Pisica urinează în ghiveci: de ce și ce pot face?

pisicuță cu ochi nevinovați stă lângă două ghivece, unul în care a săpat și o plantă de aloe vera. Pisica urinează în ghiveci

Cereri de ajutor de la părinți de pisici îngrijorați sau plângeri de la grădinari pasionați: există numeroase postări pe forumuri online pentru că pisica de apartament sau pisica vecinului a confundat din nou plantele și straturile de flori cu litiera. De ce le place pisicilor să urineze în plantele noastre? Află totul despre posibilele cauze și despre cum poți opri comportamentul nedorit al pisicii în acest caz.

De ce le plac pisicilor plantele

Fie că e un strat de flori, grădină cu ierburi, plante în ghiveci sau plante de casă: multe pisici par să fie atrase ca prin magie de verdeața din apartament, de pe balcon sau din grădină. Ele iubesc să se joace cu ramurile ce se mișcă, să roadă frunzele verzi sau să sape în pământul moale al florilor. Pisicile sunt pur și simplu curioase și vor să exploreze tot ce e în jurul lor în detaliu – și au o slăbiciune pentru materiale moi și frumoase, cum ar fi pământul din ghivece, care este perfect pentru joacă sau pentru săpat. De aceea nu e surprinzător că unele pisici folosesc ghivecele sau straturile de flori pe post de litieră și încearcă să își îngroape urina sau fecalele sub pământ.

Însă un lucru care pare foarte natural pentru pisici este o teroare pentru mulți părinți de pisici, iubitori de plante și grădinari pasionați. La urma urmelor, urina de pisici miroase oribil – mai ales dacă ajunge într-un ghiveci în sufrageria ta. Și dacă pisica alege aceeași plantă de repetate ori, acest lucru poate fi dăunător pentru plantă pe termen lung. Dar cum poți preveni comportamentul pisicii și cum pot fi protejate plantele și solul de „vizitatorii” nedoriți?

Este pisica un animal cu obiceiuri murdare?

E important să clarifici întâi motivele pentru care pisica urinează în plantă. Este pur și simplu plictisită și planta reprezintă o schimbare bine venită? Vrea să își marcheze teritoriul sau poate are obiceiuri neigienice? Există diferențe mari între murdărie și marcarea teritoriului și părinții de pisici ar trebui să reacționeze la ele diferit. În timp ce marcarea este în principiu un semnal de comunicare, murdăria are legătură cu găsirea unui loc potrivit pentru a urina. Pisicile neigienice resping de obicei litiera – fie pentru că nu le place nisipul, fie pentru că litiera este curățată prea rar sau poate nu le place locația sau litiera a fost curățată cu un agent de curățare cu miros puternic. Pe de altă parte, pisicile care își marchează teritoriul continuă să folosească litiera. Ele nu își îngroapă urina cu lăbuțele, ci o pulverizează pe ramuri și trunchi dintr-o poziție orizontală.

Pisica urinează la ghiveci, pisică gri cu dungi care se ascunde pe lângă niște plante, în prim plan sunt frunzele florii © Olesia / stock.adobe.com

Cum să îți protejezi plantele de pisică

Înainte de a învăța pisica să fie curată sau, alternativ, de a o dezvăța din obiceiul de a își marca teritoriul – lucru pentru care vei avea nevoie de un pic de timp și răbdare – hai să aruncăm o privire asupra plantelor tale. Există câteva lucruri, pe care le poți face pentru a proteja plantele din casă de urina pisicii pe termen scurt.

