Înotul pentru câini atletici

Golden retriever care inoată într-o piscină

Mișcarea în apă menține câinii într-o formă fizică bună – fie că sunt tineri, bătrâni, slabi sau puternici.

Înotul nu are doar scopul de a răcori câinele într-o vară călduroasă. Și forma fizică și încheieturile animalului beneficiază de exercițiile în apă – de-a lungul întregului an. Află de ce înotul îmbunătățește sănătatea câinilor supraponderali și bătrâni și cât de distractiv este. 

De ce este înotul atât de bun pentru blănoși 

Fie că e pe plaja pentru câini, în piscină, în aer liber sau într-o piscină pentru câini: câinele este solicitat din cap până la lăbuțe atunci când este în apă. Această formă de mișcare este foarte benefică pentru încheieturile câinilor bătrâni. Dacă animalul se recuperează după o operație, activitatea în apă ca parte din fizioterapia câinelui ajută la reducerea durerii. 

Chiar și blănoșii, cărora le place să mănânce, se vor simți foarte bine la înot pentru câini. Dacă ai un patruped supraponderal, înotul îl ajută să dea jos greutatea în plus pas cu pas și să se mențină într-o formă fizică bună. 

Avantajele înotului pentru câini 

Pe lângă faptul că e răcoritor și distractiv, înotul pentru câini are multe alte efecte pozitive: 

 • Ajută la dezvoltarea musculaturii. 
 • Mișcarea în apă ajută articulațiile. 
 • Crește rezistența câinelui. 
 • Câinii supraponderali ard calorii. 
 • Întărește sistemul cardiovascular. 
 • Patrupezii mai bătrâni rămân mobili pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Motivul pentru care înotul are atât de multe beneficii: înotul pentru câini este un antrenament pentru întregul corp. Corpul câinelui lucrează constant împotriva rezistenței din apă. În același timp faptul că animalul plutește în apă se asigură că mișcările sunt mai ușor de efectuat pentru câine decât ar fi pe uscat. Articulațiile și mușchii se relaxează și inima și plămânii sunt întărite. 

Înotul pentru câini este cel mai eficient atunci când patrupedul se simte complet relaxat. Dacă vrei ca blănosul să se distreze în apă, el va depinde de ajutorul tău. 

Cum să faci înotul ceva distractiv pentru câine 

Alege o locație potrivită pentru înotul cu câinele. Apa mică, calmă cu un țărm cât mai curat ar fi ideală pentru începători. Ai grijă la apele stătătoare și căldura prelungită: algele albastre-verzui pot fi periculoase pentru sănătatea câinelui și a stăpânului acestuia. 

O opțiune bună și sigură, pe care o poți folosi cu animalul timp de întregul an, este piscina pentru câini. 

Nu îi pune lesă sau ham atunci când mergeți la înot. Însă un accesoriu util ar fi o vestă de salvare, care se recomandă în mod special pentru câinii începători. 

E important ca patrupedul să asculte de tine și să îl poți chema înapoi din apă oricând. Pentru că și dacă animalul se distrează foarte mult înotând: lasă-l să facă pauze mai des – chiar și câteva minute în apă pot fi destul de obositoare, mai ales dacă nu are experiență. 

Dacă vrei să combați obezitatea sau problemele de articulații ale animalului cu ajutorul înotului pentru câini, cel mai bine ar fi să discuți asta cu un veterinar înainte. 

Alte sfaturi pentru înotul cu câinele în siguranță: 

 • Ai grijă la curent și fii atent la temperatura apei. Apa prea rece poate stresa corpul câinelui vara. 
 • Fii mereu cu ochii pe câine și lasă-l să ia pauze de odihnă, de preferat într-un loc umbros. 
 • Dacă vrei să eviți stresul gastric, nu hrăni câinele minim cu două ore înainte să îl duci la înot. 
 • Usucă blana câinelui – și dacă are așa ceva, urechile lăsate de asemenea – bine după sesiunea de înot. 
 • Câinii bolnavi sau răniți nu au ce căuta în apă. 
 • Câinii știu instinctiv cum să se miște cel mai bine în apă. 
Golden retriever inoata intr-o piscina - fotografie acvatica

Căror câini le place să înoate? 

Există rase de câini, care au deja o afinitate față de apă în numele lor, cum ar fi câinele de apă spaniol și portughez. Ei sunt pregătiți din punct de vedere anatomic pentru înot. Labradorul sau Golden Retrieverul se simt la fel de bine în apă. 

Următorul lucru este valabil pentru toate rasele: cu cât mai devreme are câinele contact cu apa, cu atât mai ușor se va obișnui cu ea. 

Poate orice câine să înoate?

Majoritatea câinilor se nasc înotători și se vor obișnui rapid după o scurtă fază de familiarizare. Însă există rase care nu se pot mișca la fel de elegant în apă din cauza structurii corpului acestora. De exemplu, Mopșilor și Bulldogilor le este deseori greu să plutească din cauza picioarelor scurte și nasul lor mic se umple repede de apă.

