Dresajul câinilor cu ajutorul clickerului

Ogar irlandez la dresaj cu clickerul, stapanul apasa pe clicker iar cainele asculta, dresaj in natura, cu cainele in natura, dresaj canin in natura, caine maro dresat de stapan in parc, dresajul câinilor in parc

Dresajul cu clickerul: așa arată dresajul modern al câinilor!

Erai fascinat de pocnitori în copilărie? Clickerul este un dispozitiv foarte asemănător. Principiul operării sale este același: dacă apeși butonul se aude un click ușor. În acest articol vei găsi cele mai importante informații despre subiectul „dresajul câinilor cu ajutorul clickerului”.

Ce este un clicker?

Pe scurt, clickerul est un obiect mic, sub formă de picătură cu un buton în mijloc. Unele clickere au și un băț extensibil încorporat, care îți permite să indici spre lucruri.

Poți lega dispozitivul de mâna ta cu ajutorul unei benzi. Iar atunci când apeși butonul acesta face un sunet ușor.

Caine negru cu alb care tine in gura un clicker galben pentru dresaj in natura, caine dresat in parc, caine pe fundal verde, caine negru, caine fericit, caine fericit care tine ceva in gura, caine care tine ce in gura © DJakob / stock.adobe.com
Cu ajutorul clicker-ului, educarea blănosului tău devine distractivă.

Cum funcționează dresajul câinilor cu clickerul?

Dresajul cu clickerul este folosit de ani pentru dresarea câinilor, a cailor și chiar și a pisicilor. Studiile științifice arată că dresajul cu clickerul ajută animalele să învețe trucurile și să scape de comportamentele nedorite mai ușor.

Principiul: fiecare click corespunde unei recompense. Pentru ca patrupedul să vadă cu adevărat clickul ca pe un semnal pozitiv, trebuie să îl familiarizezi cu sunetul mai întâi și să îl înveți că sunetul trebuie înțeles ca o alternativă la gustare.

Sfaturi pentru primul antrenament de dresaj cu clickerul

Înainte de a începe dresajul canin cu ajutorul clickerului, ai câteva lucruri de luat în considerare. Dar nu îți fă griji: odată ce te-ai obișnuit, și tu și câinele tău veți iubi sesiunile de dresaj!

De ce am nevoie pentru dresajul cu clickerul?

Nu ai nevoie decât de câteva lucruri pentru a începe dresajul cu câinele: un clicker, câteva gustări sau hrană uscată și un câine atent.

Vei găsi gustări delicioase pentru câini în magazinul online zooplus.

Cum folosesc corect clickerul?

În timpul primului antrenament cu clickerul, e important să înveți animalul principiul dispozitivului. Primul pas este să activezi clickerul și să îi dai imediat patrupedului o gustare. Timpul este esențial în acest caz! Doar după ce ai înțeles asta vei reuși să înveți câinele principiul acestui tip de dresaj.

Repetă dresajul cu clickerul de aproximativ cinci ori per lecție. Dă-i o gustare după fiecare click, pentru ca patrupedul să vadă clickul ca pe o recompensă. Dacă îi dai gustarea prea târziu, clickul își pierde din funcția de încurajare. Imediat ce câinele vede clickul ca pe o recompensă, puteți începe cu adevărat sesiunile de dresaj.

Sfaturi pentru un dresaj de succes cu ajutorul clickerului

Începe antrenamentul cu un exercițiu, pe care câinele îl stăpânește deja – de exemplu comanda „șezi”. Dă-i câinelui comanda și fă click imediat ce a executat-o corect.

Cele mai importante reguli pe scurt:

 • Asigură-te că patrupedul vede clickul ca pe o recompensă.
 • Antrenamentul ar trebui să aibă loc într-un mediu relaxat cu cât mai puțini stimuli.
 • Ai grijă la timp: întârzierea recompensei duce la faptul că patrupedul nu va asocia comportamentul său cu clickul.
 • Recompensa trebuie dată imediat după click.
 • Sesiunile scurte de dresaj sunt de obicei mai productive.
 • Dă-i patrupedului o pauză imediat ce nu mai este la fel de concentrat.
 • Începe cu exerciții simple pentru a nu suprasolicita câinele.
Caine border collie negru cu alb la dresaj, caine dresat cu ajutorul clickerului, dresaj cu clicker, caine recompensat la dresaj, caine asteptand recompensa din mana stapanului, gustare pentru caini © melounix / stock.adobe.com
Câinele primește o recompensă după fiecare click!

Ce pot obține cu ajutorul dresajului cu clickerul?

Dacă găsești momentul potrivit, poți repeta tot felul de trucuri împreună cu patrupedul. Pe lângă asta poți folosi această metodă pentru a dezvăța câinele de comportamente greșite (de exemplu lătratul excesiv). Încurajează comportamentul corect și ignoră ce este greșit.

