Bulldogul Francez

Bulldog francez negru cu burta alba pe o pajiște verde

Jucăuș, deștept și uneori puțin încăpățânat - acesta este buldogul francez.

Fericiții Bulldogi Francezi, numiți și „Bullys” de fanii lor, sunt niște câini mici și simpatici, care pot cuceri orice iubitor de câine cu farmecul și dorința lor de a fi mângâiați mereu.

Bulldog francez care aleargă pe iarbă

Pachet mic, dar puternic

Bulldogul Francez dă impresia unui patruped mușchiulos și compact datorită constituției sale scunde și solide. Sunt distribuite aproximativ între 8-14 kg pe o înălțime de circa 30 cm. Urechile mari, ca de liliac, deasupra capului pătrat, botul scurt caracteristic, precum și coada scurtă sunt specifice rasei. Blana strălucitoare fără strat inferior este disponibilă în majoritatea culorilor obișnuite, cum ar fi negru sau alb, până la cafeniu, crem sau vârgat închis.

Un spiriduș, ce iubește copiii

Bulldogii Francezi sunt creaturi fericite și simple: inteligenți, prietenoși, iubesc mângâierile și sunt ușor de dresat. Ei apreciază plimbările relativ scurte – din păcate din cauza problemelor respiratorii – de asemenea, nu prea latră. De obicei se înțeleg bine cu alți patrupezi, sunt jucăuși și atenți. Chiar mai mult, le plac copiii și nu au deloc instinctul de vânătoare, motiv pentru care se înțeleg foarte bine cu pisicile. Toate aceste caracteristici, împreună cu mărimea sa, fac din fermecătorul Bulldog Francez să fie un câine foarte îndrăgit la oraș.

Educarea acestor patrupezi docili

Ca toți câinii, Bulldogul Francez are nevoie de un stăpân competent – dar după aceea e foarte ușor de dresat.

  • Așa că asigură-te că ești consistent și nu cedezi farmecului micului câine – atunci vei ajunge să ai un patruped cu o minte proprie, căruia îi place să te asculte.
  • Dacă nu vrei să dormi în pat cu Bulldogul, nu tolera nici o excepție, în caz contrar va fi greu să îl convingi să renunțe la acest obicei ulterior.
  • Cu ajutorul încurajărilor pozitive și a sesiunilor de dresaj scurte de câteva minute – capacitatea de concentrare a unui Bulldog Francez tânăr nu este foarte mare – poți învăța cățelul, destul de rapid, cele mai importante comenzi de bază.
  • O școală de dresaj ar putea fi un mare ajutor la educarea și socializarea cățelului.
Buldog francez blond cu zgardă neagră cu țepi, se plimbă printre frunzele galbene din parc

Blană ușor de îngrijit

Bulldogii sunt câini ușor de îngrijit, iar blana lor nu îți va ocupa mult timp din zi. Nu spăla câinele, decât dacă este foarte murdar – folosește un șampon delicat de la un specialist. Unii câini au riduri pe față, pe care ar trebui să le cureți regulat cu o cârpă umedă, pentru a preveni inflamarea. Verifică urechile zilnic de murdărie și curăță-le dacă e cazul. Cele mai potrivite pentru acest lucru sunt ustensilele speciale pentru urechi, disponibile în magazinele specializate.

Cui i se potrivește un Bulldog Francez?

Bulldogul Francez este potrivit pentru toți iubitorii de câini, care nu vor să atingă performanțe sportive cu patrupezii lor. Această rasă, care iubește copiii, este perfectă atât pentru familii, cât și pentru persoane necăsătorite și este un câine minunat pentru începători. Bătrânii, cărora le place să ia câinele peste tot, se vor distra de minune cu un Bulldog Francez. Poți ține acest patruped cu ușurință într-un apartament la oraș – dar e important să nu fie nevoit să urce scările regulat cu piciorușele sale micuțe. Nu îl lăsa singur prea mult timp, pentru că are nevoie de multă atenție. Dacă ai copii, care vor să se joace cu Bulldogul Francez, stabilește din timp regulile, pe care trebuie să le urmeze:  dacă micuții învață să trăiască împreună cu respect și să lase cățelul să se odihnească, pot ajunge să formeze o prietenie pe viață. Având în vedere că Bulldogii Francezi nu au instinct de vânătoare, e ușor să îi împrietenești cu alte animale. Înainte să îți iei unul, asigură-te că nimeni din casă nu are alergie la câine. Fermecătorii Bulldogi se simt foarte bine într-un apartament la oraș – dar dacă stai în chirie, întreabă dacă ai voie să ai animale. Înainte de a îți lua un câine, gândește-te ce ai vrea să faci cu noul tău coleg de cameră atunci când pleci în concediu: poate călători cu tine? Atunci alege posibilele destinații în avans – patrupedului nu îi place căldura – precum și hoteluri potrivite. În caz contrar ai putea să îl cazezi la un iubitor de câini sau la o pensiune pentru animale.

