Educație și dresaj canin

Domesticiți fiind de mii de ani, câinii au învățat să înțeleagă limbajul oamenilor surprinzător de bine. Pentru stăpâni în schimb, este nevoie de un pic de exercițiu pentru a interpreta corect comunicarea canină. Însă atunci când reușesc acest lucru, atât câinele cât și deținătorul acestuia vor fi foarte fericiți. Să înțelegi limbajul câinelui, este primul pas pentru un dresaj canin de calitate. Citește mai mult

14 min

10 dintre cele mai populare comenzi pentru câini

„Dă lăbuța”, „cerșește” sau prinde gustări din aer? Câinele tău va fi o vedetă cu ajutorul acestor 10 trucuri. Și cel mai important: trucurile câinelui nu doar că sunt interesante pentru audiență, ci și stimulează mental și fizic câinele. În același timp, exersarea împreună a acestor comenzi pentru câini va întări relația dintre voi.

5 min

Cum să îmi dresez câinele să stea singur acasă?

Fiind animale sociale, câinii iubesc compania haitei lor. Cu toate acestea, orice câine adult ar trebui să poată sta singur câteva ore. Trebuie să învețe acest lucru din timp. Pentru că unui câine adult care nu a stat niciodată singur, îi va fi greu să se obișnuiască cu asta. Înainte de a îți lăsa câinele singur acasă, va trebui să îl dresezi. Aici poți afla care este cea mai bună metodă să faci asta.

6 min

De ce sapă câinii gropi?

Ai propria grădină unde îți place să petreci timp cu câinele tău? Minunat! Dar dacă patrupedul săpă în grădină, acest lucru poate strica rapid starea de spirit a grădinarilor pasionați. Îți vom explica de ce sapă câinii gropi în grădină - și cum poți să scapi de acest obicei!Ai propria grădină unde îți place să petreci timp cu câinele tău? Minunat! Dar dacă patrupedul săpă în grădină, acest lucru poate strica rapid starea de spirit a grădinarilor pasionați. Îți vom explica de ce sapă câinii gropi în grădină - și cum poți să scapi de acest obicei!

4 min

De ce te linge câinele?

Limba lipicioasă a unui câine pe piele – unora le place, alții nu sunt impresionați de limba umedă a câinelui. Însă de ce te linge câinele? Îți vom explica de ce le place câinilor să lingă oamenii.

6 min

Dezvoltarea cățeilor și până la ce vârstă cresc câinii

Fiecare cățel trece prin numeroase etape de dezvoltare ce conduc spre maturizarea acestuia. Depinde de rasă până la ce vârsta cresc câinii și cât de repede trec peste aceste faze de creștere. Află din zooplus Ghid care sunt cele mai importante lucruri pentru dezvoltarea cățeilor în câini încrezători și relaxați.

12 min

Dresajul anti-vânătoare în 5 pași

Multe rase de câini au fost înmulțite inițial pentru vânătoare, dar acel instinct de vânătoare poate deveni ușor o problemă în viața de zi cu zi de astăzi. Pot exista consecințe periculoase, dacă patrupedul aleargă după orice iepure sau pasăre și uită toate comenzile. Dar oare ai cum să îl dezveți de a acționa impulsiv la orice stimul? Când e momentul să intervii și cum funcționează de fapt dresajul canin anti-vânătoare?

15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.

3 min

Psihologia canină

Formula magică în psihologia canină este: învață să înțelegi comportamentul câinelui și lucrează la tine însuți!

4 min

Pubertatea la câini: la ce să fii atent

Testarea constantă a limitelor și testarea autorității tale - bun venit la pubertatea câinelui tău! Dar nu îți fă griji: cu aceste sfaturi îți vei înțelege și educa mai bine blănosul în această perioadă dificilă și stresantă.

9 min

Socializarea puilor de câine: ce înseamnă și cum se desfășoară?

Un pui de câine se mută în noua sa casă la vârsta de aproximativ opt săptămâni. El se află în mijlocul fazei de socializare în acest moment. Acum depinde de tine să ghidezi tânărul câine pe drumul său spre a deveni un adult relaxat și atent. Dar cum se face asta corect? În acest articol am făcut un sumar al celor mai importante aspecte despre acest subiect.

Cum îmi dresez câinele să vină la mine?

Începe educația cățelului încă de la vârsta de patru săptămâni, învățându-l să vină la tine. Poți fluiera sau poți folosi un anumit cuvânt, pe care acesta să îl asocieze cu primirea unei recompense. Este important ca micul patruped să asocieze clar răspunsul la apel cu primirea gustării. La aproximativ patru săptămâni, acesta va începe să consume hrană solidă.

