De ce sapă câinii gropi?

Câinele sapă gropi în grădină

Câinele adoră să sape gropi în grădina casei sau în parc

Ai propria grădină unde îți place să petreci timp cu câinele tău? Minunat! Dar dacă patrupedul săpă în grădină, acest lucru poate strica rapid starea de spirit a grădinarilor pasionați. Îți vom explica de ce sapă câinii gropi în grădină - și cum poți să scapi de acest obicei!Ai propria grădină unde îți place să petreci timp cu câinele tău? Minunat! Dar dacă patrupedul săpă în grădină, acest lucru poate strica rapid starea de spirit a grădinarilor pasionați. Îți vom explica de ce sapă câinii gropi în grădină - și cum poți să scapi de acest obicei!

5 motive pentru care un câine sapă în pământ

Fie că este vorba de un pat de flori sau de un gazon - majoritatea pasionaților de grădinărit doresc să le protejeze pe ambele de eventuale gropi. Cu toate acestea, multor câini le place să sape pământul cu labele. Dar de ce le place câinilor să sape în grădină? În acest articol îți vom prezenta câteva motive pentru acest comportament.

1. Câinele vânează șoareci

Mulți câini au instinctul de vânătoare în sânge - și multe animale de pradă trăiesc sub pământ. Este puțin probabil să găsești vizuini de bursuc sau de vulpe în grădina ta. Dar s-ar putea să găsești un cuib de șoareci sau două. Vizuinile cârtițelor îndeamnă și ele patrupezii la săpat.

Câinele își bagă mai întâi nasul în pământ pentru a detecta urmele de miros ispititoare. Dar el vrea să se apropie. Pentru a elibera calea pentru bot, el trebuie, desigur, ai ghicit: să sape! Mai ales rasele precum terrierii și teckelii adoră să sape gropi.

2. Muncă în grădină? Muncim în echipă!

Plantezi flori în pământ? Bineînțeles că tovarășul tău credincios vrea să te susțină, ceea ce înseamnă: sapă din greu! Câinele tău galopează prin grădină cu pieptul mândru și cu o plantă fragedă și dezgropată în gură - în timp ce tu alergi după el?

Respiră adânc! Grădinăritul este un hobby care oferă multe atracții și pentru câini. Atunci când sapi în pământ, acest lucru încurajează mulți câini cu patru picioare să ți se alăture. Solul proaspăt afânat este deosebit de interesant pentru săpat. Acest lucru face ca munca în echipă să fie foarte distractivă - cel puțin pentru câine.

Apropo de grădinărit și plante: în acest articol vei afla despre plante de interior și de grădină otrăvitoare pentru câini.

Un câine beagle și o femeie în grădina cu flori

3. De ce sapă câinii gropi în grădina cu flori?

Crearea unei scobituri în pământ este unul dintre instinctele de bază ale multor animale. În timpul iernii, o astfel de groapă protejează împotriva frigului atunci când ninge, iar vara este plăcută și răcoroasă. Unele cățele în călduri sau gestante au, de asemenea, tendința de a dori să sape un "cuib". În toate cazurile, scopul este de a obține un loc de odihnă natural "marcă proprie".

Câinele tău își sapă singur o groapă pentru a face plajă vara? Citește sfaturile noastre despre răcorirea câinilor în zilele călduroase de vară.

4. Ascunderea gustărilor

Unui câine care sapă în pământ îi place, de asemenea, să își facă o mică rezervă. Adesea, această nevoie se limitează la anumite articole de mestecat. Unii câini îngroapă oasele după ce le rod pentru o perioadă de timp. Alții îngroapă mâncarea imediat după ce o primesc, pentru ca apoi să o dezgroape din nou și să o mestece cu plăcere.

De asemenea, unii ascund în grădină gustări care nu le plac în mod deosebit. De multe ori, gustarea odată nedorită devine interesantă până la urmă, cu aroma potrivită din grădină: săptămâni mai târziu, o dezgroapă din nou, doar pentru a se bucura de ea atunci.

5. Câinele se plictisește

Un alt răspuns la întrebarea “de ce sapă câinii gropi?” este plictiseala. "Deschide ușa la grădină, lasă câinele afară" nu este o idee bună atunci când vine vorba de a ține câinele ocupat. Câinii care nu au suficientă activitate își vor găsi singuri o ocupație.

