Obezitatea la pisici: sfaturi pentru o greutate sănătoasă!

Pisica ta are probleme cu greutatea?

Între 44% și 60% dintre pisicile domestice cântăresc prea mult. Deși procentele variază în funcție de țară și sondajele făcute, problema care ne frământă e că numărul pisicilor care se confruntă cu obezitatea crește de la an la an.

Motivele? Uneori poate fi vorba de mâncare și snackuri, însă alteori bolile grave pot fi cauza. Inclusiv criza provocată de coronavirus și perioada de lockdown se numără printre motive. 71% dintre medicii veterinari afirmă că pandemia a influențat comportamentul de hrănire a animalelor de companie. Prin urmare, vrem să te informăm în detaliu cu privire la ceea ce înseamnă obezitatea la pisici și să-ți arătăm ce poți face în această situație. 

Hrană VET pentru pisici obezeHrană dietetică
Hrană lightHrană light
Snackuri lightSnackuri light
AccesoriiAccesorii
 • Hrană uscată
 • Hrană umedă
 • Accesorii

Pisica mea este obeză?

Dacă bănuiești că pisica ta este supraponderală sau chiar obeză, ar trebui să consulți întotdeauna medicul veterinar ca să știi daca pisica ta cântărește prea mult. Cu toate acestea, în câțiva pași simpli poți chiar și tu să faci o evaluare inițială.

Brandurile noastre cu hrană light și dietetică:

Concept for Life
Hill's Prescription Diet Feline Obezitate & Control greutate
Royal Canin Vet Care Nutrition
Smilla - pentru o viață plină de vitalitate și gust!
Produse Hill's SCIENCE PLAN
Purina Pro Plan
Hrană adaptată la nevoile individuale
Royal Canin Hrană pentru pisici
Cosma - Gust pur & Multă dragoste!
Greenwoods hrană pentru pisici

Hrana potrivită pentru pisicile obeze

Hrana potrivită pentru pisici obeze!
Care este diferența dintre hrana dietetică și cea light?

Hrana dietetică este o hrană special adaptată pentru animalele cu diferite boli. Aceasta se administrează întotdeauna la recomandarea medicului veterinar. De exemplu, există hrană dietetică pentru pisici cu diabet sau cu probleme renale. Prin urmare, hrana dietetică nu este neapărat potrivită pentru pierderea în greutate.

În schimb, hrana light este considerată o hrană cu un conținut scăzut de calorii. De o astfel de hrană este nevoie atunci când pisica e obeză și trebuie să slăbească.

 

Totul este sub control cu ghidul zooplus

Ghid

Cu ajutorul ghidului nostru, vei găsi hrana potrivită pentru pisica ta. Testează ghidul!

Mișcarea - cheia în lupta contra obezității la pisici

Mișcarea ajută în lupta contra obezității
Nu prea mult: nivelul de mișcare trebuie crescut lent

Regula de bază este: nu exagera nici tu și nici pisica. Slăbirea este un proces care poate dura mult timp.

Este foarte important ca tu și pisica să vă bucurați de mișcare. Încurajează pisica să joace jocuri de vânătoare și prins. Pentru început sunt suficiente câteva minute. În timp, poți extinde treptat programul de joacă.

Dacă pisica ta nu este așa jucăușă, poți ascunde o parte din hrană (hrană uscată sau snackuri) în diverse zone ale casei tale sau în jucării. Astfel, pisica va depune efort pentru găsirea hranei. 

Așa recunoști obezitatea la pisici

Palpează pieptul pisicii mișcând ușor mâinile de sus în jos. Când coastele sunt ușor de simțit, totul este în regulă. Dacă trebuie să apeși mai mult pentru a simți coastele, este posibil ca pisica să fie obeză.

Silueta pisicii oferă un indiciu clar dacă aceasta este sau nu obeză: dacă talia sa nu este în mod clar vizibilă, iar aspectul său este mai degrabă rotunjit, atunci e probabil să aibă o problemă de greutate

Ce cauzează obezitatea la pisici?

Cele mai frecvente cauze ale obezității sunt: pisica face prea puțină mișcare și / sau consumă prea multă hrană bogată în grăsimi. Însă și vârsta înaintată, bolile, castrarea, factorii genetici sau stresul psihologic pot duce la obezitate. Prin urmare, consultă întotdeauna un medic veterinar pentru a exclude posibilele boli. 

Ce poate provoca o greutate corporală prea mare?

Consecințele obezității la pisici pot fi foarte diferite. Cu cât obezitatea este mai pronunțată, cu atât sunt de așteptat mai multe probleme de sănătat.

Pe lângă o calitate mai scăzută a vieții și o mobilitate redusă, excesul de greutate crește riscul de leziuni articulare, boli cardiovasculare și respiratorii și diabet. În plus, speranța de viață se reduce în medie cu doi ani.

Accesează  zooplus Ghid  și află  mai multe informații despre obezitate!

De ce trebuie să țin cont atunci când schimb hrana pisicii?

 1. Cel mai important: schimbarea hranei trebuie făcută întotdeauna treptat și cu grijă.
 2. Respectă întotdeauna recomandările medicului veterinar sau ale producătorului hranei atunci când determini cantitatea de hrană. Pe fiecare ambalaj vei găsi informații despre ce cantitate de hrană trebuie administrată pentru a ajunge la greutatea propusă – chiar și câteva grame în plus pot afecta pierderea în greutate.
 3. Ai grijă ca pisica să nu primească resturi alimentare. Snackurile sunt, desigur, permise, însă cantitatea zilnică de hrană trebuie redusă corepunzător.

