10 dintre cele mai populare comenzi pentru câini

cainele bate palma cu stapanul

„Dă lăbuța”, „cerșește” sau prinde gustări din aer? Câinele tău va fi o vedetă cu ajutorul acestor 10 trucuri. Și cel mai important: trucurile câinelui nu doar că sunt interesante pentru audiență, ci și stimulează mental și fizic câinele. În același timp, exersarea împreună a acestor comenzi pentru câini va întări relația dintre voi.

Atunci când un câine se rostogolește sau îți dă lăbuța la comandă, e garantat că va întoarce priviri și va primi aplauze entuziasmate. Dar cum se simte câinele e mai important decât să impresionezi audiența. Din fericire, majoritatea câinilor sunt curioși. Ei vor să aibă ocupație și iubesc activitățile fizice. Dacă e vorba de o recompensă pentru ei, cum ar fi o gustare sau o mângâiere de apreciere de la stăpân, totul e perfect în lumea lor.

Distracția e pe primul loc!

Odată ce află că exersarea trucurilor pentru câini are multe avantaje și pentru relația câine-stăpân, mulți stăpâni își pun țeluri ambițioase. Dar înainte să începi antrenamentul, nu uita că nu orice truc e potrivit pentru fiecare câine. Deși majoritatea câinilor sunt dispuși să învețe – mai ales dacă sunt recompensați – mărimea, fizicul sau chiar greutatea i-ar putea opri din executarea anumitor trucuri. Plus că, la fel ca noi oamenii, și câinii au preferințe. De exemplu, dacă animalului nu îi place să stea pe spate, nu începe să exersezi cu el direct „rostogolește-te” și dacă nu îi place să sară, ignoră prinsul gustărilor în aer momentan.

Condiția de bază pentru exersarea unor comenzi pentru câini este să îți facă plăcere și ție, cât și câinelui tău. De asemenea, vei avea un sentiment de satisfacție mult mai repede dacă te concentrezi pe distracție, decât dacă lucrezi fără oprire la un exercițiu, în timp ce câinele tău ar prefera să stea liniștit în culcuș.

Drumul este mai important decât destinația

Exersarea trucurilor ar trebui să fie o experiență pozitivă pentru câinele tău. Forța sau strictețea nu își au locul aici. Fii atent și exersează mereu comenzile pas cu pas. Ai răbdare cu câinele tău și respectă viteza la care învață. Bineînțeles că asta nu înseamnă că trebuie să renunți imediat ce câinele nu participă sau dacă un truc nu iese din prima. Câteodată e nevoie de un pic de timp până când câinele înțelege ce vrei de la el.

E important să fii atent la câine și să înveți să îi înțelegi comportamentul. Dacă își pierde motivația, cel mai bine e să oprești sesiunea de antrenament și să continui altă dată. Odată ce trece timpul îți vei putea da seama mai bine dacă patrupedul încă este atent sau dacă ar prefera să se oprească.

Prin exersarea unor trucuri pentru câini, vei reuși și să înțelegi animalul mai bine. În același timp, câinele va începe să aibă mai multă încredere în tine pentru că ții cont de nevoile lui. Așa că adevăratul succes nu se vede doar în executarea perfectă a trucurilor de dresaj pentru câini, ci și în antrenamentul pe care îl faceți împreună. Antrenamentul consecvent și pas cu pas, precum și micile sentimente de satisfacție din timpul sesiunilor, promovează încrederea în sine și întăresc legătura dintre tine și câinele tău.

Cum motivezi câinele să facă trucuri

Încrederea reciprocă, loialitatea și comenzile clare sunt bazele unui antrenament de succes – acest lucru e valabil și pentru exersarea trucurilor mici. Dar e nevoie de un pic mai mult pentru a inspira câinele să urmeze regulile noastre. Chiar dacă unele rase de câini au o așa numită „dorință să facă pe plac”, ei sunt mereu un pic egoiști în acțiunile lor. La urma urmelor, ei știu că un anume comportament aduce multe beneficii, în timp ce comportamentul nedorit este ignorat sau chiar pedepsit. La alte rase, care sunt considerate a fi relativ încăpățânate, poți observa cum se gândesc dacă executarea unei comenzi de dresaj le este de folos sau nu.

