Pomeranian

Pomeranian crem cu gura deschisă, fotografit din față

Pomeranienii sunt câini de familie inteligenți și alerți.

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.

Aspect: ușor ca o pană, dar cu multă blăniță

Numele spune tot: cu o înălțime de 18 până la 22 cm, Pomeranianul chiar arată ca un Spitz în miniatură. Cântărește maxim 3.5 kg, fiind mai ușor ca majoritatea pisicilor.

Blana sa deasă și lungă care iese în evidență din cauza sub stratului gros, îți dă impresia unui volum mai mare al corpului și poate fi albă, maro ca nisipul, neagră, crem sau o combinație a acestora. Coama, care seamănă cu coama unui leu, înconjoară o față atentă cu ochi alerți și un botic ca al unei vulpi.

Caracter: fericiți și încrezători în sine

Pomeranianul este mic – dar nu pare să știe asta. De obicei e foarte încrezător și uneori chiar arogant – deseori față de câini mult mai mari. Este alert, dar nu agresiv, ci prietenos față de oameni și animale.

Poate fi ținut cu mai mulți câini, dar mereu va avea o relație apropiată cu îngrijitorul său, pe care ar vrea să îl însoțească peste tot. În general, este bine dispus și are mereu chef să se joace. Fiind un bun câine de bază, latră extrem de tare pentru mărimea sa, dacă se apropie străini de teritoriul său.

Poate lătra și de bucurie sau ca să te salute – așa că nici stăpânii, nici vecinii nu ar trebui să fie prea sensibili. Instinctul său de vânătoare, în schimb, este complet inexistent.

Dresajul unui Pomeranian

Dacă ai un cățel Pomeranian, începe să exersezi cât mai devreme lăsatul acestiua singur timp de câteva ore, altfel va fi mult mai dificil odată ce este adult. Chiar dacă nu ar trebui să îți lași patrupedul singur mai mult decât este necesar, există mereu situații, cum ar fi o vizită la doctor sau o excursie la târgul de Crăciun, în care câinele trebuie să stea acasă pentru o perioadă scurtă de timp, lucru care este destul de dificil pentru această rasă.

Obișnuiește-l cu alte animale și alți câini când e încă mic – cel mai bine este să mergi la lecții de dresaj cu el. Pentru că, încă de când e mic, ar trebui să contracarezi încrederea sa excesivă în sine față de alți patrupezi, cu multă socializare și contact controlat cu alți câini. În principiu, cățelul Pomeranian învață repede și cu bucurie.

Citește și articolul nostru despre dresajul puilor de câine!

Pomeranian fericit in parc pe o piatră
Acești micuți cu coamă de leu sau impresia că ai în față o jucărie.

Blana frumoasă a micuțului necesită periere regulată. Cel mai bine este să planifici sesiuni de periere de două ori pe săptămână, timp în care să piepteni bine blana. Există dispozitive de curățat ochii și urechile în comerț.

Unii stăpâni de câini spală dinții animalului regulat cu o pastă și o perie specială de dinți pentru câini. Dacă ai obișnuit deja cățelul cu acest lucru, poți preveni tartrul destul de eficient. Ca alternativă – sau supliment – recomandăm gustările pentru îngrijirea dinților sau produsele de ros pentru câini mici.

Mâncare uscată Royal Canin pentru pomeranieni

Royal Canin Breed Pomeranian Adult Hrană uscată

  • Piele și blană sănătoase
  • Suport pentru oase și articulații
  • Mestecarea crochetelor poate sprijini îngrijirea dentară
  • Ușor de digerat
  • Forma crochetei este adaptată pentru gura mică a pomeranienilor

Lipicioșii patrupezi preferă să fie oriunde, decât să stea singuri prea mult timp. Având în vedere că sunt plini de viață, dar își pot descărca energia ușor prin jocuri și nu au nevoie de plimbări extrem de lungi pe vânt și vreme proastă, ei sunt potriviți pentru oameni în vârstă sau pentru oameni ce muncesc, dar care au voie să își ia câinele la birou.

Familiile cu copii mici ar trebui să se asigure că micul patruped are unde să se retragă – în caz contrar câinele devine stresat dacă este încolțit. E mai potrivit pentru familiile cu copii mai mari care pot ține cont de mărimea sa și se pot distra învățând Pomeranianul mici trucuri.

Potrivit unui om care nu a mai avut câini până acum?

Stăpânii noi de câine se pot împăca ușor cu un Pomeranian dacă nu subestimează timpul necesar pentru joacă și îngrijire.

Micuțele creaturi pot fi ținute la oraș, pentru că se adaptează rapid la orice mediu – cel mai important lucru este ca stăpânul să petreacă mult timp cu ele.

Bun tovarăș de călătorie

Pomeranianul este un tovarăș minunat de călătorie și nu ar trebui dat altcuiva în timpul vacanței, din cauză că este foarte dependent de stăpân.

E ușor de transportat oriunde datorită mărimii sale și poate fi luat chiar în cabină cu tine într-o cușcă adecvată de transport.

Citește articolul despre transportul câinilor în mașină!

Considerații preliminare importante

Înainte de începe să cauți un câine de vânzare, nu uita că ești responsabil pentru el pentru următorii ani, și că joaca și îngrijirea lui îți vor ocupa timp în fiecare zi.

