Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi

Obișnuirea pisicilor în casa nouă

Pisica poate fi speriată în primele zile în noua casă. Asigură-te că iei toate măsurile pentru a o acomoda.

Urmează să aduci un pisoi acasă? Felicitări! Acum trebuie să găsești o metodă să obișnuiești o pisică nouă în casă. Pisicile sunt creaturi unice, pe atât de independente, cât și de sensibile. Multe pisici simt, cu mustățile lor delicate, starea de spirit a omul lor și le place să îl consoleze când este cazul. Sensibilitatea lor și simțul seismografic sunt atât de pronunțate, încât ele pot presimți fenomene precum cutremure și furtuni.

Cum acomodezi pisica în noua casă: când omul și pisoiul trăiesc împreună

Deși sunt foarte sensibile, pisicile sunt și extrem de independente și trăiesc cum vor. Astfel, viața cu o pisică nu va fi niciodată plictisitoare. Însă, înainte de adopție, gândește-te cum poți să o împaci cu condițiile tale de viață și cu casa ta. Pisica poate să își petreacă ziua complet singură, însă va fi mai mulțumită dacă te are acasă. Singurătatea nu este stilul de viață pe care l-ar alege. De aceea, dacă nu petreci mult timp acasă e în interesul pisicilor să aibă un măcar încă companion felin. Asemenea, pisica va aprecia dacă o mângâi și îi pui mâncare de mai multe ori pe zi.

Înainte de a îți lua un pisoi, ar trebui să te gândești ce faci cu el când mergi în vacanță. Sau cine poate să aibă grijă de el, dacă e cazul. Odată ce te-ai hotărât că vrei un animal de companie, pregătește-te din timp și mobilează casa într-un mod potrivit pentru acesta,. Amenajează locuința pentru a fi cât mai confortabilă pentru toți cei care trăiți sub același acoperiș.

Având în vedere gama largă de produse pentru pisici, să cauți inspirație online în timp ce te pregătești pentru adopție, e foarte distractiv și face anticiparea noului membru al familiei mai plăcută. Felina ta se va bucura dacă îi dai cât mai multe ocazii să sară, să vâneze și să se joace. Îți va mulțumi torcând, ghemuindu-se lângă tine și frecându-se de picioarele tale. Pe lângă asta, dacă pisica își poate ascuți ghearele pe stâlpi de zgâriat speciali, ai șanse mai mari ca mobila ta să scape nevătămată.

Cum să acomodezi pisoiul cu noua casă: timp pentru joacă, distracție și relaxare

Atunci când aduci o pisică nouă în casă, trebuie să iei în considerare anumite aspecte. Printre altele, și faptul că pisoii mici sunt foarte jucăuși și dornici să descopere lucruri noi, lucru care poate fi periculos într-o casă nepregătită de dinainte. Atât pentru pisică, cât și pentru mobila ta.

Dacă pisica își încearcă ghearele pe canapeaua ta preferată și scoate fire din ea, reacționează pozitiv și arată-i de exemplu mobilierul pentru zgâriat pe care l-ai pregătit special pentru ea.

pisica se joaca cu undita

Pe de altă parte, poți și stimula instinctul de joacă și de explorator al pisoiului cu jucării frumoase, cum ar fi o undiță pentru pisici. Astfel, te poți bucura de curiozitatea pisicii tale. Toate lucrurile care se mișcă înainte și înapoi, ca un șoricel în sălbăticie, i se par interesante pisicii.

Pisicile de interior apreciază și mai ales au nevoie să se distreze cu stăpânul lor. Ideal ar fi ca un sfert până la o treime din zi să fie dedicată jucatului cu pisica. Un Catit Play 'n Scratch, de exemplu, care combină mai multe aspecte interesante pentru pisică, este foarte potrivit pentru acest scop: are o placă de ascuțit ghearele cu iarba-mâței, o minge și o jucărie cu arc, stimulând creativitatea și caracterul jucăuș al felinei tale la maxim.

Jucarii interactive pentru pisici
Jucarie cu iarba matei pentru pisici

Cu toate acestea, pisicile sunt și niște creaturi foarte independente, descurcărețe și sunt fericite dacă își pot ocupa timpul cu o perniță de jucărie pentru pisici, de exemplu. Experții cred că atunci când pisicile prind șoareci, ele le arată oamenilor – care nu sunt atât de pricepuți la asta – cum să vâneze.

