Sport canin: o prezentare generală

Sport canin. Border Collie excelează la Dog Agility

Practicarea unui sport canin îl ajută pe acesta să se mențină sănătos atât fizic cât și mental

Cine se odihnește, ruginește! Sportul este la fel de important pentru sănătatea omului, cât și pentru sănătatea câinelui. Însă sportul canin înseamnă mult mai mult decât îmbunătățirea condiției fizice. Înseamnă distracție, mișcare, muncă mintală, competiție, educație și interacțiune socială, toate în același timp. Ce sporturi pentru câini există? Și ce sport se potrivește cel mai bine pentru tine și câinele tău? Îți prezentăm cele mai cunoscute sporturi canine.

Începând cu A de la Agility, până la S de la Sport Canin de Tracțiune

Sportul canin devine tot mai cunoscut în întreaga lume – atât printre noi, oamenii, cât și printre prietenii noștri patrupezi. Nu e de mirare, deoarece sportul canin nu doar promovează activitatea mintală și fizică a câinilor noștri, ci și întărește relația și oferă o înțelegere mai bună între oameni și animale. Deși majoritatea câinilor obișnuiau să fie crescuți pentru o anumită activitate, fie că era pentru a dirija turme, pentru urmărire, vânătoare sau protecție, astăzi aceștia sunt în principal câini de companie. Însă comportamentele și instinctele lor native nu au dispărut în nici un caz odată schimbarea rolului lor în familie. Câinii vor să facă activitate, au nevoie de sarcini și vor să fie provocați din punct de vedere fizic și mental. Dar nu este atât de ușor să ținem câinii ocupați în viața noastră de zi cu zi. Sportul canin poate ajuta aici și, mulțumită diversității sale, oferă activitatea potrivită pentru fiecare proprietar de câine și fiecare rasă.

Agility

Unul din primele sporturi pentru câini care trec prin mintea oamenilor, atunci când se gândesc la sporturi canine, este Agility. Acest sport rapid, care își are originile în Anglia, este unul dintre cele mai cunoscute sporturi canine atât în SUA, cât și în Europa de Vest. Câinele trebuie să treacă printr-o cursă cu minim douăzeci de obstacole diferite, pe o distanță de 100 până la 200 de metri. Ziduri, roți, tunele, leagăne, obstacole care necesită sărituri mari, slalom, mese, ziduri în pantă și multe altele, patrupedul trebuie să le depășească cât mai repede și cât mai corect posibil. El este ghidat de stăpânul său, care îl încurajează cu gesturi și prin comenzi vocale pentru a alerga prin cursă. Agility nu promovează doar condiția fizică a câinelui și a omului, ci și unește omul și patrupedul împreună ca o echipă. Având în vedere că Agility este împărțit în diferite clase de mărimi, sportul este potrivit pentru aproape toți câinii. Trebuie să fii atent în cazul raselor foarte mari și grele, precum și în cazul cățeilor, ale căror încheieturi ar putea fi prea afectate de numeroasele sărituri prin obstacole.

Găsești la zooplus produse necesare pentru Agility.

Sport pentru câini de companie

Acest sport este un fel de școală primară pentru câini. Prin acesta, câinele, care ar fi ideal să fie încă tânăr când învață, va afla de aici toate lucrurile de bază pentru o coexistență armonioasă în familie. Compatibilitatea socială, siguranța rutieră, ascultarea și imparțialitatea se află în program. Oricine se gândește la antrenamente și exerciții de forță este departe de adevăr. De obicei, în sporturi canine este folosită încurajarea pozitivă, care oferă nu doar câinelui, ci și stăpânului său mult mai multă distracție și promite succes pe termen lung. În cadrul unui curs pentru câini de companie, companionii învață să fie plimbați corect și relaxat cu lesa, comenzi de bază, cum ar fi șezi, stai, la picior sau chiar și să aștepte și să stea singur. Dresajul nu are loc în zona de dresaj a câinilor, ci și afară pe stradă sau în parc. Scopul este ca patrupezii să învețe să nu se lase enervați de nimeni și nimic – nici de un alergător, nici de copii – și să se comporte sociabil față de alți câini. Având în vedere că după acest curs, conviețuirea cu câinele va fi mult mai ușoară, se recomandă să mergeți la cursuri de sport pentru câini de companie încă de când este pui. În principiu, toate rasele pot trece testul de câine de companie. Oricine care vrea să participe la competițiile de sporturi canine în domeniile Agility, Obedience, IPO, Tracking sau Rescue, trebuie să prezinte o examinare de câine de companie trecută.