Primele mese vor juca un rol foarte important în procesul de educație al câinelui. Poziționeză-te lângă bolul de mâncare și cheamă cățelul, pentru că micuții nu pot localiza cu ușurință locul de unde sunt chemați la vârsta aceea, însă pot detecta mâncarea. Dacă faci totul corect, acesta va fi semnalul câinelui să vină la tine pentru tot restul vieții sale. Este necesar ca animalul să internalizeze chemarea, pentru a te asigura că se va supune apelului tău pentru tot restul vieții.

Dacă un câine nu ascultă deloc, acest lucru poate pune la încercare nervii stăpânului – și pe cei ai vecinilor. Așadar este, înainte de toate, în interesul câinelui să răspundă eficient la semnalul de „hai”. Este o situația în care totată lumea câștigă.

Cum pot să încurajez comportamentul pozitiv și să îl descurajez pe cel negativ?

Cățelușii știu deja de la mama lor că vor fi sancționați dacă arată comportament nedorit față de ea sau de frații lor. Mama exprimă acest lucru inițial printr-un ușor mârâit, pentru ca cel mic să oprească comportamentul manifestat în acel moment. Dacă avertismentul mamei nu a avut nici un efect, ea îl va accentua în următorul pas, împingându-l pe cel mic ușor cu botul.
După o vreme, nu va mai fi nevoie de o motivare externă a câinelui, așadar nu va mai fi nevoie să îi încurajezi comportamentul dorit cu ajutorul recompenselor. Când acest lucru se întâmplă, câinele a asimilat comportamentul.

Câinele simte cele mai fine nuanțe ale stării tale. Unul dintre modurile în care face asta este prin tonul vocii tale. Însă tovarășul tău patruped își poate da seama din întreaga ta prezență dacă ești încrezător și sigur, sau stresat, iritat și nervos. Problema sau partea pozitivă – depinde cum vrei să o privești – este că te ia în serios și face ce vrei doar atunci când ești sigur pe tine.

Clickerul are un aspect, care poate fi văzut atât ca un avantaj, cât și ca un dezavantaj: este lipsit de sentiment. Dacă nu ești într-o bună dispoziție, poți folosi clickerul la dresarea câinelui. Sau îți poți recăpăta încrederea, pentru că câinele tău va reacționa pozitiv la tine și dresajul va fi un succes.
În cazul clickerului, trebuie să ai în vedere că patrupedul s-ar putea speria de zgomot dacă nu e obișnuit încă cu el. În acest caz, ar trebui să folosești clickerul la distanță de urechile sensibile ale câinelui.

Ce pot face pentru ca educația câinelui meu să fie un succes?

Primul pas atunci când începi sesiunea de dresaj, este să te calibrezi și să ai o stare mentală bună înainte să interacționezi cu animalul. Este adevărat că un câine te poate liniști într-o anumită măsură, dacă acesta va simți dacă ești prost dispus și nu va răspunde bine exercițiilor.

Câinele te va asculta mereu, dacă ești sigur pe tine și îi trimiți semnale clare. Așadar, ar trebui să arăți siguranță și încredere în tine când interacționezi cu animalul.Ai în vedere că acesta percep nunațele din vocea umană și învață să o folosești corect atunci când interacționezi cu el. Nu e nevoie de multe cuvinte pentru asta, ci din contră. Este mult mai important să comunici clar și explicit cu prietenul tău patruped.

Nu e nevoie să ridici tonul când îți dresezi câinele, pentru că acesta are un organ auditiv mult mai sensibil decât noi, oamenii. Contează mult mai mult claritatea semnalelor pe care le trimiți, atât din punct de vedere vocal, cât și al conținutului.

Pentru a obține un dresaj cu succes, trebuie îndeplinite întâi anumite aspecte. În caz contrar, acest lucru poate să împiedice dresajul corect al câinelui.

Ce efecte are hrana asupra comportamentului câinelui?

Hrana influențează o mare parte din comportamentul câinelui. Unii câini suferă de carențe alimentare, care pot avea efecte negative asupra modului în care aceștia se poartă. În acest caz, dresajul va avea rezultate abia după ce dieta va fi corectată.

Cu toate acestea, poate exista și opusul unei deficiențe din punct de vedere nutrițional, când animalul primește prea multe proteine, ce cauzează un exces de energie, pe care s-ar putea să îl exteriorizeze prin comportament.

Există și cazul în care câinele pare să reacționeze agresiv la atingere. În acest caz, ar trebui ca un veterinar să examineze dacă acest comportament este cauzat de anumite dureri. Câinele se va purta normal după ce probleme sale sunt tratate – și doar atunci va fi posibil să fie dresat.