Rase de câini

Înainte, câinii erau doar animale de fermă, cu scopuri bine definite în gospodării. În funcție de acestea, erau împărțiți în grupe și secțiuni. Conceptul general al raselor de câini a fost redefinit în 1983 de către Raymond Triquet. El a clasificat 10 grupe cu trăsături caracteristice. Descoperă alături de noi principalele grupe de câini! Citește mai mult

Găsește-ți câinele

Caracteristici importante

Câinele meu ar trebui să fie

Aspect

Talie
Foarte micăMicăMedieMareFoarte mare
Blană
Fără păr / hipoalergenicPăr scurtPăr lung
Culoare
NegruRoșu / BejAlbastru / GriMaro / Ciocolatiu / BrunCremAlbCafeniuAuriu / Galben
Model
BicolorTricolorMerleTuxedoArlechin / PătatPătat / Tărcat / BălțatTigratSableSaddle / Blanket

Grup FCI

10 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
11 min

Bichon Frise

Bichon Frise este un cățel fermecător, care a cucerit mulți iubitori de câini prin felul său prietenos de a fi. Învață mai multe despre îndrăgita rasă de câini mici din zoopus Ghid.
12 min

Cane Corso

Încrezător și calm – așa arată un Cane Corso Italiano. Rasa, provenită din sudul Italiei, este cunoscută neoficial și ca „Mastifful Italian” sau ”Cane di Macellaio”. Treptat, câinele Cane Corso Italiano devine tot mai cunoscut în afara țării de origine. Acesta este un companion potrivit mai ales pentru cei care fac sport, care au mult spațiu în locuință, precum și experiență cu câini.
9 min

Chihuahua

Cea mai mică rasă de câini din lume are cei mai faimoși stăpâni și una dintre cele mai mari speranțe de viață. Chihuahua este un câine al superlativelor, pe care îl poți vedea în poșetele vedetelor precum Madonna, Britney Spears sau Paris Hilton. Însă acest câine mexican de rasă este mult mai mult decât un câine luxurios de buzunar.
12 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
10 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini. Descoperă câinele Pomeranian!
11 min

Terranova (Newfoundland)

Dacă îți dorești un câine puternic precum un urs și care să înoate de parcă s-ar fi născut în apă, atunci cel din rasa Terranova  este ceea ce cauți. Câinele utilitar de odinioară care ajuta pescarii din nordul îndepărtat al Canadei să-și tragă bărcile din apă la mal, își păstrează și astăzi forța imensă și rezistența, precum și pasiunea pentru înot, chiar dacă zilele în care era folosit drept câine utilitar sunt de mult apuse. Rasa poartă numele insulei de proveniență: Terra Nova, numită și Newfoundland. Prescurtat, acestor câini li se mai spune și Newfie.
11 min

Vișlă maghiară

Câinele din rasa vișlă maghiară (vizsla maghiară) este un as în mâneca unui vânător. Nu numai că e ușor de dresat și inteligent, dar e și versatil, precum și un tovarăș neobosit la vânătoare sau la sporturile canine.

Federația Chinologică Internațională (FCI - Fédération Cynologique Internationale) a creat clasificarea oficială a raselor, valabilă la nivel global.

În această categorie vei găsi o descriere detaliată a celor 10 grupuri principale de rase de câini, conform FCI. Aici vei afla informații despre istoria lor, trăsăturile caracteristice, avantajele și dezavantajele, sănătatea și nevoile acestora. În paginile ce urmează îți vom prezenta rasele de câini în detaliu.

Grupele și secțiunile FCI ale raselor de câini

Grupa 1: Câini ciobănești

Toate rasele de câini din această grupă au o dorință puternică de a lucra alături de oameni. Câinii ciobănești sunt animale inteligente, dormice de muncă și sunt iubiți pentru vigilența lor. Ei nu prea latră și se supun oamenilor foarte repede. Pe de altă parte, cel mai important instrument de muncă a câinilor ciobănești este lătratul lor, fiind singura metodă prin care pot aduna turmele de oi. Ei nu sunt potriviți drept câini de apartament sau pentru plimbare. Bearded Collie este un câine fericit, echilibrat și ușor de dresat. Expresia energică este tipică pentru această rasă de câini. Ciobănescul alb elvețian provine din Canada și a fost clasificat drept o rasă independentă. Aceste animale iubitoare de copii, atente, dar în nici un caz agresive, sunt foarte potrivite pentru a servi drept câini de pază.