Sport cu câinele - canicross

Canicross

Acesta sport canin, încă nou, este derivat din sportul pentru câini de sanie numit Skijöring și Bikejöring și a fost practicat pentru prima dată în Franța. Cannicross este un fel de cursă Cross-Country, în care stăpânul câinelui este legat de câine printr-o lesă elastică. Lesa este atașată de o curea la talie și de hamul câinelui. Omul va fi „tras” de câine atât pe teren plat, cât și în urcare. Având în vedere că, spre deosebire de jogging, câinele stabilește pasul, stăpânul aleargă la o viteză destul de mare atunci când face canicross. Un „cârlig de siguranță”, prin care legătura dintre câine și alergător poate fi desprinsă cu ușurință în caz de cădere, ar trebui să prevină să fi tras mai departe de câine când cazi. Câinii cărora le place să alerge, precum și stăpânii cu ambiții sportive, chiar pot să își consume energia cu Canicross, care se practică, de obicei, în zonele cu pădure. Și apropo: celor care li se pare Canicross prea rapid, le-ar putea place Canihiking.

Degility

Spre deosebire de multe alte sporturi canine, unde este vorba tot timpul despre viteză, timp și succes, distracția este în mod evident principalul subiect la Degility. Degility este făcut pentru sportivi recreaționali, cărora le place varietatea și activitatea, fără a fi nevoiți să se compare cu alții. Astfel, în acest sport canin, care este în principiu o combinație între Agility și Mobility, pot participa și câinii mai bătrâni sau câinii cu un handicap, deoarece câinele și stăpânul pot petrece cât timp au nevoie pentru cursa de Degility, care constă din tuburi, balansoare, tunele sau roți.

Biatlon pentru câini de serviciu

După cum sugerează numele, acest sport canin este destinat câinilor de serviciu, care trebuie să depășească diverse obstacole împreună cu însoțitorii lor, pe o distanță de 6 până la 11 kilometri. Sportul este parte din atrenamentul câinilor polițiști. Sarcinile variază de la traversarea unui bazin cu apă, sărirea peste trunchiuri de copaci și trecerea prin țevi, până la ciclism și înot. În această competiție variată, trebuie finalizate și probe în care sunt folosite arme de foc, precum și un atac simulat al câinelui asupra însoțitorului său. Câinii de serviciu și partenerii acestora trebuie să completeze cursa cross-country într-un anumit timp, altfel pot primi puncte de penalizare.

Biatlon pentru câini de companie

Spre deosebire de biatlonul pentru câini polițiști, biatlonul pentru câini este destinat civililor. Cu toate acestea, scopul rămâne același ca în versiunea pentru câinii de serviciu. Singurele care sunt omise din Biatlonul pentru câini sunt exercițiile cu arme, precum și atacul, inclusiv prevenirea evadării (cunoscută pentru serviciul de protecție). Obstacolele din cursa cross-country de 6 până la 11 kilometri consistă, de exemplu, din traversarea unui șanț, depășirea unui zid, trecerea printr-o țeavă sau pasaje de ciclism și înot.

Dog Dancing

Dansul cu câinele (numit în engleză și „Heelwork to music“) ar putea părea un pic absurd și nu foarte potrivit câinilor pentru necunoscători, dar, contrar față de ce sugerează numele la prima vedere, mișcări complet naturale și abilitățile câinelui formează baza pentru Dog Dancing. De la diverse exerciții de ascultare de bază, mișcări și trucuri, cum ar fi alergarea pe două picioare, statul în poziție de dormit, statul jos, săritura sau alergarea în slalom, stăpânul și câinele creează o anumită coreografie potrivită muzicii. Având în vedere că elementele coreografiei pot fi ajustate posibilităților individuale ale fiecărui câine, Dog Dance este potrivit pentru orice câine sănătos, indiferent de cât de mare, greu sau rapid este acesta.