Succese prin intermediul recompenselor

Poți folosi acest principiu de „gustare după laudă” în timpul antrenamentului. Câinii aleg calea cea mai promițătoare. Dacă se așteaptă la o recompensă la finalul unui exercițiu executat cu succes, acest lucru îl va motiva cu siguranță să participe.

Încurajările pozitive sub forma gustărilor, mângâierilor sau a unei jucării mult dorite te vor face să ajungi la scop mai repede decât dacă forțezi câinele să facă ceva sau dacă îl pedepsești când nu face un exercițiu conform așteptărilor tale. Apropo, recompensează câinele imediat pentru ca acesta să învețe care comportament este cel corect și care îi aduce laudele mult dorite de la stăpân. Câinii trăiesc în prezent și mereu asociază reacția stăpânului cu situația curentă.

E important și să termini o sesiune de antrenament cu un sentiment de satisfacție. Dacă observi că exercițiul încă este greu pentru patruped, fă câțiva pași înapoi. Dă-i o comandă pe care ești sigur că o poate executa și apoi recompensează-l pentru ea. Dar doar la finalul antrenamentului. Astfel el va fi bucuros să o facă din nou data viitoare.

Înainte să începi antrenamentul

Baza pentru exersarea cu succes a următoarelor 10 trucuri pentru câini este ca patrupedul să știe comenzi de bază, cum a fi „șezi”, „culcat” sau „nu”. Nu începe să îl înveți alte comenzi până când nu le execută pe acestea de fiecare dată. Înainte de a începe, citește articolul Dresarea câinilor mici – elemente de bază.

Și asigură-te că e momentul bun să începeți să vă antrenați împreună. Patrupedul nu prea va fi interesat să execute comenzi pentru câini dacă e obosit sau îi este foame. După ce a mâncat, lasă-l să se odihnească măcar o oră pentru a digera. Odată ce e odihnit și sătul, va fi bucuros să participe la antrenamente.

doi caini invata comenzi de dresaj

10 dintre cele mai îndrăgite comenzi pentru câini

Dă lăbuța!

Datul lăbuței este unul dintre trucurile clasice pentru câini, care e și baza multor alte trucuri. Dar chiar dacă acest truc este relativ ușor de învățat, e nevoie de un pic de răbdare (și câteva gustări) până când patrupedul să reacționeze mereu la această comandă de dresaj cu ambele lăbuțe.

  • Cum funcționează: Dă-i câinelui comanda „șezi” și pune-te pe genunchi lângă el. Ridică-i o lăbuță cu mâna și spune clar comanda „dă lăbuța”. Repetă acest proces până când câinele ridică lăbuța singur imediat ce i-ai dat comanda. Apoi recompensează-l cu o gustare. Alternativ ai putea ascunde o gustare în mâna ta de la început și să o ții aproape de capul câinelui. El va încerca să ajungă la gustare și probabil își va folosi lăbuța la un moment dat. Dacă pune laba pe mâna cu gustarea, dă-i gustarea dorită și spune clar „dă lăbuța”. De-a lungul timpului câinele va ajunge să memorizeze acest exercițiu și va ridica atât lăbuța dreaptă, cât și cea stângă imediat ce întinzi mâna în fața lui.

„High five” sau „bate palma”

„High five” sau „bate palma” este o metodă destul de bună de a impresiona oamenii și este cunoscută demult ca o exprimare a succesului reciproc, și nu doar la sport. Nu e de mirare că acest truc devine tot mai cunoscut și pentru câini. Dacă patrupedul știe deja să dea lăbuța, vei reuși să îl înveți această mișcare relativ repede.

  • Cum funcționează: Ține mâna vertical (nu orizontal, cum faci când dă lăbuța) și dă-i comanda deja cunoscută „dă lăbuța”. Imediat ce câinele ridică laba și atinge mâna ta ținută în poziție verticală, dă-i o recompensă. Probabil va fi un pic derutat la început pentru că îl recompensezi chiar dacă nu și-a pus laba în mâna ta. Dar cu timpul se va obișnui cu acest exercițiu nou. Odată ce a învățat această rutină, poți introduce o nouă comandă, cum ar fi „high five” sau „bate palma”.

