Sporturi și jocuri pentru pisici

Pentru ca o pisică să fie fericită, habitatul său natural trebuie să fie pe cât posibil adecvat nevoilor sale. O viață care îi oferă liniște și odihnă, precum și activități și motivație. Este în puterea ta, ca stăpân, să creezi condiții optime de viață pentru felina ta iubită. Pisica îți va mulțumi cu multe mângâieri (și poate cu câțiva șoareci morți pe terasă). Citește mai mult

7 min

Cum să faci jucării handmade pentru pisici: 5 idei simple și ieftine

Pisicile își urmează instinctele de vânători atunci când se joacă. Joaca este importantă și, cu cât mai variată este jucăria, cu atât mai bine. Cinci idei pentru jucării handmade pentru pisici – din materiale care nu costă mulți bani și care pot fi găsite prin casă. Joaca menține pisicile într-o formă fizică bună și le dă ocazia să își urmeze instinctele de vânători. Este și distractivă, dar și construiește o relație mai bună între oameni și pisici. Activitatea regulată este importantă mai ales pentru pisicile de apartament, care nu pot vâna afară. Poți face jucării interesante pentru pisici, din diverse obiecte, cum ar fi cutii de carton, role goale de hârtie igienică și dopuri de la sticlele de vin – ieftin și fără prea mult efort.
6 min

Lasere pentru pisici

Poate fi un laser pentru pisici o jucărie bună? Există opinii diferite în legătură cu această problemă. În cele ce urmează vom enumera câteva aspecte, care te vor ajuta să compari avantajele și dezavantajele și pentru a lua o decizie bună pentru pisica ta.
6 min

Sport pentru pisici: cum să ajuți felina să ajungă la greutatea ideală

Câteva gustări delicioase în plus, lipsa unor sesiuni de joacă prin care să consume surplusul caloric, duc întotdeauna la kilograme în plus. Așa că întrebarea evidentă este: există exerciții pentru pisici? Cu ajutorul acestor cinci exerciții fizice pentru pisici poți încuraja pisica să facă sport și să piardă kilogramele nedorite.
4 min

Valeriana pentru pisici

Valeriana uscată are un lucru în comun cu iarba-mâței: sunt plantele preferate ale felinelor noastre. Nu degeaba cele două plante erbacee sunt cunoscute drept „droguri pentru pisici” printre iubitorii de animale. Dar de ce reacționează felinele euforic la mirosul de jucării cu valeriană și altele de acest fel?

Există numeroase posibilități de jocuri comune pentru stăpân și pisică. Poți chiar să îi faci tu niște jucării de pisică. Însă poți găsi și în magazine multe jucării, pentru ca aceasta să se poată distra. Niciodată nu sunt destule jucării de pisică.

Ideal ar fi ca o mare parte a zilei să fie dedicată jucatului. Este indicat să te joci cu pisica la fel de mult în fiecare zi, pentru ca jucatul să devină un fel de ritul. Având în vedere că pisica preferă de obicei să vâneze seara, poți aștepta și să se însereze până să te joci cu ea. Însă nu este neapărat nevoie.

Sporturile și joaca pot ajuta pisica să slăbească sau să mențină o greutate optimă pe termen lung. Există jucării speciale care antrenează creierul micii tale feline. Este important să antrenezi inteligența pisicii prin activități care îi exersează instinctele.

De ce este joaca atât de importantă pentru pisica mea?

Pisicile de casă au tendința să se îngrașe. Însă poți echilibra greutatea blănoasei tale prin structurarea dietei sale.

Mișcarea este un factor important pentru reducerea greutății. Unele pisici nu fac suficientă mișcare atunci când nu sunt stimulate. Însă lipsa de mișcare duce la obezitatea pisicii și, în mod special, la apatie.

Așadar ar trebui să te asiguri că iubita ta felină este destul de motivată să se joace, să se distreze și să „facă sport”. Asta o menține sănătoasă psihic și fizic și corespunde condițiilor și nevoilor sale naturale de viață.  Se potrivește și instinctelor naturale de vânător ale pisicii. De trebuie să motivezi instinctul natural al pisicii în mod special prin joacă. Încearcă să imiți mișcările și comportamentul unui șoarece sau unei alte prăzi cu jucăria pisicii.

Din fericire, lucrurile stau mai bine pentru pisicile de curte. „Libertatea” le oferă multe stimulente, de la vânat la alergat și urcat în copaci. Plus că sunt folosite multe simțuri în același timp, ceea ce înseamnă mai multă stimulare a inteligenței. Din acest punct de vedere, nu ai cum să înlocuiești natura.

Având în vedere aceste lucruri, ar trebui să permiți pisicii acces regulat afară. Îți va face plăcere și ție și efectiv va întări relația dintre pisică și om. Ar trebui să te joci cu mica ta felină cel puțin de la 15 până la 30 de minute pe zi.

Care sunt cele mai bune jucării de pisică?

Jucăria potrivită depinde foarte mult de pisică. Ai nenumărate alegeri. Lasă-te inspirat și pune-te în locul micii tale feline: ce i-ar face plăcere? Și cum ați putea să vă jucați cel mai bine împreună?  Să ții cont de faptul că fiecare jucărie îndeplinește câte o nevoie diferită a pisicii.

Poate i-ar plăcea, de exemplu, o jucărie undită, pe care o muți dintr-o parte în alta până când pisica o prinde sau pe care o fugărește ca pe o „pradă”? Alte pisici preferă mingiile moi, pentru că le poți arunca sub mobilă și le scot cu lăbuța.

Sunt recomandate și jucăriile de pisici care conțin iarba-mâței. Unele pisici reacționează pozitiv la iarba-mâței și de aceea e ușor să le motivezi să se joace cu ele. Sunt și mult mai active când sunt stimulate de iarba-mâței. Poți desigur și să dai orice jucărie de pisică spray cu iarba-mâței pentru a obține acest efect.

Chiar dacă un ansamblu pentru pisici nu este o jucărie, acesta e necesar pentru sănătatea mintală și fizică a micului tigru domestic. Își poate ascuți ghearele și întinde mușchii și va marca ansamblul drept teritoriul propriu. Poți combina ansamblul de cățărat cu jucării, de exemplu atașând o jucărie tip „undiță” de el.

Cum pot face „sport” cu pisica mea?

Antrenamentul tip „Agility”, cunoscut ca sport pentru câini, poate fi adaptat și pentru feline. În cazul sportului „Agility” pentru pisici, pisica trebuie să completeze o cursă cu obstacole cât mai corect și într-un anumit interval de timp. Tu o ghidezi prin stațiile individuale cu ajutorul gustărilor.