Pisici

În acest ghid vei găsi o mulțime de sfaturi și informații importante despre pisici. Pentru că, pe cât e de frumoasă viața alături de o pisică, pe atât de important este să-i înțelegi caracterul, nevoile și comportamentul. Astfel, te asiguri că pisica ta se va simți bine cu tine și că tu și familia ta vă veți bucura cât mai mult de ea. În primul rând, îți oferim informații despre diferitele rase de pisici, care, pe lângă diferențele de aspect, au și avantaje și dezavantaje specifice în ceea ce privește îngrijirea lor. Citește mai mult

Rase de pisici

Scottish Fold

Ce iese în evidență la pisica Scottish Fold: urechile lăsate. La prima vedere, ai zice că pisicii Scottish Fold îi este doar frică. De fapt forma urechilor este moștenită genetic. Împreună cu fața rotundă, acestea îi oferă pisicii aspectul unui animal de pluș. Această rasă de pisici provenită din Scoția este considerată foarte potrivită pentru copii, datorită personalității sale calme și iubitoare.

5 min

Cu pisica în avion: ce trebuie să știi pentru o călătorie plăcută

O călătorie cu avionul este pentru pisică și mai neplăcută decât cea cu mașina. Mirosurile necunoscute, zgomotele puternice și egalizarea presiunii fac zborul incomod chiar și pentru pisicile liniștite de interior. Din păcate, nu este întotdeauna posibil să eviți să călătorești cu pisica în avion. Indiferent dacă te muți sau rămâi în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp, cu puțină pregătire, vei putea face ca zborul să fie cât mai confortabil pentru pisica ta.
7 min

Cum să acomodezi pisica în casa nouă? Sfaturi pentru o mutare mai ușoară

Pisicile își iubesc teritoriul, indiferent că vorbim despre cele de curte sau de apartament. Aici își fac plimbările zilnice, cunosc toate ascunzătorile și se fac comode în locurile lor preferate. Însă ce se întâmplă când vrei să te muți? Ce poți face pentru a acomoda cu ușurință pisica în casa nouă? Îți dăm noi câteva sfaturi despre acest subiect.
6 min

9 sfaturi pentru alegerea cuștii de transport pentru pisică

Cușca de transport se află printre echipamentele de bază pentru pisici. Indiferent că îți iei o pisică de la adăpost, de la crescător sau de la un prieten – animalul trebuie transportat în siguranță către casă. Vei avea nevoie de cușca de transport și pentru vizitele la veterinar. Așa că alegerea cuștii de transport pentru pisică trebuie să se întâmple chiar înainte de adopția animalului. În acest articol vei găsi 9 sfaturi pentru alegerea cuștii de transport pentru pisică.
6 min

Scottish Fold

Ce iese în evidență la pisica Scottish Fold: urechile lăsate. La prima vedere, ai zice că pisicii Scottish Fold îi este doar frică. De fapt forma urechilor este moștenită genetic. Împreună cu fața rotundă, acestea îi oferă pisicii aspectul unui animal de pluș. Această rasă de pisici provenită din Scoția este considerată foarte potrivită pentru copii, datorită personalității sale calme și iubitoare.
10 min

Persană

Blănoasa Persană este una dintre cele mai cunoscute pisici din lume. Nici nu e de mirare, pentru că Persana cunoscută și ca „Gorbe-ye irāni“ (în română „pisica iraniană”) este una dintre cele mai vechi rase de pisici. Asta în ciuda faptului că Persana pe care o știm noi astăzi, în niciun caz nu provine din Orient!
12 min

Burmeză

“Pisica aducătoare de noroc” – această descriere a pisicii burmeze din țara sa de origine se potrivește perfect rasei! Aceste vorbărețe iubesc oamenii și își petrec viața jucându-se și zbenguindu-se!
4 min

Suplimente alimentare pentru pisici

O conservă pentru pisici conține tot ce are nevoie iubita ta felină pentru a fi sănătoasă – adevărat sau fals? Pentru început, „hrană completă” este acea mâncare prin care pisica primește tot ce are nevoie pentru a duce o viață sănătoasă, prin adăugarea de vitamine și minerale. Ai putea crede că este suficient, însă în funcție de vârstă, constituție și posibilele boli, multe feline au nevoie de nutrienți adiționali sub forma suplimentelor alimentare pentru pisici. Din fericire, există o gamă largă de suplimente alimentare pentru pisici, pe care stăpânii de feline o pot folosi pentru a completa dieta animalului! Micul nostru ghid despre subiectul suplimentelor alimentare pentru pisici te poate ajuta să găsești compoziția corectă a hranei!
5 min

