Sport pentru pisici: cum să ajuți felina să ajungă la greutatea ideală

Sport pentru pisici cu jucarii

Află ce trezește instinctul de vânător din pisica ta pentru a o ajuta să facă mai multă mișcare în viața de zi cu zi.

Câteva gustări delicioase în plus, în lipsa unor sesiuni de joacă care să consume surplusul caloric, duc întotdeauna la kilograme în plus. Așa că întrebarea evidentă este: există și sport pentru pisici? Cu ajutorul acestor cinci exerciții fizice pentru pisici poți încuraja pisica să facă sport și să piardă kilogramele nedorite.

De ce sunt importante exercițiile pentru pisici?

Aproximativ jumătate dintre pisicile domestice sunt supraponderale. Pisicile de apartament au o tendință mai mare de îngrășare. Una dintre cauzele cele mai des întâlnite pentru acest lucru este lipsa de mișcare.

Nu subestima importanța kilogramelor în plus ale animalului. Efectele negative asupra sănătății sale sunt destul de grave. Vorbește cu un veterinar dacă ești îngrijorat că pisica este prea grasă. Împreună puteți planifica un regim care să se potrivească felinei tale.

Află din zooplus Ghid cum poți recunoaște semnele de obezitate la pisica ta.

2021_03_Obesity_Food_CAT_RO

Greutatea ideală prin sport pentru pisici

Regimul pisicii nu înseamnă doar schimbarea tipului de hrană. Dacă vrei ca pisica să slăbească, trebuie să o motivezi să facă și mișcare. Acest lucru va face să îi fie mai ușor să ajungă la greutatea sa ideală.

De fapt, mișcarea face parte din natura pisicii. Strămoșii săi erau vânători talentați și trebuia să lucreze din greu pentru mâncarea lor. Spre deosebire de aceștia, pisicile din ziua de azi își petrec majoritatea timpului dormind, lenevind și mâncând gustări.

Însă cu un pic de răbdare chiar și cele mai răsfățate și comode feline pot fi încurajate să facă mai multă mișcare. Odată ce ai început, tu și pisica ta vă veți distra tot mai mult în timpul sesiunilor de fitness pentru feline.

5 idei de activități fizice pentru pisici

Bineînțeles că sesiunea de sport pentru pisici nu se compară cu cea pentru oameni. Dar efectul este același – mai multă mișcare înseamnă o condiție fizică mai bună și mai puține depozite de grăsime. În articolul de mai jos îți vom arăta cinci moduri prin care poți integra activitatea fizică în viața de zi cu zi a pisicii tale. Există cu siguranță multe alte idei cu ajutorul cărora poți ține pisica ocupată.

Ca stăpân de pisică, ar trebui să știi că jucăriile încurajează mișcarea. Însă și interacțiunea este la fel de importantă. Nu poți doar să pui jucăria în fața pisicii, ci și încurajeaz-o să se joace.

Nu uita reacțiile pisicilor în natură: la fel ca un șoarece adevărat, șoricelul de jucărie ar trebui să „fugă” de pisică, nu să stea nemișcat în fața ei. Joaca cu pisicile trebuie să aibă mereu un sentiment de succes la final. Așa că lasă pisica să prindă „șoarecele” în mod regulat.

Vrei să motivezi o pisică leneșă să se joace? Sau felina ta este una dintre acele specimene foarte comode, căreia undița sau mingile nu îi trezesc niciun interes? Atunci încearcă să îi trezești interesul cu alte obiecte: mingiuțe de ping pong, o pungă de plastic, hârtie mototolită într-o cutie de carton – pisicilor le plac foarte mult lucrurile necunoscute.

Dacă vrei ca pisica să slăbească, trebuie să îi ajustezi cantitatea de hrană zilnică. Pisicilor gurmande le este deseori greu să se abțină să mănânce. Un exercițiu ideal pentru felinele cu un apetit mare este să le dai jucării umplute cu mâncare. Așadar dacă vrea să își potolească foamea, pisica trebuie să își pună atât mintea, cât și corpul la lucru.

Pentru a face pisica să se miște și mai mult, poți ascunde mâncarea într-un loc ridicat din locuință. Pisica nu se va plictisi dacă schimbi ascunzătoarea în mod regulat. Și jucăriile în care ascunzi gustări sunt de ajutor pentru pisicile, care trebuie să dea jos câteva kilograme.

Sport pentru pisici cu jucarii interactive

Dacă pisica are un instinct puternic de vânătoare, îi poți anima ziua cu jocuri ușoare. Luminează peretele, sub canapea, pe pat și apoi din nou podeaua și lasă pisica să „prindă” lumina.

Poți folosi o lanternă pentru acest scop. Te gândești la un laser? Ghidul nostru te poate ajuta să iei o decizie. În magazinul nostru online vei găsi o gamă variată de lasere inofensive.

