Noaptea de Revelion: de ce se sperie câinii de petarde și artificii și ce e de făcut

caine speriat sub patura

Mulți câini sunt foarte speriați din cauza petardelor și artificiilor din noaptea de Revelion.

Artificiile strălucitoare de la miezul nopții sunt atracția principală în seara de Revelion. Din păcate, majoritatea câinilor nu o privesc la fel: ei plâng, aleargă agitați și tremură toată seara. Află de ce se sperie câinii de petarde și de artificii, pentru a știi cum îi poți ajuta și pregăti pentru spectacolul din noaptea de Anul Nou.

Câini speriați de petarde: ce cauzează asta?

Ultima zi din an este o adevărată provocare pentru mulți stăpâni de câini. Artificiile zgomotoase și colorate și petardele ce explodează pot supăra chiar și cel mai calm câine.

Dar de ce se sperie atât de mulți câini de Revelion? O scurtă privire la organele de simț ale câinelui te vor ajuta să îi înțelegi reacțiile. Câinii nu sunt doar mai sensibili la lumină decât oamenii, ei au și un auz și un miros mult mai dezvoltat decât noi. Această suprasaturație senzorială cauzează panică pentru mulți patrupezi.

Auz sensibil

Ca o comparație: oamenii aud frecvențe între 20 și 20,000 hertz, în timp ce un câine aude frecvențe între 15 și 50,000 hertz. Prin urmare câinii percep sunete mai înalte, pe care noi nu le putem auzi. Așa că artificiile nu sunt doar zgomotoase pentru patrupezi, aceștia sunt capabili și să perceapă mai multe sunete.

Pe lângă asta, un câine nu își poate „opri” niciodată complet auzul. Chiar și atunci când doarme adânc poate fi trezit de cel mai mic zgomot.

Două lucruri se întâmplă pentru un câine de Revelion. Pe de o parte el percepe zgomotele ca un posibil pericol. Pe de altă parte combinația volumului și a frecvenței sunetului – gândește-te la lansarea unei rachete – se asigură că blănoșii experimentează sunete mult mai intense decât noi.

Nas sensibil

Oamenii au între 5 și 20 de milioane de celule olfactive, în timp ce câinii au un număr incredibil între 125 până la 220 de milioane. Mulți oameni se gândesc doar la sunete și lumini în asociație cu artificiile. Dar mirosul și poluarea cauzate de pocnitori sunt de asemenea factori de stres, mai ales pentru câinii care se bazează mult pe simțul lor de miros.

Atenție: reacția la zgomotele de Revelion nu trebuie să fie aceeași în fiecare an. S-ar putea ca patrupedul să fi fost mereu relaxat în seara de Revelion și în următorul an să devină dintr-o dată foarte anxios. Așa că nu fi surprins dacă, din senin, câinele se sperie de petarde și artificii deși în anii anteriori a fost indiferent.

Cum îmi dau seama dacă patrupedul este speriat de Revelion?

În timp ce unii câini pur și simplu se retrag sau se cuibăresc lângă stăpânii lor căutând protecție, alții devin cu adevărat panicați. Acum că știi de ce se sperie câinii de petarde, este cazul să înveți să interpretezi semnele prin care aceștia își trădează emoțiile. Semnele tipice de anxietate la câini sunt:

  • neliniște
  • pierderea apetitului
  • tremurat
  • gâfâit puternic
  • urechi lăsate
  • pupile dilatate

Dacă observi aceste semne la câinele tău în seara de Revelion, ar trebui să intervii și să stai lângă el. Dar cum poți calma un câine atât de supărat? La urma urmelor, artificiile de afară nu pot fi pur și simplu oprite când apeși un buton.

Măsuri imediate împotriva fricii de artificii

Câinele reacționează fricos și devine anxios imediat ce apar primele artificii? Atunci încearcă următoarele sugestii și sfaturi pentru a calma animalul și a minimiza riscurile pentru el.

