„Ajutor, pisica face în pat!“

pisica face pipi in pat

Pisicile sunt cele mai curate animale de companie. Dar ce poți face dacă, din senin, pisica urinează în pat în loc să folosească litiera? De ce fac pisicile în pat și cum poți scăpa de acest obicei neplăcut? Află ce cauzează comportamentul dezordonat al unei pisici, cum o poți ajuta în această situație și cum îți poți proteja patul de urină de pisică.

Oricine a trecut prin această situație, știe: urina de pisică miroase oribil. Desigur, există soluții speciale de curățare, care vor scoate petele și mirosul din saltea, dar, de obicei, nu se oprește totul la doar un „atac de urină” pe patul tău. Ce poți face dacă pisica refuză constant să folosească litiera și se strecoară mereu în dormitor pentru a își face nevoile? La urma urmelor, încuiatul ușii nu poate fi o soluție permanentă. Mai ales că pisica probabil va căuta un alt colț confortabil unde să poată urina. Pentru a controla problema, trebuie să cunoști cauzele comportamentului pisicii tale.

De ce fac pisicile în pat?

De obicei, se ascunde mai mult decât un obicei neplăcut în spatele comportamentului dezordonat al pisicii tale. Dacă pisica începe dintr-o dată să folosească patul ca pe o litieră, acesta este în general un semn grav de stres, insecuritate sau o boală fizică a pisicii tale. În această situație, pisica alege patul omului său în mod conștient pentru a face urina. Poate fi surprinzător la prima vedere, dar este simplu să îți dai seama de ce face pisica în pat: pentru ea, patul este „litiera optimă de rezervă”, care nu doar că este absorbantă și moale, ci îi și oferă un adăpost sigur pentru ”treburile” sale. Are mirosul plăcut al stăpânului și îi dă un sentiment de securitate și siguranță. Și faptul că patul este ridicat și nu trebuie să stea pe jos, ca într-o litieră normală, face sensibila blănoasă să se simtă și mai sigură. Dar de ce se simte pisica dintr-o dată nesigură în litiera sa? De ce caută o siguranță extra în patul tău?

Se ascunde vreo boală în spatele lipsei de igienă a pisicii tale?

Înainte de a începe să înțelegi cauzele și starea mintală a pisicii, ar trebui să mergi la veterinar pentru a vedea dacă aceasta este sănătoasă din punct de vedere fizic. Există cazuri în care pisica face în pat din cauza unei boli fizice. Boli ale vezicii sau ale rinichilor, cum ar fi cistita, probleme cu rinichii sau cristalele în urină pot fi cauze posibile. Nevoia constantă de a urina și insecuritatea adițională a pisicii din cauza durerii severe pot face pisica să se retragă în pat, unde se simte în siguranță și unde salteaua absorbantă și confortabilă îi dau senzația că poate să cedeze nevoii de a urina aici. Veterinarul va examina cu atenție pisica și va afla dacă este într-adevăr vorba de o boală. Ar trebui să îi faci și analize de sânge și de urină la medic. doar așa poți să te asiguri că pisica ta este bine. Dacă din examinare rezultă că pisica are o afecțiune fizică, tratarea acestei boli va rezolva de cele mai multe ori problema igienei. Durerea la urinare va dispărea cu antibiotice, alte medicamente sau o schimbare în dietă, iar pisica se va reobișnui singură cu litiera după o vreme.

pisica pipi in pat

Atunci când pisica urinează în pat din cauza stresului și a fricii

Pe de altă parte, dacă se dovedește că e sănătoasă fizic, există probabil motive psihologice pentru care pisica face în pat. Nu îți face griji, nu este vorba tot timpul despre o „traumă” psihologică profundă, poate fi și din cauza unor probleme minore percepute. Pisicile sunt creaturi ale obiceiului și sunt foarte sensibile. Chiar și cele mai mici schimbări în viața lor de zi cu zi, în rutina lor sau în mediul lor, pot face pisica să fie stresată și, prin urmare, să caute adăpost în patul tău. O cameră renovată și redecorată, mobilier nou sau aruncarea vechii canapele, un covor nou, cu miros ciudat, sau un eveniment neobișnuit, cum ar fi artificiile de Revelion, pot enerva și speria pisica ta. Câteodată este un factor suficient faptul că pătura preferată a pisicii, proaspăt spălată, nu mai miroase ca de obicei, sau o lumânare parfumată de Crăciun. Și bineînțeles, există și evenimente mai mari, ce nu pot fi evitate, care îți stresează pisica, cum ar fi mutarea într-o nouă locuință, mutarea din locuință a unui membru al familiei, nașterea unui copil sau sosirea unui nou animal de companie. Pe lângă acestea, și schimbările în comportamentul tău pot supăra sensibila pisică de casă. De exemplu, ai avut mai puțin timp pentru pisica ta pentru că ai un job nou sau un partener nou? Câteodată plictiseala sau singurătatea frecventă pot și ele să ducă la stresul psihologic al pisicii.

Oferă-i pisicii siguranță

Pentru a îți convinge pisica să revină la litieră, ar trebui să te gândești cum o poți ajuta să elimine stresul și cum îi poți reda sentimentul de siguranță. Dacă este doar un detergent nou sau o lumânare parfumată cu miros ciudat, acestea pot fi bineînțeles ușor remediate. Dar dacă noua situație nu mai poate fi schimbată? În acest caz, va trebui să îți ajuți pisica să se obișnuiască cu noul mediu, noul decor al camerei, noul partener, noul coleg de cameră sau noua rutină zilnică datorată unui job nou și a orelor de muncă schimbate. Ai răbdare cu felina ta și nu te aștepta își îndrepte comportamentul peste noapte.

