Sfaturi despre plimbarea câinelui

Fată în parc cu un câine labrador junior care dă lăbuța

Fă plimbarea câinelui mai interesantă, alegând locuri variate de explorat

Hai afară – pentru câini plimbările zilnice cu stăpânii lor sunt cele mai frumoase momente din zi. Nu e vorba doar de mișcare și de faptul că-și fac nevoile. Dacă diversifici rutele plimbărilor, poți combina activitatea fizică și cea mentală cu antrenamente și cu multă distracție.

Fiți activi împreună în loc să umblați doar unul pe lângă celălalt: în acest articol îți vom da opt sfaturi despre cum să transformi plimbarea câinelui într-o adevărată aventură.

Plimbarea câinelui: concentrează-te pe lesă

Te plimbi pe trotuar și patrupedul merge plictisit pe lângă tine? Folosește această ocazie și dă-i mici sarcini de făcut. Printre acestea se numără concepte de bază, cum ar fi schimbarea părții la comandă. Astfel de exerciții mici întăresc legătura dintre voi.

De exemplu: stai pe loc și pune o gustare sub vârful pantofului tău. Câinele o va primi doar atunci când se uită în ochii tăi. Așa te asiguri că e atent la tine.

Folosește luminile roșii de la semafor pentru a exersa comenzile „șezi” și „hai” sau pentru trucuri simple, cum ar fi „dă lăbuța”. El ar trebui să cunoască deja acestea de acasă. În principiu, faptul că ai un patruped ascultător, care cunoaște comenzile de bază, contribuie mult la plimbările relaxate împreună cu el.

Aport în loc de vânătoare

Dacă ai suficient spațiu, încearcă să incluzi aportul în plimbarea câinelui. Dacă acesta nu se întoarce mereu la tine sau ești într-un parc aglomerat, folosește o lesă de teren.

Aportul este și un substitut excelent pentru vânătoare. Dar fii atent: câinii de vânătoare ar trebui să exerseze doar aportul controlat, fără „grabă”. Câinele începe să alerge doar odată ce prada este pe jos – e nevoie de un pic de antrenament pentru acest lucru. Și în acest caz te poate ajuta o lesă de teren.

O pungă cu mâncare este perfectă pentru aport și întărește munca în echipă. Pentru că patrupedul va învăța: nu pot ajunge la pradă decât cu ajutorul stăpânului meu. Nu arunca bețe sau pietre, pentru că animalul s-ar putea răni.

Urmează-ți mereu nasul: mirositul și căutarea

Fie că e vorba de gustări sau jucării – lasă câinele să le caute în pădure sau pe câmpie. Dacă nu sunteți mai mulți, poți exersa comanda „stai” în același timp: câinele trebuie să aștepte până când ai găsit o ascunzătoare potrivită. Crește nivelul de dificultate pas cu pas. La început pune jucăria pe marginea cărării, apoi în spatele unui trunchi de copac, iar mai târziu sub o grămadă de frunze.

Ascunde și o gustare între timp. De exemplu într-o crăpătură din copac sau într-un trunchi la înălțimea câinelui. Dacă patrupedul găsește ce căuta, el va primi multe laude!

Dacă mai este o persoană cu tine, te poți ascunde chiar tu! Cea de-a doua persoană ține câinele în timp ce tu o iei în față și cauți o ascunzătoare. Crește nivelul de dificultate și în acest caz. Îndepărtează-te doar câțiva metri la început și ascunde-te undeva, unde te poate vedea. Dacă funcționează, du-te după colț, de exemplu, și patrupedul va deveni un adevărat detectiv. Cu timpul vei putea să îți dai seama mai ușor cât de bine stăpânește animalul anumite exerciții de căutare.

Câine Labrador cu lesa în gură, gata de plimbare

Variație atunci când plimbi câinele

Alegerea aceleiași rute în fiecare zi poate duce la clasica „rutină zilnică”, plimbarea câinelui devenind astfel plictisitoare pentru animal. Aceasta nu e o problemă pentru plimbările scurte. Câinii au multe de mirosit pe „teritoriul lor”.

Însă unii patrupezi se bucură foarte mult atunci când pot explora o zonă nouă. Caută rute necunoscute prin cartier, unde să poți ajunge cu autobuzul, trenul sau mașina. Apoi puteți începe mici tururi de descoperire împreună.

Variază ritmul pentru câinii sănătoși și adulți. Joggingul sau ciclismul sunt o schimbare bine venită pentru câinii atletici. Dar începe pas cu pas pentru a nu suprasolicita animalul.

Dacă duci câinele în lesă, încearcă să introduci mici exerciții pe parcurs.

Natura în locul unei curse de Agility

Aruncă o privire prin pădure și pe câmp. Există multe obstacole, care pot fi transformate într-o provocare interesantă.

