Hrană uscată, umedă și mixtă - care sunt avantajele și dezavantajele?

Hrană uscată, umedă și mixtă - care sunt avantajele și dezavantajele?

Uscată, umedă sau mixtă - hrana pentru pisici este disponibilă în diverse forme. Cum nu există un răspuns general valabil cu privire la cea mai bună alegere, în rândul "părinților" de pisici s-au iscat multe discuții de-a lungul timpului.

Un lucru este însă cert, când vine vorba de hrana pentru pisici, contează mai puțin forma și mai mult conținutul. Practic, hrana pentru pisici care este declarată hrană completă oferă felinei tale toți nutrienții importanți. Cu toate acestea, fiecare tip de hrană are avantajele și dezavantajele sale, pe care ar trebui să le iei în considerare, mai ales în beneficiul sănătății pisicii.

Pentru a-ți oferi o imagine de ansamblu, am creat pentru tine un scurt rezumat cu privire la diferitele tipuri de hrană și particularitățile lor. Pentru a satisface nevoile individuale ale pisicii tale, cel mai bine este să soliciți sfatul medicului veterinar.

Hrană umedăHrană umedă
Hrană uscatăHrană uscată
Hrană mixtăHrană mixtă
SnackuriSnackuri
Purina ProPlan
wild freedom

Diverse tipuri de hrană - privire de ansamblu

Pe piață vei găsi diverse tipuri de hrană, care diferă unele de altele în ceea ce privește ingredientele, conținutul de apă și modul de producție. Tipul și proprietățile hranei au un impact asupra diferitelor aspecte precum sănătatea, gustul, prețul și termenul de valabilitate, de care ar trebui să ții cont atunci când iei o decizie:

Hrană umedă

Hrana umedă pentru pisici conține între 60 și peste 84 % apă, ceea ce poate avea un efect pozitiv asupra sănătății pisicii spre deosebire de hrana uscată, în special în ceea ce privește bolile tractului urinar și ale rinichilor. Cu toate acestea, din cauza conținutului mare de apă, hrana umedă se alterează mai repede decât cea uscată.

Pentru a spori valabilitatea, producătorii ambalează, de obicei, aceste tipuri de hrană în conserve sau pliculețe. Pe lângă hrana umedă pură, există unele produse care conțin și sos.

În general, hrana umedă pentru pisici are de obicei mai multe ingrediente decât hrana uscată. În funcție de producător, aceasta include, de exemplu, carnea, făină de animale, cereale și, adesea, și măruntaie.

În timpul producției, ingredientele sunt zdrobite și amestecate în recipientul dorit, care este supus la presiune ridicată și temperaturi ridicate. Acest lucru ucide toate bacteriile și germenii conținuti în hrană.

Avantaje:

- acceptabilitate ridicată datorită gustului intens

- conținut mare de lichid (asigură un echilibru mai bun al fluidelor și poate preveni problemele renale și ale tractului urinar)

- potrivită și pentru pisicile fără dinți

Dezavantaje:

- abraziune dentară redusă: poate predispune la formarea plăcii și a tartrului (dacă nu există îngrijire dentară suplimentară sau aceasta este insuficientă)

- termen de valabilitate scurt după deschidere

Hrană uscată

Hrana uscată are, de obicei, un conținut scăzut de umiditate, mai mic de 10%. Acest lucru o face să reziste mai mult decât cea umedă, dar oferă pisicii tale mult mai puțină apă.

În funcție de producător, ingredientele tipice sunt carne deshidratată, subproduse animale, făină animală, cereale, grăsimi/uleiuri, vitamine, aminoacizi precum taurină și antioxidanți.

Pentru producție, industria hranei pentru animale folosește procedee speciale de presiune, cum ar fi extrudarea, în care hrana pentru animale este presată în forma dorită folosind presiune mare și abur - în principal peleți, crochete sau fulgi.

