Sănătatea și îngrijirea câinilor

Iubim câinii și este important ca prietenii noștri patrupezi să fie cât mai sănătoși. Pentru că doar sănătoși se pot bucura cu adevărat de viață și de timpul petrecut cu noi. Pentru a fi siguri că blănoșii noștri sunt bine, ar trebui să empatizăm mereu cu ei și să învățăm să înțelegem semnele pe care aceștia ni le transmit instinctiv. Așa că ajută să ne dezvoltăm intuiția și instinctele. Ambele aspecte sunt atât de bine dezvoltate la câine, încât putem învăța multe de la blănoșii noștri în această privință. Este foarte important să înțelegem propriul lor limbaj, mai ales pentru că iubitele noastre animale nu pot comunica cu noi prin cuvinte. Poți afla din aceste pagini ce ar trebui să mai iei în considerare. Citește mai mult

7 min

Câinele suferă de căldură: 10 sfaturi pentru zilele toride de vară

Odată cu vara vin și zilele toride, cu temperaturile cele mai ridicate de obicei între 23 iulie și 23 august. Soarele încălzește trotuarul dimineața și, până la prânz, căldura devine insuportabilă pentru patrupezii noștri. Însă, cu un pic de grijă, te poți asigura că blănosul trece cu bine peste zilele calde de vară. În acest articol îți vom spune ce poți face când câinele suferă de căldură, pentru a-l ajuta să se răcorească.
11 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
10 min

Ce pot face dacă am un câine obez? Obezitatea la câini: cauze și urmări

Supraponderabilitatea este o problemă majoră de sănătate pentru câini. Oricât de simpatic ți-ar părea când este “pufos”, un câine obez suferă. Nu doar că este afectată semnificativ calitatea vieții și speranța lor de viață, ci crește și riscul de probleme cardiace, diabet sau dureri ale articulațiilor. Află aici cum să îți dai seama dacă patrupedul tău este supraponderal.
4 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
15 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.
8 min

Fitness pentru câini: cum să-l ajuți să ajungă la greutatea ideală

Drumul spre inima unui câine trece prin stomac. Însă un lucru făcut din iubire poate ajunge să fie cauza kilogramelor în plus. Cu ajutorul tău și cu un program ușor de fitness pentru câini, patrupedul tău poate reduce greutatea în exces. Astfel, va reveni la o formă fizică bună și va fi capabil să se miște din nou fără probleme. În acest articol îți vom arăta ce exerciții îmbunătățesc starea fizică a câinilor și în același timp aduc beneficii și sănătății tale.
4 min

Pancreatita la câini

Pancreatita la câini (inflamația pancreasului) este o boală inflamatorie a pancreasului, care poate fi acută sau cronică. Atât formele acute, cât și cele cronice pot fi ușoare sau severe. Manifestarea ușoară este, de obicei, însoțită doar de tulburări locale minore, în timp ce manifestarea severă poate duce la modificări majore ale pancreasului și ale altor organe. Inflamația acută a pancreasului este, de obicei, severă, în timp ce pancreatita cronică este adesea ușoară, cu un prognostic mai bun. Pancreasul este un organ care produce, depozitează și eliberează enzime digestive. Cu toate acestea, există și riscul ca organul să se autodigere, ceea ce poate duce la o inflamație severă, pancreatită. Aici găsești informații despre pancreatita la câini: simptome și tratament, dar și cauze și prevenție.
10 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres. Pentru mulți stăpâni de câini, perioada de călduri e un haos. Se baricadează în case, evită plimbările lungi în parc, unde ar fi „pândite” de mulți alți masculi, și acoperă paturile și mobila cu tapițerie cu cearceafuri vechi pentru a evita petele urâte. La urma urmelor, mobila e scumpă. Pe lângă asta, nu multor stăpâni de câini le-ar prinde bine o sarcină nedorită. Însă nu îți face griji: cu câteva trucuri și sfaturi poți trece prin această fază fără să îți fie frică de pui nedoriți. Cu cât mai bine te informezi despre perioada de călduri la cățele și despre schimbările care au loc în corpul ei, cu atât mai puțin stresat vei fi și vei reuși să te descurci în această perioadă.

