Cum să controlezi greutatea puilor de pisică

Scris de Bärbel Edel
pui de pisică roșcat și zbârlit pe un cântar de bucătărie din sticlă. Fotografie de studio pe fundal alb.

Greutatea unui pisoi trebuie controlată regulat.

Pisica ta a făcut pui? Felicitări! Pentru a te asigura că micuții cresc și se dezvoltă cum trebuie, ar trebui să le verifici greutatea regulat. Acest articol îți va oferi sfaturi despre greutatea corectă și îți va arăta la ce să fii atent atunci când cântărești pisoii.

Cât cântărește un pisoi nou născut?

Un pisoi nou născut cântărește circa 100 de grame. Cam cât o ciocolată. Având o lungime de aproximativ zece centimetri, el încape ușor în palpa unei persoane adulte.

Greutatea de la naștere depinde, printre altele, de rasa părinților și câți pui a făcut mama. Pisoii cu mulți frați sunt de obicei mai mici și mai ușori decât pisoii care provin de la o pisică, ce nu a făcut atât de mulți pui. O Norvegiană de Pădure, de exemplu, va cântări mai mult ca pui decât o Siameză.

Condițiile în care trăiește mama în timpul gestației joacă și ele un anumit rol. Stresul, bolile și malnutriția pot influența negativ greutatea pisoilor la naștere. Pe de altă parte o mamă echilibrată și bine hrănită probabil va naște pui cu o greutate mai mare.

În general greutatea pisoilor nou născuți ar trebui să fie circa doi până la trei la sută din greutatea mamei. De exemplu dacă mama are patru kilograme puii ar trebui să aibă între 80 și 120 de grame.

Laptele matern: important pentru o creștere sănătoasă

Puii de pisică se nasc orbi și surzi. Ei își deschid ochii și încep să audă după 10-14 zile.

Pisoii sunt complet dependenți de mama lor în primele zile de viață. Ea le oferă căldură, protecție și mâncare. Laptele matern garantează faptul că micuții cresc mari și puternici. Primul lapte al mamei (colostru) este bogat în proteine, enzime și anticorpi și întărește sistemul imunitar al micuțelor feline.

Laptele matern este singura lor sursă de mâncare până la vârsta de aproximativ patru săptămâni. Din acel moment poți începe să le dai pas cu pas mâncare solidă.

Știai că fiecare pisoi are un „mamelon preferat” la care se întoarce mereu? Un mecanism inteligent al naturii. Pentru că astfel se evită certurile între frați.

Poți să găsești hrană și accesorii speciale pentru puii de pisică în magazinul online zooplus.

Pisică gri care stă întinsă în timp ce puii ei sug la sân. Patru pui de pisică doi roșcați și doi închiși la culoare © bozhdb / stock.adobe.com
Pisoii mănâncă exclusiv lapte matern până la vârsta de aproximativ patru săptămâni.

Dezvoltarea greutății pisoilor

Pisoii pierd din greutate în primele două-trei zile de la naștere. Însă după aceea greutatea pisoilor ar trebui să crească regulat. Ei se îngrașă între 70 și 100 grame pe săptămână până în a cincea săptămână de viață. Micuții au un apetit redus când le cresc dinții de lapte și cresc mai încet în greutate.

Dezvoltarea masculilor și a femelelor este identică până în a opta săptămână de viață. După aceea începe să se vadă diferența dintre sexe: masculii câștigă în greutate mai repede decât femelele.

Următorul tabel ar trebui să îți dea o idee despre ce greutate ar trebui să aibă pisoii la anumite vârste. Bineînțeles că acestea sunt doar valori medii:

Tabel: greutatea pisoilor în funcție de vârstă

Vârstă Stadiu de dezvoltare Greutate în grame  
Greutate la naștere 100
1 săptămână Ochi închiși. Își petrec timpul aproape exclusiv bând lapte și dormind. 200
2 săptămâni Pisoii încep să își deschidă ochii. 300
4 săptămâni Le apar primii dinți de lapte. Se poate începe trecerea la mâncare solidă. 500
8 săptămâni Masculii cresc mai repede decât femelele. 900
12 săptămâni Dinții permanenți înlocuiesc dinții de lapte. 1.700
6 până la 8 luni Maturitate sexuală; la vârsta de opt luni pisicile ajung la 80% din greutatea lor finală. 4.000
12 luni Pisica este adultă. 5.000

Cum să cântărești corect pisica

Pentru a ține pasul cu greutatea ar trebui să cântărești puii de două ori pe zi – ideal ar fi la aceeași oră. Scrie apoi greutatea într-un registru. Astfel vei observa ușor dacă greutatea unui pisoi stagnează sau chiar scade în decursul unei perioade mai lungi de timp.

