Prieteni pe viață: îngrijire de la Kitten la Senior!

În medie, pisicile sănătoase trăiesc între 15 și 19 ani. Un timp îndelungat, plin de momente fericite. Desigur, în viața unei pisici există și diferite provocări legate de etapa de viață în care pisica se află.

Cu cât cunoști mai multe despre etapele vieții unei pisici și despre nevoile sale, cu atât este mai ușor să-i oferi o viață fericită și sănătoasă. Cunoaste-ți mai bine pisica și oferă-i grija de care are nevoie în fiecare etapă a vieții sale!

Etapele vieții la pisici: Kitten
Etapele vieții la pisici: Adult
Etapele vieții la pisici: Senior
Etapele vieții la câini

Kitten: îngrijire adecvată pentru pisoi

Kitten - îngrijire adecvată pentru pisoi

Creșterea sănătoasă a pisoiului presupune și o nutriție sănătoasă a pisoiului după alăptare. Pentru a se asigura că trecerea de la laptele matern la hrana pentru pisoi este ușoară, pisicilor li se oferă multe mese mici înainte de a li se da două mese principale și câteva mese mici din luna a șaptea.

Cerințele nutriționale depind de rasa, vârsta și temperamentul prietenei mustăcioase. Oferă pisicii tale o varietate de hrană umedă și uscată, astfel încât să nu se obișnuiască doar cu un singur tip de hrană.

 • Hrană
 • Esențiale
 • Training
 • Dezvoltare
 • Igienă și îngrijire

6 Etape de dezvoltare a pisoilor

Etapa 1: Pisicuța deschide ochii, dar totusi are nevoie de apropierea mamei.

Etapa 2: Primele săptămâni sunt caracterizate prin somn, creștere și dezvoltare a dinților de lapte.

Etapa 3: Dupa o lună, pisoii încep să meargă și să accepte hrana solidă.

Etapa 4: Pisicile cresc constant până în luna a șasea și trec și prin schimbarea dinților.

Etapa 5: Pisicile devin mature sexual după aproximativ șapte luni.

Etapa 6: După aproximativ un an, creșterea este completă și pisica ta este adultă.

Caracterul pisoilor în primul an

Pe lângă schimbările fizice, pisoii trec prin schimbări majore în primul an de viață, dar și de caracter. Pisicile învață elemente de bază importante de la mama lor, cum ar fi propria îngrijire dar și vânătoarea. De restul socializării te vei ocupa după ce pisoiul râmăne în grija ta.

Pentru ca pisoii să se poată instala într-o manieră relaxată și să se obișnuiască în liniște cu diverse situații cotidiene, trebuie să-i oferi noului venit locuri unde se poate relaxa și odihni în liniște.

Educație & echipamente de bază

Pisicile mici au pretenții mari de la noua lor casă. Un pisoi are nevoie de cel puțin următoarele echipamente de bază:

O casă sigură pentru pisici ar trebui să fie lipsită de pericole, cum ar fi plante otrăvitoare sau ferestre fără protecție anti-înclinare chiar de la început.

Când exersați cu litiera sau îi arătați limite, cel mai important principiu al dresajului pisicilor este: laudă în loc de ceartă - chiar dacă acest lucru este câteodată deosebit de dificil. Pe lângă educație, care poate fi simplificată prin antrenamentul cu clicker, nu trebuie neglijată puterea jocului.

Tigerino - Nisipul preferat al pisicilor

Adult: îngrijire adecvată pentru pisicile adulte

Adult: îngrijirea pisicilor adulte

O pisică adultă are nevoie de aproximativ 300 de grame de hrană umedă pe zi. Cu toate acestea, trebuie să adaptați această valoare orientativă individual la vârsta, greutatea și nivelul de activitate al pisicii. Pisicile de exterior au adesea nevoie de mai multă energie decât pisicile de interior.

Cu sfaturile de pe zooplus Ghid pentru pisici, poți determina cu ușurință cantitatea potrivită de hrană pentru pisica ta. Dacă tigrișorul tău de casă a fost sterilizat, se aplică reguli speciale: hrana pentru pisicile sterilizate trebuie să ofere o mulțime de vitamine și substanțe nutritive fără să conțină prea multe calorii.