Avantaje:

- depozitare care economisește spațiu și termen lung de valabilitate (chiar și după deschidere)

- componentele solide ale hranei uscate pot ajuta la curățarea dinților, dar nu sunt suficiente singure / pot reduce formarea plăcii prin abraziune regulată (dar nu înlocuiește îngrijirea dentară)

- mai ecologică, se folosește mai puțin material de ambalare

Dezavantaje:

- uneori acceptabilitate mai redusă

- risc de deficit de apă (deshidratare)

Hrană mixtă

Prin hrănirea mixtă, oferi pisicii atât hrană uscată, cât și umedă. Deși calcularea rației corecte este mai dificilă cu acest tip de hrănire, ea combină avantajele hranei uscate și umede.

Cel mai bine este ca medicul veterinar să calculeze rația alimentară a pisicii și să elaboreze un plan de hrănire. Te puteți orienta asupra acestui lucru pe termen lung.

Avantaje:

- varietate pentru pisica ta

- combinație a tuturor avantajelor hranei umede și uscate

Dezavantaje:

- pericol de aport excesiv sau insuficient de nutrienți (când se administrează o cantitate greșită)

Hrana semiumedă

Hrana semiumedă pentru pisici are un conținut mediu de apă, însă o întâlnim mai rar sub denumirea de hrană completă pe rafturile din magazine. Prin urmare, aceasta se găsește adesea sub formă de snackuri, care, în funcție de produs, conțin deseori aditivi pentru a le face mai gustoase.

Avantaje:

- acceptabilitate în general mai mare

- conținut mai mare de apă decât hrana uscată

Dezavantaje:

- snackurile pot avea un conținut ridicat de zahăr

Accesorii potrivite

Accesorii

Ai găsit hrana potrivită?! Nu uita nici de servirea hranei. Orice pisică are nevoie de propriile boluri pentru apă și hrană. Aici poți alege dintr-o varietate de modele, materiale și culori, în funcție de gusturi și nevoi. Gama noastră cuprinde boluri stabile și rezistente, covorașe care păstrează spațiul de hrană curat, cât și automate de hrană practice, dar și recipiente pentru hrană. Iar dacă îți dorești să stimulezi consumul de apă al felinei tale, fântânile de apă pentru pisici sunt accesoriul ideal. Prevăzute cu funcții diverse, fântânile mențin gustul proaspăt și reglează fluxul de apă. Descoperă gama noastră variată!

  • Hrană umedă
  • Hrană uscată
  • Hrană mixtă
  • Snackuri
  • Accesorii

Pet approved: testăm pentru tine!

FeringaDragoste frățeascăFeringa Classic Meat

Fie că este un loc de dormit, jucării sau mâncare, eu și fratele meu Leo împărțim totul. Ei bine, aproape totul. Fac o mică excepție când vine vorba de hrana Feringa Adult Classic, cu conținutul său delicios de carne proaspătă :D

Descoperă >>>
Cosma AsiaCălătorie exotică acasăCosma Asia

Multă carne suculentă sau pește delicat - DA! Fără arome artificiale, coloranți sau conservanți - DA! Exotic cu un strop de orez - DA! Hrană umedă premium pentru o dietă adecvată speciei - DA de două ori! În plus, Cosma Asia în Jelly oferă și acea porție suplimentară de lichide - yummy!!!

Descoperă >>>
PurizonDelicios, desigur!Purizon Adult

Mie mi-au plăcut foarte mult conservele Purizon Adult! File de pui suculent, fructe și legume atent selecționate - și toate acestea fără cereale! Nimic mai potrivit pentru mine, o pisică pufoasă și foarte activă. Abia aștept ca "mami" să deschidă în sfârșit această cutie!

Descoperă >>>

Q&A: Întrebări și răspunsuri

Cum funcționează hrănirea mixtă și la ce ar trebui să fiu atent?

Prin hrănirea mixtă, îmbini avantajele hranei uscate și umede, combinând ambele tipuri de alimente. De exemplu, poți oferi hrană uscată ad libitum (la discreție) și să o completezi cu una sau două mese cu hrană umedă pe zi. Cu toate acestea, evită amestecarea directă a celor două tipuri de hrană, pentru că timpul lor de digerare este diferit.

De asemenea, ar trebui să calculezi cantitatea de hrană în avans pentru a te asigura că pisica nu mănâncă în exces.

La ce ar trebui să fiu atent dacă administrez doar hrană umedă?