Dog Diving

Acest nou trend își are originile în SUA, unde a fost deja recunoscut ca un sport canin clasic. Nici nu e de mirare, pentru că este foarte distractiv, atât pentru cei implicați, cât și pentru spectatori. Câinele sare cât mai departe posibil în apă de pe o rampă, care se află aproximativ la 60 de centimetri deasupra apei. Stăpânul motivează câinele să sară aruncând o jucărie în apă. În timp ce unii câini sar, plini de curaj, imediat ce este aruncată jucăria, alți patrupezi au nevoie de un pic mai multă încurajare. Dar în final aproape fiecare câine își face curaj și sare în apa răcoroasă. Curajul, o încredere de sine mai mare și multă mândrie a oamenilor și a patrupezilor sunt garantate la finalul competiției de Dog Diving, chiar dacă distanța sărită nu a fost suficientă pentru a câștiga. Un alt aspect pozitiv al acestui sport canin este faptul că nu solicită mult încheieturile, putând fi practicat de câini de toate mărimile și vârstele – cu condiția ca câinelui să nu îi fie frică de apă.

Dog Frisbee

La începutul acestui sport, era vorba de un simplu joc de frisbee între om și câine. Cu toate acestea, dog frisbee-ul profesionist, cunoscut și ca Discdogging, este mult mai mult decât returnarea discului frisbee. Câinii și stăpânii acestora învață să arunce cu pricepere și învață trucuri artistice în diferitele variații, cum ar fi Freestyle, Mini Distance și Long Distance. Omul și câinele devin echipa perfectă. Dog Frisbee este foarte distractiv pentru toți câinii sănătoși, care au o nevoie mare de a se mișca și care au un anumit instinct de joacă. Câinii mari și prea grei, precum și cățeii, ale căror oase sunt încă în creștere, nu ar trebui să practice acest sport canin, deoarece este foarte solicitant pentru încheieturi din cauza săriturilor relativ mari.

Frisbee cu un câine American Staffordshire Terrier

Flyball

Sportul canin de echipă Flyball promite multă distracție și acțiune, sport în care șase echipe, formate din câine și stăpân, concurează una împotriva celeilalte. Într-un fel de cursă cu ștafetă, un câine din echipă începe primul și, la comanda stăpânului său, aleargă peste mai multe obstacole până la o mașină cu mingi, pe care o activează cu laba sa. Câinele prinde mingea aruncată în gură și aleargă peste cele patru obstacole înapoi la linia de start. Imediat ce a trecut linia cu mingea, următorul câine din echipa sa începe să alerge. Echipa care a prins și returnat prima toate mingile este câștigătoarea.

Sport pentru câini utilitari (IPO)

Sportul pentru câini utilitari își are originile în dresajul câinilor de serviciu și este cel mai vechi sport canin. Este împărțit în trei secțiuni: probă de urmărire, probă de supunere sau obediență și serviciu de protecție. Acest sport este foarte solicitant, atât pentru câine, cât și pentru stăpân. În cazul tracking-ului, câinele trebuie să urmărească urmele unei persoane cu ajutorul nasului său, în cazul supunerii, sunt testate echilibrul și rezistența câinelui. În cazul exercițiilor de aport și dresaj avansat, câinele trebuie, de exemplu, să dovedească că își poate păstra calmul, chiar și atunci când este distras, de exemplu de un foc de armă. În cazul serviciilor de protecție, câinele își arată abilitatea de a sta și a lătra, precum și de a se apăra împotriva unui atac simulat. Trecerea testului de versatilitate necesită multă experiență, un simt de răspundere, răbdare și empatie din partea stăpânului. Deși acest sport este controversat din cauza probei de servicii de protecție, un câine care a trecut cu succes examenul IPO, nu este caracterizat în nici un caz prin mușcare necontrolată, ci prin obediență absolută, încredere în sine, echilibru și nervi de oțel.

Mantrailing și Tracking

La sportul pentru câini de tracking este vorba de adulmecat. Se face diferența între clasicul tracking și așa numitul mantrailing. În timp ce câinele trebuie să urmeze o anumită urmă pe pământ în timpul tracking-ului, mantrailing-ul este orientat exclusiv pe mirosul individual lăsat de tracker. Proba sportivă constă în urmărirea prin adulmecare a unei urme plasată artificial. Câinele trebuie să ia urma cu calm și la o viteză constantă, independent și precis. Este fascinant pentru fiecare stăpân de animale să își urmărească câinele lucrând cu mirosul. Mantrailing și tracking sunt exerciții potrivite câinilor de vânătoare, pentru a își dezvolta de capacitățile lor din plin. Însă și altor câini le va face plăcere să practice acest sport solicitant, mai ales că va ajuta să devină mai calmi și echilibrați în viața de zi cu zi.