·         Ține mereu câinele în lesă în seara de Revelion

Câinii au nevoie de mișcare chiar și de Revelion. Însă pentru a face plimbările cât mai relaxante posibil, cel mai bine ar fi să plimbi patrupedul în locuri liniștite și pe timp de zi. Du câinele în parcuri retrase, de exemplu, și evită orașele mari, unde „exploziile” încep de obicei cu ore întregi înainte de miezul nopții. Ai grijă – chiar și după Revelion – la gunoaie, sticlă spartă și petarde care nu au pocnit încă.

Pe lângă asta, ar trebui să ții mereu câinele în lesă în aceste zile. Poți fi surprins oriunde de pocnitura zgomotoasă a unei petarde. Nu subestima riscul ca patrupedul să fugă de frică, să nu poată să găsească drumul spre casă sau chiar să alerge în mijlocul șoselei.

·         Stai în casă cu patrupedul

Pe măsură ce se întunecă afară, încep să crească zgomotele cauzate de primele petarde de Revelion. Acum e momentul să intri înapoi în casă cu câinele.

Chiar dacă în majoritatea orașelor e ceva normal să petreci Revelionul afară pe stradă, ar trebui să stai cu câinele tău și să nu îl lași singur în starea lui agitată.

Pentru câinii anxioși nu e suficient să se ascundă într-o cameră liniștită. Când câinele se sperie de artificii, are nevoie de stăpânul lui pentru a se simți în siguranță.

·         Închide ușile, ferestrele și trage obloanele

Din păcate, sunetul artificiilor trece și prin pereții groși ai casei. Însă dacă închizi ușile, ferestrele și obloanele, poți reduce zgomotul într-o anumită măsură. Mulți câini se calmează astfel. Unii reacționează și la luminile de pe cer. Dacă nu ai obloane la ferestre, trage draperiile.

·         Pornește televizorul sau radioul

Pe lângă închiderea ferestrelor, poți masca sunetul pocnitorilor cu alte zgomote cunoscute câinelui. Pune muzica ta preferată sau pornește radioul. Sunetele de la TV, de la mașina de spălat sau de la mașina de spălat vase pot și ele avea un efect calmant asupra câinelui. Dar nu exagera cu volumul, pentru că l-ar putea stresa și mai mult.

·         Distrage-i atenția cu mirosuri sau gustări speciale

Câinii care nu sunt încă prea stresați pot fi uneori distrați cu mirosuri speciale sau bucăți de carne delicioase. Scopul: cânele ar trebui să nu mai fie concentrat pe simțul său de auz și să se concentreze pe miros și gust.

Poți de exemplu să lași urme prin locuință, pe care să le miroase câinele. Blănoșii s-ar bucura și de gustări speciale, care să îi facă să uite de zgomotele de artificii pentru o perioadă scurtă de timp.

·         Radiază calm și relaxare

Însă cel mai important lucru este să fii calm și relaxat în tot ce faci. Arată-i câinelui că totul este bine și că zgomotele de afară sunt complet normale. Dacă și tu devii nervos și agitat față de reacția câinelui, toate celelalte măsuri vor fi degeaba.

Dacă patrupedul este anxios, ar trebui în primul rând să fii calm. Aceasta este cea mai bună modalitate de a ajuta un câine speriat de petarde.

Ar trebui să îmi calmez câinele de Revelion?

Presupunerea că încurajezi frica patrupedului dacă îl consolezi este greșită. Sentimentele pozitive nu pot provoca sentimente negative. Din contră: la fel ca oamenii, corpul câinelui secretă oxitocină imediat ce experimentează afecțiune. Acest lucru reduce cantitatea de hormoni de stres și câinele se relaxează. Atenția stăpânului în situații de anxietate se numește „suport social”.

Așa că nu îi răpi animalului afecțiunea de care are nevoie în astfel de momente înfricoșătoare. În caz contrar, relația de încredere între om și câine ar putea fi afectată sever. Atunci când vine vorba de consolarea corectă, doar tu, ca stăpân, ești expertul. Tu știi cel mai bine ce îi place și ce nu îi place câinelui tău.

Pot să îi dau câinelui calmante de Revelion?