Ulterior poți încerca acest exercițiu de la distanță. Mută-te tot mai departe de câine în timpul exercițiului, astfel încât la un moment dat să nu mai poată să îți atingă mâna atunci când o ridici. Recompensează-l imediat ce ridică laba – el va învăța astfel că e suficient să îți ridice laba. În final, dacă stai departe de el și ridici mâna vertical să îl saluți, el îți va „face cu mâna” înapoi.

Cerșește

Exercițiul „cerșește” este extrem de îndrăgit. Prin intermediul acestuia câinele ridică ambele lăbuțe în sus. Cu această ocazie el își lasă greutatea pe spate. S-ar putea să dureze un pic – în funcție de cât de talentat e câinele tău – până când își găsește echilibrul în această poziție și exercițiul de „cerșit” funcționează fără probleme. E important ca patrupedul să rămână mereu așezat pe fund în acest exercițiu – dacă se ridică în picioare, nu mai e în poziția de cerșit.

  • Cum funcționează: La fel ca la ultimele două exerciții, „cerșește” începe de la poziția „șezi”. Du câinele aproape de un perete și dă-i comanda „șezi”. Ideal ar fi să stea cu spatele la perete la începutul acestui exercițiu – asta îl ajută să își găsească echilibrul la început și să nu se ridice așa de repede, pentru că ar trebui să meargă un pic în spate pentru a face asta. Acum arată-i o gustare și ține-o în mână deasupra capului câinelui. Atenție: nu prea sus, altfel câinele va încerca să se ridice. Imediat ce câinele se ridică un pic și își ridică ușor lăbuțele pentru a lua gustarea, spune-i „cerșește”. Recompensează-l cu gustarea. Dacă se ridică, dă-i comanda „șezi” din nou și ține gustarea la tine până când reușește să se ridice doar cu lăbuțele din față.

Dans!

Acest exercițiu provine de la Dog Dancing. Persoana stă în partea opusă față de câine și ridică alternativ piciorul stâng și apoi cel drept. Câinele ridică în sincron laba dreaptă și cea stângă. Astfel arată de parcă patrupedul și omul ar face un marș pe loc împreună.

  • Cum funcționează: Condiția pentru acest exercițiu este din nou stăpânirea comenzii „dă lăbuța”. Spune-i câinelui să șadă și stai în partea opusă față de el. Când îi dai acum comanda de dresaj „dă lăbuța”, ridică piciorul drept în loc de mână. Mulți câini care au memorizat deja comanda inițială vor ridica instinctiv laba și se vor orienta și după piciorul tău. Dacă piciorul derutează câinele la început și nu ascultă comanda, ajută-l punând mâna ta întinsă pe piciorul lui. Laudă-l imediat ce ridică lăbuța deodată cu piciorul tău și dă-i o gustare. Acum repetă exercițiul, dar cu celălalt picior (stângul). Câinele trebuie să ridice cealaltă labă de data asta. Repetă exercițiul de câteva ori și cere tot mai mulți pași pentru o recompensă, de exemplu dă-i gustarea doar după ce a ridicat lăbuța deodată cu piciorul tău de două, patru, șase și de mai multe ori la rând, alternând între cele două picioare.

Pac!

Scopul acestui exercițiu este în primul rând ca patrupedul să atingă un obiect cu laba și să îl răstoarne. Dacă face asta, poți să îl înveți să închidă uși cu lăbuța.

  • Cum funcționează: Pune un obiect interesant (de exemplu o sticlă de plastic sau o jucărie) în cameră și arată-i câinelui. Acum așteaptă și vezi ce se întâmplă. Dacă patrupedul se apropie de obiect și îl atinge cu laba, laudă-l și dă-i o gustare. Repetă procesul arătându-i obiectul de mai multe ori și lăudând câinele imediat ce îl atinge din nou cu laba. În ziua următoare poți face următorul pas și să îi dai comanda „Pac”. Acum spune „Pac” de fiecare dată când câinele a atins obiectul interesant. După câteva zile semnalul va fi atât de puternic încât câinele va reacționa și când arăți spre alte obiecte din casă și spui „Pac”.