Chiar dacă nu vor deveni înotători olimpici, cu un pic de răbdare și empatie, chiar și acești câini se pot obișnui cu apa. Stai lângă patrupedul tău, laudă-l și recompensează-l. Jucăriile pentru câini pot și ele ajuta la ameliorarea anxietății câinilor care se întâlnesc pentru prima dată cu apa.

Câinele tău nu vrea să înoate? Dacă nici încurajările și multă răbdare nu ajută, s-ar putea ca patrupedul să fi avut experiențe negative cu apa în trecut. În acest caz un curs de înot cu un dresor cu experiență ar fi o idee bună pentru a evita alte traume.

În nici un caz nu ar trebui să forțezi câinele să înoate. Dacă vrei să faci ceva bun pentru un câine în recuperare sau unul predispus la obezitate, ai multe alte opțiuni.

Câinele tău este prea gras? Află cum să îl ajuți să slăbească în mod sănătos.

Sfaturi despre înotul pentru câini 

Odată ce ați depășit obstacolele inițiale și câinele este în apă, probabil se va mișca singur. Câinii care sunt reticenți în a se mișca sau au nevoie de varietate și de multă activitate pot fi încurajați cu accesoriile potrivite, care se vor asigura că patrupedul nu se plictisește niciodată la înot. 

În magazinul online zooplus vei găsi o selecție mare de jucării de câini pentru apă. Comandă accesoriile de acasă și nimic nu va sta în calea următoarei excursii pe lac. 

Bineînțeles că așteptările tale față de „performanțele” patrupedului în apă depind de forma sa fizică și de cât de mult îi place să înoate. 

Câinii supraponderali ar trebui să o ia mai ușor. Cel mai important este să facă mișcare și să le placă să o facă. Începe cu pași mici și plimbă câinele în apă mică de-a lungul țărmului. Chiar și plimbarea este o activitate bună pentru el. Poți crește nivelul pas cu pas de aici. 

Inspirație pentru înotătorii avansați 

Câinii într-o formă fizică mai bună pot fi motivați cu ajutorul jucăriilor plutitoare, pe care le aduc cu bucurie către țărm. Dacă vrei un antrenament mai intens, poți însoți câinele în apă. Înoată pe lângă el la o distanță sigură și evită contactul accidental cu ghearele sale. 

Se recomandă o vestă de salvare pentru sesiunile de înot mai lungi. Pentru că patrupezii deseori își depășesc limitele. Așa că fii atent la câine și asigură-te că se odihnește suficient. 

Dacă tu și câinele sunteți deja o echipă avansată în apă, îl poți obișnui încetul cu încetul cu un paddleboard. Cu un pic de răbdare veți face în curând ture mici pe lac, pe care le poți combina cu exerciții de aport. Încearcă să antrenezi, astfel, simțul de echilibru al câinelui cu ajutorul paddleboard-ului. 

Regula nr. 1 la înot: distrează-te! 

Cu ajutorul sfaturilor noastre te poți asigura că patrupedului îi place înotul pentru câini și devine tot mai sănătos. Indiferent că animalul este supraponderal și are nevoie să ardă calorii sau abia acum se obișnuiește cu apa – distracția ar trebui să fie pe primul loc atât pentru oameni, cât și pentru câini. Pentru că doar un câine fericit poate fi sănătos din toate punctele de vedere. 

Cele mai utile articole
8 min

Top 10 accesorii de vară pentru câinele tău

Chiar dacă din titlu pare că îți vom prezenta accesorii luxurioase ale modei canine, nu vom face acest lucru, pentru că patrupedul tău atrage suficiente priviri chiar și așa. În schimb îți vom arăta accesorii de vară, care vor face viața câinelui mai plăcută decât este deja.
6 min

Sfaturi despre plimbarea câinelui

Te plimbi pe trotuar și patrupedul merge plictisit pe lângă tine? Folosește această ocazie și dă-i mici sarcini de făcut. Printre acestea se numără concepte de bază, cum ar fi schimbarea părții la comandă. Astfel de exerciții mici întăresc legătura dintre voi. De exemplu: stai pe loc și pune o gustare sub vârful pantofului tău. Câinele o va primi doar atunci când se uită în ochii tăi. Așa te asiguri că e atent la tine. Folosește luminile roșii de la semafor pentru a exersa comenzile „șezi” și „hai” sau pentru trucuri simple, cum ar fi „dă lăbuța”. El ar trebui să cunoască deja acestea de acasă. În principiu, faptul că ai un patruped ascultător, care cunoaște comenzile de bază, contribuie mult la plimbările relaxate împreună cu el.
6 min

Înotul pentru câini atletici

Înotul nu are doar scopul de a răcori câinele într-o vară călduroasă. Și forma fizică și încheieturile animalului beneficiază de exercițiile în apă – de-a lungul întregului an. Află de ce înotul îmbunătățește sănătatea câinilor supraponderali și bătrâni și cât de distractiv este.