Pomeranian

Câinele Pomeranian

Câinele Pomeranian adult maro

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini. Descoperă câinele Pomeranian!

Aspect

Ușor ca o pană, dar cu multă blană

Numele spune tot: cu o înălțime de 18 până la 22 cm, Pomeranianul chiar arată ca un Spitz în miniatură. Cântărește maxim 3.5 kg, fiind mai ușor ca majoritatea pisicilor. Blana sa deasă și lungă care iese în evidență din cauza subpărului gros, îți dă impresia unui volum mai mare al corpului și poate fi albă, maro ca nisipul, neagră, crem sau o combinație a acestora. Coama, care seamănă cu coama unui leu, înconjoară o față atentă cu ochi alerți și un bot ca al unei vulpi.

Variantă mini a unui Spitz

De fapt, Pomeranianul nu este o rasă separată, ci reprezintă o variantă în miniatură a Spitzului German. În timp ce Spitzul aparține unor rase foarte vechi, înmulțirea Pomeranianului a crescut în popularitate abia în ultimele decenii. Încă de când se zice că s-au născut primii câini Spitz mai mici în provincia germană Pomerania acum aproximativ 200 de ani, varianta aceasta a rasei se numește Pomeranian în engleză și Loulou de Poméranie în franceză. După ce Marea Britanie s-a concentrat pe înmulțirea micuților, au început să crească eforturile de înmulțire și în țara de origine, Germania, prin anii 1970. Însă înmulțirea acestora a atras și critici, pentru că Spitzul mic este mai susceptibil la anumite boli decât rudele sale robuste. Pomeranienii sunt îndrăgiți în principal în SUA, precum și în Marea Britanie, fiind cunoscuți aici sub numele de „King of Toys”, în română: „Regele câinilor de jucărie”. Pomeranianul mai este numit și Mini Toy iar cel mai celebru exemplar este câinele Boo.

cățel Pomeranian

Caracter

Fericiți și încrezători în sine

Pomeranianul este mic – dar nu pare să știe asta. De obicei e foarte încrezător și uneori chiar arogant – deseori față de câini mult mai mari. Este alert, dar nu agresiv, ci prietenos față de oameni și animale. Poate fi ținut cu mai mulți câini, dar mereu va avea o relație apropiată cu îngrijitorul său, pe care ar vrea să îl însoțească peste tot. În general, este bine dispus și are mereu chef să se joace. Fiind un bun câine de bază, latră extrem de tare pentru mărimea sa, dacă se apropie străini de teritoriul său. Poate lătra și de bucurie sau ca să te salute – așa că nici stăpânii, nici vecinii nu ar trebui să fie prea sensibili. Instinctul său de vânătoare, în schimb, este complet inexistent.

Dresajul unui Pomeranian

Dacă ai un cățel Pomeranian, începe să exersezi cât mai devreme lăsatul acestiua singur timp de câteva ore, altfel va fi mult mai dificil odată ce este adult. Chiar dacă nu ar trebui să îți lași patrupedul singur mai mult decât este necesar, există mereu situații, cum ar fi o vizită la doctor sau o excursie la târgul de Crăciun, în care câinele trebuie să stea acasă pentru o perioadă scurtă de timp, lucru care este destul de dificil pentru această rasă. Obișnuiește-l cu alte animale și alți câini când e încă mic – cel mai bine este să mergi la lecții de dresaj cu el. Pentru că, încă de când e mic, ar trebui să contracarezi încrederea sa excesivă în sine față de alți patrupezi, cu multă socializare și contact controlat cu alți câini. În principiu, cățelul Pomeranian învață repede și cu bucurie.