Cum îmi dau seama dacă câinele meu este sănătos?

Poți vedea dacă patrupedului tău îi merge bine, printre altele, prin faptul că își exprimă bucuria. El face asta, de exemplu, jucându-se ca nebunul, atunci când vă plimbați împreună. Acesta este un indicator destul de sigur că bună starea lui este pe mâini bune.

Dacă ai dubii, poți pune mâna pe nasul prietenului tău patruped. Dacă este rece și umed, asta este de obicei un semn bun.

Care sunt primele semne de avertizare că animalul este bolnav?

Dacă respiră greu și/sau salivează fără semne vizibile și, în mod special, dacă vomită sau are diaree, acestea sunt primele semne de alarmă ale unei probleme de sănătate. Însă nu e nevoie să intri în panică.

Din contră: Este în interesul câinelui tău să rămâi calm. Și, în majoritatea cazurilor, aceste semne de avertizare nu sunt motiv de alarmă.

Cum pot ajuta câinele să rămână sănătos?

Este important să creezi cele mai bune condiții pentru ca acesta tău să rămână în formă, prin mâncare de calitate înaltă și adecvată. Condițiile de viață sunt și ele un factor, bineînțeles, și contribuie semnificativ la starea mintală, și astfel, indirect, la sănătatea fizică a iubitului tău animal.

De asemenea, ar trebui să faci controale de rutină la veterinar o dată pe an. El va vaccina câinele, îl va consulta și îi va verifica dinții și urechile.

Deparazitarea internă ar trebui făcută trimestrial și cea externă o dată pe lună sau trimestrial, în funcție de medicament.

Cu un câine senior, în schimb, ar fi recomandat să mergi la veterinar mai des. Medicul ar putea observa mai multe decât stăpânul câinelui, pentru că este capabil să evalueze o varietate mai mare de semne și simptome.

Cum pot rezolva problemele minore de sănătate ale câinelui meu?

Într-o viață activă pot apărea oricând mici probleme de sănătate. Acest lucru este valabil atât pentru blănoșii noștri, cât și pentru noi, oamenii. În cazul unei probleme minore de sănătate, putem în general noi, stăpânii, să găsim o soluție. Dacă problema nu poate fi rezolvată în acest mod, ar trebui să luăm în considerare o vizită la veterinar.

Dacă, de exemplu, observi că patrupedul pare să fie copleșit atunci când mergeți la plimbare, ar trebui pur și simplu să schimbi programul în funcție de nevoile sale. Acest lucru este în mod special adevărat pe vreme caldă, care poate fi foarte stresantă pentru câine. Fii atent la semnalele câinelui și  vei găsi cu siguranță programul potrivit.

Spre deosebire de oameni, câinii, respectiv lăbuțele lor sunt expuși la sticlă spartă, cuie, spini și altele de acest tip, fără protecție. În timpul unei plimbări în zăpadă se pot acumula bucăți de gheață între pernițele câinelui. Poți vedea acest lucru destul de repede ridicându-i lăbuța. Îndepărtează obiectele străine dintre pernițe, iar plimbarea poate continua imediat.

Pe de altă parte, spinii plantelor pot cauza răni adânci în pernițe. În mijlocul verii există și riscul ca smoala de pe trotuar să se încălzească atât de tare, încât smoala lichidă să curgă în unele locuri. Câinele poate călca pe ea, ceea ce îi poate cauza răni.

Dacă se rănește, clătește-i lăbuța cu grijă, cu apă curată. În funcție de lungimea blănii, ar putea fi necesar să tunzi ușor părul din zona lăbuței, apoi să aplici spray dezinfectant. Pe lângă o pereche rotundă de foarfece, trebuie să ai și dezinfectant într-o trusă de prim ajutor pentru câini.

Te poți uita mai atent la lăbuța câinelui în lumina zilei sau cu ajutorul unei lanterne și să îndepărtezi cu grijă impuritățile, eventual cu ajutorul unei pensete. Dacă nu poți îndepărta corpurile străine, cere ajutorul un veterinar cât mai repede.