Cum poți reduce stresul pisicii

Odată ce ai găsit cauza comportamentului schimbat al pisicii, o poți ajuta să se „adapteze” noilor circumstanțe. Oferă-i pisicii tale multă iubire și atenție în această perioadă. Poate fi contraproductiv să o cerți pentru urinarea în pat. Urinarea în pat a pisicii este aproape mereu asociată cu insecuritatea – indiferent dacă suferă de o boală mintală sau fizică. Asta nu înseamnă că ar trebui să o mângâi când o prinzi făcând în pat – nici asta nu ar ajuta cu siguranță. În acest caz, îi poți arăta neplăcerea ta prin tonalitate și gesturi. Cu toate acestea, dacă critica ta are loc ulterior, pisica nu va mai face legătura cu urinarea în pat.

Feromoni pentru calmarea pisicii

Pentru a face pisica să se simtă din nou în siguranță, poți folosi spray-uri cu miros special care se pun în priză. Aceștia conțin copiii sintetice ale feromonilor care fac pisica să se simtă bine. Feromonul pisicii mamă, de exemplu, pe care mama îi dă puilor prin lapte, transmite pisicii inconștient mesajul că totul este bine și că se poate relaxa.

Cu FELIWAY® CLASSIC poți reduce stresul pisicii tale.

Așa îți protejezi patul de urina de pisică 

Crearea unei atmosfere plăcute și așteptând cu răbdare ca pisica să se relaxeze și să revină la litieră te vor ajuta pe termen mediu și lung cu problema „accidentelor” în patul tău. Pentru a îți proteja patul de urina de pisică pe termen scurt, poți lua măsuri adiționale pentru a face mai dificilă folosirea patului. Pe lângă o protecție impermeabilă pentru saltea, pe care o poți spăla cu ușurință în mașina de spălat, poți să îți acoperi patul în timpul zilei. Poți folosi, de exemplu: pătură auriu-argintie de prim ajutor (cum găsești în trusele de primul ajutor), față de masă cerată (pentru mese de grădină) sau pur și simplu cu ziare. Pisicilor le place să fie moale și confortabil – dacă suprafața este tare sau foșnește, va pleca repede și va căuta un alt „loc liniștit”. O altă posibilitate este să muți locul unde mănâncă felina ta în dormitor, lângă patul tău. Pisicile nu își fac de obicei treburile unde mănâncă. Ca să fii sigur, poți pune bolul de mâncare pe patul tău – dar chiar și atunci vei avea nevoie de un strat impermeabil pentru a îți proteja patul de resturi de mâncare.

Câteodată poate fi și vina litierei

Dacă ai exclus atât boala fizică, cât și stresul psihologic, drept cauză a igienei proaste, consideră o a treia posibilitate pentru schimbarea în comportamentul pisicii: litiera. Unor pisici, de exemplu, nu le plac litierele închise. Nisipul din litieră ar putea fi și el o problemă pentru ele. L-ai schimbat recent? Ce tip de nisip folosești? Poate ar trebui să încerci alt tip. De asemenea, un detergent cu miros puternic care îl folosești pentru a curăța litiera ar putea cauza refuzul acesteia să o folosească. O toaletă care este curățată prea rar sau amplasarea litierei într-un loc nepotrivit, ar putea fi motive pentru refuzul pisicii.

Un caz pentru psihologul de pisici?

Câteodată e nevoie de un pic de intuiție pentru a îți da seama de motivul lipsei de igienă a pisicii. Noi, oamenii, tindem să ignorăm schimbări mici, care abia dacă sunt relevante pentru noi. Însă pentru pisică, acesta ar putea fi un motiv să înceapă să urineze din senin în patul tău. Încearcă să îți înțelegi pisica și fi atent la semnalele sale. Are nevoie de tine acum și cu siguranță îi va plăcea puțină atenție în plus. Relaxează-te și evită orice care ar putea deranja și mai mult pisica stresată. Câteodată, problema se rezolvă de la sine după o perioadă. Însă, dacă în continuare pisica face în pat și nu poți controla problema singur, ar trebui să consulți un specialist. Există specialiști în comportamentul felinelor, care te pot ajuta pe tine și pe pisica ta în această situație neplăcută. Astfel, vei putea continua să trăiești cu pisica ta fără nici o problemă!

Îți dorim numai bine ție și pisicii tale!

Cele mai utile articole
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
4 min

De ce te linge pisica?

Probabil ai observat că două pisici care se plac au obiceiul de a își curăța blana una alteia. Este clar un gest de afecțiune între pisici. Dar de ce te linge pisica pe tine?
10 min

De ce miaună pisica noaptea și ce este de făcut?

Nopți nedormite pentru că pisica mianună? Fiecare proprietar de pisică a experimentat acest lucru cel puțin o dată. Dar ce să facem dacă mica felină ne fură somnul în fiecare noapte? De ce miaună pisicile noaptea și ce ajută împotriva scâncetului nocturn al acestora? Să începem cu o veste proastă: pisicile sunt active în timpul nopții. Așadar, nu este de mirare că, mai ales noaptea, când sunt foarte voioase, ne cer atenția mieunând puternic. Dar nu vă faceți griji, chiar și proprietarii de pisici se pot bucura de nopți liniștite. Vestea bună este că pisicile pot învăța să stea liniștite noaptea. Cu toate acestea, este important să se cunoască mai întâi cauzele mieunatului nocturn.