Sport

Mic, dar cu multe interese

În ciuda mărimii sale, un câine Pomeranian nu va fi niciodată leneș și îi vor plăcea plimbările lungi la un pas moderat. Dacă vremea e proastă se mulțumește cu o ieșire scurtă. Un avantaj mare poate fi că îl poți lua ușor în brațe, de exemplu peste scări sau în tren. Pomeranianului îi place să învețe trucuri noi și să îl lauzi când le face bine. Dresajul cu clicker este foarte distractiv pentru majoritatea Pomeranienilor și oamenilor. Îi poate face plăcere chiar și să se joace cu mingea sau să joace Agility adaptat pe mărimea sa – testează să vezi ce aveți în comun și încearcă câte ceva nou din când în când. Cu dresajul potrivit, acești patrupezi pot fi folosiți și drept câini însoțitori.

Pui de Pomeranian alb

Hrănirea unui Pomeranian

Mese mici, dar bune

Câinii din această rasă mică nu ar trebui în nici un caz să fie supraponderali. Unui câine Pomeranian nu le trebuie multă mâncare – dar aceasta ar trebui să fie de calitate. Așa că asigură-te că există un procentaj mare de carne în hrana animalului – indiferent că decizi să îi dai hrană umedă sau uscată: carnea ar trebui să fie primul ingredient de pe etichetă. Evită să îi dai hrană ce conține cereale. Bineînțeles, poți alterna între hrană umedă și uscată, astfel încât patrupedul să beneficieze de respectivele avantaje ale acestora. Hrana umedă pur și simplu are gust mai bun pentru micuți și conține și multă umiditate și mai puține calorii, astfel încât câinele poate primi mai multă. Dacă îi dai predominant hrană uscată, ar trebui să te asiguri că patrupedul bea suficientă apă. Alege o hrană uscată pentru rase mici, pentru că mărimea crochetelor este făcută pentru falca mică a patrupedului. Poți să te iei după porțiile zilnice recomandate de producător, dar cerințele de calorii depind foarte mult de constituția animalului tău. Lasă animalul mereu să se odihnească sau să tragă un pui de somn pentru a digera după masă. E suficient să hrănești un câine adult o dată sau de două ori pe zi. Fii economic cu gustările și nu uita că o creștere de 500g pe cântar pentru un câine atât de mic înseamnă o creștere de 10% din greutatea totală a corpului.

Cainele Pomeranian maro
Wolf of Wilderness - Mini Crochete ("The Taste Of")

Wolf of Wilderness - Mini Crochete ("The Taste Of")

  • MINI-crochete
  • Multă carne proaspătă
  • Rețetă fără cereale și fără cartofi

Sănătate

Din păcate, extremele sunt mereu susceptibile la anumite boli – Pomeranianul nu este o excepție și este mai puțin robust decât rudele sale mai mari. Este predispus la dislocarea rotulelor, probleme de respirație din cauza unui așa numit colaps traheal și boli de inimă. Așa că e important să cumperi Pomeranian doar de la crescători care acordă multă importanță sănătății și care exclud constant animalele bolnave din procesul de împerechere. Având în vedere greutatea corpului în jur de 3 kg, acești patrupezi au nevoie de puțină mâncare, lucru pe care stăpânii par să îl uite – ar trebui evitată îngrășarea cu orice preț. Micuții blănoși sunt sensibili la căldură – nu uita că vara patrupedul ar trebui să aibă mereu un loc umbros la dispoziție și că plimbările lungi ar trebui amânate pentru momente mai răcoroase ale zilei. În ciuda acestor limitări, Pomeranienii pot ajunge la o vârstă între 12 și 16 ani.

Îngrijire

Blana frumoasă a micuțului necesită periere regulată. Cel mai bine este să planifici sesiuni de periere de două ori pe săptămână, timp în care să piepteni bine blana. Există dispozitive de curățat ochii și urechile în comerț. Unii stăpâni de câini spală dinții animalului regulat cu o pastă și o perie specială de dinți pentru câini. Dacă ai obișnuit deja cățelul cu acest lucru, poți preveni tartrul destul de eficient. Ca alternativă – sau supliment – recomandăm gustările pentru îngrijirea dinților sau produsele de ros pentru câini mici.