 • Construirea barierelor din pietre, conuri de pin, folie de aluminiu ș.a.: pisicilor le place în mod special pământul moale din jurul plantelor. Pentru a le ține departe de ghivece și straturi de flori e suficient de multe ori să acoperi solul cu un material mai dur. Pietrele, scoicile sau conurile de pin sunt bune pentru acest lucru și arată și bine în același timp. Și scoarța ar putea opri felinele de la urinarea pe plantă. Dacă vrei să fii sigur și nu îți pasă la fel de mult de aspect, poți acoperi solul din ghivece și de la straturile de flori cu folie de aluminiu. Majoritatea pisicilor nu se vor atinge de acest material ciudat, alunecos și zgomotos. O altă posibilitate mai puțin bătătoare la ochi decât folia de aluminiu este să protejezi plantele de pisici curioase cu ajutorul unei plase pentru muște sau o altă plasă din sârmă ușor incomodă.
 • Folosirea parfumurilor sau a altor mirosuri neplăcute: o altă posibilitate pentru a proteja plantele de urina de pisică este să le pulverizezi cu un miros neplăcut pentru delicatele feline. Unii recomandă mirosul de lămâie sau portocală. Însă în loc să folosești sprayuri, care ar putea fi toxice nu doar pentru plante ci și pentru pisici din cauza parfumului sau a insecticidului, pe care îl conțin, e mai bine să pui coji de lămâie sau portocale în jurul plantelor. Ca o alternativă poți pune vată îmbibată în suc de lămâie. Multe pisici evită și zațul de cafea sau condimentele, cum ar fi coriandrul, lemongrass, usturoi și ceapă. Dacă folosești mâncare, ai grijă să nu o mănânce pisica. Înlocuiește cojile de lămâie sau portocală regulat, pentru a evita mucegaiul.
 • Mută plantele undeva, unde nu ajunge pisica: dacă nici pietrele, nici lămâile sau folia de aluminiu nu opresc pisica din a urina în ghiveci, singura soluție este să muți plantele undeva, unde pisica nu ajunge. Plantele mai mici pot fi puse în ghivece atârnate pe perete sau tavan, de exemplu, sau pe un raft mai înalt, unde este imposibil să se urce pisica. Acest lucru este valabil bineînțeles și pentru toate plantele care sunt otrăvitoare pentru pisici, cum ar fi ciclama, liliacul, crinul sau crizantemele.

 • Securizează zona cu ajutorul detectoarelor de sunet sau de mișcare: o metodă mai elaborată, dar destul de eficientă este să îndepărtezi pisicile de plante speriindu-le cu un sunet neplăcut sau cu raze de lumină imediat ce merg la plantă. Bineînțeles că acest lucru funcționează doar dacă este folosit regulat. Dacă nu îți poți face timp pentru asta, ai putea echipa plantele cu un detector automat de mișcare care face un sunet sau se aprinde imediat ce se apropie cineva de el. E important să sperii doar ușor pisica și să nu se simtă amenințată de această metodă. Nu folosi metoda pentru pisici, care sunt deja foarte anxioase din fire și reacționează stresate și nervoase la evenimente zgomotoase sau neprevăzute.

Dresează din nou pisica

Chiar dacă barierele protectoare și metodele respingătoare protejează plantele tale de urina de pisică pe termen scurt, probabil nu vor fi suficiente pentru a învăța pisica să fie curată. O pisică care devine dintr-o dată neigienică sau are tendința de a marca – odată ce i-ai luat plantele – va căuta patul, canapeaua, gardul sau cadrul ușii pentru a urina. Dacă vrei să obișnuiești pisica să facă exclusiv la litieră, întreabă-te în primul rând de ce face asta.

Urinează pe plante pentru că respinge litiera? Poate este nesigură sau stresată din cauza unor anumite schimbări sau a unui anumit eveniment, motiv pentru care a adoptat acest comportament nedorit? Este chiar neglijentă sau e vorba de marcarea teritoriului? Poate este bolnavă? Câteodată pisicile au dureri la urinare din cauza unei boli și nu mai îndrăznesc să meargă la litieră. Există diverse motive pentru care pisicile urinează dintr-o dată în ghivece și multe abordări pentru a le învăța să nu mai facă asta. Cele trei metode de dresaj descrise mai jos nu sunt potrivite pentru orice pisică. Dacă nu ești sigur ce se ascunde în spatele comportamentului neigienic al pisicii, întreabă un veterinar – și dacă e cazul un psiholog pentru pisici. Veterinarul poate examina pisica cu atenție și poate exclude posibilitatea ca o boală să fi declanșat „urinarea neobișnuită”.

