British Shorthair

Pisica British Shorthair Tabby

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate.

Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.

Pisica British Shorthair – caracteristici

Cu capul său rotund, silueta robustă și blana moale, aspectul unei pisici British Shorthair se asemănă cu un ursuleț de pluș. Înfățișarea se potrivește perfect personalității sale!

Blana scurtă, deasă și ușor de îngrijit a British Shorthair, capul rotund cu urechi rotunde și ochii galbeni și mari amintesc de ursuleții de pluș. O pisică pe care veți îndrăgi să o țineți în brațe! Nu este de mirare că British Shorthair a devenit una dintre cele mai populare rase de pisici.

Pisicile British Shorthair au o structură corporală destul de robustă. Acestea cresc, la fel ca alte rase mari de pisici, mai degrabă lent. Ca regulă, pisicile British Shorthair nu se opresc din creștere până la vârsta de 3 ani! Femelele pot cântări până la 5 kilograme, masculii până la 7.

Totuși, pisicile British Shorthair sunt destul de rezistente. Acestea sunt, în general, sănătoase și pot trăi până la 15 ani, dacă sunt îngrijite într-un mod corect.

Mulți iubitori de pisici le recunosc pe British Shorthair în culorile clasice albastru-gri. De asemenea, chiar dacă pisicile albastre-gri din această rasă există, ele nu trebuie confundate cu pisicile Chartreux. Încrucișarea pisicilor Chartreux a avut loc de multe ori în istoria rasei British Shorthair, motiv pentru care multe British au moștenit coloritul. Pisicile British Shorthair au culori pentru toate gusturile.

Pisica British Shorthair Adult

Indiferent dacă este monocromă sau multicoloră, fiecare pisică British Shorthair este o încântare pentru ochi. Animalele monocrome sunt disponibile în culorile gri-albastru și negru. Culorile liliachiu și cafeniu, care corespund unui bej deschis, sunt foarte populare. Pisicile roșii au și ele o culoare cremoasă, iar un British Shorthair alb, negru sau chiar tricolor sigur va ieși în evidență. Cei care iubesc extraordinarul vor îndrăgi varietățile de culoare precum „Chocolate smoke” sau „Calico Tabby albastru”! Sau ce zici de o British Shorthair „Silver Shaded”? Pisicile denumite „shaded” prezintă culoarea specifică doar la vârfurile firelor de păr – se pot vedea doar ca nuanțe.

Variantele clasice de British Shorthair Tabby sunt foarte populare. Toată lumea cunoaște pisica Tabby argintie din reclamele Whiskas! Indiferent dacă sunt vărgate sau punctate, în culoarea scorțișoarei, arlechin sau colorpoint: cu peste 300 de variante de culoare, există o pisică pentru fiecare!

Redăm pe scurt cele mai importante culori de blană pentru British Shorthair:

  • Colorpoint: În această colorație, doar extremitățile corpului (față, urechi, picioare, coadă și zona genitală) sunt în culorile de bază.
  • Chinchilla: British Shorthair Chinchilla prezintă o colrație foarte interesantă: o optime din păr este colorat într-una din culorile de bază din seria negrului, restul alb-argintiu.
  • Tabby: „Tabby” înseamnă mai mult decât vărgat. În funcție de înfățișarea colorației, pisicile British Shorthair Tabby pot fi „macrou”, „clasic”, „pătate”, „punctate” sau „pestrițe”.
  • Tortie: Face referire la o pisică British Shorthair tricoloră, denumită și „carapace de broască țestoasă”.
  • Torbie: Aceste pisici sunt o combinație de culoare între Tortie și Tabby.
  • Arlechin: Doar 1/6 din blană este colorată.
  • Van: Aceste pisici sunt monocrome, cu un proporție mare de alb.

În jargonul profesional, modelul este adesea combinat cu culoarea dominantă a blănii. Un exemplu este British Shorthair Silver: pe un fundal argintiu-alb, iese în evidență un model Tabby.

Pisici British Shorthair Pui

Personalitate: calme și prietenoase

Aceste pisici sunt văzute ca echilibrate și prietenoase cu oamenii. Ca regulă, ele nu sunt acrobate și au o personalitate mai degrabă calmă. Adesea, acestea sunt considerate drept pisici potrivite pentru apartament – dacă locuitul în interior este potrivit pentru o anumită pisică depinde, totuși, și de personalitatea pisicii, precum și de stimulii din apartament. Dacă vrei să ții pisica în apartament, neapărat asigură-i un mediu variat, cu multe obiecte de zgâriat, și spații de joacă și ascunziș. Joaca cu oamenii este esențială. Pisicile sunt de la natură prădători. Chiar și cele mai liniștite pisici și-au păstrat instinctul de vânător – acestea se plictisesc repede dacă nu au parte de provocări potrivite.