Mobility

În mod surprinzător, acest sport nu este vorba despre cine este cel mai rapid. La fel ca la Agility, sunt făcute diferite exerciții într-o cursă. Însă în cazul Mobility, motivația câinilor este mai importantă decât viteza lor. Diferitele exerciții constau atât din probe fără echipamente, cât și cu echipamente și sunt parțial împrumutate din fizioterapie. Pe lângă întărirea mușchilor de suport și menținerea încheieturilor sănătoase, este vorba și de activitatea mintală a câinilor. Acest sport canin terapeutic este așadar potrivit pentru aproape orice câine, deoarece cursa de Mobility poate fi adaptată individual mărimii și sănătății fiecărui câine.

Mondioring

Mondioring, recunoscut ca sport canin de către FCI din 2015, este un tip de wrestling și își are originile în dresajul câinilor de serviciu. Este împărțit în trei discipline de subordonare, sărituri și serviciu de protecție. Toate exercițiile sunt executate pe un teren închis. Stăpânul stă în ringul de luptă într-un costum de protecție complet, în timp ce câinele nu poartă zgardă sau ham. Nervi de oțel, concentrare și o îndrumare bună sunt cerințele de bază pentru participarea la Mondioring.

Obedience

Obedience nu este despre subordonare, după cum ar sugera numele, ci despre comunicarea cu succes și munca perfectă în echipă dintre câine și stăpân. Omul și patrupedul trebuie să demonstreze la diferite probe că se înțeleg „orbește” și că sunt o echipă coordonată. Pe lângă stăpânirea cu precizie a semnelor auditive de bază, cum ar fi șezi, la picior sau stai, câinele trebuie, de exemplu, să aporteze și să ponteze diverse obiecte către stăpânul său și să arate că își ascultă stăpânul de bună voie, chiar și de la distanță. Scopul dresajului de Obedience este ca patrupedul să efectueze exercițiile de bună voie, rapid și, mai ales, cu precizie. În principiu, acest sport canin este potrivit pentru toți câinii, dar mai ales rasele care vor să fie stimulate mintal și au o așa numită „dorință să mulțumească” prin natura lor, vor fi entuziasmate de acest sport originar din Anglia.

Rally Obedience

Nu, Rally Obedience nu este doar o formă a Obedience, ci un sport canin independent, unde câinele și stăpânul trebuie să alerge printr-o cursă marcată cu semne. Deși multe dintre exerciții sunt împrumutate de la Obedience, acestea sunt suplimentate cu elemente de Agility, unde este nevoie de talent, viteză și coordonare. Fie că e vorba de alergare în slalom, exerciții de stat în loc sau întoarceri în fiecare direcție: probele individuale din cadrul cursei sunt versatile și pot fi completate de toți câinii. Având în vedere ca animalul poate fi motivat prin încurajări și chiar și prin gustări pentru exerciții, chiar și începătorii de sporturi de câini vor putea să aibă succes rapid cu Rally Obedience.

Sport canin pentru câini salvamontiști

În cazul acestui „sport” a fost vorba inițial doar despre salvarea viețiilor oamenești. Condițiile pentru un câine salvamont bun încep cu un miros perfect, abilități bune de căutare și scormonire, dar mai ales o compatibilitate socială bună cu oamenii. La fel ca în dresajul pentru câinii salvamontiști, la sportul canin pentru câini salvamontiști, animalul învață să își folosească abilitățile de căutare cu un anumit scop. Sunt simulate situații de salvare reale, cum ar fi căutarea printre rămășite, căutarea pe zonă, salvarea din apă sau căutarea de urme. Chiar dacă nu are atât de mult un scop sportiv, cât unul practic, aceste exerciții pot fi o bună alternativă pentru câinii care au nevoie să fie tinuți ocupați cu o anumită activitate.