Fă-i o favoare pisicii și prefă-te că ești uimit de cum își omoară prada – fie că e vorba de un șoricel adevărat din grădină sau o jucărie pentru pisici. La fel ca oamenii, pisicilor le place să facă ce se potrivește felului și temperamentului lor. Și ar trebui să îi oferi ocazia să o facă.

Jucărie pentru pisici

Cum să obișnuiești puiul de pisică cu litiera

Pisicile sunt foarte preocupate de igienă și pot fi chiar un pic mofturoase dacă litiera nu este curată. Așa că e important să o cureți foarte regulat. Chiar dacă ai pregătit totul cum trebuie pentru ea, e posibil ca pisica să mai aibă câte un accident și să nu folosească litiera. În acest caz, nu ar trebui să o cerți, ci să fii înțelegător și să afli motivele ei. Dacă se întâmplă mai des, poate fi vorba de o boală.

Atunci ar trebui să mergi la un veterinar competent, care să poată să te lămurească dacă, de exemplu, o infecție la vezică este motivul urinărilor accidentale. Însă, înainte de a face asta, verifică dacă toaleta felinei este destul de curată. Litiera ar trebui să aibă suficient spațiu pentru ca pisica să se simtă confortabilă. Poți afla informații despre litiera corectă pentru pisica ta în articolul nostru „Cum aleg litiera potrivită?”.

Litierele sunt făcute conform nevoilor pisicilor, pentru a își putea face nevoile relaxate, fără să se simtă încolțite. Au nevoie de spațiu mai ales atunci când își îngroapă cu grijă resturile în litieră, la fel cum ar face dacă ar fi în natură. Poți alege, pentru mai multă intimitate, o litieră acoperită. Așa te asiguri că nu scapă eventuale mirosuri nedorite prin casă.

Avem și o mare varietate de produse pentru litiera pisicii. Încearcă diferite tipuri de nisip și află ce tip îi place cel mai mult pisicii. Poți alege din numeroase opțiuni – de la Tigerino Crystals Lavandă până la așternut din fibre vegetale Greenwoods pentru cumpărătorii care sunt îngrijorați pentru mediul înconjurător. Pisica ta alege cu siguranță litiera de fiecare dată, dacă aceasta este pe placul ei.

nisip cat's best

Boluri și fântâni de apă – și despre bun gust

Pisicilor le place să mănânce. E important să le placă foarte mult hrana, pentru ca ele să se simtă cu adevărat acasă. Pentru că nu doar oamenilor, ci și blănoaselor noastre le place să se întoarcă acolo unde mâncarea este bună. Iubirea trece prin stomac și pentru pisici. Pisicile au nevoie de hrana și apa potrivită pentru a fi mulțumite din punct de vedere culinar.

Încă de când pregătești locuința pentru noua pisică, asigură-te că bolurile de mâncare și apă sunt în locuri separate. În sălbăticie, există riscul ca apa să fie contaminată cu sânge sau cu părți din pradă.

De aceea, o felină are instinctul de a bea apă din alt loc decât cel în care a mâncat. Recreează acasă condițiile preferate de feline în natură și pune bolul de hrană la câțiva metri de bolul cu apă. Asemănător, fântânile cu apă ar putea fi atractive pentru pisici, pentru că lasă apa să formeze bule. Acest lucru imită mișcarea apei dintr-un iaz, de exemplu, unde pisica ar alege să-și potolească setea în natură. Apropo, un bol bun este făcut din sticlă, ceramică sau inox de înaltă calitate.

Bol de mâncare și apă pentru pisică

Știm deja că o cantitate moderată de mâncare este benefică pentru sănătatea pisicii. Dacă pisica se simte slăbită din punct de vedere fizic, poți bineînțeles să îi dai un plus de mâncare din când în când. Suntem siguri că pisicii tale îi va face plăcere să mănânce dintr-un bol frumos de ceramică. Bonus, bolurile cu motive frumoase sau amuzante înfrumusețează locuința. Atât omul, cât și pisica vor aprecia.

