Pisici tinere

Pisoii sunt minunați. Doar să îi vezi și felul ciudat în care se mișcă ne fac inimile să bată mai repede. Deseori simțim iubire la prima vedere față de aceste mici ghemuri pufoase. Dar sunt câteva lucruri de luat în considerare, dacă vrei să te asiguri că această iubire rezistă mult timp și că îi poți oferi tigrișorului o casă potrivită până la finalul vieții acestora. Citește mai mult

4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.

10 min

Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi

Urmează să aduci un pisoi acasă? Felicitări! Acum trebuie să găsești o metodă să obișnuiești o pisică nouă în casă. Pisicile sunt creaturi unice, pe atât de independente, cât și de sensibile. Multe pisici simt, cu mustățile lor delicate, starea de spirit a omul lor și le place să îl consoleze când este cazul. Sensibilitatea lor și simțul seismografic sunt atât de pronunțate, încât ele pot presimți fenomene precum cutremure și furtuni.

4 min

Hrănirea puilor de pisică

Puii de pisică, precum și cei de câine, au cerințe nutriționale speciale pentru o creștere sănătoasă. Nevoile nutriționale depind rasă, vârstă și temperament. Pisoii activi au nevoie de mai multă energie decât cei care dorm tot timpul. Chiar dacă arată drăguț, nu ar trebui să se îngrașe, ar trebui să poți simți mereu coastele prin blană iar talia ar trebui să fie vizibilă. Prima regulă în hrănirea puilor de pisică este să alegi mâncarea potrivită. Asigură-te că pisoiul tău primește suficiente calorii și substanțe nutritive care să ajute la procesul de creștere.

6 min

Vaccinarea pisicii

Pentru ca pisica ta să fie sănătoasă și ca să te poți bucura de ea mult timp, ar trebui să o vaccinezi. În caz contrar, pisicile pot suferi de boli grave care ar putea avea urmări permanente sau, în cel mai rău caz, pot duce la moartea acesteia. Doar veterinarii se pot ocupa de vaccinarea pisicii. De asemenea, doar ei au voie să completeze carnetul de sănătate al acesteia.

Ce trebuie să iau în considerare înainte de a lua un pisoi?

Înainte de a decide că vrei o pisică, e important ca tu și restul familiei să vă gândiți bine la asta. Sunt toți de acord cu un nou membru în familie? Ai suficient timp și spațiu pentru el? Dacă e cazul, este de acord actualul proprietar al locuinței? Tolerează vecinii pisicile, dacă e vorba de o pisică de curte, căreia îi place să umble prin florile din zonă? Ai mijloacele financiare necesare pentru a acoperi costurile veterinarului? Cine va avea grijă de iubita ta felină când ești plecat în concediu?

Ar trebui să adopt unul sau mai mulți pisoi?

Este foarte important pentru puiul de pisică să aibă contact și posibilitatea de a se juca cu alte feline. Așadar, este ideal să ai minim doi blănoși. În același timp, trebuie să te asiguri că ai suficient spațiu, mijloacele financiare, etc. pentru a le oferi micuților o viață potrivită, prin care aceștia să poată fi mereu fericiți.

Să ai în vedere că foarte multe pisici sunt abandonate pentru că stăpânii acestora nu s-au gândit destul de bine la ce ar însemna pentru vieților lor să adopte un animal.

Cum găsesc crescătorul potrivit?

Pe cât de tentant ar putea fi să cauți chilipiruri – în ceea ce privește un animal, nu ar trebui să te uiți niciodată după prețuri mici. Din contră, prețul mic poate fi un bun motiv să fii suspicios. Este recomandat să fii vigilent la ofertele foarte ieftine din anunțurile de pe internet.

Poți recunoaște un crescător bun cu ajutorul anumitor criterii obiective, dar intuiția joacă și ea un rol decisiv la luarea deciziei bune. Unul din aspectele pur obiective este faptul că cel de la care iei animalul trebuie să fie un membru au unei asociații recunoscute. Crescătorul trebuie să știe să dea răspunsuri competente la toate întrebările tale.

Uită-te atent la toate pisicile din felisă, nu doar la pui. Îți dau impresia că sunt îngrijite și mulțumite, sau sunt prea timide? Pisica mamă ar trebui să trăiască în aceeași casă. Dacă motanul este ținut într-o cameră separată, această cameră ar trebui să fie bineînțeles adecvată nevoilor lui, luminoasă și curată, deși poate avea un miros discret tipic motanului.

La un crescător serios vei primi pisoii însoțiți de un contract de vânzare, certificat de pedigree, carnet de sănătate și card de vaccinare. Pisoii au vaccinurile de bază făcute și sunt deparazitați intern. Ochii pisoilor ar trebui să aibă o strălucire sănătoasă, nasul ar trebui să fie curat. Blana trebuie să pară îngrijită și să nu aibă excremente de purici, care arată ca niște puncte negre.

De asemenea, un crescător de încredere nu îți va da pisoii într-o nouă casă până când nu au opt până la doisprezece săptămâni. Și este interesat de blănoși și de sănătatea lor chiar și după predare.

Ce trebuie să iau în considerare atunci când trec de la lapte la hrană solidă?

La animalele tinere, greutatea corpului crește de multe ori în decursul primilor ani. Mâncarea potrivită oferă cea mai bună bază pentru o dezvoltare sănătoasă. În primele patru săptămâni pisoii încă mai consumă lapte matern al mamei.

În cea de-a patra săptămână de viață, hrănirea cu lapte matern este semnificativ redusă, până la aproape șapte ore în interval de 24 de ore. Din a cincea săptămână, dieta ar trebui schimbată treptat cu mâncare solidă.