Pentru a mări spațiul alocat pisicii tale, fără a lua din al tău, extinde-te în sus.  Cel mai bun exemplu este un ansamblu de cățărat. Pisicilor adoră să observe mediul înconjurător de la înălțime. Dacă nu ești fanul mobilierului pentru pisici, permite-i totuși să se cațăre pe rafturi.

Pisica British Shorthair Albastru Gri

Nutriția corespunzătoare

Hrana pentru pisici de înaltă calitate, cu multă carne proaspătă, proteine sănătoase și câteva produse vegetale este perfectă pentru rasele precum British Shorthair. Mâncarea specială pentru British Shorhair conține crochete adaptate mărimii acestora, care facilitează înghițirea hranei de către pisicile cu maxilare scurte și stimulează mestecatul.

Pentru a preveni bolile articulare și cardiomiopatia hipertrofică, o extra doză de taurină și nutrienți cartilaginoși, precum glucozamina, sunt adesea adăugate în hrana specială. Nutrienții precum vitamina B și ingredientele precum uleiul de somon asigură o blană lucioasă.

Desigur, poți suplimenta hrana pisicii tale. Taurina este responsabilă pentru rețeaua nervoasă și reglează ritmul cardiac. Nu există supradozare, din moment ce surplusul este eliminat imediat. Însă deficitul poate duce la orbire, un sistem imunitar nefuncțional și rigidizarea mușchiului cardiac. Doza recomandată pentru o pisică este de 100-200 mg de taurină pe zi. Mulți iubitori de pisici au trecut la suplimentarea hrana pisicilor cu taurină. Uleiurile de înaltă calitate oferă strălucire blănii. La fel și suplimentele care sprijină funcționarea articulațiilor. Glucozamina poate fi combinată cu hrana, sub formă de pulbere sau lichidă.

În afară de o dietă potrivită, pisicile British Shorthair nu au nevoie de o îngrijire specială. Vizitele regulate la veterinar, îngrijirea săptămânală  a blănii cu ajutorul unei perii sau a unui pieptene, hrana corespunzătoare, controlul greutății și multă atenție, iubire și posibilități de joacă sunt modul ideal de a vă menține felina sănătoasă și fericită!

Pisica British Shorthair Tabby Adult

Boli specifice rasei

Fizicul lor puternic apasă pe oasele și încheieturile pisicilor British Shorthair. În general, nicio pisică nu este ferită de boli, indiferent dacă este dintr-o anumită de rasă sau nu. Însă pisicile British Shorthair adesea au afecțiuni din cauza fondului genetic redus.

Pe lângă predispoziția la de boli ale articulațiilor, din nefericire, există și boli cardiace, cum sunt cardiomiopatia hipertrofică (HCM) și hemofilia B, o boală a sângelui. Mai mult, prescurtarea PKD provoacă tulburare în rândurile crescătorilor.  „Polycystic Kidney Disease“ (boala de rinichi polichistic), chisturi renale ereditare, apare la rasa British Shorthair, dar și la pisicile persane și Exotic Shorthair. Simptomele apar doar la bătrânețe, după ce multe dintre animale au transmis gena urmașilor lor.

Gena chisturilor renale este dominantă. Asta înseamnă că o pisică care suferă de chisturi le va transmite mereu urmașilor săi! O ecografie din a zecea săptămână de viață poate, totuși, dovedi predispoziția către PKD. Pisicile apte de reproducere ar trebui, de aceea, examinate regulat de către veterinar, pentru a exclude bolile ereditare și transmiterea acestora urmașilor! Dacă pisica ta provine de la un crescător, insistă ca acesta să-ți arate documentele de sănătate a părinților săi.

Rasă

British Shorthair este considerată cea mai veche rasă de pisici britanice. Se presupune că acestea au fost aduse de romani în Marea Britanie, unde au fost izolate pentru un timp îndelungat. Chiar dacă originile acestor pisici cu înfățișare de ursuleți de pluș au fost, cel mai probabil, pe străzile Angliei, astăzi acestea rar mai vânează șoareci. Rasa este reprodusă de peste 100 de ani. În 1871, a fost expusă prima pisică British Shorthair în Crystal Palace.

Hibridizarea a avut loc în special după cele două războaie mondiale. Pentru a îmbunătăți populația în scădere a acestei rase, pisicile persane și cele Chartreux au fost incluse în fondul genetic al rasei. Astfel, pisicile Chartreux și cele British Shorthair au devenit din ce în ce mai asemănătoare. În 1970, Fédération Internationale Féline (FIFe) au încercat să caracterizeze cele două rase astfel: toate pisicile albastre să fie numite Chartreux, toate celelalte de alte culori fiind British Shorthair. Această divizare a fost anulată în 1977. Chiar dacă British Shorthair este adeseori confundată cu Chartreux, reproducerea controlată a condus la o altfel de înfățișare. Încrucișarea cu pisicile persane a făcut ca British Shorthair să fie mică și robustă, în timp ce silueta adevăratelor pisici Chartreux este mai suplă și corespunde unei pisici domestice obișnuite.

