Maine Coon

Maine Coon portret

Pisicile Maine Coon sunt foarte jucăușe și inteligente.

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.

Personalitatea pisicii Maine Coon: Inteligentă și activă

Pisicile Maine Coon sunt animale foarte prietenoase și sociabile. Le place să se joace și sunt inteligente: poți chiar să le înveți mici trucuri. Unii spun că au reușit să le învețe să aporteze. Spre deosebire de majoritatea raselor de pisici, acestea sunt cunoscute pentru faptul că le place apa.

Dacă ai o pisică singură, va avea nevoie de multă atenție de la oameni. Aceste feline sunt foarte comunicative. Vei fi însoțit toată ziua de miorlăitul lor drăguț. Sunt foarte sociabile și compatibile cu alte animale și copii.

Poți ține o Maine Coon fără probleme ca pisică de apartament și sunt foarte potrivite pentru oameni care muncesc mult. Însă pisicilor din această rasă le place să facă mișcare și să fie active. Așa că ar trebui să aibă suficiente posibilități de a își consuma energia, chiar dacă sunt pisici de interior. Asigură-i ansambluri de cățărat și jucării pentru pisici, sau fă-ți timp sa te joci cu ea.

Aspect: Super pufoasă

Greutatea medie a unui motan Maine Coon este între 6 și 8 kg. Femelele ar trebui să cântărească până în 5 kg. Corpul este muscular, cu un piept lat. Corpul ar trebui să fie lung și rigid. Maine Coon poate ajunge la o lungime de până la 120cm și o înălțime de până la 40 cm. Ca o comparație a mărimii: Singapura este cea mai mică rasă de pisică din lume, exemplarele ajungând până la înălțimea de maxim 20 cm.

Felinele Maine Coon au urechi mari, ascuțite, care au smocuri de păr la capete. Blana acestora este rezistentă la apă. Are un subpăr des, un strat de suprafață rezistent și o coadă stufoasă.

Coada ar trebui să fie aproximativ la fel de lungă precum corpul. Blana poate avea toate variațiile posibile de culori, în afară de auriu. Picioarele unei Maine Coon sunt puternice, musculoase, cu distanță mare între ele, de lungime medie și bine proporționate. Labele sunt mari, rotunde și cu smocuri de păr. Smocurile de păr de pe tălpi sunt atât de lungi la unele animale, încât depășesc 2 cm.

În principiu nu există un standard clar de rasă pentru Maine Coon. Acesta depinde de clubul de care aparține crescătorul, deși diferențele la standardele rasei sunt mici. La unele Maine Coon poate apărea și polidactilia. Acesta este un defect genetic prin care pisicile se nasc cu șase sau șapte degete.

Maine Coon pisici adulte

Pisici active cărora le place mișcarea

Fiind foste pisici utilitare, Maine Coon sunt vânători înnăscuți. Inteligentelor pisici le place de obicei să aporteze și iubesc foarte mult apa. Așa că nu fii surprins dacă felina ta nu ratează ocazia să facă baie și îi place să se joace cu bolul de apă. Și ansamblurile de cățărat și culcușurile ar trebui adaptate mărimii enorme ale exemplarelor acestor rase. E important să fie de o înălțime potrivită dimensiunilor lor și să fie foarte stabile.

Sunt considerate a fi foarte atașate de om. Cu toate acestea, oferă-i felinei un loc unde să se retragă atunci când simte nevoia de odihnă, cum ar fi căsuțele de pisici. Asigură-te că alegi mărimea corectă a litierei. Cu cât mai mare este litiera, cu atât mai ușor și comod va fi pentru pisică!

Pot socializa cu ușurință cu alte pisici. Atunci când socializează cu alte rase, asigură-te că și acestea sunt prietenoase. Maine Coon sunt animale foarte active și le place să facă mișcare, așa că trebuie să le oferi ocazia să se miște suficient, mai ales dacă le ții strict ca pisici de interior.  Pentru a le stimula să facă mișcare, poți amenaja de exemplu o grădină sau un balcon îngrădit. Poți și plimba o Maine Coon cu lesa pentru pisici, dar ar trebui să exersezi asta în apartament mai întâi. Îi poți oferi și jucării pentru pisici, precum și jucării inteligente ca să ții animalul ocupat.

Până la ce vârstă trăiește o Maine Coon?