Bol de inox pisica

Un castron cu fund anti-alunecare este foarte la modă și oprește pisica din a împinge bolul prin casă atunci când este bucuroasă că mănâncă. Dacă ești destul de norocos să ai mai mult de o pisică în casă, ar putea ajuta să le oferi pisicilor mai multe locuri de unde să poată mânca. Astfel previi o așa numită „epuizare a resurselor”. Asta înseamnă că pisicile vor să pună stăpânire pe mâncare sau pe locul de unde mănâncă.

Ele arată acest lucru, de exemplu, dând cu lăbuța una către cealaltă sau blocând accesul la bol. Același comportament îl poți observa la suportul de ascuțit gheare al pisicii sau la culcuș. Astfel de comportamente pot cauza uneori tensiune. Poți preveni acest lucru oferindu-i fiecare pisici propriul spațiu. Asta îți va garanta pace într-o casă cu mai multe pisici. În ceea ce privește mâncarea, în general poți fi sigur că, dacă pisicii îi place, o duce bine. Și dacă pisica o duce bine, și persoana cu care împarte locuința este fericită.

Culcușurile și vizuinile pentru pisici – oaze pentru dormit și relaxare

Unul din „hobby-urile” preferate ale pisicilor este să doarmă. Au multe în comun cu unii oameni. Pisicilor le place să își petreacă ziua lenevind. Ele se află pe tărâmul viselor până la 16 ore pe zi (76%). Le place să doarmă mai ales în zilele ploioase, pentru că știu că nu ratează nimic afară. În timpul somnului, pisicile procesează ce au experimentat în timp ce vânau, se jucau și săreau prin casă.

Somnul este și o sursă relaxantă de energie pentru pisică, pentru că viața de prădător consumă multă energie. Dar și dacă e vorba de o felină care nu își petrece mult timp vânând, dormitul rămâne unul dintre obiceiurile preferate. Atunci când obișnuiești un pisoi cu noua casă, ar trebui să fii conștient că micuții dorm până la 90% din zi. Și indiferent că dorm sau se joacă – puii de pisică sunt extrem de drăguți!

Este estențial să ai în locuință spații bune pentru dormit. Astfel, se va simți mai bine pisica nouă în casă. Pisicii îi place să ne arate cum se doarme. Având atât de multe paturi pufoase, vizuini de pisici și culcușuri de unde să aleagă, e de înțeles că pisicile preferă reprizele îndelungate de somn.

Apropo, atunci când dorm, temperatura corpului pisicii scade considerabil. Cu ajutorul unui pat moale sau a unui culcuș, te poți asigura că acesteia îi e bine și cald tot timpul și că nu răcește.

Culcuș pisică calorifer

Le place să doarmă și pe zonele moi ale căsuțelor de pisici. Astfel, căsuța e potrivită pentru diverse preferințe pisicești – de la ascuțit gheare la dormit. Tot timpul e plăcut să vezi o pisică cum se trezește din somn și își întinde toți mușchii. Unele adoptă și poziția tipică cu fundul în sus sau merg la suportul pentru ascuțit gheare ca să se întindă și mai bine. Nu deranja pisica în această fază importantă de regenerare, ca să poată să își încarce calm bateriile pentru aventurile sale, fie că sunt mici sau mari.

Mai devreme sau mai târziu pisica se va ridica voluntar – cel târziu când i se face foame. Și, după cum știm deja, acesta este un fenomen destul de comun printre blănoasele noastre. După ce a fost hrănită, deseori ea se întinde din nou și se culcă la loc. Eat, sleep, repeat.

Cele mai utile articole
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
5 min

Pisicile negre: respinse și persecutate

Se spune că pisicile negre aduc ghinion. Mulți oameni resping felinele cu blana neagră din diverse motive chiar și astăzi din păcate – deși blănița de culoare închisă este la fel de adorabilă ca cea a felinelor cu blană albă sau „colorată”. Pisicile negre se luptă cu tot felul de prejudicii: ele au fost vânate în Europa timp de secole întregi, ca fiind complice ale diavolului. Oamenii superstițioși încă cred că aduc ghinion. De obicei acestea au de așteptat mai mult decât alte animale pentru a își găsi un stăpân în adăposturi. Pe de altă parte, felinele negre sunt considerate mistice și misterioase. Care este adevărul și de unde provin aceste idei?