Dacă nici una dintre aceste măsuri nu ajută, mulți stăpâni vor să îi administreze patrupedului stresat un tranchilizant. Însă aceste remedii nu se recomandă în general și ar trebui să fie ultima opțiune de pe listă.

Majoritatea sedativelor pur și simplu imobilizează câinele fără a îi reduce stresul. Pe lângă asta unele dintre ele pot crește sensibilitatea la zgomot. Această stare prin care câinele nu se poate mișca, fugi sau retrage în prezența zgomotelor tari tinde să sperie și mai mult majoritatea animalelor.

Așa că discută înainte cu veterinarul și clarifică exact dacă medicamentele chiar vor ajuta animalul neliniștit. Chiar și administrarea preparatelor din ierburi care ar trebui să aibă un efect calmant, ar trebui făcută doar după consultarea veterinarului.

Poate fi tratată frica de artificii?

Anxietatea câinilor poate fi tratată. Câinii care reacționează anxios la artificiile de Anul Nou de obicei se sperie și de alte zgomote, de exemplu de furtuni. Așa că întreabă-te de ce îi cauzează aceste zgomote anxietate. Terapia cu ajutorul unui specialist te poate ajuta să identifici cauzele și să le combați într-un mod adecvat.

Tocmai ai adoptat un cățel? Citește și articolul nostru despre Dresarea câinilor mici.

Câinele de Revelion: desensibilizare prin apăsarea unui buton?

Dacă tot se sperie câinele de petarde, deși ai luat măsurile descrise mai sus, poți încerca o altă formă de terapie: desensibilizarea cu ajutorul sunetului unui CD sau a fișierelor audio corespunzătoare de pe internet. Acest lucru înseamnă să pui câinelui sunete de pocnitori la un volum scăzut la început și să crești volumul pas cu pas.

Nu încuraja comportamentul său decât odată ce a reușit să rămână calm. Dacă, pe de altă parte, este tot nervos și fricos, ignoră-l. Astfel poți desensibiliza pas cu pas câinele față de zgomotele artificiilor. Însă e nevoie de timp pentru o astfel de metodă și ar trebui să începi cu săptămâni întregi înainte de spectacolul de Revelion.

Alte măsuri împotriva anxietății

Pe lângă modalitățile descrise mai sus, există numeroase alte metode pentru a calma un câine căruia îi este frică de pocnitori. Chiar dacă succesul lor este controversat, merită să arunci o privire: de exemplu există difuzoare de arome sau zgărzi de calmare care răspândesc feromoni artificiali și are ar trebui să calmeze câinele.

Pe lângă asta, unii dresori de câini lucrează cu metoda TTouch, dezvoltată de canadianca Linda Tellington-Jones. Tensiunea animalului este eliberată prin atingeri speciale cu mâna și sunt puse în mișcare puteri de vindecare proprie. Metoda poate ajuta și în alte situații de anxietate, nu doar atunci când se sperie câinii de petarde.

Unii stăpâni de câini folosesc și limbajul corpului, care ar trebui să îi ofere câinelui un sentiment de stabilitate și securitate. Așa numitul „Thundershirt”, care constă dintr-un material ferm și se leagă strâns în jurul corpului câinelui, are un efect similar. Presiunea gentilă, continuă poate calma dacă câinele se sperie de pocnitori.

Ce se întâmplă la următorul Revelion?

În ciuda tuturor acestor măsuri mulți iubitori de câini așteaptă cu frică următorul Revelion. Pentru că și dacă ai reușit să calmezi câinele într-o anumită măsură, el nu se va bucura niciodată de trecerea în noul an. Zgomotele tari, agitația oamenilor și atmosfera din casă: nu multor câini le plac aceste lucruri.

Poate data viitoare poți merge într-un loc unde, de exemplu, artificiile sunt interzise din motive de protecție a mediului. La urma urmelor liniștea și pacea la final de an pot fi uneori relaxante și pentru noi oamenii!

Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.
5 min

De ce te linge câinele?

Limba lipicioasă a unui câine pe piele – unora le place, alții nu sunt impresionați de limba umedă a câinelui. Însă de ce te linge câinele? Îți vom explica de ce le place câinilor să lingă oamenii.