stricat?

La o primă vedere, nu este întotdeauna ușor să identifici riscurile pentru sănătate din hrană. Cu toate acestea, anumite semne îți indică faptul că hrana ar putea fi deja stricată.

Pe lângă modificările de gust, cele mai frecvente semne de alterare includ decolorarea sau modificarea mirosului.

În ce moment al zilei și cât de des ar trebui să administrez hrana umedă/uscată?

Deși îți poate fi mai ușor să hrănești câinele o dată pe zi, majoritatea veterinarilor recomandă împărțirea rațiilor zilnice în cel puțin două momente de hrănire. Acest lucru este valabil mai ales pentru rasele mari de câini, care sunt predispuse la torsiuni gastrice, care pun viața în pericol.

Ora din zi la care îți hrănești câinele este, de obicei, lipsită de importanță. Cu toate acestea, asigură-te că îi acorzi acestuia o pauză după ce a mâncat și că nu ieși la plimbare sau la joacă împreună cu el imediat după hrănire. Regula generală este: cel puțin o oră, ideal ar fi două ore de odihnă după masă.

De ce ar trebui să țin cont când schimb hrana?

Diferite situații pot face necesară trecerea de la o anumită hrană la alta. Cu toate acestea, schimbarea prea rapidă a hranei poate cauza probleme digestive câinilor. Prin urmare, schimarea ar trebui să se facă întotdeauna încet și precaut, amestecând treptat vechea hrană cu o cantitate mică din ce nouă.

Află ce altceva trebuie să ai în vedere atunci când schimbi hrana din zooplus Ghid.