Un alt sfat: nu forța niciodată câinele dacă nu mai vrea să continue. Oprește antrenamentul imediat ce și-a pierdut concentrarea.

Odată ce patrupedul a învățat ce înseamnă clickerul, îl poți lua cu tine peste tot.

Ce trucuri pot exersa cu ajutorul clickerului?

Probabil te întrebi ce trucuri poți învăța câinele cu ajutorul clickerului!

Răspunsul este: un număr infinit. Gradul de dificultate variază, bineînțeles. Ca începător ar trebui să abordezi mai întâi trucuri mai ușoare, pentru a nu suprasolicita câinele sau pe tine.

Trei trucuri de dresaj pentru începători

 1. Întoarcerea în cerc

Dacă vrei să înveți câinele să se întoarcă în cerc, el trebuie să îți urmărească mâna. Poți obține acest lucru dacă ai o gustare într-o mână. În general câinele va urmări mâna ta – chiar dacă faci un cerc în aer cu ea.

E important să apeși pe clicker și să recompensezi câinele doar odată ce a făcut o întoarcere completă. Dacă patrupedul face întoarcerea corect după câteva repetiții, încearcă să introduci o comandă vocală (de exemplu „întoarce-te”). Redu mișcarea mâinii după câteva sesiuni de antrenament până când câinele ajunge să răspundă doar la comanda vocală.

2. Cerșește

Pentru această comandă e nevoie ca patrupedul să șadă mai întâi. Apoi ia o gustare într-o mână și ține ambele mâini strânse sub formă de pumni în direcția câinelui. Alege distanța astfel încât el să poată să îți atingă mâinile cu lăbuțele din poziția sa fără probleme.

Dacă vrei să îți iasă această comandă, trebuie să îl încurajezi încă de la începutul exercițiului să îți atingă mâinile cu ambele lăbuțe în timp ce stă jos. Dacă face acest lucru, apasă imediat pe clicker și recompensează-l. Pas cu pas poți elimina mâinile din acest truc până când patrupedul reacționează doar la vocea ta.

Te vei distra de minune învățând comenzi cu ajutorul clickerului!

3. Statul pe un obiect

Acest truc învață câinele să stea cu ambele lăbuțe din față pe un obiect plat. Înainte de a începe antrenamentul cu patrupedul, caută un obiect stabil, potrivit.

Primul pas este să te asiguri că blănosul este interesat în obiect. Pentru a face asta, pune obiectul în fața lui, apasă pe click și recompensează-l imediat ce prezintă interes față de obiect. Dacă nici nu se uită la obiect, împinge-l înainte și înapoi un pic.

Odată ce animalul asociază obiectul cu recompensa, poți să renunți la click și la recompensă. Acum câinele trebuie să facă o nouă mișcare pentru a primi recompensa. În general el va încerca asta.

Imediat ce câinele începe să calce pe obiect cu lăbuța, apasă pe clicker. E nevoie de un pic de răbdare pentru a prinde momentul potrivit. Dacă a înțeles după câteva repetiții că ar trebui să pună lăbuța pe obiect, renunță din nou la clicker.

În următorul pas blănosul ar trebui să pună ambele lăbuțe pe obiect. Încearcă așa: dacă patrupedul pune ambele lăbuțe pe obiect, apasă pe clicker și recompensează-l. După ce învață să execute trucul corect, poți introduce o comandă vocală.

Cele mai importante reguli ale dresajului canin cu clickerul

Clickerul este potrivit pentru orice câine și orice stăpân de câini! Însă există câteva reguli, pe care ar trebui să le urmezi dacă vrei să ai succes:

 • Învață-l trucuri doar odată ce câinele a înțeles metoda.
 • Momentul este vital: dacă apeși pe clicker prea devreme sau prea târziu, câinele va fi confuz.
 • Nu fă nici un sunet în timpul dresajului cu clickerul, pentru că blănosul ar trebui să se concentreze pe sunetul de click.
 • Nu suprasolicita patrupedul și dă-i doar comenzi, pe care le știe în acel moment.

Dacă ești atent la acest mici greșeli, poți obține multe cu animalul. Însă cel mai important lucru este să vă distrați. Dacă patrupedul nu are chef, asta este. Pune clickerul deoparte și încearcă din nou când este mai motivat.

În magazinul online zooplus vei găsi toate produsele de care ai nevoie pentru dresajul cu clickerul!

În continuare poți citi și articolul despre dresajul puilor de câine.

Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.

4 min

De ce te linge câinele?

Limba lipicioasă a unui câine pe piele – unora le place, alții nu sunt impresionați de limba umedă a câinelui. Însă de ce te linge câinele? Îți vom explica de ce le place câinilor să lingă oamenii.