Educarea pisicilor

Chiar și pisoii trebuie să meargă la școală. Primii lor învățători vor fi mama lor sau alte pisici. Însă pisicile nu adoptă toate comportamentele pe care le văd. Vor încorpora în comportament doar acțiunile pe care le consideră, instinctual, avantajoase pentru propria educație. În procesul de învățare, pisicile se folosesc abilitatea lor specială de a observa și de dexteritatea lor. Citește mai mult

Educarea pisicilor

Iarba mâței (Catnip)

Multor pisici le place mirosul de iarba mâței. Din punct de vedere botanic, aceasta face parte din grupa Labiatae. Numele plantei – catnip în engleză - este dat de faptul că atrage pisicile ajunse la maturitate sexuală. Reacția pisicilor la iarba mâței variază în funcție de factori genetici și este puternică doar la circa 50% dintre pisici. Nu doar pisicile domestice sunt atrase de ea, ci și felinele mari. Pe de altă parte, se spune că mirosul îndepărtează șobolanii.

8 min

„Ajutor, pisica face în pat!“

Pisicile sunt cele mai curate animale de companie. Dar ce poți face dacă, din senin, pisica urinează în pat în loc să folosească litiera? De ce fac pisicile în pat și cum poți scăpa de acest obicei neplăcut? Află ce cauzează comportamentul dezordonat al unei pisici, cum o poți ajuta în această situație și cum îți poți proteja patul de urină de pisică.
11 min

De ce miaună pisica noaptea și ce este de făcut?

Nopți nedormite pentru că pisica mianună? Fiecare proprietar de pisică a experimentat acest lucru cel puțin o dată. Dar ce să facem dacă mica felină ne fură somnul în fiecare noapte? De ce miaună pisicile noaptea și ce ajută împotriva scâncetului nocturn al acestora? Să începem cu o veste proastă: pisicile sunt active în timpul nopții. Așadar, nu este de mirare că, mai ales noaptea, când sunt foarte voioase, ne cer atenția mieunând puternic. Dar nu vă faceți griji, chiar și proprietarii de pisici se pot bucura de nopți liniștite. Vestea bună este că pisicile pot învăța să stea liniștite noaptea. Cu toate acestea, este important să se cunoască mai întâi cauzele mieunatului nocturn.
4 min

De ce te linge pisica?

Probabil ai observat că două pisici care se plac au obiceiul de a își curăța blana una alteia. Este clar un gest de afecțiune între pisici. Dar de ce te linge pisica pe tine?

Repetiția este mama învățăturii, chiar și pentru pisici

Pisoii trec prin această experiență urmărindu-și părinții și frații. Pisicile crescute în izolare privesc orice animal necunoscut ca pe unul de al lor. Ele încă nu au învățat diferența dintre pradă și inamic. Pentru a învăța să prindă prada, felinele au nevoie inițial de un animal mic care încearcă să evadeze, perfecționându-și astfel, cu fiecare încercare nouă, talentele de a se ascunde, a pândi, a se strecura și a sări la pradă. Și în acest caz repetiția este mama învățăturii și greșelile le ajută să învețe. Cu cât mai repede învață o pisică acest comportament, cu atât mai devreme poate deveni un vânător bun.

 

Cum învață pisicile din viața de zi cu zi de acasă

Datorită orientării lor excelente în spațiu și a memoriei spațiale, pisicile pot găsi imediat locul în care au prins un șoarece după o singură experiență pozitivă. Dar pot să învețe și lucruri care nu sunt necesare pentru supraviețuirea lor efectivă. Unele, de exemplu, înțeleg cum să deschidă o ușă. Trebuie doar să sară în sus și să folosească lăbuța pentru a lărgi deschizătura ușii. Altele au învățat să folosească toaleta oamenilor. Sau hai să luăm drept exemplu obiceiurile de hrănire. Tot ce trebuie să faci este să iei bolul de mâncare, că majoritatea pisicilor știu deja că merită să se ridice de pe canapea. Tu, ca stăpân, poți integra multe procese în educația deseori dificilă a pisicii, așa cum se face și în cazul câinilor.