Plante toxice pentru pisici

Grădina a început să înflorească și pisica roade fericită plantele din ea. Pe cât de frumos ar părea acest scenariu, el poate pune viața felinei în pericol. Nu orice plantă este sănătoasă pentru pisică! Asigură-te că nu ai în grădină sau în locuință plante toxice pentru pisici. Citește acest articol pentru a afla ce este otrăvitor pentru pisici.
3 min

Iarba mâței (Catnip)

Multor pisici le place mirosul de iarba mâței. Din punct de vedere botanic, aceasta face parte din grupa Labiatae. Numele plantei – catnip în engleză - este dat de faptul că atrage pisicile ajunse la maturitate sexuală. Reacția pisicilor la iarba mâței variază în funcție de factori genetici și este puternică doar la circa 50% dintre pisici. Nu doar pisicile domestice sunt atrase de ea, ci și felinele mari. Pe de altă parte, se spune că mirosul îndepărtează șobolanii.
4 min

De ce te linge pisica?

Probabil ai observat că două pisici care se plac au obiceiul de a își curăța blana una alteia. Este clar un gest de afecțiune între pisici. Dar de ce te linge pisica pe tine?
8 min

„Ajutor, pisica face în pat!“

Pisicile sunt cele mai curate animale de companie. Dar ce poți face dacă, din senin, pisica urinează în pat în loc să folosească litiera? De ce fac pisicile în pat și cum poți scăpa de acest obicei neplăcut? Află ce cauzează comportamentul dezordonat al unei pisici, cum o poți ajuta în această situație și cum îți poți proteja patul de urină de pisică.
6 min

Pisica tușește: cauze și tratament

Din punct de vedere medical, atunci când pisica tușește, se întâmplă o expulzare explozivă de aer din plămâni prin gura pisicii. Cauza acestui simptom este mereu un stimul care declanșează reflexul de tuse. Scopul acestui reflex este fie să scuipe corpuri străine, fie să îndepărteze mucusul bronhic din căile respiratorii. Tusea la pisici este foarte comună și poate avea diverse cauze.
5 min

Răceala la pisici: cauze, simptome, tratament

La fel ca noi oamenii, și pisicile răcesc. În majoritatea cazurilor de răceală la pisici, simptomele sunt cele tipice: tuse, nas înfundat și oboseală. Acestea sunt rezultatul unei infecții virale inofensive, provocată de agenții patogeni specifici gripei feline. Aceștia sunt întâlniți des în adăposturile de animale sau în casele cu mai multe pisici. Unii agenți patogeni pot afecta grav sănătatea pisicii, motiv pentru care diagnosticarea detaliată urmată de un tratament eficient sunt foarte importante.
10 min

Despre sterilizarea pisicii: la ce vârstă se castrează pisicile și alte întrebări

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!
7 min

Cum să faci din locuința ta un loc sigur pentru pisică

Nu doar traficul rutier este periculos pentru pisici. Există și alte tipuri de pericole ce se ascund prin casă. Acest articol îți prezintă cele mai importante surse de pericol și îți arată cum să faci din locuința ta un loc sigur pentru pisică. Există o zicală veche care spune că pisicile au nouă vieți – și au nevoie de ele. Strada e un loc periculos. Dar și apartamentul are destule riscuri. Pentru că pisicile sunt curioase din fire. Pisoii vor mereu să încerce să se urce peste tot și nu știu să recunoască pericolele din casă. Din fericire există câteva metode prin care poți face din locuința ta un loc sigur pentru pisică. Învață despre asta și elimină cele mai importante surse de pericol.
5 min

Este pisica fericită?