Turneu canin

Acest sport este atletism pentru câini și este recomandat în mod special pentru câini și stăpânii lor cu ambiții sportive. Atât câinele, cât și stăpânul trebuie să fie foarte în formă pentru diferite subcategorii, cum ar fi alergarea cross-country (1 km, 2 km sau 5 km), Combinations-Speed-Cup (CSC), cursa cu obstacole, triatlon, cupa Shorty sau K.O. Turneul canin se desfășoară atât ca o competiție pe echipe, precum și drept una individuală. Pe lângă bucuria de a alerga și a se mișca, câinele trebuie să fie pregătit să asculte, deoarece pe lângă alergarea peste obstacole, în slalom și sărituri, exercițiile de obediență sunt și ele necesare în turneul canin.

Curse de ogari/Coursing

Așa cum sugerează și numele, acest sport este disciplina perfectă pentru ogari. Câinii fugăresc un iepure de jucărie pe o pistă de curse sau off-road (Coursing) și își pot urma dorința specifică de alergare. Având în vedere că astăzi își pot satisface nevoia de a alerga în tot mai puține zone, participarea la sportul pentru ogari este foarte recomandată acestor rase. Un ogar care nu are ocazia să alerge niciodată, va deveni foarte nefericit pe termen lung și ar putea dezvolta caracteristici nedorite.

Sport canin de tracțiune (Bikejöring/ Skijöring/ Săniuș canin)

Chiar dacă termenul de sport canin de tracțiune poate însemna deseori tragerea unei cuști de câini, este vorba strict de termenul generic al unei întregi serii de sporturi canine, cum ar fi Bikejöring, Skijöring sau Săniușul Canin. La toate aceste sporturi este vorba de folosirea forței câinelui – fie că este singur sau într-o echipă cu mai mulți câini – pentru a tracta oameni pe biciclete, schiuri, sănii sau căruțe. O condiție fizică bună și forța sunt esențiale pentru sportul canin de tracțiune. Însă este nevoie și de încredere și muncă de echipă între stăpân și câine. Acest sport, care este mai potrivit pentru rasele mari de câini decât pentru cele mici, din cauza forței necesare, menține câinele și stăpânul în formă și sănătoși.

Ce sport canin ți-ar plăcea să faci?

Cel care are de ales suferă cel mai mult. Nu este așa de ușor să găsești sportul potrivit pentru tine și câinele tău dintre numeroasele sporturi canine. Din fericire, majoritatea școlilor de sporturi canine oferă antrenament de probă și sfătuiesc stăpânul cu privire la ce sport canin ar fi cel mai apropiat de temperamentul individual și nevoile propriului câine.
Indiferent de tipul de sport pe care tu și câinele tău îl alegeți în final – pe lângă o condiție fizică sănătoasă, îți garantează o schimbare bine venită în viața ta de zi cu zi și va forma o legătură și mai strânsă între tine și patruped. Și cine știe: poate vei descoperi talente complet noi în tine și în câinele tău!
Îți dorim multă distracție și succes la sportul pe care îl vei face cu câinele tău!

Cele mai utile articole
8 min

Top 10 accesorii de vară pentru câinele tău

Chiar dacă din titlu pare că îți vom prezenta accesorii luxurioase ale modei canine, nu vom face acest lucru, pentru că patrupedul tău atrage suficiente priviri chiar și așa. În schimb îți vom arăta accesorii de vară, care vor face viața câinelui mai plăcută decât este deja.
6 min

Sfaturi despre plimbarea câinelui

Te plimbi pe trotuar și patrupedul merge plictisit pe lângă tine? Folosește această ocazie și dă-i mici sarcini de făcut. Printre acestea se numără concepte de bază, cum ar fi schimbarea părții la comandă. Astfel de exerciții mici întăresc legătura dintre voi. De exemplu: stai pe loc și pune o gustare sub vârful pantofului tău. Câinele o va primi doar atunci când se uită în ochii tăi. Așa te asiguri că e atent la tine. Folosește luminile roșii de la semafor pentru a exersa comenzile „șezi” și „hai” sau pentru trucuri simple, cum ar fi „dă lăbuța”. El ar trebui să cunoască deja acestea de acasă. În principiu, faptul că ai un patruped ascultător, care cunoaște comenzile de bază, contribuie mult la plimbările relaxate împreună cu el.
6 min

Înotul pentru câini atletici

Înotul nu are doar scopul de a răcori câinele într-o vară călduroasă. Și forma fizică și încheieturile animalului beneficiază de exercițiile în apă – de-a lungul întregului an. Află de ce înotul îmbunătățește sănătatea câinilor supraponderali și bătrâni și cât de distractiv este.