Printre echipamentele de bază ale unui Bulldog Francez se numără:

Pe lângă aceste lucruri de bază, nu uita să iei în considerare costurile permanente pentru o hrană de calitate înaltă și vizitele regulate la veterinar – minim o dată pe an sau mai des, dacă se îmbolnăvește.

Pui de bulldog francez alb cu negru care sta jos pe iarba cu limba scoasă

Prezența ta este totul pentru el!

Bulldogii Francezi iubesc plimbările, dar nu îi scoate afară pe căldură. Nu umbla prea repede și nu obosi patrupedul cu distanțe prea mari. Din cauza picioarelor scurte, el nu este tocmai un atlet. În cazul multor Bulldogi Francezi apare o dificultate de respirare latentă, pe lângă capul scurt, prin care patrupedul este obligat să respire mai repede decât i-ar plăcea. Faptul că Bulldogii nu sunt câini utilitari, care dezmembrează lucrurile din apartament de plictiseală, nu înseamnă că ar trebui să îi lași singuri pentru mult timp! Ține patrupedul ocupat mereu cu trucuri simple, care nu solicită corpul său la fel de mult, ci mintea. Sociabilului Bulldog îi face plăcere să se joace cu alți câini. De asemenea, acești câini apreciază mângâierile și sunt foarte bucuroși să își petreacă după amiaza în compania ta, dacă primesc suficientă atenție.

Problemele unui „câine modificat”

Indiferent cât de simplu ar fi caracterul unui Bulldog Francez, sunt niște lucruri care trebuie luate în considerare, mai ales evitarea crescătorilor care promovează un bot extrem de scurt al rasei. Din cauza formei scurte a capului (brahicefalie) reprezentanții rasei tind să aibă probleme respiratorii și mulți dintre ei sforăie – care s-ar putea să fie drăguț când e vorba de un cățeluș, dar poate deveni o problemă pe termen lung pentru un Bulldog adult. Unii Bulldogi Francezi fac prolaps la glandele lăcrimare, majoritatea încă de când sunt mici – acest lucru poate fi corectat chirurgical dacă e cazul. Majoritatea Bulldogilor Francezi nu tolerează bine căldura, așa că cel mai bine este să amâni plimbările lungi pe timp de vară pentru dimineața devreme sau seara târziu. Așa că vara asigură-te că patrupedul tău are un loc răcoros la umbră. Protejează câinele de secetă, pentru că ochii săi sunt foarte sensibili din acest punct de vedere. Din cauza anatomiei acestora, Bulldogii nu prea pot să nască natural: capul este pur și simplu prea mare față de pelvis. Bulldogii Francezi trăiesc în medie între 9 și 11 ani.

 

Hrana pentru Bulldogi Francezi : nutriția pentru un echilibru optim

Bulldogii Francezi au tendința de a se îngrășa, lucru care, bineînțeles, poate fi evitat. Unii reprezentanți ai rasei au de asemenea un stomac sensibil și/sau sunt balonați – în aceste cazuri e important să găsești hrana potrivită și să nu experimentezi ulterior – nici măcar cu tipuri diferite de gustări. Cea mai potrivită hrană pentru animale este una cu un conținut ridicat de carne, indiferent că vrei să îi dai hrană uscată sau umedă. Carnea poate fi prima pe lista de ingrediente. Mâncarea nu ar trebui să conțină cereale deloc, mai ales pentru că acestea pot cauza probleme câinilor cu un stomac sensibil. Bulldogii Francezi tineri pot primi până la patru porții de mâncare pe zi, în timp ce pentru câinii adulți sunt suficiente două mese. După ce a mâncat patrupedul ar trebui să aibă posibilitatea de a se odihni un pic – așa că cel mai bine este să îi dai de mâncare după o plimbare. Crescătorul cu siguranță îți va da o porție din mâncarea obișnuită a cățelului, pe care ar trebui să i-o dai prima dată, pentru a face tranziția în noua casă mai ușoară pentru el. Dacă decizi să schimbi tipul de mâncare ulterior, fă schimbarea pas cu pas – cel mai bine este să combini noul tip de hrană cu hrana deja cunoscută la început, pentru a evita problemele de stomac. Gustările dentare speciale pentru animale sunt cele mai potrivite pentru îngrijirea dinților. Urechile uscate de vită sau bucăți crude de vită pentru ros – niciodată porc – sunt și ele potrivite pentru micii patrupezi. Bineînțeles că Bulldogul ar trebui să aibă apă la dispoziție toată ziua.