Prin încrucișarea cu pisicile persane, s-a creat și British Longhair, sau „Highlander”, varianta cu păr semi-lung a British Shorthair. Pisicile British Longhair sunt reproduse conform acelorași standarde rasiale ca cele ale British Shorthair și diferă de aceasta doar prin lungimea blănii. La fel ca British Shorthair, pisicile cu păr lung au o personalitate echilibrată și inspiră prin adaptabilitatea și prietenia lor.

De când a fost recunoscută ca rasă în 1980, British Shorthair sunt adesea vedetele spectacolelor internaționale de pisici.

Găsește crescătorul potrivit

Pisicile incluse la reproducere ar trebui examinate regulat de veterinar, pentru a exclude bolile ereditare și potențialul risc de a le transmite mai departe urmașilor! Pentru cumpărătorii de pisici British Shorthair este cu atât mai important să se încreadă numai în crescători profesioniști și să îi testeze înainte – în cel mai adevărat sens al cuvântului. În funcție de pedigree și de eventualele titluri obținute la expoziții, o pisică de familie poate costa câteva sute sau mii de euro. Prețul British Shorthair poate fi foarte ridicat! Apelând la un crescător profesionist, îți investești eficient banii. Acesta monitorizează în mod regulat sănătatea părinților, investește în hrană de calitate, reproduce într-un mod inteligent și lasă suficient timp între sarcini. Acesta le oferă puilor de pisică timpul de care aceștia au nevoie pentru a fi pregătiți pentru o nouă casă. Ca regulă, puii ar trebui să rămână cu mama și frații până la a douăsprezecea sau chiar a șaisprezecea săptămână de viață. În acest timp, puii învață tot ceea ce este important pentru o viață sănătoasă și echilibrată și sunt pregătiți pentru a se alătura noii lor familii! Toate acestea costă bani, desigur.

Nu te încrede niciodată în crescători neprofesioniști care oferă „pisici ieftine cu pedigree, fără documentație”. Crescătorii serioși, care fac parte din asociații, se asigură că animalele lor sunt sănătoase și că sunt testate regulat de boli ereditare. Acei „crescători” care urmăresc doar să facă profit pe urma animalelor lor, adesea trec cu vederea sănătatea animalelor sau împerechează animale înrudite îndeaproape. Aceasta rezultă în pisici cu boli ereditare sau pui care sunt separați prematur de mama lor și neadaptați noii lor locuințe.

Crescătorii profesioniști pot fi găsiți, printre altele, în cluburi de crescători. Nu strică niciodată să analizezi atent pisica înainte de a o cumpăra, chiar și când provine dintr-o felisă de încredere! De asemenea, îți recomandăm să eviți să achiziționezi o pisică din milă. Dacă găsești o crescătorie supraaglomerată, cu pisicile prost îngrijite, sigur vei avea impulsul de a “salva” cel puțin un suflețel. Cumpărarea unei „pisici de rasă fără documentație” de la un crescător neprofesionist aduce, de obicei, și mai multe probleme. Principiul cererii și ofertei se aplică și creșterii pisicilor și, dacă cumperi, doar îi vei încuraja afacerea.

Citește și articolul nostru despre Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi.

Pisicile de rasă din adăposturile de animale

Din păcate, un arbore genealogic nu salvează pisicile de greșelile și probleme vieții și chiar și pisicile British Shorthair ajung adesea în adăposturi. Dacă vrei să îi oferi unei pisici British Shorthair o casă și ești gata să adoptați una adultă, caută și în adăposturile locale de animale.

Îți dorim să te bucuri de pisica ta British Shorhair!

Cele mai utile articole
10 min

British Shorthair

Ești în căutarea unei pisici care să îți bucure familia cu personalitatea ei calmă și echilibrată și care să fie potrivită pentru a locui în casă? Pisica British Shorthair pare a fi perfectă pentru tine. Blana moale și ochii mari ai British Shorthair o fac irezistibilă pentru iubitorii de pisici. În plus, personalitatea acestor feline le face foarte ușor de iubit! Dar ce altceva trebuie să mai știi? În acest articol îți vom prezenta rasa British Shorthair în detaliu și îți oferă sfaturi privind achiziționarea acestor pisici, îngrijire, nutriție și sănătate. Pisicile British Shorthair ușor de îngrijit, mai ales datorită personalității prietenoase. Acestea își găsesc cu ușurință locul în orice locuință – chiar și atunci când familia deține și alte animale.
7 min

Siameză

Siameza este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici. O poți recunoaște în mod special după culoarea tipică a blănii sale și după ochii albaștri. Dar să nu uităm de caracterul său iubitor.
6 min

Maine Coon

Maine Coon a devenit una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici din lume. Acest lucru se datorează probabil simplității, rezistenței și caracterului său minunat. Din descrierea rasei, poți afla lucruri importante despre iubitoarele feline.