Atenție: nu supune pisica obeză unei diete FdH (Eat Half)! Acest lucru poate duce la o lipsă de nutrienți importanți. În plus, slăbirea prea radicală poate fi periculoasă pentru pisici și, în cel mai rau caz, poate duce la ficat gras acut.

Accesează zooplus Ghid pentru sfaturi cu privire la nutriția corectă a piscii tale!

La ce să fiu atent atunci când vine vorba de compoziția hranei?

O hrană light bună se caracterizează, pe lângă cantitatea redusă de calorii, prin trei aspecte: un conținut mai scăzut de grăsimi brute și unul mai crescut de fibre brute (fibre dietetice) decât hrana obișnuită. Este important, de asemenea, ca procentul de proteine brute să fie unul constant ridicat pentru a susține musculatura pisicii.

Accesează zooplus Ghid pentru mai multe informații despre hrănirea pisicilor obeze!  

Aceste exerciții combat obezitatea

Din păcate, spre deosebire de câine, nu poți scoate pur și simplu pisica afară și merge la o plimbare mai lungă. Pisicile de interior, în special, au un „teritoriu“ foarte mic pe care îl pot cutreiera.

Sporește nivelul de activitate al pisicii urmând următoarele sfaturi:

 • Fă-ți timp câteva minute în fiecare zi și joacă-te activ cu pisica.
 • Apelează la diverse obiecte de ajutor: pernițe umplute cu diverse plante, mingiuțe, șoricei de jucărie, undițe, jucării de inteligență, dar poți folosi și obiecte de zi cu zi precum hârtie foșnitoare, cutii de carton sau plută, ce vor trezi curiozitatea pisicii.
 • Lanternele mici sau indicatoarele cu laser stimulează, de asemenea, instinctul de vânătoare al pisicii.
 • Creează posibilități de cățărat pentru pisică și recompenseaz-o pentru a o stimula să se cațere.
 • Ascunde mâncarea în diverse locuri în casă sau, dacă este posibil, construiește obstacole în drumul spre bolul de hrană.
 • Chiar și jucăriile pentru stimularea inteligenței prin hrană determină pisica să depună efort pentru a obține hrana.

Accesează zooplus Ghid pentru a afla mai multe despre sportul pentru pisici!   

Este agility potrivit pentru pisicile obeze?

Agility este potrivit pentru pisicile sănătoase. Cursele cu obstacole vor determina pisica să facă mișcare, oferind, în același timp, și diversitate. Cu toate acestea, un astfel de sport este dificil pentru pisicile obeze.

În primul rând, unele exerciții pot fi dăunătoare pentru articulațiile pisicii. Pe de altă parte există și riscul ca pisica să fie copleșită rapid (cursa de obstacole trebuie parcursă într-un timp scurt). În plus, pisicilor obeze nu le place să facă mișcare, așa că trebuie încurajate mai mult.

Pe scurt: Agility nu este indicat pentru pisicile foarte obeze, iar antrenamentul necesită mult timp și răbdare. Pisica obeză trebuie să execute exercițiile lent. Acordă atenție nu timpului, ci executării corecte.

Pentru a vedea dacă agility este potrivit pentru pisica ta, exersează câteva exerciții simple. Accesează zooplus Ghid pentru a afla mai multe despre jocuri și mișcare pentu pisici. 

Tiaki plușTunel pentru pisici TIAKITunelul lui Soko

Tunelul cu covoraș de pluș de la TIAKI este mai mult decât un loc de joacă încântător. Îl folosesc atunci când vreau să-mi fac somnul extins de frumusețe. Cum tunelul dispune de trei intrări, și sora piscă mai mică se poate juca uneori cu mine.  

Descoperă tunelul
natural paradiseNatural ParadiseElvis în Paradis

Ansamblul de joacă Natural Paradise Amaryllis S nu are doar un aspect frumos ce atrage toate privirile, însă stâlpii robuști de zgâriat din sisal rezistă fără probleme ghearelor mele puternice. Dacă zgâriatul te obosește foarte mult, ai, din fericire, la dispoziție un hamac confortabil pt. odihnă.

Către ansamblu
Către jucărieTIAKI Fun PuzzleBiscotte o adoră

Cu jucăria inteligentă pentru pisici Tiaki Fun Puzzle, trebuie să depășesc obstacole înainte de a-mi putea mânca delicatesele. Nu ma plictisesc niciodata. Este activitatea perfectă dacă vreau să fiu ocupat mai mult timp.

Către jucărie

Cum previn obezitatea la pisici?

Acordă atenție dietei adaptate în funcție de nevoie & alege hrana potrivită

Acordă atenție dietei adaptate în funcție de nevoie & alege hrana potrivită.

Cântărește cantitatea zilnică de hrană & include și snackurile în aceasta

Cântărește cantitatea zilnică de hrană & include și snackurile în aceasta.

Încurajează pisica să fie activă

Încurajează pisica să fie activă (ascunde-i hrană în diferite locuri, creează modalități de cățărare, etc).

Joacă-te cu ea zilnic!

Planifică în fiecare zi câteva minute de joacă.

Palpează coastele & ține-i sub observație silueta

Palpează coastele pisicii & ține-i sub observație silueta.  

Cântărește regulat pisica & du-o la veterinar

Cântărește regulat pisica & mergi cu ea la veterinar.