Cum să îți dresezi pisica folosind un clicker

Femeie tânără ținând o recompensă, recompensă pentru pisici din mâna, dresajul unei pisici calico, pisica care cere mâncare în camera de zi, fereastră cu lumină puternică pe fundal, picioare in dreapta jos

Dresajul cu clicker-ul nu este o activitate inovativă și o metodă de dresaj doar pentru cai și câini: dresajul cu clicker-ul devine tot mai cunoscut și printre stăpânii de pisici!

 Vrei să-ți împiedici pisica să-ți marcheze canapeaua ori alte locuri sau să o înveți câteva trucuri? Citește în continuare pentru a învăța cum să îți dresezi pisica  folosind o metodă studiată și aprobată de cercetători.

Ce este dresajul cu clicker-ul pentru pisici?

Clicker-ul este un dispozitiv mic – dacă apeși pe el, va face un sunet de „click” ca o jucărie de la magazin. Dar cum poți dresa pisicile cu ajutorul său? Acestea sunt mai adaptabile decât par la prima vedere. Deși unele pot fi destul de încăpățânate, dorința lor de a învăța este mai mare dacă au ceva de câștigat din acest proces. Dresajul cu clicker-ul le dă ocazia pisicilor să își câștige recompensa (de ex. gustări) arătând un anumit comportament după ce aud click-ul. Evită complet folosirea pedepselor și a presiunii. Dacă pisica nu face acțiunea dorită, nu ar trebui să existe consecințe negative. Recompensa îi va arăta felinei că participarea la antrenament merită efortul. Astfel chiar și cele mai comode blănoase sunt încurajate să se implice în dresajul cu clicker-ul. Cu ajutorul dresajului cu clicker-ul poți corecta comportamentul nedorit și chiar învăța pisica anumite „comenzi”. Pe lângă asta el ajută la întărirea legăturii și a încrederii dintre om și animal.

Clicker-ul

Un clicker este o bucată de metal sub tensiune, care este apăsat cu ajutorul unui buton și face un sunet de „click”. Atunci când alegi un clicker, asigură-te că acesta este potrivit pentru pisici. S-ar putea ca unele clickere să fie prea zgomotoase pentru animale, la urma urmelor se știe că felinele au un auz foarte bine dezvoltat. Poți afla acest lucru astfel: înainte de a începe dresajul cu clicker-ul pentru pisici, fă un „click” în apropierea pisicii și fii atent la reacția sa la sunet. Dacă pare speriată, clicker-ul probabil este prea zgomotos.

Cum funcționează dresajul cu clicker-ul pentru pisici?

Dresajul cu clicker-ul ar trebui să aibă loc mereu într-un loc unde pisica nu este distrasă. Animalul trebuie “fixat” pe clicker, ar trebui să înțeleagă ca un “click” este echivalentul unei recompense. Metoda a fost dezvoltată inițial pentru dresarea câinilor: de fiecare dată când un câine ascultă o comandă corect, faci un click – și imediat după câinele primește o recompensă. Rezultatul: pas cu pas el va recunoaște clicker-ul ca pe o recompensă. Clicker-ul din mâna stăpânului devine un lucru pozitiv pentru câine – el se așteaptă la o recompensă și încearcă să facă totul corect.

Destul cu teoria. Dar cum începi dresajul cu clicker-ul pentru pisici? Apropie-te de pisică și apasă pe clicker. Acest lucru trebuie urmat imediat de o recompensă (timp maxim de întârziere: două secunde). În orice caz: unele pisici pot fi mituite, altele nu. În faza inițială exercițiul ar trebui repetat de câteva ori pe zi, până când pisica recunoaște “click-ul” și îl asociază cu recompensa. Condiționarea clasică este numele principiului, prin care, la fel ca în acest caz, un stimul neutru (click-ul) este asociat cu motivația principală (recompensa). Nu trebuie să fii un expert ca să înțelegi principiul de bază: ce pisică nu vine alergând atunci când aude foșnetul unei pungi de mâncare?

După condiționarea clasică, are loc condiționarea operativă: pisica ar trebui să asocieze un anumit comportament cu recompensa. Să luăm comanda “şezi” ca un exemplu. Imediat ce pisica se pune jos, spune-i un “șezi” clar și apasă pe clicker. Acest lucru trebuie urmat imediat de o recompensă. Poți face pisica să stea jos ținând o recompensă sau o jucărie de pisici deasupra capului său, de exemplu. În general pisicile se pun jos într-o astfel de situație pentru a vedea mai bine obiectul. O altă posibilitate este “capturarea” comportamentului în viața de zi cu zi. Pisica învață acum ca atunci când are un anumit comportament (în acest caz “șezi”), va primi o recompensă după click. Acesta creează un sentiment de satisfacție și felina va face mișcarea tot mai des.

Dacă pisica nu mai este interesată în dresajul cu clicker-ul după o anumită perioadă, fă o pauză. Pentru că dacă pisica nu vrea să facă ceva, nu o va face – ambiția falsă duce doar la frustrare. Așa ca fă sesiuni multe, dar scurte de dresaj pentru a nu suprasolicita sau speria pisica.

Pisica pufoasa stand pe labele din spate - pisica care sede la comanda asteptand o recompensa pentru activitatea de dresaj © chendongshan / stock.adobe.com
Când vine vorba de dresajul cu clicuri, sincronizarea contează: recompensează-ți felina imediat după fiecare clic.

De ce este utilă folosirea unui clicker?

De ce trebuie să cumperi un clicker pentru a-ţi dresa pisica? Nu este un suficient un “bravo” pentru pisici? Din pacate nu. Vocea umană are o tonalitate diferită, în funcție de cât ești de trist, fericit, sănătos sau răcit. Urechea pisicii este foarte sensibilă, felinele recunosc această schimbare imediat. Pe de altă parte un clicker va face mereu acelaşi sunet. By the way: poți găsi clicker-ul potrivit în magazinul nostru online zooplus.

Cele mai utile articole
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.

4 min

De ce te linge pisica?

Probabil ai observat că două pisici care se plac au obiceiul de a își curăța blana una alteia. Este clar un gest de afecțiune între pisici. Dar de ce te linge pisica pe tine?

10 min

De ce miaună pisica noaptea și ce este de făcut?

Nopți nedormite pentru că pisica mianună? Fiecare proprietar de pisică a experimentat acest lucru cel puțin o dată. Dar ce să facem dacă mica felină ne fură somnul în fiecare noapte? De ce miaună pisicile noaptea și ce ajută împotriva scâncetului nocturn al acestora?