Săpatul în grădină este exact ceea ce are nevoie câinele tău. Este distractiv, iar patrupedul obține adesea ceea ce își dorește: atenția stăpânului. Chiar dacă acest lucru constă în mustrare, de exemplu. Săpatul din plictiseală poate apărea, bineînțeles, împreună cu urmărirea șoarecilor sau ascunderea oaselor.

Rosul obiectelor și lătratul frecvent se numără, de asemenea, printre comportamentele pe care mulți câini le manifestă din cauza plictiselii.

Cățel sapă o groapă în grădină

Cum să dezobișnuiești câinele să sape gropi

În primul rând asigură-te că patrupedul care sapă are tot ce îi trebuie: un culcuș comod sau o toaletă și suficientă mișcare.

În special valabil pentru grădinarii pasionați: antrenează-te cu câinele înainte să te apuci de grădinărit, pentru ca „ajutorul” tău cu patru labe să aibă ocupație. Atunci când începi să grădinărești, ai două opțiuni: interzice-i câinelui să ajute în mod constant și spune-i să stea culcat în apropierea ta sau pune-l în lesă.

A doua posibilitate este să îți integrezi câinele în muncă cu niște sarcini. De exemplu, exersează mici trucuri între timp sau oferă-i patrupedului un "colț de săpat" (vezi mai jos) numai pentru el.

Trucuri împotriva săpatului în grădină

Propriul său colț de săpat

Acum că ai aflat răspunsul la întrebarea de ce sapă câinii gropi, vei putea corecta acest comportament cu ușurință. De exemplu, îi poți oferi acestuia un colț special pentru săpat. Alege un colț suficient de mare în grădină. Ori de câte ori patrupedul începe să lucreze la o nouă groapă, du-l în colțul său de săpat.

Poți face colțul mai atrăgător, de exemplu, săpând un pic la început sau ascunzând aici o mică jucărie, o recompensă sau mâncare pentru animalul tău.

Cu toate acestea nu există nici o garanție că patrupedul va accepta această variantă. Dar șansele sunt destul de bune, mai ales în cazul câinilor tineri.

„Nu” la săpat

Imediat ce câinele începe să sape în grădină, dă-i comanda de oprire învățată, cum ar fi „nu” sau „stop” și oprește-l din săpat. Dacă vrei să ai succes pe termen lung, ar trebui să nu îl mai lași să sape peste tot în viitor. Și săpatul în timpul plimbării, care îl face mai ales pentru șoareci, încurajează câinele la acest comportament.

Important: în funcție de câine, vei avea nevoie de multă răbdare și consecvență pentru a-l învăța această variantă. Pentru că orice sentiment de reușită pe drum sau acasă trezește din nou instinctele sale de a săpa. Același lucru care este valabil în cazul dresajului se aplică și la săpatul în grădină: câinii care au activitate și își folosesc potențialul la maxim învață mai repede și mai ușor.

Protecție pentru grădina cu flori

Dacă vrei să stai relaxat în grădină, dar ai un săpător pasionat, îți poți proteja florile cu un gard. Pentru unii grădinari amatori este mai simplu să pună un gard decât să urmărească constant câinele. Parcelele cu flori înălțate sunt de asemenea o alternativă care nu este la îndemâna patrupedului.

Astfel poți trage un pui de somn pe șezlongul din grădină împreună cu câinele, fără să îți faci griji că te vei trezi cu toate florile dezgropate.

Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.
5 min

De ce te linge câinele?

Limba lipicioasă a unui câine pe piele – unora le place, alții nu sunt impresionați de limba umedă a câinelui. Însă de ce te linge câinele? Îți vom explica de ce le place câinilor să lingă oamenii.
6 min

Cum să îmi dresez câinele să stea singur acasă?

Fiind animale sociale, câinii iubesc compania haitei lor. Cu toate acestea, orice câine adult ar trebui să poată sta singur câteva ore. Trebuie să învețe acest lucru din timp. Pentru că unui câine adult care nu a stat niciodată singur, îi va fi greu să se obișnuiască cu asta. Înainte de a îți lăsa câinele singur acasă, va trebui să îl dresezi. Aici poți afla care este cea mai bună metodă să faci asta.