Nutriția păsărilor

Alimentația optimă a păsărilor face parte din îngrijirea adecvată a păsărilor și asigură o viață lungă și sănătoasă.  Citește mai mult

3 min

Ce mănâncă papagalii amorezi? (Agapornis)

Baza unei diete echilibrate a Agapornisului (păsărea este numită în mod colocvial și „papagalul amorez") este un amestec de semințe diferite. Fructele, legumele și proteinele de origine animală sunt și ele necesare pentru o aprovizionare suficientă cu energie.
4 min

Nutriția perușilor

Ți-ai luat un peruș sau poate mai mulți și vrei să știi cum să-ți îngrijești micul companion? Află ce trebuie să știi despre nutriția perușilor acestora din acest ghid introductiv.

Păsările domesticite, cum ar fi canarii și papagalii, pot ajunge la o vârstă de până la 15 ani în captivitate, iar cu o nutriție bună, papagalii pot trăi până la 70 de ani! 

Prin urmare o dietă adaptată în mod optim animalului este indispensabilă pentru o creștere adecvată a păsărilor de companie și pentru o viață lungă și sănătoasă. 

Cu toate acestea, nu există aproape niciun studiu privind compoziția corectă a hranei pentru astfel de păsări, iar diversitatea speciilor face dificilă formularea unei afirmații general valabile. 

De aceea mulți stăpâni fac greșeala de a oferi animalelor prea multă hrană bogată în grăsimi, cum ar fi nucile și semințele de floarea-soarelui. Acest lucru duce adesea la probleme nutriționale, cum ar fi obezitatea, infertilitatea și tulburările metabolice. 

Dar cum arată de fapt o nutriție potrivită pentru păsări? 

Se recomandă urmarea dietei păsărilor sălbatice. Doar așa te poți asigura că animalele au o alimentație echilibrată. 

Există două modalități de a le oferi în mod optim păsărilor toate substanțele nutritive importante: 

  1. Cereale + fructe/legume + suplimente alimentare
  2. Pelete + câteva fructe/legume

Pentru prima variantă trebuie dozate cerealele în așa fel încât să fie mâncate doar seara. Poți găsi amestecuri de cereale adecvate în magazinele de animale de companie. De obicei, se face o distincție între hrana pentru peruși, peruși nimfă, canari și papagali. 

Pe lângă asta, oferă-le multe fructe și legume, fie că sunt gătite sau crude. Suplimentele alimentare adecvate asigură animalului toate mineralele, vitaminele, oligoelementele și aminoacizii vitali. Pune și o piatră de ciugulit în cușca păsării. 

Varianta 2, hrănirea cu peletele, provine din SUA și nu este încă foarte răspândită în România. Peletele oferă păsărilor toate substanțele nutritive necesare, motiv pentru care nu mai e nevoie de suplimente alimentare. 

Acestea sunt compuse din cereale și ingrediente vegetale selectate. Peletele sunt vândute în diferite dimensiuni. Mărimea peletelor depinde de specia și dimensiunea fiecărei păsări.