Beagle

Câine Beagle în natură

Cu un simț al mirosului excelent, nimic nu îi scapă unui Beagle.

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

Beagle – caracteristici specifice rasei

Este un câine compact, de talie medie. Poate avea între 33 și 40 centimetri în înălțime și poate cântări între 10 și 18 kilograme. Piciorușele sale sunt extrem de puternice și oferă viteză și rezistență.

Capul lung și urechile rotunde, care atârnă, fac din Beagle un câine extrem de popular. Privirea loială este, de asemenea, specifică rasei. Culorile pot varia – toate culorile, cu excepția roșu-brun, sunt recunoscute. Cele mai întâlnite variații de culoare sunt cele bi-colore – maro și alb, roșu și alb, galben și alb – sau chiar tri-colore – negru, alb și maro. Conform descrierii rasei, vârful cozii trebuie să fie întotdeauna alb.

Blana scurtă și lucioasă este foarte ușor de întreținut, de exemplu, după o plimbare prin pădure, unde Beagle-ul petrece o mare parte din timp tăvălindu-se prin frunze și pământ.

Coada jucăușă, mereu ridicată, este perfectă pentru a vă găsi cățelul Beagle atunci când petrece timp afară, aceasta reflectând, de altfel, moștenirea de câine de vânătoare a acestei rase.

Caine Beagle in varsta de 2 ani, pe podea

Despre Beagle: încăpățânat și încrezător în sine

Știu ce vor, iar moștenirea lor de câini de vânătoare le oferă viteză și un simț al mirosului foarte bine dezvoltat. Din acest motiv, rasa Beagle are un pronunțat instinct de vânătoare – astfel încât mulți câini dispar în tufișuri, ignorând chemarea stăpânului, atunci când simt prezența unui iepure.

Chiar dacă acești câini inteligenți par inocenți, este nevoie de fermitate în ceea ce îi privește, încă de când sunt pui. Câinii din rasa Beagle au o voință foarte puternică. Pentru a putea facilita dresajul, folosește acest lucru în avantajul tău. De exemplu, ar face orice pentru a mânca bine, inclusiv să asculte comenzile stăpânului.

Pe de altă parte, slăbiciunea acestuia pentru mâncare poate fi periculoasă. Răspunsul la întrebarea ce mănâncă un Beagle este: orice în pică sub botic. Așadar, este esențial să îi dresezi să refuze mâncarea primită din surse care nu sunt de încredere.

Simțul mirosului excelent îl face perfect pentru munca de patrulare la frontieră.  În SUA, așa-numitele “brigăzi de Beagle” au fost utilizate de către Biroul Vamal și de Protecție a Frontierelor încă din anii 1980 pentru a detecta produse alimentare, plante și părți animale de contrabandă.

Totodată, acești câini sunt foarte afectuoși și blânzi. Sunt foarte sociali și vor să fie mereu în centrul familiei. De aceștia sunt folosiți drept câini de terapie – și, din păcate, și pentru experimente de laborator.  De fapt, sunt cea mai folosită rasă în cercetarea științifică.

2024_02_Offers_General_Mood_10

Atenție la urechile Beagle-ului tău!

Din fericire, întreținerea blănii scurte a Beagle-ului nu necesită multă muncă. Cu toate acestea, se recomandă să-l perii cel puțin o dată pe săptămână, ca să îndepărtezi murdăria și părul năpârlit. În perioadele de schimbare a blănii – adică la începutul primăverii și al toamnei, ar putea fi necesară perierea de două sau chiar trei ori pe săptămână.

Acordă o atenție specială îngrijirii urechilor câinelui. Urechile mari, tipice unui câine Beagle sunt, din nefericire, predispuse infecțiilor. Este suficient să ștergi auriculul cu o cârpă umedă. Totuși, nu folosi tampoane de bumbac pentru curățarea urechilor, deoarece acestea pot răni urechile sensibile ale patrupedului.

