Angajamentul nostru față de planetă

Angajamentul nostru față de planetă

În calitate de retailer online paneuropean, tratăm cu maximă seriozitate responsabilitatea față de planetă și dorim să contribuim activ la atingerea obiectivelor globale de protecție a climatului. De aceea, măsurăm regulat amprenta noastră de CO2 în conformitate cu standardele Protocolului privind gazele cu efect de seră (GES) și generăm măsuri prin care putem evita sau reduce emisiile.

Studiile științifice arată că retailul online poate avea o eco-balanță favorabilă în ceea ce privește emisiile gazelor cu efect de seră prin comparație cu comerțul în magazinele fizice. Unul dintre aspectele comerțului online care este adeseori scos în evidență ca fiind în mod deosebit dăunător mediului este cantitatea mare de colete returnate. Cu toate acestea, la zooplus rata de retur este frecvent sub 1%, ceea ce reduce în mod semnificativ impactul corespondent asupra mediului.

> Concluzii studiu

Evitarea și reducerea emisiilor CO2

La zooplus, luăm măsuri concrete pentru a reduce emisiile CO2 în diverse arii, cum ar fi:

Rețea logistică eficientăRețea logistică eficientă

Având o rețea densă de depozite în întreaga Europă, ne concentrăm pe distanțe scurte cu scopul de a reduce emisiile în timpul transportului. Colaborăm cu parteneri logistici care acordă prioritate climatului și care folosesc vehicule electrice pentru livrări.

Soluții ecologice de ambalareSoluții ecologice de ambalare

Atât coletele noastre de carton cât și materialul de umplere din colete sunt făcute în cea mai mare parte din materiale reciclabile și pot fi reciclate după utilizare. De asemenea, testăm continuu soluții ecologice inovative pentru a face folosirea materialelor și mai puțin dăunătoare mediului.

Logistică standardizatăLogistică standardizată

Folosim un număr limitat de dimensiuni standard de colete care sunt ajustate în înălțime în funcție de conținut. Acest lucru ajută la reducerea materialului de umplere din fiecare colet și asigură utilizarea maximă a capacității din fiecare camion, astfel find redus umărul total de transporturi.

Limitarea reziduurilor alimentareLimitarea reziduurilor alimentare

Suntem atenți să nu producem reziduuri alimentare inutile și, mai presus de atât, să nu irosim alimente valoroase. De aceea, donăm în mod regulat unor organizații de protecție a animalelor produse alimentare care sunt încă în stare perfectă și care se apropie de data de expirare.

Manevrare corespunzătoare a retururilorManevrare corespunzătoare a retururilor

Produsele returnate din gama de accesorii sunt de obicei recondiționate pentru a fi revândute; donăm produsele care nu pot fi vândute, dar care pot fi utilizate. Oriunde este posibil, optăm pentru repararea produselor deteriorate prin înlocuirea pieselor afectate în loc să înlocuim întregul produs.

Energii regenerabileEnergii regenerabile

Alimentarea cu energie din birourile și depozitele din rețeaua noastră este deja acoperită prin energii regenerabile. De exemplu, biroul nostru central din Munchen este alimentat cu 100% energie verde.

Compensarea emisiilor de carbon

Cu acordul clienților noștri, zooplus plătește o contribuție de protecție a climatului la fiecare comandă, pe care o folosim pentru a sprijini proiecte certificate de protecție a climatului și pentru a reduce cantitatea medie de emisii de carbon aferente unei comenzi. Astfel, cantitatea de CO2 emisă într-o anumită locație este redusă altundeva în lume sau eliminată din atmosferă. Ideea de bază este aceea că pentru atmosferă este crucial ca gazele cu efect de seră să fie reduse în ansamblu, locația unde se întâmplă aceasta nefiind relevantă.

Implicarea zooplus în Tanzania

Angajamentul zooplus

Pentru a evita emisia de gaze nocive cu efect de seră, susținem, de pildă, proiecte de protecție a climatului, ce promovează expansiunea energiilor regenerabile precum energia eoliană și hidroelectrică, sau proiecte care protejează zonele forestiere de defrișare, păstrându-se astfel importante rezervoare de carbon. Ca parte a proiectelor de eliminare și stocare a CO2, zooplus promovează și producția de biochar din deșeuri de bambus, care captează permanent carbonul. Aflați mai multe informații despre angajamentul nostru față de proiecte individuale, precum și despre platforma noastră parteneră Ceezer aici.

Pe lângă aportul lor la protecția climatului, toate proiectele contribuie la unul sau mai multe dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU. De exemplu, în conformitate cu măsurile de protecție a climatului, sunt create condiții de sănătate îmbunătățite sau locuri de muncă pentru populația locală.

