Pubertatea la câini: la ce să fii atent Acest articol a fost verificat de un veterinar

Schnauzer stă pe canapeaua pe care a stricat-o. Pubertatea la câini, aceștia devin mai stricăcioși și fără stare

În timpul pubertății, câinii reacționează mai puternic emoțional la stimuli.

Testarea constantă a limitelor și testarea autorității tale – bun venit la pubertatea câinelui tău! Dar nu îți fă griji: cu aceste sfaturi îți vei înțelege și educa mai bine blănosul în această perioadă dificilă și stresantă.

Apariția pubertății la câini depinde de rasă și de fiecare animal în parte.

Perioada obositoare începe în jurul vârstei de cățeluș, când toți dinții de lapte au căzut și au erupt cei 42 de dinți permanenți.

În general, regula este că rasele de câini mai mici intră în perioada de rebeliune puțin mai devreme (de la vârsta de aproximativ șase luni) decât rasele de câini mai mari (de la vârsta de aproximativ douăsprezece luni).

Interesant de știut: pubertatea la câini face parte din așa-numita adolescență. În timp ce pubertatea se încheie atunci când câinele atinge maturitatea sexuală, adolescența durează până când câinele ajunge la vârsta adultă și la vârsta de reproducere.

Câine care aleargă cu o jucărie albastră tip minge în gură. Are urechile ciulite, blana neagră cu pete și vârful cozii albe.
Câinilor tineri le place să descopere mediul înconjurător fără un stăpân.

Cum se manifestă pubertatea la câini?

Nu doar adolescenții devin rebeli și pretențioși în timpul pubertății – mai devreme sau mai târziu și prietenul tău blănos va trece prin asta. Semnele tipice sunt atunci când câinele manifestă brusc un comportament diferit, uită comenzile învățate și își testează toate limitele.

Atunci când câinele ajunge la pubertate, comportamentul său se poate schimba brusc:

  • Patrupedul marchează mai des în timpul plimbărilor.
  • Poate fi motivat mai repede și mai ușor.
  • Deși câinele învățase deja să stea singur, acum urlă sau zgârie ușa când ieși din cameră.
  • Pare mai încrezător și își explorează împrejurimile fără să îți acorde atenție.
  • Are un comportament diferit atunci când se joacă cu alți câini, de exemplu este mai dominant sau mai temător.

La ce ar trebui să fiu atent în timpul pubertății la câini?

Dacă nu vrei ca patrupedul să facă ce vrea din tine, regulile clare sunt vitale pe toată durata fazei de rebeliune. Pentru ca acest lucru să funcționeze, toți membrii familiei, cum ar fi partenerii sau copiii, trebuie să le respecte.

Iată cinci reguli importante de urmat în timpul pubertății:

  1. Arată-i câinelui tău că se poate simți în siguranță alături de tine. În caz de pericol (de exemplu, câini agresivi în lesă), plasează-te activ în fața lui și, în același timp, păstrează-ți calmul.
  2. Umblă mereu în față, ca lider al haitei.
  3. Exersează comenzile de bază învățate până acum, cum ar fi: șezi, aici, culcat și stai. Acestea pot fi însoțite și de gustări.
  4. Asigură-te că patrupedul are suficient contact cu alți câini.
  5. Include în mod conștient perioade de odihnă, astfel încât câinele să se adapteze la situațiile cotidiene ulterioare.

Dacă îți este greu să te impui în fața câinelui tânăr și rebel, vizitele regulate la o școală de dresaj sau la un dresor profesionist te-ar putea ajuta.

Pubertatea la câini, pui de husky care ascultă atent o comandă la dresaj, se uită în sus la mâna dresoarei
Câinii tineri au nevoie de limite clare atunci când îi educi.

Ce se întâmplă în corpul câinelui la pubertate?

După faza de pui, organismul începe să își reorganizeze echilibrul hormonal. Scopul acestei schimbări hormonale este de a ajunge la maturitatea sexuală la sfârșitul pubertății.

Hormonul eliberator de gonadotropină (GnRH)

GnRH este produs în creier și determină activarea organelor sexuale care nu erau încă funcționale. Acestea încep să își producă proprii hormoni sexuali, care la rândul lor influențează creierul.

Hormonii sexuali ai masculilor (testosteron) și ai femelelor (estrogen și progesteron) fac ca partea creierului responsabilă de emoții să crească, iar câinii să reacționeze mai intens la stimuli externi.

În schimb, funcționalitatea cortexului cerebral, care controlează în mod normal acțiunile conștiente și voluntare, scade. Prin urmare, câinii aflați în pubertate au un control mai slab al impulsurilor decât câinii adulți.

Cortizolul

Concentrația de cortizol, hormonul stresului, produs în cortexul suprarenal, crește de asemenea în sânge în timpul pubertății la câini. Acesta este motivul pentru care câinele reacționează brusc stresat la zgomote puternice, cum ar fi claxoanele mașinilor, chiar dacă nu a avut probleme cu acestea când era cățeluș.

Dopamina

Deși cantitatea de dopamină, hormonul fericirii, nu este crescută, cantitatea de receptori responsabili din creier crește. În mod normal, este responsabil ca un mesager nervos important pentru experiențele de legătură pozitivă. Deoarece are o influență crescută asupra creierului în timpul pubertății la câini, îi poți excita mai ușor sistemul de recompensă cu ajutorul unor gustări sau laude, de exemplu.

Citește și articolul nostru despre dezvoltarea cățeilor și până la ce vârstă cresc câinii  


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.
5 min

De ce te linge câinele?

Limba lipicioasă a unui câine pe piele – unora le place, alții nu sunt impresionați de limba umedă a câinelui. Însă de ce te linge câinele? Îți vom explica de ce le place câinilor să lingă oamenii.