De ce te linge pisica?

de ce ma linge pisica

Probabil ai observat că două pisici care se plac au obiceiul de a își curăța blana una alteia. Este clar un gest de afecțiune între pisici. Dar de ce te linge pisica pe tine?

De ce se ling pisicile una pe alta?

Pentru a înțelege de ce te linge pisica, ar trebui să ne uităm un pic cum se comportă acestea una cu cealaltă. Astfel, vom înțelege mai bine rolul limbii în interacțiunile sociale ale felinelor.

Motivele pentru care pisicile se ling una pe alta sunt:

  • Curățarea blănii: pisicamamă curăță blănița puilor săi.
  • Întărirea legăturii: curățarea blănii între pisici adulte este modalitatea de a își exprima afecțiunea și încrederea reciprocă.
  • Absorbirea mirosurilor: prin lins, pisica percepe mirosurile celeilalte pisici mai bine.
  • Schimbarea mirosului blănii: pisica acoperă mirosurile necunoscute ale altei pisici cu propriile sale molecule naturale. De exemplu, după ce aceasta s-a întors de la veterinar.

Trei motive pentru care pisicile ling oamenii

Felinele aplică la oameni ce știu din interacțiunea socială cu alte pisici. Așadar, există următoarele răspunsuri la întrebarea “de ce mă linge pisica?”

Își arată afecțiunea

Principalul motiv pentru că pisica te linge: vrea să îți arate afecțiune. Dacă mângâi pisica și îți linge mâna în timp ce toarce, te poți considera norocos. Pisicii tale îi place de tine și îi face plăcere să stea cu tine. Însă nu te întrista, dacă pisica nu îți linge mâna niciodată. Felinele fac asta mult mai rar decât câinii. Pe lângă asta, să lingi persoana iubită e o chestie de gust.

Își marchează teritoriul

Afecțiunea merge mână în mână cu următorul motiv pentru folosirea limbii. Pentru că îi place mult de tine, pisica vrea să te marcheze corespunzător: „această persoană e a mea!” Patrupedele au un nas mult mai fin decât noi. Este ceva ce nu observi atunci când te linge pisica: lasă în urma ei mici particule olfactive. Răspunsul la întrebarea de ce te linge pisica este, în acest caz că vrea să le arate celorlalți că tu îi aparții. Așadar linsul exprimă un simț al proprietății. Se va comporta astfel dacă mângâi alt animal, înainte de a te întâlni cu pisica ta. Felina va mirosi un posibil rival. Prin faptul că te linge, ea nu doar că îndepărtează mirosul acestuia, ci îl și acoperă cu propriul miros.

Pisica linge transpirația de pe pielea ta

Stai pe un șezlong la 30 de grade Celsius și pisica ta îți linge mâna? E posibil să îi placă gustul transpirației tale. Aroma ușor sărată este interesantă pentru multe animale. Dacă ai mâncat ceva bun înainte, e foarte posibil și ca pisica să simtă mirosul pe mâna ta. Nu e de mirare că face asta.

Ce să faci dacă pisica te linge?

Acum că ai aflat de ce te linge pisica, îți va fi mai ușor să înțelegi cum trebuie să reacționezi. Dacă pisica te linge din afecțiune, returnează-i gestul prin mângâiat. Multor pisici le place și să le piepteni blana cu o perie moale sau o perie de masaj. Dacă felina ta e una din ele, mângâi-o cu peria de câteva ori. Astfel vei întări legătura cu blănoasa ta.

Pot transmite pisicile boli prin lins?

Părinții cu copii mici nu sunt singurii care își pun întrebarea: poate transmite boli limba pisicii? În principiu, e bine să urmezi câteva reguli de igienă: dacă pisica ți-a lins mâinile, ar trebui să te speli. Dar copiii nu urmează întotdeauna aceasta simplă regulă de igienă. Pentru a te asigura că nu vor apărea probleme, deparazitează regulat animalul familiei. În cazuri foarte rare, dacă saliva pisicii ajunge la răni mici, aceasta poate duce la o infecție cu patogenul Bartonella henselae. Însă acesta se transmite în mare parte prin zgârieturi. Riscul ca pisica să transmită boli prin lins este foarte mic. Totuși, din motive de igienă, nu lăsa pisica să te lingă pe față.

Cele mai utile articole
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.

4 min

De ce te linge pisica?

Probabil ai observat că două pisici care se plac au obiceiul de a își curăța blana una alteia. Este clar un gest de afecțiune între pisici. Dar de ce te linge pisica pe tine?

10 min

De ce miaună pisica noaptea și ce este de făcut?

Nopți nedormite pentru că pisica mianună? Fiecare proprietar de pisică a experimentat acest lucru cel puțin o dată. Dar ce să facem dacă mica felină ne fură somnul în fiecare noapte? De ce miaună pisicile noaptea și ce ajută împotriva scâncetului nocturn al acestora?