 • Hrană
 • Esențiale
 • Training
 • Dezvoltare
 • Igienă și îngrijire

Cum să menții forma pisicii adulte

Vrei să te bucuri cât mai mult timp cu pisica ta? Activitatea suficientă pentru corp și minte, îngrijirea iubitoare și hrănirea corectă sunt pietrele de temelie pentru o viață lungă și fericită.

Între 1 și 7 ani, pisicile sunt în floarea vârstei. În această fază puteți descoperi diferite sporturi pentru pisici. Dupa activitatea fizică, relaxați-vă împreună cu un ritual de îngrijire care o să vă conecteze și mai bine.

Educație & maniere

Dacă pisica ta a venit la tine încă de micuță, nu sunt necesare schimbări majore pentru educarea și îngrijirea ei in stadiul de adult. Pisicile nu sunt deloc fane ale schimbărilor.

Dacă există un eveniment major, cum ar fi schimbarea locuinței sau mutarea pisicii din exterior la interior, atunci e recomandată o reeducare a pisicii, o acomodare, însă trebuie să vă înarmați cu răbdare pentru ca lucrurile să meargă cât mai natural.

Vrem să-ți cunoaștem animăluțul minunat! Creează profil >

Senior: îngrijire & sfaturi pentru o bătrănețe fără griji

Îngrijire adecvată pentru pisici în vârstă

După o viață plină de aventuri, vine timpul când pisica atinge un anumit prag al vârstei și are nevoie să se bucure relaxată de momentele ei de bătrenețe. O îngrijire adecvată pentru pisicile seniore va ajuta pisica ta să-și mențină starea de sănătate și să fie în preajma ta mulți ani la rând.

 • Hrană
 • Esențiale
 • Dezvoltare
 • Igienă și îngrijire

Când o pisică este considerată a fi senior?

Odată cu înaintarea în vârstă a pisicilor, micii tigri devin mai calmi și își extind fazele de somn. La vârsta de zece ani, timpul începe să-și lase amprenta, atât vizual, cât si din punct de vedere al sănătății.

De îndată ce apar primele semne de îmbătrânire, este timpul să adaptăm viața de zi cu zi la cerințele speciale ale pisicilor în vârstă.

Schimbări fizice & mintale

Blana începe să-și schimbe culoarea în gri și devine mai mată.

Mișcările pisicii devin din ce în ce mai lente.

Se schimbă comportamentul de a mânca și de a bea.

Memoria și organele senzoriale se deteriorează. Ca urmare, pisicile mai în vârstă uită adesea sau se plimbă confuze.

Articulațiile și mintea pisicii îmbătrânesc și ele. Dacă artroza sau demența sunt detectate devreme, simptomele pot fi adesea atenuate. Dacă pisica ta nu prezintă simptome, poți preveni diferite semne de îmbătrânire cu mișcare, joc sau alte activități care să-i stimuleze atenția.

Hrănire adecvată pentru pisicile "pensionare"

Hrana de bună calitate va ajuta pisica senioră să rămână sănătoasă și activă pentru o perioadă lungă de timp. Hrana pentru pisicile senioare se caracterizează prin:

 • Ușor de digerat & mestecat
 • Nivel de energie scăzut & adaptat la vărsta pisicii
 • Calitate superioară

Pisicile seniore care suferă de diferite afecțiuni trebuie să urmeze o dietă veterinară specială recomandată de medicul veterinar.

Cum să o ajuți pe pisica ta senioară să se simtă confortabil

Pisicile senioare au nevoie de un lucru mai presus de toate: înțelegere. Schimbările fizice pot duce la evenimente mai neplăcute, precum petele de urină involuntare prin casă, sau imposibilitatea pisicii tale de a face lucruri, pe care înainte le făcea cu ușurință.

O poți ajută oferindu-i o litieră cu margine joasă - pentru un access mai facil sau un mic ajutor pentru cățărarea pe canapea, vizuine și căsuțe confortabile, automate de hrană sau fântăni puțin mai înalte. În felul acesta pisica ta va simți cât de mult o iubești și se va putea bucura de restul vieții sale liniștită și iubită.