Grupa 2: Pincheri și Schnauzeri, Molosoizi, câini de munte elvețieni și alte rase

În această categorie vei găsi, pe lângă Pincheri și Schnauzeri, rasele Smoushond, Terrier Negru Rusesc, Marele Danez, câini de munte și Ciobănești de Berna. Printre Pincheri, se numără și Dobermanul și Pincherul Pitic. Se crede că animalele au fost introduse în Europa din Anglia la începutul secolului 19. Affenpinscherul este una dintre cele mai vechi rase de câini din Germania, care a rămas aproape neschimbată. Animalele trăiesc până la 15 ani și sunt foarte atașate de oameni. Le place să se ghemuiască lângă tine, sunt buni câini de pază și au nevoie de multă mișcare.

Grupa 3: Terrieri

În această grupă, vei găsi terrieri alergători cu picioare lungi și cu picioare scurte, Bull Terrieri și Terrieri Pitici. Datorită aspectului său impunător, Terrierul Airedale este considerat regele grupei. El provine din Anglia, Yorkshire. Aici, minerii, muncitorii și fermierii aveau nevoie de câini rezistenți pentru vânatul în apă și pentru dirijarea vitelor. Terrierii Airedale erau ideali pentru acest lucru și și-au găsit mulți suporteri destul de repede datorită loialității și versatilității acestora. Terrierul Australian poate fi crescut, de asemenea, într-un apartament în oraș, cu condiția să primească suficientă mișcare. Inițial el a fost un câine ciobănesc, datorită corpului său robust, puternic și rezistent la frig. Fox Terrierii cu păr sârmos sunt și ei foarte comuni în Europa. Au fost folosiți la vânarea vulpilor în Anglia și pot fi văzuți în numeroase picturi istorice în Anglia.

Grupa 4: Teckeli

Tecklelul, numit și Dachshund, este cunoscut încă din Evul Mediu. Oamenii au înmulțit câini cu picioare scurte, proveniți din Braci, care să fie potriviți pentru vânatul deasupra și sub pământ. Așa au apărut Teckelii. Animalele au o blană scurtă, densă și strânsă, în numeroase culori, între negru și maro roșiatic. Teckelii sunt echilibrați, persistenți, au un nas fin și sunt agili. Există trei mărimi de Teckeli (Teckeli, Teckeli Pitici și Kaninchen) și, conform lungimii părului, cu păr scurt, cu păr sârmos și cu păr lung. Mușchiulosul Teckel nu are nevoie de multă mișcare, poate trăi până la 17 ani și este un bun câine de pază.

Grupa 5: Câini de tip Spitz și de tip primitiv

Câinii de tip Spitz includ câinii de sanie, rasele nordice de vânătoare, câinii nordici de pază și de turmă, câinii de tip Spitz europeni și asiatici. Spitzul German este un descendent al Torfhund-ului din Epoca de Piatră și este cea mai veche rasă de câini din Europa Centrală. Câinii de tip Spitz pot fi remarcați prin blana lor frumoasă, care iese în evidență pentru că au mult subpăr. Ochii agili și urechile ascuțite le oferă aspectul distinctiv. Câinele German de tip Spitz este activ, dar foarte afectuos și docil. Îl poți educa cu ușurință. El este un câine de pază foarte potrivit, pentru că este suspicios pe lângă străini. Rasele nordice sunt preferați ca și câini de turmă cu blana călduroasă.

