Sfinx

Pisica Sfinx gri adult

Aspectul misterios al pisicii Sfinx o face extrem de controversată

Sfinx-ul (uneori scris Sphynx) este cunoscut și sub denumirea de “pisică fără păr”. Aceasta este o rasă foarte controversată. În timp ce unii iubitori de animale consideră existența pisicilor Sfinx ca fiind o tortură pentru acestea, alții le adoră. Un lucru este cert: pisicile Sfinx care se nasc fără mustăți sunt considerate a fi rezultat al torturii prin reproducere.

Aspect: pisica fără păr

În afară de faptul că este și ea un punct de atracție, pisica Sfinx nu are nimic de-a face cu omonimul său – Sfinxul din Egipt.

Sfinx-ul este o pisică de dimensiuni medii, musculoasă, care poate cântări între 3,5 și 7 kg. Are urechi mari și orientate spre față și capul pătrat. Conform standardului, ochii mari ai pisicii Sfinx au formă de lămâie și sunt poziționați diagonal deasupra pomeților proeminenți.

Este remarcabil faptul că Sfinxul nu are aproape deloc păr. Are doar un puf fin pe piele, abia vizibil. Pielea îi este ușor ridată. Încrețiturile pielii de pe cap sunt obligatorii conform standardului. Culorile pielii sunt la fel de variate ca și culorile blănii unei pisici comune.

Atenție! Din păcate, există pisici Sfinx fără mustăți. Acestea sunt considerate a fi victime ale torturii, deoarece întreaga lor viață este un chin. Mustățile sunt organe de simț și sunt absolut necesare oricărei pisici.

Caracteristicile unui Sfinx

Pisicile Sfinx sunt inteligente, pline de viață și afectuoase. Majoritatea adoră să petreacă timpul cu alte animale și cu oamenii lor. Dovedesc foarte multă afecțiune față de stăpânii lor și tind să fie prietenoase cu ale animale de companie, precum câinii.

Dacă vrei să îți iei o astfel de pisică, asigură-te că nu te deranjează zgomotele prin casă. Sfinxul este una dintre speciile mai comunicative de pisici, dar mieunatul lor nu este în nici un caz zgomotos. Deseori ele scot doar niște sunete ușoare ca un ciripit.

Nevoile speciale ale Sfinxului

Pisica Sfinx are aceleași nevoi ca orice altă felină domestică. Cu toate acestea, există câteva detalii de luat în considerare:

Alint, joacă și distracție

O pisică Sfinx bine socializată are nevoie de cel puțin un companion pentru a fi fericită. Un alt Sfinx sau o altă pisică la fel de afectuoasă este o alegere bună.

O pisică cu un aspect atât de neobișnuit nu ar trebui lăsată afară nesupravegheată. Prietenoasă din fire, aceasta poate fi răpită cu ușurință. Ca o alternativă îi poți oferi animalului un balcon securizat, unde să se joace cât vrea, dacă vremea de afară îi permite asta.

Ca orice altă felină, o pisică fără păr are nevoie de activități regulate și variate. De exemplu, îi poți oferi jucării inteligente, ce o vor stimula mental. Pisicile Sfinx pot învăța chiar și să aporteze.

Întreținerea unei pisici fără blană

Blana unui animal nu este doar de decor, ci are și funcție de protecție. Atunci când ai o pisică Sfinx, trebuie să ții cont că lipsa părului o face foarte sensibilă la condițiile meteo. În plus, se pot răni mai repede în jocurile mai agresive cu alte animale.

Ai crede că Sfinxul are o temperatură a corpului mai are ca alte pisici. Dar nu e așa. Sfinxul are o temperatură a corpului normală pentru pisici. Motivul pentru aceasta prejudecată este probabil lipsa stratului de blană, care în mod normal reține căldura. În cazul pisicilor fără păr, căldura este transferată direct prin piele, motiv pentru care pielea pare mai caldă decât la pisicile cu păr.

