Rase de pisici

Pufoasele British Shorthair, elegantele pisici Bengaleze sau Siamezele cu ochi albaștri: dacă vrei o pisică, ai de unde alege. Însă, spre deosebire de înmulțirea selectivă a câinilor, înmulțirea pisicilor este încă foarte recentă: Iubitorii de pisici au început să se organizeze profesionist să creeze standarde pentru anumite rase abia din secolul XX. Citește mai mult

Găsește-ți pisica

Caracteristici importante

Pisica mea ar trebui să fie

Aspect

Dimensiune
MicăMedieMare
Blană
Fără păr / hipoalergenicPăr scurtPăr lung
Culoare
NegruAlbastru / GriChinchillaCremAlbLilaMaro / Ciocolatiu / Gri
Model
TigratTortoiseshell / Tricolor / CalicoBicolor / TuxedoPată de culoare
16 rase de pisici pentru căutarea ta
10 min

American Shorthair

Primii coloniști europeni ajunși în America aveau și pasageri patrupezi la bordul navelor. În acea perioadă, pisicile erau apreciate în mare parte pentru talentele lor de vânători. Acestea au reușit să țină sub control populația de șobolanii și șoarecii de-a lungul unor călătorii lungi pe mare. Erau îndrăgite și pe uscat, având în vedere că se asigurau că gospodăriile coloniștilor nu erau infestate. Conform cunoștințelor din ziua de azi, felinele primilor coloniști din America de Nord sunt strămoșii unei rase foarte cunoscute și iubite, numită „American Shorthair”. La fel ca primii coloniști americani ce au venit din Europa, strămoșii pisicii American Shorthair erau niște pisici simple. Chiar dacă American Shorthair este astăzi o pisică de familie, aceasta și-a păstrat abilitățile excelente de vânător. Cu toate acestea, aceste animale active sunt foarte blânde. Ele au un temperament echilibrat, la fel ca European și British Shorthair, lucru care le face animale de companie perfecte pentru familii cu copii. Deși American Shorthair nu are la fel de mulți fani ca rasele orientale, acestora le place să petreacă timp cu stăpânii lor – fie că se joacă cu o undiță sau stau la mângâiat.
8 min

American Wirehair

American Wirehair, adesea numită „pisica americană cu păr sârmos", este greu de găsit în Europa. Cu toate acestea, ea este o pisică interesantă, care, la fel ca multe alte rase, își are originea în urma unei mutații accidentale. Află mai multe despre aceste pisici cu păr sârmos din statul New York chiar aici.
8 min

Australian Mist

Australian Mist este singura rasă de pisici de pe continentul australian. Obținută din încrucișarea Burmezei, pisicii Abisiniene și a pisicilor domestice, gentila și încrezătoarea rasă de pisici este o pisică excelentă de apartament. Ea își datorează numele modelului tipic al blănii, care arată ca și cum ar fi acoperită cu un ușor voal.
7 min

Devon Rex

Devon Rex este o rasă rară de pisici care iese în evidență față de celelalte rase de pisici datorită aspectului său. Forma craniului este plată cu niște urechi extrem de proeminente și ochi foarte mari.
8 min

Exotic Shorthair

Te-ai îndrăgostit de Garfield? Atunci Exotic Shorthair este pisica perfectă pentru tine. La urma urmelor leneșa, dar extrem de drăguța pisică de la TV cu picioare scurte, puternice și capul mare cu un nas scurt este întruchiparea pisicii Exotic Shorthair.
6 min

Khao Manee

Khao Manee (pronunțat Kau Manie) este o rasă de pisici cu păr scurt din Thailanda. Blana sa albă ca zăpada și ochii strălucitori i-au adus acest nume, care se traduce prin „bijuterie albă". Cu toate acestea, această rasă este foarte rară în afara țării sale de origine.
6 min

Lykoi (pisica vârcolac)

La prima vedere Lykoi (lykos înseamnă „lup” în greaca antică) ar putea părea ca o versiune de Hollywood a vârcolacului. S-ar putea să nici nu îți vină să crezi la început că această rasă de pisici chiar există. Dar de fapt nu este o invenție a industriei cinematografice, ci o mutație naturală a unei pisici cu păr scurt care este înmulțită astăzi. În SUA pisica vârcolac este considerată deja un trend secret. Bineînțeles că pisicile Lykois sunt vedete pe rețelele sociale.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.
8 min

Norvegiana de Pădure

Pisica  norvegiană de pădure inspiră prin aspectul sălbatic și caracterul autentic. Dar nu numai aspectul acestor pisici este original. Citește tot ce trebuie să știi despre această rasă din articolul următor.
8 min

Ocicat

Exotica Ocicat te cucerește la prima vedere. Numele său provine de la pisica sălbatică ocelot și se datorează blănii sale cu pete. Însă pisica Ocicat nu are o fire prea sălbatică, ci mai degrabă foarte iubitoare și loială – lucru care o face pisica perfectă cu care să trăiești.
7 min

Pisica Bombay

Pisica Bombay este o pisică domestică, cu păr scurt foarte rar întâlnită. Nu o vei vedea prea des, mai ales în Europa. Pe cât de rară, pe atât e de fascinantă. Se poate spune că este ca o panteră neagră în miniatură. 
6 min

Pisica europeană cu păr scurt

Greu de crezut, dar adevărat: și European Shorthair este o rasă de pisici. Dar nu orice pisică de fermă de origine necunoscută poate fi considerată pisică europeană cu păr scurt. Această rasă are standarde speciale, pe care trebuie să le îndeplinească animalele înmulțite.
8 min