Grupa 6:  Câini de vânătoare, copoi și rase asociate

Câinii de vânătoare au un nas fin și au ajutat oamenii la vânătoare timp de secole. Ei detectează un miros și urmăresc prada lătrând. Reprezentanți ai acestora sunt, de exemplu, Foxhound Englezesc, Copoi Mic Elvețian cu Picioare Scurte, Otterhound, Brac Francez sau Beagle. Copoii sunt câini de vânătoare specializați în localizarea bovinelor rănite. Precum câinii de vânătoare, ei au un simț puternic al mirosului și caută explicit urma animalului rănit. Reprezentanți tipici sunt Copoiul Bavarez de Munte și Copoiul Alpin. Câinii de vânătoare sunt dresați să muncească în haită, copoii individual.

Grupa 7: Câini de aret (Pointeri)

Se face diferența între câini de aret continentali, cum ar fi Bracul, Spaniolul și Griffonul și câinii de aret Englezi și Irlandezi, cum ar fi Pointerul și Setterul. Câinii de aret aportează voluntar ceva ce a fost omorât. Ei au fost înmulțiți îndeosebi după introducerea armelor de foc și sunt animale foarte versatile. Ei nu omoară, ci îi arată cu calm vânătorului locația animalului. Ei nu sunt foarte solicitați în acest rol în ziua de azi, dar deoarece combină caracteristicile mai multor rase de vânătoare, sunt foarte preferați ca tovarăși loiali. Cu toate acestea, nu ar trebui ținuți ca animale de companie de către amatori. Pointerii aparțin vânătorilor.

Grupa 8: Câini aportori, scotocitori și câini de apă

Aportorii sunt câini de vânătoare care găsesc păsări și le aduc înapoi vânătorului. Câinii scotocitori caută independent animale mici prin desiș. Această categorie include, de exemplu, Cockerul Spaniel American sau Englez, Springerul Spaniel Englez, Field Spaniel, Kooikerhondje și Springerul Spaniel Galez. Câinii de apă sunt potriviți pentru a ajuta la pescuit. Spanielul American este un tip de Spaniel Englez și este cea mai mică rază de Spaniel. Chesapeake Bay Retriever a fost înmulțit în mod special pentru vânatul în apă și trebuie să poată să aporteze, să pătrundă prin gheață și să reziste la apă rece.

Grupa 9: Câini de agrement și de companie

Aceste animale servesc în primul rând ca însoțitori și parteneri sociali. În această grupă mare vom găsi Bichonii, Pudelii și rase de câini belgieni mici, însă și câini Tibetani, câini fără păr, Pechinezi și Chihuahua. Bichonul Frise, de exemplu, este amuzant, independent și cu personalitate. El învață repede și este ușor de dresat.

Bichonul Bolognese are un fizic delicat, este sociabil și potrivit pentru familie. Bolonka Zwetna pe de altă parte, este un bun câine de apartament. Având în vedere că este o rasă prietenoasă și plină de viață, aceste animale sunt potrivite ca parteneri de joacă. Boston Terrierul are un temperament foarte echilibrat. Acest câine tipic a fost înmulțit inițial în Boston în anii 1970. E mic, plin de viață și prietenos. Încă de la apariția sa în 1870, Chihuahua a fost considerată a fi cea mai mică rasă de câini din lume. Se crede că provine din câinii de sacrificiu din vechiul Mexic. Începând din secolul 19, fermierii din provincia Chihuahua au vândut animalele și turiștilor și rasa de câini s-a extins în Europa. Chihuahua au multe trăsături de caracter, de la alerți, la jucăuși.

Grupa 10: Ogari

Fie că e vorba de ogari cu păr lung, cu păr scurt sau cu păr sârmos, acești câini slabi, cu picioare lungi își au locul lângă gheparzi, ca fiind cele mai rapide animale de pe pământ. Eu au fost înmulțiți demult, cu un scop specific și pentru a vâna tot ce văd. În funcție de origine, se poate face diferența între ogarii occidentali și cei orientali. Urechile lăsate și un simț de independență sunt caracteristice ogarilor orientali, pe când ogarii occidentali sunt Sprinteri și au urechi ridicate.