Ca să îl înveți să închidă uși, arată spre ușă și spune „pac”. Când patrupedul atinge ușa cu laba, recompensează-l. Adaugă „Pac! Închide ușa” pentru a te asigura că chiar închide ușa și recompensează câinele doar după ce a împins ușa atât de tare încât se închide. Pas cu pas poți crește distanța de la ușă până când e suficient să arăți spre ușă de pe canapea și să spui „Pac! Închide ușa”.

Rostogolește-te

Prin intermediul acestei comenzi pentru câini, acesta ar trebui să se rostogolească pe spate până când revine în poziția de „culcat” de la care a început. E nevoie de un pic de atenție și răbdare pentru că unora câini nu le place să stea pe spate. Și bineînțeles, ajută dacă îi dai gustări speciale care să îi placă acestuia dar pe care să nu le primească prea des.

  • Cum funcționează: Pune câinele să stea „culcat”. Câinele stă acum în fața ta, culcat și cu ambele coate atingând podeaua. Ține gustarea specială pe care ai ales-o pentru acest exercițiu direct în fața botului patrupedului astfel încât gustarea să îi atingă ușor nasul dar să nu o poată mânca încă. Acum mută ușor mâna în direcția în care vrei să se rostogolească câinele ținând-o în spatele capului său. Câinele va încerca să țină botul lipit de gustare și, în cel mai bun caz, se va întoarce automat. Dacă patrupedul ezită să se pună pe spate, îl poți ajuta un pic cu cealaltă mână și îl poți aduce în poziția dorită.

Târâș

E amuzant să te uiți cum se târăște câinele pe jos atingând podeaua cu burta și mergând în față încet. Însă s-ar putea să îi ia câinelui câteva antrenamente până să stăpânească acest truc – la urma urmelor târâtul nu face parte din mișcările naturale ale patrupedului.

  • Cum funcționează: Dă-i câinelui comanda „culcat” și pune-te în genunchi lângă el. Pune o mână ușor pe spatele lui și ține o gustare în fața botului. Trage-o ușor și încet tot mai departe de el pe podea. Când câinele vrea să se ridice să urmeze gustarea din mâna ta, împinge-l ușor înapoi pe podea. Dă-i comanda „târâș” sau orice alt cuvânt similar. Odată ce reușește să se târască în față un pic – chiar dacă doar un pic la început – laudă-l și dă-i gustarea. Repetă acest exercițiu până când câinele se târăște la comandă. Dacă stăpânește acest truc, după câteva zile poți să nu mai ții mâna pe spatele lui și să te așezi în partea opusă lui, cu un pic de distanță între voi. Imediat ce se târăște, laudă-l. Dacă încearcă să se ridice, spune-i să stea culcat din nou. Dă-i recompensa imediat ce s-a târât până la tine.

Rotește-te

Scopul acestei comenzi pentru câini este ca patrupedul să se rotească în cerc o dată, în timp ce stă în picioare – înspre stânga sau înspre dreapta. Această mișcare nu este cunoscută câinilor la început, dar dacă ajung la recompensa mult dorită la final, majoritatea vor participa la exercițiu.

  • Cum funcționează: Stai în fața câinelui și ține o gustare aproape de botul său, la fel ca la exercițiul de rostogolire. Acum du mâna într-o mișcare circulară peste capul său și înspre spate, astfel încât câinele să trebuiască să se miște în cerc pentru a urmări mâna ta. Spune-i o comandă potrivită, cum ar fi „rotește-te” sau „rotit”. Recompensează patrupedul odată ce a făcut o întoarcere în cerc. Repetă acest exercițiu de câte ori e nevoie până când câinele reușește să se rotească chiar și când ești mai departe de el. Pentru a face asta, îndepărtează-te tot mai mult de câine până când reușești să-l faci să se întoarcă printr-o simplă mișcare circulară cu mâna și spunând comanda.