Rasă tânără cu rădăcini bătrâne

Bulldogii Francezi, cunoscuți și ca Bouledogue français, fac parte din familia de molossoizi, la fel ca Mopsul, Dogue de Bordeaux și Mastiful. Deși are strămoși comuni cu câinii de tip Mastif, Bulldogul Francez este o rasă relativ nouă, care a început să fie înmulțită abia în a doua jumătate a secolului 19.  Experții în câini nu sunt complet de acord privind strămoșii Bulldogului Francez – se bănuiește că ei au fost pur și simplu Bulldogi Englezești din Marea Britanie, pe care îi purtau călătorii britanici în bagaje atunci când s-au stabilit în Normandia. Bulldogii Englezești erau folosiți pe vremuri pentru luptele de câini, precum și – de aici provine numele – Bullbaiting, un eveniment prin care un taur legat era mușcat pentru „distracția” mai multor câini. Din fericire, după interzicerea acestor lupte brutale, dezvoltarea tuturor Bulldogilor a luat o nouă întorsătură, aceștia fiind crescuți drept câini de societate.

La începuturile rasei de Bulldog Francez se presupune că au fost încrucișați și cu terieri, întrucât niște vânători descoperiseră rasa – dar doar pentru o perioadă scurtă de timp. Se spune că și Mopșii au jucat un rol în dezvoltarea acestor câini francezi. Prima asociație specifică rasei a fost înființată în 1880 în Paris. Atunci când au ajuns câteva exemplare în Maria Britanie la finalul secolului al 19-lea, acestea au fost judecate ca Bulldogi Englezești din lipsa unui standard propriu, oamenii bătându-și joc de ei din cauza urechilor mari, ca de liliac, provenite din Franța. În 1888 rasa a obținut propriul său standard, faimosul strămoș al rasei fiind masculul „Loupi”, care apare în majoritatea certificatelor genealogice. Micuțul Bulldog a devenit un favorit în Paris, în mod special printre iubitorii săraci de câini. Ulterior acesta a cucerit aristocrația europeană cu aspectul său extraordinar și caracterul simpatic. Acești „câini cu urechi de liliac” au început să câștige în popularitate – chiar dacă pentru scurt timp – și în SUA, pe la finalul secolului. Aici Bulldogii Francezi sunt numiți „Batpigs”, porcușori lilieci, din cauza aspectului lor special. Ei sunt îndrăgiți astăzi în multe țări, multe vedete apreciind farmecul acestor patrupezi. Un exemplu este actorul american Hugh Jackman, cu care circulă numeroase imagini pe internet împreună cu cei doi Bulldogi Francezi ai săi, Dali și Peaches, arătând că un „Bully” aduce bucurie în orice situație de zi cu zi – chiar dacă e vorba să doarmă liniștit în fața bicicletei ergonomice, pe care stăpânul său pedalează transpirând. Chiar și cântăreața Madonna a cedat farmecului acestor patrupezi și are o femelă de Bulldog Francez numită Gypsy Rosa Lee.

Pui alb de rasă buldog francez

Cum să îți găsești patrupedul dorit

Acest principiu se aplică și la creșterea câinilor: cererea determină oferta. Având în vedere că Bulldogul Francez a devenit un câine foarte cunoscut, acest trend atrage și mulți oameni care nu înmulțesc câinii de dragul rasei, ci sunt interesați doar să facă un ban rapid.  Așa că atunci când cumperi un pui de Bulldog, asigură-te că ai găsit un crescător care este dispus să îți asculte întrebările, chiar și după ce ai cumpărat cățelul. Un crescător competent va face mereu parte dintr-o asociație și va da puii doar cu certificat de Pedigree, carnet de sănătate și, bineînțeles, deparazitat intern de multiple ori. Chiar dacă nu vrei să îi duci la expoziții, încearcă să cumperi doar câini cu actele în regulă, deoarece crescătorii care aparțin unei asociații afiliate unei organizații naționale trebuie să treacă prin teste de aptitudine cu patrupezii, înainte ca aceștia să fie aprobați pentru înmulțire. Un crescător de încredere este cea mai bună protecție împotriva bolilor genetice.

De obicei vei putea vizita cățelul de câteva ori acasă la crescător și vei putea cunoaște părinții. Alege un crescător care se concentrează pe o singură rasă și care oferă animalelor suficient timp de odihnă între pui – „calitate înainte de cantitate” ar trebui să fie motto-ul. Crescătorul ar trebui să fie dispus să îți răspundă la orice întrebări, pe care le ai despre rasă și să îți explice ce măsuri de precauție să îți iei în ceea ce privește sănătatea – precum și în privința problemelor tipice care duc la dificultăți de respirare. Nu te descuraja dacă te examinează atent, pentru că acest lucru arată că e important pentru el să găsească o casă bună pentru animalele sale – un semn bun că este un crescător de încredere!

Vrei să oferi un cămin unui Bulldog deja adult? Super! Există mulți Bulldogi Francezi care așteaptă o nouă casă în adăposturi sau pensiuni pentru câini. Ar merita și să arunci o privire pe internet la organizațiile speciale pentru Bulldogi, care se ocupă cu plasarea Bulldogilor de toate tipurile. La adăpostul de animale poți avea o discuție cu angajații pentru a vedea dacă ți se potrivește caracterul câinelui respectiv – ideal ar fi să poți face câteva plimbări cu câinele dorit pentru a îl cunoaște mai bine înainte să îl iei acasă.

Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.