Pisicuță albă pufoasă lângă un ghiveci cu plante de casă © Leonid / stock.adobe.com

Metode pentru a învăța pisica să fie curată

 1. Creșterea atractivității litierei: pisicile sunt animale foarte curate. Dacă își fac treburile în altă parte decât litiera, acest lucru se datorează deseori faptului că resping litiera. Această respingere poate avea diverse cauze:
 • Litiera este curățată prea rar (nisip de litieră murdar)
 • Litiera nu este suficient de accesibilă (ușă închisă, raft prea înalt)
 • Respingerea nisipului folosit (prea tare, prea moale sau un tip nou, necunoscut?)
 • Prea puține litiere pentru numărul de pisici, ce trăiesc în casă (dacă ai mai multe pisici se recomandă să pui câte o litieră pentru fiecare din motive de igienă)
 • Locație nepotrivită (e litiera pe hol, pe unde trece toată lumea și pisica nu se poate retrage suficient sau este într-o cameră, în care pisicii nu îi place să intre?)
 • Agent de curățare greșit (Folosești agenți de curățare și dezinfectare cu miros prea puternic? Multor feline nu le place mirosul de chimicale, motiv pentru care evită litiera.)

2. Folosește încurajările pozitive: pisicile reacționează la recompense mai bine decât la reproșuri. Dacă pedepsești pisica pentru că a urinat pe plantă, se va speria și va deveni stresată. Acest lucru tinde să încurajeze comportamentul nedorit. În schimb recompensează pisica dacă folosește litiera în loc de plantă. E important să îi dai recompensa în același timp. Pisicile trăiesc în prezent și mereu asociază lauda sau pedeapsa cu situația în care se află în acel moment. Bineînțeles că nu trebuie să o întrerupi în timp ce își face treburile dar – imediat ce a terminat – dă-i o recompensă gustoasă, mângâi-o sau tenteaz-o cu jucăria sa preferată.

3. Asigură-te că pisica se simte confortabilă: o pisică stresată este mai predispusă să fie neigienică și să își marcheze teritoriul decât una care se simte complet relaxată. Și chiar dacă frica, stresul sau nesiguranța nu se ascund în spatele comportamentului pisicii, nu ai ce greși dacă urmezi următoarele sfaturi privind bună starea felinei:

 • Oferă-i atenție: chiar dacă multe pisici sunt spirite libere, ele își iubesc oamenii și sunt fericite când le dai iubire și atenție. Planifică o mică sesiune de joacă cu pisica în fiecare zi și fă-ți timp pentru mult doritele mângâieri.
 • Evită plictiseala: pisicile plictisite devin problematice. Un stâlp înalt de cățărat și jucării de pisici potrivite în apartament sunt metode bune de a menține pisicile jucăușe și active. Dacă ai o pisică de curte, las-o afară în timpul zilei de fiecare dată când vrea să iasă.
 • Evită situațiile stresante: pisicile sunt creaturi ale obișnuinței. Schimbările frecvente în rutina zilnică, călătoriile, mutatul în altă casă, petrecerile zgomotoase cu mulți străini, schimbarea hranei sau mobila nouă stresează multe pisici. Așa că asigură-i animalului cât mai multă continuitate și creează culcușuri fixe, unde să se poată retrage.
 • Fii atent la nevoile pisicii: chiar dacă pisicile nu pot vorbi, ele au alte metode prin care ne spun ce vor. Dacă ești atent la pisică, vei observa ușor ce vrea prin comportamentul său. Îi este foame? Vrea să fie mângâiată? Vrea să se joace? Sau vrea să iasă afară să vâneze șoareci?

Lucrurile bune vin la cei ce așteaptă

Metodele descrise aici pentru a descuraja, dresa și face pisica să se simtă confortabil necesită timp pentru a obține efectul dorit. Nu te aștepta ca pisica să își schimbe comportamentul peste noapte. Mai ales cele, pentru care urinarea în ghivece și pe straturile de flori a devenit un obicei fix. Acestora li se va părea greu să se dezobișnuiască dintr-o dată. Ai răbdare cu felina și nu o certa dacă confundă stratul de flori cu litiera.

Cele mai utile articole
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.

4 min

De ce te linge pisica?

Probabil ai observat că două pisici care se plac au obiceiul de a își curăța blana una alteia. Este clar un gest de afecțiune între pisici. Dar de ce te linge pisica pe tine?

10 min

De ce miaună pisica noaptea și ce este de făcut?

Nopți nedormite pentru că pisica mianună? Fiecare proprietar de pisică a experimentat acest lucru cel puțin o dată. Dar ce să facem dacă mica felină ne fură somnul în fiecare noapte? De ce miaună pisicile noaptea și ce ajută împotriva scâncetului nocturn al acestora?