Un Beagle este un membru activ al familiei

Datorită naturii sale prietenoase și afectuoase, este un câine de familie ideal care se simte confortabil și la țară, și într-un apartament din oraș. Dar înainte de a adopta, fii conștient de nivelul de energie crescut specific rasei.

Poți crește un Beagle în apartament, dar doar dacă îi oferi suficiente modalități prin care să-și consume energia. Dacă are la dispoziție o grădină, fii atent la înălțimea gardului – Beagle-ii sunt adevărați maeștrii ai evadărilor.

Beagle-ul nu se simte bine singur. Este foarte sociabil și, prin urmare, îi place să aibă companie. Dorința acestuia de a se împrieteni cu toată lumea, nu îl fac potrivit drept câine de pază. Chiar dacă ar lătra puternic la vederea unui intrus, lătratul său ar fi mai degrabă un salut prietenos.

Bun animal de familie, Beagle-ul poate conviețui cu alți câini, indiferent de rasă, vârsta sau dimensiuni. De asemenea, se înțelege bine și cu pisicile.

Caini Beagle in parc
Câinii Beagle sunt foarte sociabil și pot trăi fericiți alături de alte animale.

Tot ce contează este să facă mișcare!

Câinii Beagle sunt adevărate pachete de energie, mai ales în primul an de viață. Și vor vrea să-și folosească energia la întregul potențial. În cazul acestora, activitatea fizică intensă vine cu două avantaje.

În primul rând, un câine ocupat nu vine cu idei stupide și, în al doilea rând, exercițiile fizice previn obezitatea – Beagle-iilor le place mult să mănânce și pot deveni supraponderali. Prin urmare, este obligatoriu să li se ofere două runde zilnice de joacă și plimbare, de aproximativ o oră fiecare.

Inteligența și mirosul foarte dezvoltat fac din câinii din rasa Beagle excelenți pentru sporturi precum Agility, Mantrailing sau Dummytraining. Practic, un Beagle poate fi motivat să facă orice, cu dresajul potrivit.

Câini robuști, dar predispuși la boli

Ca în cazul multor altor rase, și rasa Beagle este predispusă la anumite boli. De remarcat sunt următoarele afecțuni:

  • Sindromul Durerii la Beagle este o boală relativ comună a coloanei vertebrale. Aceasta este o boală inflamatorie a măduvei spinării și este asociată cu dureri severe.
  • Ataxia este o afecțiune neurologică denumită și mielopatie degenerativă canină. Inflamarea degenerativă a coloanei vertebrale și a materiei cenușii din trunchiul cerebral se manifestă prin tulburări de mișcare și paralizie spastică. Totuși, se pare că aceasta nu îi cauzează nicio durere câinelui.
  • Boala Lafora: Lafora este o boală metabolică moștenită. Din cauza unui defect genetic, conversia glucozei în forma sa de stocare, glicogen, este perturbată la câinii afectați. Se formează așa-numitele corpuri Lafora, care se depun în ficat, mușchi și, mai ales, în celulele nervoase. Apar convulsii, vedere încețoșată și demență. Un test genetic este acum disponibil pentru această boală ereditară.
  • Tulburări oculare: Glaucomul, distrofia corneei sau atrofierea retinei sunt des întâlnite la această rasă.

Din păcate, urechile sale lungi îl fac predispus la infecții ale urechii. Secrețiile sau corpurile străine blocate în urechi, precum firele de iarbă, provoacă inflamații dureroase.

Acarienii se pot adăposti în urechile acestuia. Scuturatul intens sau înclinarea capului sunt primele semne de avertizare în acest sens.

În calitate de câine de vânătoare, are un apetit insaciabil și, prin urmare, tinde să fie supraponderal. Greutatea adăgată pune presiune asupra coloanei și a articulațiilor. Astfel, Beagle-ul cel lung este predispus la hernii de disc. Cea mai bună măsură de precauție este ca aceștia să aibă parte de multă activitate mentală și fizică.  O dietă sănătoasă este un alt element extrem de important în îngrijirea sa. O dietă sănătoasă este, de asemenea, esențială pentru păstrarea sănătății câinelui.

