Educarea pisicilor

Chiar și pisoii trebuie să meargă la școală. Primii lor învățători vor fi mama lor sau alte pisici. Însă pisicile nu adoptă toate comportamentele pe care le văd. Vor încorpora în comportament doar acțiunile pe care le consideră, instinctual, avantajoase pentru propria educație. În procesul de învățare, pisicile se folosesc abilitatea lor specială de a observa și de dexteritatea lor. Citește mai mult

9 min

„Ajutor, pisica face în pat!“

Pisicile sunt cele mai curate animale de companie. Dar ce poți face dacă, din senin, pisica urinează în pat în loc să folosească litiera? De ce fac pisicile în pat și cum poți scăpa de acest obicei neplăcut? Află ce cauzează comportamentul dezordonat al unei pisici, cum o poți ajuta în această situație și cum îți poți proteja patul de urină de pisică.

4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.

5 min

Cum obișnuiesc pisica să meargă în lesă?

O pisică în lesă – poate funcționa? Cu siguranță! Dacă sunt dresate cum trebuie, pisicilor le place să meargă în lesă. Dar nu orice felină este potrivită pentru un „catwalk”. Aici poți afla cum să obișnuiești pisica să meargă în lesă.

10 min

De ce miaună pisica noaptea și ce este de făcut?

Nopți nedormite pentru că pisica mianună? Fiecare proprietar de pisică a experimentat acest lucru cel puțin o dată. Dar ce să facem dacă mica felină ne fură somnul în fiecare noapte? De ce miaună pisicile noaptea și ce ajută împotriva scâncetului nocturn al acestora?

4 min

De ce te linge pisica?

Probabil ai observat că două pisici care se plac au obiceiul de a își curăța blana una alteia. Este clar un gest de afecțiune între pisici. Dar de ce te linge pisica pe tine?

2 min

Iarba mâței (Catnip)

Multor pisici le place mirosul de iarba mâței. Din punct de vedere botanic, aceasta face parte din grupa Labiatae. Numele plantei – catnip în engleză - este dat de faptul că atrage pisicile ajunse la maturitate sexuală. Reacția pisicilor la iarba mâței variază în funcție de factori genetici și este puternică doar la circa 50% dintre pisici. Nu doar pisicile domestice sunt atrase de ea, ci și felinele mari. Pe de altă parte, se spune că mirosul îndepărtează șobolanii.

9 min

Pisica urinează în ghiveci: de ce și ce pot face?

Cereri de ajutor de la părinți de pisici îngrijorați sau plângeri de la grădinari pasionați: există numeroase postări pe forumuri online pentru că pisica de apartament sau pisica vecinului a confundat din nou plantele și straturile de flori cu litiera. De ce le place pisicilor să urineze în plantele noastre? Află totul despre posibilele cauze și despre cum poți opri comportamentul nedorit al pisicii în acest caz.

8 min

Pisici de Revelion: ce să faci dacă pisica se teme de artificii

Pisicile aud aproape de trei ori mai bine decât oamenii și văd mult mai bine pe întuneric decât noi. Așa că nu e de mirare că zgomotele surzitoare și luminile din noaptea de Revelion sperie multe pisici. Vestea bună este că există soluții pentru a reduce stresul pentru pisici de Revelion, chiar și atunci când pisica se teme de artificii.

Repetiția este mama învățăturii, chiar și pentru pisici

Pisoii trec prin această experiență urmărindu-și părinții și frații. Pisicile crescute în izolare privesc orice animal necunoscut ca pe unul de al lor. Ele încă nu au învățat diferența dintre pradă și inamic. Pentru a învăța să prindă prada, felinele au nevoie inițial de un animal mic care încearcă să evadeze, perfecționându-și astfel, cu fiecare încercare nouă, talentele de a se ascunde, a pândi, a se strecura și a sări la pradă. Și în acest caz repetiția este mama învățăturii și greșelile le ajută să învețe. Cu cât mai repede învață o pisică acest comportament, cu atât mai devreme poate deveni un vânător bun.

 

Cum învață pisicile din viața de zi cu zi de acasă

Datorită orientării lor excelente în spațiu și a memoriei spațiale, pisicile pot găsi imediat locul în care au prins un șoarece după o singură experiență pozitivă. Dar pot să învețe și lucruri care nu sunt necesare pentru supraviețuirea lor efectivă. Unele, de exemplu, înțeleg cum să deschidă o ușă. Trebuie doar să sară în sus și să folosească lăbuța pentru a lărgi deschizătura ușii. Altele au învățat să folosească toaleta oamenilor. Sau hai să luăm drept exemplu obiceiurile de hrănire. Tot ce trebuie să faci este să iei bolul de mâncare, că majoritatea pisicilor știu deja că merită să se ridice de pe canapea. Tu, ca stăpân, poți integra multe procese în educația deseori dificilă a pisicii, așa cum se face și în cazul câinilor.