Pisica Munchkin

Această rasă de pisici provenită din SUA este încă o raritate în alte părți ale lumii. Picioarele scurte ale pisicii Munchkin sunt rezultatul unei mutații genetice spontane. Însă, exact această trăsătură, combinată cu caracterul său distinctiv o face să fie atât de specială în ochii crescătorilor și a fanilor săi.
7 min

RagaMuffin

RagaMuffin este „gigantul blând" dintre pisici. Provine din Ragdoll și, alături de Ragdoll și Norvegiana de Pădure, este una dintre cele mai mari rase de pisici din lume. Caracterul său este descris ca fiind afectuos, gingaș și dulce, ceea ce face din RagaMuffin o pisică ideală pentru familii.
8 min

Sfinx

Sfinx-ul (uneori scris Sphynx) este cunoscut și sub denumirea de “pisică fără păr”. Aceasta este o rasă foarte controversată. În timp ce unii iubitori de animale consideră existența pisicilor Sfinx ca fiind o tortură pentru acestea, alții le adoră. Un lucru este cert: pisicile Sfinx care se nasc fără mustăți sunt considerate a fi rezultat al torturii prin reproducere.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.

Așa au apărut rasele de pisici

Încă din anii 1930, franțuzoaica Marguerite Ravel a promovat o asociație europeană, în care s-au unit crescătorii naționali de pisici. De aici a rezultat în 1950 fundația Fédération Internationale Féline d'Europe (FIFE), astăzi Fédération Internationale Féline (FiFé). De atunci a apărut un interes tot mai mare în creșterea pisicilor de rasă. Cu toate acestea, originile unor rase de pisici datează de mai demult. De exemplu, pisicile Persane există de peste 200 de ani. Pisicile Siameze au venit și ele din Asia în Europa în secolul 19, unde au fost prezentați primii pisoi la o expoziție de pisici din Londra, în 1885.

Ce este o pisică de rasă?

Când aparține o pisică unei anumite rase? Crescătorii stabilesc anumite obiective de înmulțire, care se bazează pe caracteristicile rasei respective de pisici. Nu doar aspectul, ci și sănătatea și caracterul joacă un rol important. Pentru crescătorii europeni de pisici, FiFé, împreună cu care lucrează cluburile regionale și naționale, descrie de obicei standardele. Acest lucru este dovedit printr-un certificat de pedigree, așa cum are fiecare pisică ce provine de la un crescător serios. Prin certificatul pedigree poate fi urmărit istoricul pisicii, cu până la mai multe generații în urmă. Doar așa poate fi garantată puritatea rasei. Rasa de pisică nu înseamnă doar aspectul tipic, deseori poți vedea feline fără certificat, dar care sunt descendente din anumite rase de pisici.

Clasificarea raselor de pisici se face deseori în funcție de lungimea părului. Așadar există pisici cu păr lung, ca Persanele sau Coloupoint. Vanul Turcesc și Pisica Norvegiană de Pădure aparțin celor cu păr de mărime medie. Cel mai mare grup îl reprezintă pisicile cu păr scurt, cum ar fi British Shorthair, German Rex sau Albastru de Rusia. Apropo de părul scurt: mulți stăpâni de pisică, care își împart viața cu o pisică cu păr scurt, răspund la întrebarea despre rasa acesteia: „Aceasta este o ECH, adică European Shorthair!” Acest lucru este în general greșit. Pentru că European Shorthair este o rasă de pisici cu standarde stricte și înmulțire controlată.

Trenduri și dezvoltări

În trecut, înmulțirea controlată era limitată la câteva rase de pisici, la care diferă, în general, blana și culoarea. De exemplu, pisica Angora, cu părul ei bogat, sau cunoscuta Birmaneză, cu coloritul tipic „mască”. Comparând înmulțirea pisicilor cu cea a câinilor, observăm că înmulțirea câinilor produce rase cu diferențe extreme. De exemplu, un Dog German de 70 de kilograme și un Chihuahua de 2 kilograme, un Mops rotund și un Teckel lunguieț. Asta deoarece câinii sunt înmulțiți cu scopuri diferite: ca un vânător robust de mistreți, un câine de curse sau un Bulldog German. Pisicile, pe de altă parte, ar trebui înainte de toate să prindă șoareci. Însă, în ultimii ani, a existat o tendință de a crea rase de pisici cu diferențe extreme. Acest lucru se vede la pisicile cu picioare scurte, cum ar fi Munchkin, sau hibrizii de pisici sălbatice, cum ar fi Savannah.

Găsește rasa de pisici care ți se potrivește!

Unele rase de pisici ne lasă fermecați cu frumusețea lor. Însă, iubitorii de pisici ar trebui să se informeze privind comportamentul specific al rasei și cerințele speciale pentru îngrijirea acestora. Și în ceea ce privește caracterul, diferențele dintre rasele de pisici sunt mult mai puțin pronunțate decât la rasele de câini. Dar cine se îndrăgostește de blânda pisică Orientală, va avea un tovarăș cu adevărat vorbăreț și activ lângă el în viitor. Pisicile Ragdolls sunt mult mai liniștite. Pisicile cu păr lung au nevoie de pieptănare atentă de câteva ori pe săptămână.

Vrei să găsești felina care ți se potrivește cel mai bine? În ghidul nostru îți prezentăm diferite rase și îți dăm sfaturi despre îngrijire și nutriție.