Cât trăiește un Beagle

Sunt câini activi și puternici, ce pot trăi până la 12-15 ani. Cu o dietă sănătoasă și o mulțime de exerciții fizice, nimic nu stă în calea unei vieți de câine lungi și fericite.

Doar de la crescătorii responsabili

Ai putea crede că un câine de familie nu are nevoie de documentație. Totuși, nu trebuie să ai încredere în crescători care oferă câini de rasă fără documentație. Creșterea de animale este un hobby costisitor și care necesită timp.

Crescătorii nu doar hrănesc animalele până când acestea sunt luate într-o casă nouă,  dar le și oferă multă dragoste. De asemenea, ei sunt responsabili și de fondul genetic al rasei. Acest lucru trece dincolo de estetică și de sănătatea individuală a fiecărui animal. Asociațiile de crescători supraveghează condițiile de locuit ale animalelor și se asigură, de asemenea, că are loc o reproducere controlată.

În contrast, un crescător de renume este membru al unei asociații de reproducere recunoscută și-ți poate oferi informații despre părinții puiului de Beagle pe care vrei să-l cumperi – inclusiv îți poate arăta carnetele de sănătate ale câinilor. În mod normal, crescătorul ar trebui să-ți facă cunoștință și cu părinții puiului de Beagle de vânzare.

Totodată, un crescător bun nu va renunța  cu ușurință la pui. Așadar, așteaptă-te să răspunzi și tu la întrebările legate despre condițiile pe care le vei oferi câinelui.

Dacă iei un Beagle pui de 10 – 12 săptămâni, acesta trebuie să fie deja microchipat, deparazitat și să aibă carnet de sănătate cu cel puțin un vaccin efectuat.

Toate acestea se reflectă, desigur, și în prețul cățelușului. Pe lângă costurile pentru achiziționarea unui cățel Beagle, se adaugă cheltuieli legate de echipamentul inițial. De asemenea, trebuie să iei în considerare costuri periodice pentru veterinar și cele pentru hrană și accesorii.

Beagle pui explorează în natură

Câini de vânătoare cu o lungă tradiție

Caracteristicile nu sunt întâmplătoare. Această rasă a fost crescută pentru vânătoare timp de secole. Rolul acestuia era să adulmece animalele de pradă și să le sperie, grăbindu-le spre vânători.

Despre Beagle se știe că se trage din câinele St. Hubertushund sau Ogar Nordic, introdus de normanzi atunci când au cucerit Anglia în 1066. În jurul anului 1400, a fost împerecheat cu pestrițul Ogar Sudic din sudul Franței. Numele de „Beagle” a apărut în jurul anului 1515 în jurnalele curții lui Henry al VIII-lea. În 1615, se menționa un câine de talie mică, numit „Micul Beagle”, care încăpea în traista vânătorului, datorită dimensiunilor sale. Rasa a fost recunoscută de British Kennel Club mult mai târziu, în 1890.

Concluzie: câine de familie cu voință proprie

Este un câine de familie inteligent, activ și afectuos. Mai presus de toate, este o provocare în a-l dresa și educa, din cauza instinctul de vânătoare și lăcomia ce-l face renumit. Totuși, cu multă dragoste și răbdare, vei putea dresa acest câine încăpățânat.

Profilul unui Beagle

Detalii generale: Beagle-ul este un câine de talie medie, cu o construcție compactă și puternică. Ca ogar, este folosit pentru vânătoare. Dar este și un câine de familie popular.
Înălțimea la greabăn: 33-40cm
Greutate: 10-18kg
Speranța medie de viață: 12-15 ani
Preț: De la 500 euro
Caracter: Vesel, blând, încăpățânat, lacom, instinct puternic de vânătoare
Blana: Scurtă și densă
Culoarea blănii: Toate culorile cu excepția roșu-brun
Cerințe de dresaj: mediu
Cerințe de îngrijire: scăzut
Nevoie de mișcare: mare
Origin: Marea Britanie
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.