Proiectele de evitare a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt certificate conform standardelor internaționale precum Gold Standard, Verra sau Plan Vivo. Proiectele de captare și stocare a carbonului sunt cel puțin deja în faza de precertificare. Aceste standarde independente asigură că proiectele economisesc CO2 în mod demonstrabil și sunt verificate în mod regulat de auditori terți cu privire la impactul lor asupra climatului.

FAQ (Întrebări frecvente) despre compensarea CO2

 • Ce reprezintă contribuția la climat și ce înseamnă compensarea CO2?

  Prin contribuiția voluntară la climat, o anumită sumă de bani este transferată către un proiect certificat de protecție a climatului, care este dovedit a reduce, stoca sau elimina emisiile CO2 din atmosferă. În acest fel, emisiile de carbon produse într-o anumită locație sunt contrabalansate în altă parte a lumii; per total, emisiile sunt compensate. Ideea de bază este aceea că pentru atmosferă este crucial ca gazele cu efect de seră să fie reduse în ansamblu, locația unde se întâmplă aceasta nefiind relevantă. În plus față de compensarea emisiilor de carbon, este fundamental să evităm și să reducem permanent emisiile de carbon.

 • Ce reprezintă proiectele de protecție a climatului?

  Proiectele de protecție a climei ajută la combaterea încălzirii globale prin reducerea în mod demonstrabil a gazelor cu efect de seră, stocarea sau eliminarea lor din atmosferă. Acest lucru este realizat prin abordări diferite, cum ar fi protecția pădurilor, reîmpăduriri sau expansiunea energiilor regenerabile. Proiectele trebuie să îndeplinească standarde recunoscute internațional și sunt certificate și auditate conform unor criterii stricte, cum ar fi Standardul de aur (Gold Standard). Acest lucru asigură și confirmă în mod regulat efectul de protecție a climatului al proiectelor.

  Este foarte important ca aceste proiecte să genereze măsuri adiționale de protecție a climatului, măsuri ce nu ar fi existat în lipsa proiectului. În plus, contribuția la reducerea CO2 din atmosferă trebuie să fie măsurabilă. Fiecare proiect trebuie să garanteze și că emisiile CO2 economisite vor fi folosite doar o dată pentru compensare și că certificatele corespunzătoare vor fi retrase prin registre oficiale.

 • De ce trebuie compensate emisiile de carbon?

  În mod ideal, emisiile ar trebui evitate complet, de exemplu prin trecerea de la combustibilii fosili la energii regenerabile în alimentarea cu electricitate. În cazurile în care evitarea nu este fezabilă, emisiile ar trebui reduse cât de mult posibil: de exemplu, în loc de a trimite un camion umplut doar pe jumătate în fiecare zi, este de preferat folosirea unui singur camion încărcat complet o dată la două zile. Pentru că de obicei nu este posibil să eviți toate emisiile în mod imediat, este necesară compensarea emisiilor rămase.

 • Cum știe zooplus că aceste proiecte reduc, cu adevărat, emisiile de carbon?

  Proiectele de evitare a emisiilor de carbon sunt certificate în conformitate cu standarde înalte de pe piață, cum ar fi Standardul de aur (Gold Standard), și sunt validate în mod regulat de terți externi. Acest proces asigură că atât dezvoltarea, cât și întreținerea proiectelor funcționează în mod corect și că proiectele generează economisirile de carbon promise. Proiectele de eliminare a carbonului, care folosesc adesea tehnologii foarte noi, sunt cel puțin deja în faza de precertificare cu unul dintre standardele internaționale.

 • De ce nu sunt proiecte de protecție a climatului în Europa?

   În țările și continentele industrializate, cum ar fi în Europa, criteriile proiectului de complementaritate și de excludere a numărătorii duble sunt greu de îndeplinit: multe măsuri de protecție a climatului pot fi realizate în mod direct prin promovarea națională a energiilor regenerabile - chiar și fără finanțare suplimentară ca proiect de protecție a climatului. În plus, economiile în țările industrializate sunt atribuite țintelor naționale respective de protecție a climatului și de aceea nu trebuie să fie atribuite o a doua oară ca parte a proiectului voluntar de protecție a climatului.

  În schimb, proiectele din Sudul Global pot avea un impact și mai mare: țările din Sudul Global sunt deseori afectate mult mai puternic de schimbarea climatului față de națiunile industrializate, care au generat majoritatea emisiilor de carbon din deceniile recente. În același timp, țările afectate au de obicei la dispoziție un buget mult mai redus pentru protecția inovativă a climatului. Sistemul de compensare poate prin urmare să promoveze protecția climatului exact în zonele cele mai afectate de schimbările climatice.