Atunci când iubim pe cineva, e normal să vrem să fie fericit – și ne place să contribuim la fericirea sa. Bineînțeles, acest lucru se aplică și când vorbim despre iubirea pe care o purtăm felinelor cu care ne împărțim viața. La urma urmelor, și ele ne fac fericiți. În primul rând, trebuie să știi că este foarte simplu. Dacă îi oferi o viață adecvată, care să corespundă nevoilor sale, cel mai probabil ai o pisică fericită. Așadar, trebuie să îi oferi pisicii hrana de înaltă calitate. Totodată, are nevoie să o stimulezi cu jucăriile potrivite în funcție de cât de inteligentă este. De asemenea, pisica are nevoie de un stâlp de cățărat pentru a își ascuți ghearele, precum și de unul sau mai multe locuri unde să se poată retrage, cum ar fi o vizuină de pisici. În funcție de rasă sau de personalitatea sa, pisica are nevoie de mai multă sau mai puțină mișcare în aer liber. Și bineînțeles – ai ghicit deja - ce face majoritatea pisicilor foarte fericite: multe mângâieri! Dacă îi oferi pisicii toate acestea, poți să fii sigur că o duce bine. Pentru a fi siguri, am întrebat câțiva experți care sunt semnele clare că ai o pisică fericită. Și acestea sunt răspunsurile:
11 min

Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi

Urmează să aduci un pisoi acasă? Felicitări! Acum trebuie să găsești o metodă să obișnuiești o pisică nouă în casă. Pisicile sunt creaturi unice, pe atât de independente, cât și de sensibile. Multe pisici simt, cu mustățile lor delicate, starea de spirit a omul lor și le place să îl consoleze când este cazul. Sensibilitatea lor și simțul seismografic sunt atât de pronunțate, încât ele pot presimți fenomene precum cutremure și furtuni.
6 min

Vaccinarea pisicii

Pentru ca pisica ta să fie sănătoasă și ca să te poți bucura de ea mult timp, ar trebui să o vaccinezi. În caz contrar, pisicile pot suferi de boli grave care ar putea avea urmări permanente sau, în cel mai rău caz, pot duce la moartea acesteia. Doar veterinarii se pot ocupa de vaccinarea pisicii. De asemenea, doar ei au voie să completeze carnetul de sănătate al acesteia. Prin intermediul fiecărui vaccin sunt injectați agenți patogeni în pisică, dar aceștia nu cauzează nicio boală. Cu ajutorul acestora, pisica își formează așa numiții anticorpi. Aceștia previn pisica din a contacta diverse boli.
5 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de genotip pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. Creșterea pisicilor are loc în șase faze, ce se desfășoară pe parcursul primului an de viață. Este necesar să cunoști aceste etape de dezvoltare ale pisicilor, pentru a oferi puiului tău începutul perfect pentru o viață sănătoasă și pentru a îi oferi tot suportul necesar în timpul procesului de creștere.
11 min

Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi

Urmează să aduci un pisoi acasă? Felicitări! Acum trebuie să găsești o metodă să obișnuiești o pisică nouă în casă. Pisicile sunt creaturi unice, pe atât de independente, cât și de sensibile. Multe pisici simt, cu mustățile lor delicate, starea de spirit a omul lor și le place să îl consoleze când este cazul. Sensibilitatea lor și simțul seismografic sunt atât de pronunțate, încât ele pot presimți fenomene precum cutremure și furtuni.
7 min

Sport pentru pisici: cum să ajuți felina să ajungă la greutatea ideală

Câteva gustări delicioase în plus, în lipsa unor sesiuni de joacă care să consume surplusul caloric, duc întotdeauna la kilograme în plus. Așa că întrebarea evidentă este: există și sport pentru pisici? Cu ajutorul acestor cinci exerciții fizice pentru pisici poți încuraja pisica să facă sport și să piardă kilogramele nedorite.
7 min

Cum să faci jucării handmade pentru pisici: 5 idei simple și ieftine

Pisicile își urmează instinctele de vânători atunci când se joacă. Joaca este importantă și, cu cât mai variată este jucăria, cu atât mai bine. Cinci idei pentru jucării handmade pentru pisici – din materiale care nu costă mulți bani și care pot fi găsite prin casă. Joaca menține pisicile într-o formă fizică bună și le dă ocazia să își urmeze instinctele de vânători. Este și distractivă, dar și construiește o relație mai bună între oameni și pisici. Activitatea regulată este importantă mai ales pentru pisicile de apartament, care nu pot vâna afară. Poți face jucării interesante pentru pisici, din diverse obiecte, cum ar fi cutii de carton, role goale de hârtie igienică și dopuri de la sticlele de vin – ieftin și fără prea mult efort.
6 min