Slalom printre picioare

La fel ca la exercițiile unde patrupezii pășeau și se roteau, slalomul printre picioare este un element cunoscut al sportului Dog Dancing. Dar până și câinii cărora nu le place să „danseze” se vor distra de minune cu acest exercițiu. Câinele ar trebui să nu fie mai mare de înălțimea genunchiului tău – în caz contrar vei avea probleme atunci când trece printre picioarele tale. Un patruped de talie mare nu va reuși executarea acestei comenzi pentru câini.

  • Cum funcționează: Stai lângă câine în picioare. Dacă patrupedul este în dreapta ta, ar trebui să ai piciorul stâng în față. În această poziție ține mâna stângă cu gustarea între picioarele tale (cât mai aproape de podea) și adu mâna înapoi pe partea stângă. Câinele va urmări mâna ta sau gustarea din ea și va sta pe partea stângă printre picioarele tale. Acum fă un pas în față cu piciorul drept și repetă exercițiul pe cealaltă parte. Dă-i, de exemplu, comanda „slalom” sau „zig zag”. Dă-i recompensa câinelui relativ repede la început, pentru ca el să nu-și piardă dorința de a trece printre picioarele tale. Pe măsură ce trece timpul, poți face tot mai mulți pași în față și poți lăsa câinele să meargă în slalom până când îl recompensezi. Odată ce a înțeles principiul, va reuși să o facă fără nici o recompensă.
cainele executa trucul slalom printre picioare

Balansarea și prinderea recompenselor

Acest truc va uimi cu siguranță audiența. Însă nu e așa de ușor de făcut și e nevoie de un pic de talent din partea câinelui și de multă răbdare din partea ta, până să fie executat perfect trucul.

  • Cum funcționează: Primul pas este să exersezi prinderea cu câinele. Aruncă o gustare în direcția gurii sale și dă-i comanda „prinde”. El va încerca să o prindă din reflex. Dacă reușește, și-a primit deja recompensa. Dacă gustarea cade pe podea, ia-o rapid înainte să o înhațe câinele. Pe măsură ce trece timpul, poți merge tot mai departe și poți arunca gustarea mai la dreapta sau mai la stânga, astfel încât câinele să trebuiască să sară ca să o prindă.

Dacă vrei să duci acest truc și mai departe, poți încerca să balansezi gustarea pe botul câinelui în al doilea pas. Ține botul câinelui cu grijă și pune gustarea pe nasul său cu cealaltă mână. Spune o comandă potrivită, de exemplu „stai” sau „drept” și ia ușor mâna fără ca gustarea să cadă de pe nasul său. Dacă patrupedul reușește să își țină capul drept pentru o perioadă și să balanseze gustarea pe nasul său, recompensează-l. Odată ce câinele stăpânește atât balansarea, cât și prinderea gustărilor, poți combina ambele exerciții într-un pas final. Pentru a face asta, pune gustarea pe nasul câinelui și dă-i comanda potrivită pentru a o balansa. Apoi spune-i „prinde”, iar câinele ar trebui să încerce să prindă gustarea printr-o mișcare cu nasul său. E nevoie să exersezi mult până când acest truc va funcționa. Așa că ai răbdare și încurajează câinele să încerce de mai multe ori. Dacă nu funcționează, fă un pas înapoi și exersează prinderea sau balansarea din nou.

Și mai multe trucuri pentru câini?

Ai observat ceva? Toate cele 10 comenzi pentru câini funcționează pe același principiu. Există o comandă clară, o mișcare clară a mâinii și o recompensă la final. Aceasta poate fi o gustare, dar și o jucărie interesantă. Odată ce ai înțeles această schemă și ai învățat să înțelegi comportamentul câinelui tău, vei putea exersa tot mai multe trucuri cu el, de exemplu, câinele ar putea să sară printre brațele tale sau să „facă pe mortul” la comanda „bang”. Poți să îl înveți și trucuri practice, cum ar fi „adu șlapii” sau „adu lesa”.

Îți dorim cât mai multă distracție în timpul antrenamentului cu patrupedul tău!

Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.
5 min

De ce te linge câinele?

Limba lipicioasă a unui câine pe piele – unora le place, alții nu sunt impresionați de limba umedă a câinelui. Însă de ce te linge câinele? Îți vom explica de ce le place câinilor să lingă oamenii.