Ai grijă și să nu fie expusă la lumina directă a soarelui, pentru că aceste pisici sunt sensibile din cauza părului lipsă. O problemă a oamenilor este întâlnită și la pisicile Sfinx: cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât este mai sensibilă la arsuri solare. Așadar, aceste pisici se pot bronza pe parcursul verii. Cei mai mulți proprietari de pisici vor spune totuși că nu este nevoie de cremă de protecție solară. Dacă nu ești sigur dacă să folosești cremă sau nu, cere sfatul veterinarului.

Deoarece pisicile fără păr nu au blană care să absoarbă sebumul din piele, acestea pot fi ușor uleioase. Prin urmare, unii proprietari aleg să spele pisica Sfinx în mod regulat cu un șampon special pentru pisici. O altă soluție ar fi să o ștergi cu o cârpă umedă la fiecare câteva zile.

Sunt pisicile fără blană potrivite persoanelor care suferă de alergii?

Se spune că pisicile fără păr pot fi ținute drept animale de companie chiar și de către persoanele care nu suferă alergii. Este într-adevăr posibil, însă nu există nicio garanție în acest scop, deoarece alergenii nu se găsesc doar în blană, ci și în mătreața și saliva pisicilor. Prin urmare, este posibil ca cei care sunt alergici la părul de pisică să fie alergici și la Sfinx.

Dacă suspectezi că ești alergic la animale, cere sfatul unui alergolog. De asemenea, poate fi util să petreci câteva ore în casa crescătorului de la care vrei să iei pisica.

Ce boli poate avea o pisică Sfinx?

Pisicile Sfinx sunt relativ rare, așadar fondul genetic este restrâns. În consecință, anumite boli se pot întâlni mai frecvent. În plus, unii reprezentanți ai aceste rase suferă din cauza lipsei mustăților.

Este Sfinxul o rasă ce trăiește în chin?

Dată fiind importanța majoră a mustăților pentru o felină, pisicile Sfinx născute fără mustăți trăiesc o viață în durere. Refuză să cumperi astfel de exemplare, pentru a nu participa la înmulțirea lor.

Unii crescători vor susține că nu este adevărat, însă în state precum Germania au fast luate măsuri legislative în acest sens.

Alineatul 11b (1) din Legea Germană privind bunăstarea animalelor prevede: „Este interzisă creșterea vertebratelor […] în măsura în care constatările de reproducere […] conduc la posibilitatea ca […] părți ale corpului sau organe ereditare lipsesc sau nu sunt adecvate utilizării adecvate speciei sau sunt deformate și acest lucru provoacă durere, suferință sau daune.”

Pe baza acestui fapt, o instanță a hotărât în ​​2015: pisicile goale care se nasc fără mustăți sunt considerate victime a reproducerii prin tortură. Pentru că mustățile servesc ca organe senzoriale și sunt absolut necesare pisicilor.

Crescătorii care cresc animale fără mustăți dezvoltate trebui să le raporteze medicului veterinar oficial responsabil al regiunii respective.

Pisică Sfinx portret pe fundal alb
Această pisică Sphynx nu are mustăți, ceea ce o face să trăiască în durere. Te rugăm să nu încurajezi reproducerea acestor exemplare!

Boli frecvente

Fondul genetic restrâns reprezintă un anumit risc, care duce deseori la consangvinizare și boli conexe. Crescătorii responsabili știu cum să prevină acest lucru. Aceștia testează, de asemenea, animalele părinte pentru cardiomiopatia hipertrofică (HCM) și boala polichistică renală (PKD) înainte de reproducere. Rasa poate fi predispusă la ambele boli.

Se estimează că pisicile Sfinx au nevoie cu 20% de mai multă hrană decât pisicile cu blană. Reglarea temperaturii pisicilor fără păr este mai complexă: Sfinxul pierde căldură mai repede din cauza lipsei părului. Așa că e nevoie de mai multe calorii pentru a compensa.

Sfat: Află cum poți alege hrană de înaltă calitate pentru Sphynx-ul tău.