Așteptarea de viață a pisicilor Maine Coon este între 12 și 15 ani. Vârsta acestora e influențată de mulți factori. Fii mereu atent să o îngrijești cum trebuie, să îi oferi hrană sănătoasă pentru pisici și să o mângâi mult. Acestea reprezintă o bază bună pentru o viață fericită de pisică. Există și informații despre pisici Maine Coon care au ajuns la peste 20 de ani.

Îngrijire: Mai ușor de îngrijit decât crezi

Mulți se așteaptă ca felina cu păr semi-lung să fie greu de îngrijit. Contrar așteptărilor, blana unei Maine Coon nu e deloc greu de îngrijit. Pentru că Maine Coon au foarte puțin subpăr și o blană semi-lungă. Prin urmare, nu se încâlcește așa de ușor. E suficient să periezi blana pisicii o dată pe săptămână. Ocupă-te de blana felinei tale mai des în perioadele în care își schimbă părul.

În timpul perioadei de năpârlire, totuși, ar trebui să ai grijă de blană mai des. De asemenea, reține că pisicile care petrec timp în aer liber au o mai mare predispoziție la purici și alți „vizitatori”.

Dietă: Ce mănâncă pisicile Maine Coon?

Deoarece sunt pisici mari, care au o nevoie mare să se miște și să fie active,  aceste animale trebuie să primească o hrană cu conținut energetic corespunzător. Diferitele situații de viață vor juca și ele un rol important în nutriția unui Maine Coon. De exemplu, pisicile mai bătrâne au nevoie de o cantitate diferită de hrană față de pisicile tinere.

Ca la orice altă specie, hrana din perioada de creștere este foarte importantă. Dacă ai un Maine Coon pui asigură-te că primește cantitatea necesară de calorii si substanțe nutritive. Acest lucru îi va asigura dezvoltarea într-un adult Maine Coon sănătos.

Și starea de sănătate și greutatea felinei influențează cantitatea și tipul hranei. Fii atent la ingredientele de înaltă calitate atunci când alegi alimentele pisicii. Alege hrană cu un procent ridicat de carne. Însă zahărul, conservanții, cerealele și produsele derivate de origine animală ar trebui să fie prezente în cantități foarte mici.

Bineînțeles că blănoasei îi vor plăcea și gustările pentru pisici, dar cantitatea în care le oferi trebuie controlată. În principiu fii atent la greutatea pisicii Maine Coon, pentru că supraponderabilitatea poate duce la probleme dureroase la articulații.

maine coon pui de pisica

Ce metode de hrănire există?

Pe lângă hrana uscată și umedă, dieta BARF și gătitul acasă sunt alte metode de a hrăni o pisică Maine Coon. Înainte de a alege una dintre acestea, informează-te bine pentru a evita deficiențe nutritive periculoase. Nu îi da niciodată carne crudă de porc, pentru că poate transmite virusul Aujesky. Fierbe carnea bine înainte.

Oferă-i iarbă pentru pisici. Atunci când își curăță blana, Maine Coon înghit mult păr, care formează ghemotoace în stomac. Iarba pentru pisici poate ajuta felinele să vomite părul, pentru că provoacă greață. Acestea ar trebui să aibă mereu la dispoziție suficientă apă. Evită să îi dai lapte pentru că pisicile sunt intolerante la lactoză. Însă le place laptele special de pisici cu conținut redus de lactoză. Acesta ar trebui oferit doar ca o gustare și nu ca înlocuitor al apei.

Istoric

Aspectul unei pisici Maine Coon se aseamănă foarte mult cu cel al Norvegienei de Pădure. Însă, spre deosebire de cea din urmă, Maine Coon provine din America, din statul Maine.

Există multe legende despre originea sa. Printre altele, se spune că este o combinație între pisică și raton, lucru care este imposibil din punct de vedere biologic. Mai probabil este faptul că pisicile au fost folosite pe vapoarele cu imigranți pentru a vâna șobolani și șoareci. Așa au ajuns în America. Maine Coon au fost uitate o perioadă, dar au devenit cunoscute din nou în anii ’50, când au fost prezentate în cadrul expozițiilor de pisici.

Știai că Maine Coon au fost numite primele pisici de expoziție ale Americii? Locuitorii din Maine erau foarte mândri de neobișnuitele pisici. Erau convinși că acestea sunt mai inteligente, mai rapide, mai puternice, deci mai bune decât alte pisici. Încă din secolul 18 au început să compare Maine Coon cu pisicile vecinilor lor la festivaluri locale.

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.