Pe lângă prețul Pomeranianului, precum și costurile echipamentelor inițiale (boluri, zgardă, ham, lesă, jucării, pături, culcuș, instrumente de periere și cușcă de transport pentru mașină), apar și costurile regulate, precum consultațiile de rutină la veterinar. Dacă Pomeranianul se îmbolnăvește, costurile pot crește substanțial.

În ciuda mărimii sale, un câine Pomeranian nu va fi niciodată leneș și îi vor plăcea plimbările lungi la un pas moderat. Dacă vremea e proastă se mulțumește cu o ieșire scurtă. Un avantaj mare poate fi că îl poți lua ușor în brațe, de exemplu peste scări sau în tren.

Pomeranienii sunt dornici să învețe

Pomeranianului îi place să învețe trucuri noi și să îl lauzi când le face bine. Dresajul cu clicker-ul este foarte distractiv pentru majoritatea Pomeranienilor, dar și a oamenilor. Îi poate face plăcere chiar și să se joace cu mingea sau să joace Agility adaptat pe mărimea sa – testează să vezi ce aveți în comun și încearcă ceva nou din când în când. Cu dresajul potrivit, acești patrupezi pot fi folosiți și drept câini însoțitori.

Citește articolul despre dresajul câinilor cu ajutorul unui clicker!

Cățel Pomeranian gri care aleargă pe iarbă verde în parc
Pomeranienii adoră să alerge și sunt foarte jucăuși

Din păcate, extremele sunt mereu susceptibile la anumite boli – Pomeranianul nu este o excepție și este mai puțin rezistent decât rudele sale mai mari. Este predispus la dislocarea rotulelor, probleme de respirație din cauza unui așa numit colaps traheal și boli de inimă. Așa că e important să cumperi Pomeranian doar de la crescători care acordă multă importanță sănătății și care exclud constant animalele bolnave din procesul de împerechere.

Având în vedere greutatea corpului în jur de 3 kg, acești patrupezi au nevoie de puțină mâncare, lucru pe care stăpânii par să îl uite – ar trebui evitată îngrășarea cu orice preț. Micuții blănoși sunt sensibili la căldură – nu uita că vara patrupedul ar trebui să aibă mereu un loc umbros la dispoziție și că plimbările lungi ar trebui amânate pentru momente mai răcoroase ale zilei.

Cât trăiește un pomeranian?

În ciuda acestor limitări, Pomeranienii pot ajunge la o vârstă între 12 și 16 ani.

De fapt, Pomeranianul nu este o rasă separată, ci reprezintă o variantă în miniatură a Spitzului German. În timp ce Spitzul aparține unor rase foarte vechi, înmulțirea Pomeranianului a crescut în popularitate abia în ultimele decenii. Personalități celebre precum Martin Luther și Michelangelo au avut astfel de câini drept parteneri loiali. Cu toate acestea, prietenii cu patru picioare nu erau la fel de mici ca cei de astăzi.

Încă de când se zice că s-au născut primii câini Spitz mai mici în provincia germană Pomerania acum aproximativ 200 de ani, varianta aceasta a rasei se numește Pomeranian în engleză și Loulou de Poméranie în franceză.

Pentru mult timp au fost înmulțiți preponderent în Marea Britanie. Începând 1970, au început să crească eforturile de înmulțire și în țara de origine, Germania

Critici aduse înmulțirii Pomeranienilor

Însă înmulțirea acestora a atras și critici, pentru că Spitzul modificat pentru a fi din ce în ce mai mic este mai susceptibil la anumite boli decât rudele sale de statură normală.

Pomeranienii sunt îndrăgiți în continuare în SUA, precum și în Marea Britanie, fiind cunoscuți aici sub numele de „King of Toys”, în română: „Regele câinilor de jucărie”.

Datorită criticilor aduse la adresa crescătoriilor, în Germania nu s-au mai bucurat de o popularitate atât de mare. Între timp însă, din ce în ce mai mulți iubitori de câini sunt interesați de ei.

De unde cumpăr un cățel Pomeranian?

Dacă te-ai îndrăgostit de această rasă, ar trebui să cauți un crescător de Pomeranian membru al unei asociații, pentru că această variantă a Spitzului poate avea predispoziții genetice la unele boli.

Crescătorii cu experiență își iau cele mai bune măsuri de precauție, își folosesc cunoștințele și examinări numeroase pentru a se asigura că doar animalele sănătoase fac pui împreună. Și stabilitatea caracterului este unul din scopurile înmulțirii la un crescător responsabil.

Întâlnește crescătorul înainte de adopție

Dacă ai contactat un crescător de Pomeranieni și ești interesat de cumpărarea unui pui, încearcă să vizitezi crescătorul acasă.

Acesta va fi bucuros să îți răspundă la întrebările despre adopția unui Pomeranian și să îți ofere informații despre îngrijirea sa. Fii atent și la părinți, aceștia ar trebui să pară sănătoși și echilibrați la prima vedere.

De obicei, vei primi noul tău prieten cel mai devreme la vârsta de opt săptămâni. Atunci patrupedul deja va avea cip, va fi deparazitat, și va avea și carnet de sănătate pe lângă certificatul de pedigree.

Adăposturile de animale

Dacă vrei să adopți un Pomeranian adult, poți căuta pe internet. Există mulți câini simpatici care așteaptă să găsească o casă. Astfel, poți adopta un Pomeranian ieftin sau chiar gratuit.

Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.