Lasere pentru pisici

Poate fi un laser pentru pisici o jucărie bună? Există opinii diferite în legătură cu această problemă. În cele ce urmează vom enumera câteva aspecte, care te vor ajuta să compari avantajele și dezavantajele și pentru a lua o decizie bună pentru pisica ta.
Cele mai utile articole
Pisici Pisici tinere

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de genotip pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. Creșterea pisicilor are loc în șase faze, ce se desfășoară pe parcursul primului an de viață. Este necesar să cunoști aceste etape de dezvoltare ale pisicilor, pentru a oferi puiului tău începutul perfect pentru o viață sănătoasă și pentru a îi oferi tot suportul necesar în timpul procesului de creștere.
Pisici Rase de pisici

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
Ultimele articole
Pisici Rase de pisici

Scottish Fold

Ce iese în evidență la pisica Scottish Fold: urechile lăsate. La prima vedere, ai zice că pisicii Scottish Fold îi este doar frică. De fapt forma urechilor este moștenită genetic. Împreună cu fața rotundă, acestea îi oferă pisicii aspectul unui animal de pluș. Această rasă de pisici provenită din Scoția este considerată foarte potrivită pentru copii, datorită personalității sale calme și iubitoare.
Pisici Nutriția pisicilor

Suplimente alimentare pentru pisici

O conservă pentru pisici conține tot ce are nevoie iubita ta felină pentru a fi sănătoasă – adevărat sau fals? Pentru început, „hrană completă” este acea mâncare prin care pisica primește tot ce are nevoie pentru a duce o viață sănătoasă, prin adăugarea de vitamine și minerale. Ai putea crede că este suficient, însă în funcție de vârstă, constituție și posibilele boli, multe feline au nevoie de nutrienți adiționali sub forma suplimentelor alimentare pentru pisici. Din fericire, există o gamă largă de suplimente alimentare pentru pisici, pe care stăpânii de feline o pot folosi pentru a completa dieta animalului! Micul nostru ghid despre subiectul suplimentelor alimentare pentru pisici te poate ajuta să găsești compoziția corectă a hranei!
Pisici Sănătatea și îngrijirea pisicilor

Pisica tușește: cauze și tratament

Din punct de vedere medical, atunci când pisica tușește, se întâmplă o expulzare explozivă de aer din plămâni prin gura pisicii. Cauza acestui simptom este mereu un stimul care declanșează reflexul de tuse. Scopul acestui reflex este fie să scuipe corpuri străine, fie să îndepărteze mucusul bronhic din căile respiratorii. Tusea la pisici este foarte comună și poate avea diverse cauze.

Indiferent că vrei să cumperi o pisica de rasă sau să adopți de la un adăpost de animale, aici vei găsi răspunsul la întrebarea “Cum aleg pisica potrivită pentru mine?” După ce ai luat decizia finală, vor apărea multe întrebări atunci când ajunge noul membru al familiei acasă: Cum o familiarizez cel mai bine cu locul? De ce are nevoie o pisică? Vei găsi toate răspunsurile în acest ghid.

Și poți fi sigur că vei întâmpina și probleme legate de îngrijirea pisicii, însă în ghidul nostru vei găsi informații importante cu privire la acestea. De exemplu, îți vom explica cum să îți dresezi pisica și cum să o dezveți de comportamentele nedorite, cum ar fi agresivitatea față de alte pisici. Ghidul zooplus abordează și subiectul îngrijirii pisicii, astfel încât să-ți poți păstra mica felină în cea mai bună stare de sănătate posibilă. De asemenea, vei primi informații despre bolile de pisici existente. Vei afla și ce poți face în privința paraziților, ce vaccinuri sunt necesare și cum să îngrijești blana pisicii tale în mod adecvat.

Vei găsi și toate informațiile importante pe care trebuie să le știi despre nutriția pisicii tale. Informează-te despre varietatea, avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de hrană și cum să alegi mâncarea potrivită pentru pisica ta. Unele pisici au nevoi nutriționale speciale, despre care poți de asemenea afla din zooGhid. Și nu în ultimul rând, vei afla cum poți pleca la drum cu pisica ta: Cum asigur siguranța și bună-starea pisicii atunci când călătoresc? Ce sisteme de transport există și cum îl aleg pe cel potrivit pentru mine? Ghidul nostru îți oferă răspunsuri la toate aceste întrebări și este alături de tine cu sugestii și sfaturi competente referitoare la tot ceea ce presupune întreținerea unei pisici.