Păsări sălbatice

Fie că este vorba de mierle, de ciori sau de pițigoi: observarea păsărilor în sălbăticie este o plăcere atât pentru tineri, cât și pentru bătrâni. Cântecele păsărilor sălbatice indigene pot fi auzite foarte bine, mai ales primăvara. Dacă ești suficient de norocos să ai o grădină, poți chiar să observe păsările de aproape.  Citește mai mult

5 min

Hrănirea păsărilor sălbatice

Priveliștea unei căsuțe de păsări ocupate îi încântă pe mulți iubitori de animale, mai ales în zilele reci de iarnă. Dar oare e suficient să hrănim păsările sălbatice iarna? Și ce trebuie să ai în vedere atunci când faci asta? Află mai multe despre acest subiect în articolul nostru.

Cu toate acestea, supraviețuirea lor în natură este, din păcate, îngreunată de intervenția umană. Din cauza construcțiilor sau a agriculturii intensive, de exemplu, habitatele păsărilor sălbatice sunt în pericol, iar numărul acestora scade pe zi ce trece. De aceea, micile păsări au nevoie de sprijinul nostru - și nu numai iarna. Pe măsură ce habitatele păsărilor sălbatice se reduc, sursele de hrană devin și ele mai rare. Primăvara și vara păsările au nevoie de asemenea de multă energie pentru a-și crește puii. Prin urmare, este logic să hrănim păsările sălbatice pe tot parcursul anului. 

Hrănirea păsărilor 

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să alegi locația ideală pentru hrană. Cel mai bun loc este în propria grădină. Dacă nu ai o grădină, poți amenaja un loc de hrănire pe terasă sau pe balcon. E important ca balconul să fie protejat de prădători și ca păsările să poată zbura ușor de pe el. În grădină suportul de hrană ar trebui să fie amplasat lângă tufișuri sau copaci. În acest fel, păsările se pot retrage dacă este necesar. O hrănitoare spațioasă cu acoperiș este ideală, deoarece protejează păsările de umiditate. Nu uita să pui și un adăpător cu apă proaspătă pentru păsări. Asigură-te că apa nu este înghețată iarna. Păsările sălbatice vor aprecia și dacă le pui un lighean în care să facă baie, deoarece îmbăierea face parte din îngrijirea penajului lor. 

Păsările sălbatice au nevoie de un nivel ridicat de energie pe timp de iarnă, motiv pentru care se recomandă hrănirea cu hrană grasă. Aceasta poate fi oferită sub formă de bile de cereale, de exemplu. Unele specii de păsări, cum ar fi mierlele sau sturzii, preferă să se hrănească pe sol. În acest caz poți împrăștia hrană moale (de exemplu stafide și fulgi de ovăz) pe jos sau o poți pune în hrănitoare lungi. Îndepărtează mereu alimentele stricate și înlocuiește-le cu hrană proaspătă. Pentru mâncătorii de cereale, cum ar fi cintezele, sunt ideale amestecurile de cereale pentru păsări sălbatice care se pun direct în hrănitoare. Nu le oferi în nici un caz resturi de la masă. Acest lucru poate fi dăunător pentru sănătatea păsărilor. 

Cuiburi pentru păsările sălbatice 

Oportunitățile de reproducere pentru păsările sălbatice sunt și ele din ce în ce mai puține. Unul dintre factorii care joacă un rol major în această situație este reducerea puternică a habitatului natural al păsărilor. De aceea ar ajuta agățarea cutiilor pentru cuiburi. Aspectul exact al acestora depinde foarte mult de specia de pasăre. De exemplu pițigoii albaștri și pițigoii mari depun ouă în scorburi. Căsuțele tipice pentru păsări sunt potrivite pentru aceste înaripate. Pe de altă parte, pescărușul albastru are nevoie de un cuib special, sub formă de tub.