Ar trebui să adopt un Pomeranian?

Lipicioșii patrupezi preferă să fie oriunde, decât să stea singuri prea mult timp. Având în vedere că sunt plini de viață, dar își pot descărca energia ușor prin jocuri și nu au nevoie de plimbări extrem de lungi pe vânt și vreme proastă, ei sunt potriviți pentru oameni în vârstă sau pentru oameni ce muncesc, dar care au voie să își ia câinele la birou. Familiile cu copii mici ar trebui să se asigure că micul patruped are locuri unde să se retragă – în caz contrar câinele ar putea mușca dacă este încolțit. E mai potrivit pentru familiile cu copii mai mari care pot ține cont de mărimea sa și se pot distra învățând Pomeranianul trucuri mici. Stăpânii noi de câine se pot împăca ușor cu un Pomeranian dacă nu subestimează timpul necesar pentru joacă și îngrijire. Micuțele creaturi pot fi ținute la oraș, pentru că se adaptează rapid la orice mediu – cel mai important lucru este ca stăpânul să petreacă mult timp cu ele.

Pomeranianul este un tovarăș minunat de călătorie și nu ar trebui dat altcuiva în timpul vacanței, din cauză că este foarte dependent de stăpân. E ușor de transportat oriunde datorită mărimii sale și poate fi luat chiar în cabină cu tine într-o cușcă adecvată de transport.

Înainte de începe să cauți un câine Pomeranian de vânzare, nu uita că ești responsabil pentru el pentru următorii ani, și că joaca și îngrijirea lui îți vor ocupa timp în fiecare zi. Pe lângă prețul Pomeranianului, precum și costurile echipamentelor inițiale (boluri, zgardă, ham, lesă, jucării, pături, culcuș, instrumente de periere și cușcă de transport pentru mașină), apar și costurile regulate, precum consultațiile de rutină la veterinar. Dacă Pomeranianul se îmbolnăvește, costurile pot crește substanțial.

De unde cumpăr un cățel Pomeranian?

Dacă te-ai îndrăgostit de această rasă, ar trebui să cauți un crescător de Pomeranian membru al unei asociații, pentru că această variantă a Spitzului poate avea predispoziții genetice la unele boli. Crescătorii cu experiență își iau cele mai bune măsuri de precauție, își folosesc cunoștințele și examinări numeroase pentru a se asigura că doar animalele sănătoase fac pui împreună. Și stabilitatea caracterului este unul din scopurile înmulțirii la un crescător responsabil. Dacă ai contactat un crescător de Pomeranieni și ești interesat de cumpărarea unui pui, încearcă să vizitezi crescătorul acasă. Acesta va fi bucuros să îți răspundă la întrebările despre adopția unui Pomeranian și să îți ofere informații despre îngrijirea sa. Fii atent și la părinți, aceștia ar trebui să pară sănătoși și echilibrați la prima vedere. De obicei, vei primi noul tău prieten cel mai devreme la vârsta de opt săptămâni. Atunci patrupedul deja va avea cip, va fi deparazitat, și va avea și carnet de sănătate pe lângă certificatul de pedigree.

Dacă vrei să adopți un Pomeranian adult, poți căuta pe internet. Există mulți câini simpatici care așteaptă să găsească o casă. Astfel, poți adopta un Pomeranian ieftin sau chiar gratuit.

Îți dorim cât mai multă distracție cu blănosul tău!

Cele mai utile articole
10 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini. Descoperă câinele Pomeranian!
12 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
12 min

Cane Corso

Încrezător și calm – așa arată un Cane Corso Italiano. Rasa, provenită din sudul Italiei, este cunoscută neoficial și ca „Mastifful Italian” sau ”Cane di Macellaio”. Treptat, câinele Cane Corso Italiano devine tot mai cunoscut în afara țării de origine. Acesta este un companion potrivit mai ales pentru cei care fac sport, care au mult spațiu în locuință, precum și experiență cu câini.