Ce zici de un slalom printre pomi? Sau poți învăța patrupedul să alerge în jurul pomilor individuali. Trunchiurile căzute sunt o invitație la echilibristică și sărituri. „Locul” în care a căzut un pom este mai complicat. Pune-ți imaginația la lucru.

Ai grijă la cursele montane cu bicicleta prin pădure: rampele și tunelele sunt un lucru interesant pentru mulți câini. Dar următorul biciclist va veni în scurt timp. Termină cursa la timp. Patrupezii iubitori de apă se vor distra de minune în natură – de exemplu dacă trebuie să treacă râuri mici.

Citește mai multe despre Agility pentru câini!

Distracție în apă la plimbarea câinelui

Apropo de apă: mulți câini iubesc să facă baie. Râurile sau lacurile mici sunt o ocazie bună pentru un pic de distracție în timpul plimbării. Dar asigură-te că patrupedul nu se transformă într-un animal sălbatic. Vânătoarea de rațe și de alte păsări este tabu.

Ai grijă să respecți zonele interzise pentru câini în timpul sezonului cald. Râurile pot deveni periculoase cu ușurință dacă curentul este puternic. Dacă nu poți evalua corect micul tău „câine de apă” și nivelul apei, lasă-l doar să se răcorească în apa rece cu ajutorul unei lese de teren. În sezonul rece riscul de răceli este mult mai mare, în special pentru câinii tineri, bătrâni sau slăbiți.

Socializarea cu cap

Mulți stăpâni de câini vor ca patrupedul lor să aibă contact social. Așa că hai afară fără lesă? Mai bine nu! Lasă animalul să alerge fără lesă către alți câini doar cu acordul celuilalt stăpân. Dacă patrupezii se plac, nu e nimic greșit în a îi lăsa să se joace împreună într-un mediu sigur.

Asigură-te că animalul vine înapoi când îl strigi. Astfel îl poți chema atunci când trec bicicliști, călăreți sau copii de grădiniță pe drum. Dacă ambii câini sunt în lesă, cel mai bine este să vă apropiați din lateral. Acest lucru trebuie luat exact așa cum sună. În sălbăticie, câinii nu se apropie unul de celălalt direct, ci dintr-o parte.

Dacă patrupedul tău este tensionat în timpul întâlnirilor cu alți câini, lucrează la asta pas cu pas. Fii atent și recompensează-l cu o gustare imediat ce vede alt câine și înainte să înceapă să latre. După câteva săptămâni – ai nevoie de răbdare – el nu va mai lătra și se va uita la tine așteptând gustarea.

Iată încă câteva lucruri de care să ții cont atunci când plimbi câinele:

  • În timpul verii cel mai bine este să mergi în explorare dimineața și seara.
  • Pe lângă pungile pentru fecale și gustări, asigură-te că ai și apă în ghiozdan. Bolurile și adăpătoarele de călătorie pot fi foarte utile.
  • Respectă natura, în mod special în timpul perioadelor în care animalele sălbatice sunt protejate.
  • Alternează fazele concentrate cu plimbări relaxate.
  • Nu uita: chiar și în inima pădurii poți întâlni cicliști, oameni ce aleargă și alți câini.
  • Plimbarea câinelui este despre animal: fii atent la câine, nu la telefon.
  • Lasă-l liber doar într-un mediu sigur.
Cele mai utile articole
8 min

Top 10 accesorii de vară pentru câinele tău

Chiar dacă din titlu pare că îți vom prezenta accesorii luxurioase ale modei canine, nu vom face acest lucru, pentru că patrupedul tău atrage suficiente priviri chiar și așa. În schimb îți vom arăta accesorii de vară, care vor face viața câinelui mai plăcută decât este deja.
6 min

Sfaturi despre plimbarea câinelui

Te plimbi pe trotuar și patrupedul merge plictisit pe lângă tine? Folosește această ocazie și dă-i mici sarcini de făcut. Printre acestea se numără concepte de bază, cum ar fi schimbarea părții la comandă. Astfel de exerciții mici întăresc legătura dintre voi. De exemplu: stai pe loc și pune o gustare sub vârful pantofului tău. Câinele o va primi doar atunci când se uită în ochii tăi. Așa te asiguri că e atent la tine. Folosește luminile roșii de la semafor pentru a exersa comenzile „șezi” și „hai” sau pentru trucuri simple, cum ar fi „dă lăbuța”. El ar trebui să cunoască deja acestea de acasă. În principiu, faptul că ai un patruped ascultător, care cunoaște comenzile de bază, contribuie mult la plimbările relaxate împreună cu el.
6 min

Înotul pentru câini atletici

Înotul nu are doar scopul de a răcori câinele într-o vară călduroasă. Și forma fizică și încheieturile animalului beneficiază de exercițiile în apă – de-a lungul întregului an. Află de ce înotul îmbunătățește sănătatea câinilor supraponderali și bătrâni și cât de distractiv este.