Dacă articulațiile pisicii tale sunt încă în formă bună, s-ar putea să aprecieze exercițiile de cățărat. Acest lucru nu doar că va învigora rutina zilnică a pisicii, ci îi va și dezvolta dexteritatea. De exemplu amplasează culcușul iubitei tale pisici astfel încât să trebuiască să urce un pic pentru a ajunge la el.

Dacă ai scări în casă, poți motiva animalul să le urce. Un ansamblu de cățărat care să fie inclus în sesiunea de joacă ar putea de asemenea să ajute mult pisicile supraponderale.

Pisicile iubesc rutina de zi cu zi. Dacă felina ta este o creatură a obișnuinței, folosește această trăsătură a sa pentru a o încuraja să facă mai multă mișcare: pune bolul de mâncare într-un loc diferit din când în când.

O scurtă cursă cu obstacole pe drum spre mult iubitul bol de mâncare ar putea face pisica să consume un pic de extra energie. Dar asigură-te că schimbarea locației bolului nu cauzează mai mult stres pentru felină.

Încearcă și să schimbi jucăriile mai des pentru ca pisica să nu se plictisească și să își păstreze motivația în timpul exercițiilor.

Vei găsi mai multe idei în secțiunea noastră despre sporturi și jocuri pentru pisici.

Mai multe sfaturi privind sportul pentru pisici:

  • Nu suprasolicita pisica cu un maraton de antrenamente. În schimb, încearcă să programezi sesiuni scurte de mișcare de câteva ori pe zi. La început sunt suficiente 10-15 minute, iar ulterior poți face sesiunile mai lungi. Important: planifică mereu suficiente pauze de odihnă.
  • Înainte de a începe antrenamentele cu pisica, vorbește cu veterinarul pentru a afla cât de mult poți solicita articulațiile pisicile și ce exerciții ar trebui să eviți.
  • Pierderea în greutate funcționează cel mai bine atunci când pisica este motivată și participă cu plăcere. Pentru ca proiectul să aibă succes, testează ce sport pentru pisici îi face cea mai mare plăcere felinei tale. Încearcă să îi oferi cât mai multă varietate.

După sesiunea de mișcare: nu uita să o recompensezi

Odată ce pisica a obosit, ea se va bucura de o ședință de „wellness” după mișcare. De exemplu, o poți răsfăța cu niște mângâieri sau cu un masaj – acestea relaxează mușchii. Acest tip de recompensă este de preferat în locul unei gustări.

Un lucru foarte important legat de sport pentru pisici: ai răbdare și fii cu ochii pe rezultate. Nu forța pisica să facă mișcare, ci introdu activitatea pas cu pas în rutina ei.

Activitățile și jocurile regulate complementează perfect regimul unei pisici, o fac să aibă mai multă energie și întăresc legătura dintre tine și felină. Un sport pentru pisici ar trebui să fie în primul rând distractiv. Recompensa pentru perseverență este sănătatea și o viață de pisică lungă și fericită.

Cele mai utile articole
7 min

Sport pentru pisici: cum să ajuți felina să ajungă la greutatea ideală

Câteva gustări delicioase în plus, în lipsa unor sesiuni de joacă care să consume surplusul caloric, duc întotdeauna la kilograme în plus. Așa că întrebarea evidentă este: există și sport pentru pisici? Cu ajutorul acestor cinci exerciții fizice pentru pisici poți încuraja pisica să facă sport și să piardă kilogramele nedorite.
7 min

Cum să faci jucării handmade pentru pisici: 5 idei simple și ieftine

Pisicile își urmează instinctele de vânători atunci când se joacă. Joaca este importantă și, cu cât mai variată este jucăria, cu atât mai bine. Cinci idei pentru jucării handmade pentru pisici – din materiale care nu costă mulți bani și care pot fi găsite prin casă. Joaca menține pisicile într-o formă fizică bună și le dă ocazia să își urmeze instinctele de vânători. Este și distractivă, dar și construiește o relație mai bună între oameni și pisici. Activitatea regulată este importantă mai ales pentru pisicile de apartament, care nu pot vâna afară. Poți face jucării interesante pentru pisici, din diverse obiecte, cum ar fi cutii de carton, role goale de hârtie igienică și dopuri de la sticlele de vin – ieftin și fără prea mult efort.
4 min

Valeriana pentru pisici

Valeriana uscată are un lucru în comun cu iarba-mâței: sunt plantele preferate ale felinelor noastre. Nu degeaba cele două plante erbacee sunt cunoscute drept „droguri pentru pisici” printre iubitorii de animale. Dar de ce reacționează felinele euforic la mirosul de jucării cu valeriană și altele de acest fel?