Creșterea păsărilor

Păsările sunt considerate animale de companie foarte populare. Nu e de mirare - coloratele înaripate atrag multe priviri și aduc viață în casă. Dar gândește-te bine înainte să îți cumperi o pasăre, deoarece nu mereu ai cum să le oferi păsărilor un mediu adecvat speciei. Ține cont de faptul că fiecare specie de pasăre are propriile cerințe de îngrijire. Iată câteva întrebări tipice, pe care ar trebui să ți le pui cu privire la creșterea unei păsări: cât de mare ar trebui să fie colivia pentru pasărea dorită? Poate fi ținută înăuntru sau afară? De ce accesorii ai nevoie pentru casa păsării? În ghidul zooplus vei găsi răspunsuri la aceste întrebări, precum și alte informații importante despre creșterea păsărilor.  Citește mai mult

Creșterea păsărilor

Creșterea găinilor: răspunsuri la cele mai importante 10 întrebări

Un ou organic proaspăt la micul dejun în fiecare dimineață? Dacă ai găini în propria grădină, nu este nicio problemă. O mică grădină, un coteț de găini, un grup de trei-patru găini și „proiectul tău ecologic cu ouă" este gata. Iată răspunsuri la cele mai importante întrebări despre creșterea găinilor, care te vor ajuta să te asiguri că găinile tale depun mereu ouă.

6 min

Socializarea perușilor

În Australia, țara lor natală, perușii trăiesc în stoluri mici sau mari. În stol ei au un partener permanent cu care rămân de obicei pe viață. Pentru ca un peruș să se simtă confortabil în casa ta, el trebuie să socializeze cu alți peruși.

Ce pasăre mi se potrivește cel mai bine? 

La început apare inevitabil întrebarea: ce pasăre mi se potrivește cel mai bine? Pe de o parte, trebuie să ții cont că păsările au nevoie de mult spațiu. Locuința ar trebui să ofere suficient spațiu pentru o cușcă de dimensiuni adecvate, dar și pentru zborul liber. Păsările mai mari, cum ar fi papagalii, au nevoie de și mai mult spațiu. Gândește-te și la nivelul de zgomot înainte de a achiziționa o pasăre. Astfel eviți conflictele cu vecinii, dacă este necesar. Nu uita că unele păsări pot ajunge la o vârstă foarte înaintată.

Îngrijirea păsărilor: cușcă, volieră ș.a. 

Un aspect important de reținut atunci când ai păsări: ele nu trebuie ținute niciodată singure. Au nevoie de contact cu alte păsări și ar trebui să trăiască cel puțin în perechi. În caz contrar, păsările pot dezvolta tulburări de comportament. Prin urmare casa lor trebuie să fie suficient de mare. Întotdeauna se aplică următoarea regulă: cu cât mai mare, cu atât mai bine. Dimensiunile minime depind nu numai de numărul, ci și de mărimea păsărilor. Materialul coliviei, al volierei și al altor echipamente trebuie să fie ușor de curățat și să nu afecteze sănătatea animalelor. 

Locația casei pentru păsări joacă și ea un rol important în îngrijirea corectă a păsărilor. În orice caz, păsările trebuie protejate de curenții de aer. Asigură-le în același timp suficientă lumină naturală. E important ca ele să poată zbura liber zilnic, pentru că acesta este un lucru natural pentru ele. Nu uita să iei în considerare siguranța păsărilor. Prin urmare plantele otrăvitoare și alte obiecte periculoase ar trebui îndepărtate. Le poți ține și într-o volieră în aer liber, însă pentru fiecare specie de păsări se aplică cerințe diferite. Trebuie făcute pregătirile adecvate, mai ales la temperaturi scăzute, deoarece nu toate speciile de păsări sunt potrivite pentru vremea rece.

Amenajarea casei de păsări 

Ce nu trebuie să lipsească dintr-o casă ideală de păsări? În afară de un adăpost adecvat, ai nevoie și de accesorii potrivite. „Locuința” păsării trebuie curățată o dată pe săptămână și trebuie schimbat așternutul igienic de pe podea. În plus, păsările trebuie să aibă la dispoziție o zonă de scăldat. E important să existe și mai multe suporturi, care să fie plasate astfel încât păsările să poată zbura pe o distanță scurtă. Se recomandă ca acestea să aibă diametre diferite, în caz contrar păsările își vor forța picioarele prea tare. Chiar mai mult, poți pune scări, leagăne ș.a. în casa păsărilor – dar nu exagera. Bineînțeles că adăpătoarele și bolurile pentru hrană nu pot lipsi.