Cel mai bine este să folosești un cântar de bucătărie. Cântarul de baie nu este foarte exact pentru cântărirea pisoilor. Pune pisoiul într-un bol de plastic sau o cutie mică de carton. Asigură-te că ai scăzut greutatea containerului din greutatea totală.

Ei nu ar trebui să stea separați de mamă prea mult timp, mai ales în primele săptămâni de viață, când sunt încă foarte mici și neajutorați. Pune cântarul lângă mamă și pisoi, ca să nu trebuiască să duci pisoii în bucătărie pentru a îi cântări.

Verificarea greutății pisoilor: cea mai bună metodă de a face asta este cu un cântar de bucătărie

Cauzele greutății reduse

Există multe cauze posibile pentru faptul că pisoii nu prea cresc în greutate: de exemplu poate pisica mamă nu le oferă suficient lapte sau laptele nu conține destui nutrienți.

Perioada în care pisica produce lapte pentru puii săi – această fază se numește lactație – ea are nevoie de 1.3 până la 2.5 ori mai multe calorii din mâncare. Cerințele de proteine cresc în mod special. Pisica mamă are nevoie prin urmare de hrană ușor de digerat, bogată în nutrienți și care să îi ofere suficientă energie. Pe lângă asta asigură-te că are mereu apă proaspătă la dispoziție.

Dacă greutatea este prea mică: pisoii trebuie duși neapărat la veterinar

Dacă un pisoi crește prea puțin în greutate sau chiar slăbește, regula este: către veterinar! Nu pierde timp în astfel de cazuri. Pisoii sunt extrem de sensibili și subponderabilitatea poate pune ușor în pericol viața lor.

Paraziții, cum ar fi viermii, se numără printre cauzele pierderii în greutate a pisoilor. Un veterinar poate ajuta în acest caz cu medicamente. E posibil și ca pisoiul să fie bolnav și să nu aibă forță pentru a suge din mamelonul mamei. Sau poate are un handicap congenital, cum ar fi o fisură a palatului.

Verifică puii la veterinar pentru boli congenitale imediat după naștere pentru a fi sigur.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Sunt jurnalist, iubesc animalele și am condus cercetări despre relația dintre oameni și câini în timp ce am studiat folclor. Acum câțiva ani am adoptat un motan de la adăpostul de animale din München. Elvis a fost motivul pentru care am început blogul dedicat pisicilor numit „Favorite Cat”, dar și pentru că îmi doream să scriu, ca jurnalist, despre animale. Cu ajutorul articolelor mele vreau să ajut oamenii să-și înțeleagă mai bine animalele de companie.


Cele mai utile articole
4 min

Care sunt etapele de dezvoltare ale pisicilor și până la ce vârstă cresc?

Până la ce vârstă cresc pisicile și cât de mari se fac? Asta depinde de rasă pe de o parte, dar și de factori externi, cum ar fi nutriția. De obicei, maturizarea pisicilor are loc în șase etape distincte pe parcursul primului an de viață. Cu toate acestea, în cazul pisicilor de talie mare, precum Maine Coon, această perioadă se poate extinde. Pentru a asigura puiului tău un început perfect într-o viață sănătoasă și pentru a-i oferi suportul necesar în timpul procesului de creștere, este esențial să fii familiarizat cu etapele de dezvoltare.

6 min

Vaccinarea pisicii

Pentru ca pisica ta să fie sănătoasă și ca să te poți bucura de ea mult timp, ar trebui să o vaccinezi. În caz contrar, pisicile pot suferi de boli grave care ar putea avea urmări permanente sau, în cel mai rău caz, pot duce la moartea acesteia. Doar veterinarii se pot ocupa de vaccinarea pisicii. De asemenea, doar ei au voie să completeze carnetul de sănătate al acesteia.

10 min

Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi

Urmează să aduci un pisoi acasă? Felicitări! Acum trebuie să găsești o metodă să obișnuiești o pisică nouă în casă. Pisicile sunt creaturi unice, pe atât de independente, cât și de sensibile. Multe pisici simt, cu mustățile lor delicate, starea de spirit a omul lor și le place să îl consoleze când este cazul. Sensibilitatea lor și simțul seismografic sunt atât de pronunțate, încât ele pot presimți fenomene precum cutremure și furtuni.