Pentru că hrana umedă, spre deosebire de cea uscată, nu provoacă deloc abraziune mecanică asupra dințiilor, acest lucru poate duce treptat la apariția plăcii și a altor probleme dentare. Prin urmare, mergi periodic cu pisica la medicul veterinar pentru a-i verifica dinții și îndepărta tartrul. De asemenea, asigură-te că ai grijă de dinții pisicii și la tine acasă, oferindu-i, de exemplu, snackuri de ros. Nu uita să le incluzi în rația zilnică.

Hrana umedă lăsată în bol se alterează repede, așa că ar trebui aruncată după cel târziu după o zi.

La ce ar trebui să fiu atent dacă administrez doar hrană uscată?

Pe măsură ce îmbătrânesc, multe pisici dezvoltă probleme de sănătate a rinichilor. Prin urmare, este deosebit de important pentru ele să li se asigure un aport echilibrat de lichide.

Așadar, dacă hrănești pisica doar cu hrană uscată, este important să o determini să bea suficientă apă. Oferă-i apă proaspătă non-stop. De asemenea, poți folosi o fântână pentru a stimula setea pisicii tale. Alternativ, poți pune mai multe boluri cu apă prin casă.

Cum determin cantitatea corectă de hrană uscată sau umedă?

Instrucțiunile producătorului de pe ambalaj îți vor oferi recomandări cu privire la cantitatea de hrană pe care ar trebui să o administrezi pisicii. Reține, totuși, că anumiți factori, cum ar fi vârsta sau starea de sănătate a pisicii, pot influența cantitatea de hrană necesară.

De exemplu, dacă pisica ta este una de exterior, nevoile sale de energie vor fi mai mari decât cele ale uneia de interior. În zooplus Ghid vei găsi cele mai importante informații pentru a determina cantitatea potrivită de hrană pentru pisica ta. În mod ideal, ar trebui să soliciți sfatul medicului veterinar.

Cât timp poate rămâne hrana umedă sau uscată în bol?

Cu cât lași hrana mai mult timp în bol, cu atât este mai mare riscul ca aceasta să se altereze. Pentru că alimentele stricate prezintă un risc pentru sănătatea pisicii tale, este important să nu lași hrana în bol prea mult timp.

Hrana umedă trebuie aruncată cel târziu după o zi. Hrana uscată se păstrează, de obicei, puțin mai mult - până la două zile.

Care este modalitatea ideală de păstrare a hranei?

Poți citi termenul de valabilitate al hranei pentru pisici pe ambalaj. Este recomandat să păstrezi hrana, indiferent de tip, sigilată, într-un loc răcoros (sub 38°C) și ferit de lumină.

Conservele sau pliculețe deschise trebuie sigilate ermetic și depozitate într-un loc răcoros. Acest lucru se aplică în special hranei umede, care trebuie păstrată la frigider la 4 până la 7 °C după deschidere.

Cum îți poți da seama dacă hrana umedă sau uscată s-a stricat?

Alterarea hranei este asociată cu diverse modificări. Acestea includ modificări ale gustului, mirosului, culorii și consistenței. Dacă observi astfel de discrepanțe, trebuie să arunci hrana și să clătești bine recipientul cu apă fierbinte și detergent.

În ce moment al zilei și cât de des ar trebui să administrez hrana umedă/uscată?

Spre deosebire de câine, pisicii ar trebui să-i oferi hrană continuu, fără a depăși rația zilnică. De exemplu, hrana uscată se poate oferi ad libitum. Daca alegi hrana umeda, este indicat sa o administrezi de mai multe ori pe parcursul zilei. Nu uita să îndepărtezi în mod regulat resturile de hrană din bol pentru a evita alterarea.

De ce ar trebui să țin cont când schimb hrana?

Schimbarea hranei făcută prea des sau prea repede poate cauza probleme digestive. Prin urmare, este important să abordezi acest subiect în detaliu înainte de a face asta. În orice caz, schimbarea hranei trebuie făcută cu atenție, amestecând treptat vechea hrană cu o cantitate mică din cea nouă.

În zooplus Ghid afli ce altceva mai trebuie să iei în considerare atunci când schimbi dieta pisicii tale.