Originea problematică a pisicilor Sfinx

Pisicile Sfinx sunt destul de rare și la noi în țară. Rasa este foarte controversată deoarece aspectul lor neobișnuit a fost inițial un defect aleatoriu. Apoi oamenii au perpetuat în mod conștient acest defect.

Originile pisicilor fără păr

Originea pisicilor Sfinx nu este foarte clară. Acestea nu provin din pisicile aztecilor, așa cum unii oameni ar spune, ci din Canada. În 1966, o pisică a născut pisoi fără păr. Acesta a fost începutul înmulțirii pisicilor Sfinx.

Proprietarul a continuat să înmulțească pisica fără blană, care se numea „Prune”, pentru a obține mai multe pisici chele. Unii pisoi aveau păr, alții nu. Puii aveau însă probleme mari de sănătate: sistemul lor imunitar nu se putea dezvolta așa cum trebuie. Așa că a avut loc o scădere aproape completă a înmulțirii lor.

Dar pe la mijlocul anilor ‘70 au fost găsite alte specimene de pisici fără păr și înmulțirea a continuat. Sfinx a fost recunoscută drept rasă începând cu 1971. Cel mai faimos reprezentant al rasei de pisici este probabil „Dl. Bigglesworth” din filmul Austin Powers.

Ai grijă de unde cumperi o pisică de rasă!

Această rasă este foarte rară. Dacă ești în căutare de un pui de pisică Sfinx, trebuie să ai răbdare. Timpul de așteptare este mare. Cumpără de la un crescător responsabil, nu un Sfinx “la ocazie”.  Pentru că, din păcate, există numeroase persoane care oferă pisici fără păr fără documente de origine și fără examinări medicale ale animalelor părinte. Mulți crescători fac parte din asociații controversate, care nu sunt recunoscute de Féderation Internationale Féline (FiFe), doar ca să obțină documente aparent legale pentru necunoscători.

Nu cumpără un Sfinx pui mai mic de doisprezece săptămâni. În plus, cumpără doar dacă animalele au fost testare pentru bolile ereditare HCM și PKD. Atât puiul, cât și părinții trebuie să aibă mustăți.

Rase similare

Pe lângă Sfinx, există și alte rase de pisici fără păr. Însă acestea sunt chiar și mai rare.

O altă pisică fără blană este Don Sphynx din Rusia. Don Sphynx este disponibil în cinci variante de culoare, dintre care una este versiunea „fără blană”. Un aspect pozitiv este că „Sfinxul rus” are întotdeauna mustăți. Împreunând varianta fără păr a pisicilor Don Sphynx și pisici siameze, crescătorii au creat, de asemenea, o altă pisică fără păr numită Peterbald.

Felinele din rasa Devon Rex, deși au păr, arată similar cu pisica Sfinx. Acestea sunt, de asemenea, foarte atașate de oameni. De altfel, blana lor creață este cauzată de aceeași mutație ca cea care a dus la pierderea părului la Sfinxul canadian.

Pisica Sfinx: o rasă extrem de controversată

Pisica Sfinx este o ciudățenie a naturii. Aspectul foarte exotic și care se abate de la normă este motivația multora pentru reproducerea felinelor fără păr. Aceste practici trebuie puse sub semnul întrebării.

Există, fără îndoială, multe pisici fără păr fermecătoare și simpatice. Dar fiecare iubitor de animale ar trebui ca, înainte să cumpere un pisoi, să se întrebe: de ce trebuie o pisică să fie goală? Neobișnuitul „aspect extraterestru”, pe care unii proprietari de Sfinx îl subliniază, nu ar trebui să fie în niciun caz în prim plan. Mai degrabă, cel care adoptă o pisică ar trebui să se gândească la toată responsabilitatea care vine odată cu alegerea unui companion cu patru picioare care-și dorește să fie doar o pisică.

Dacă urmează să adopți o pisică, citește și articolul nostru despre Cum să acomodezi o pisică în noua locuință.

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.