Fitness pentru câini: cum să-l ajuți să ajungă la greutatea ideală

Puteti practica fitness pentru caini in aer liber

Un câine supraponderal devine leneș – un cerc vicios, pe care îl poți întrerupe cu diverse exerciții fizice.

Drumul spre inima unui câine trece prin stomac. Însă un lucru făcut din iubire poate ajunge să fie cauza kilogramelor în plus. Cu ajutorul tău și cu un program ușor de fitness pentru câini, patrupedul tău poate reduce greutatea în exces. Astfel, va reveni la o formă fizică bună și va fi capabil să se miște din nou fără probleme. În acest articol îți vom arăta ce exerciții îmbunătățesc starea fizică a câinilor și în același timp aduc beneficii și sănătății tale.

Înapoi la greutatea ideală cu ajutorul exercițiilor corecte

Există multe motive bune pentru care să lupți cu kilogramele în plus ale câinelui. La urma urmelor, vrei tot ce e mai bun pentru patruped și vrei ca acesta să fie sănătos și într-o formă fizică bună pentru mult timp. Din fericire, slăbitul este mai puțin problematic la câini decât ar crede unii stăpâni.

Odată ce ai identificat câte kilograme ar trebui să aibă de fapt și ai clarificat cauzele excesului de grăsime împreună cu veterinarul, ai deja bazele unui regim de succes. Împreună puteți stabili care este strategia corectă pentru pierderea kilogramelor în plus.

Înapoi la greutatea ideală cu ajutorul exercițiilor corecte

Există multe motive bune pentru care să lupți cu kilogramele în plus ale câinelui. La urma urmelor, vrei tot ce e mai bun pentru patruped și vrei ca acesta să fie sănătos și într-o formă fizică bună pentru mult timp. Din fericire, slăbitul este mai puțin problematic la câini decât ar crede unii stăpâni.

Odată ce ai identificat câte kilograme ar trebui să aibă de fapt și ai clarificat cauzele excesului de grăsime împreună cu veterinarul, ai deja bazele unui regim de succes. Împreună puteți stabili care este strategia corectă pentru pierderea kilogramelor în plus.

Este câinele prea gras? Află din articolul: Ce pot face dacă am un câine obez? Obezitatea la câini: cauze și urmări.

E important să ajustezi atât regimul alimentar, cât și nivelul de activitate al câinelui. Pe lângă o alimentație corectă, săriturile, joaca și mișcarea sunt extrem de importante pentru pierderea sănătoasă în greutate.

Așa că discută cu veterinarul despre cum poți face fitness cu câinele și la ce să fii atent, de exemplu pentru a proteja articulațiile acestuia.

În revista zooplus vei găsi cele mai bune sfaturi pentru a-ți ajuta câinele să slăbească sănătos.

Campanie food truck cu mâncare pentru câini sau pisici
2021_03_Obesity_Food_DOG_RO

5 exerciții fizice pentru câine

Odată ce ai identificat toți factorii care influențează starea de sănătate a câinelui, e timpul să pui în practică ce ai aflat. Următoarele exerciții vor ajuta și vor îmbunătăți atât condiția fizică a câinelui, cât și cea a stăpânului.

Simplu, dar eficient

Un câine supraponderal este deseori mai leneș decât unul suplu. Acest lucru sunt cauzate de faptul că până și cele mai simple mișcări devin dificile atunci când corpul poartă o greutate mai mare. Activitățile precum săritul pot chiar afecta articulațiile în loc să îmbunătățească sănătatea câinelui.

O metodă simplă, dar gentilă, de a face câinii supraponderali să se miște mai mult, este să îi scoți regulat la plimbare. Poți varia ruta plimbărilor sau vă puteți plimba însoțiți de alți câini.

Combinată cu câteva sesiuni de sport sau momente de mers în ritm alert, plimbarea devine un antrenament de fitness plăcut pentru începători. Câinele nici nu își va da seama că face deja sport în mod activ. Încearcă și să incluzi comenzi, cum ar fi „șezi” sau „culcat”, alternând între cele două pentru a arde ușor calorii și a întări pas cu pas mușchii câinelui.

În formă fizică bună atât pe drum, cât și acasă

Odată ce câinele ajunge într-o formă fizică mai bună, îl poți provoca tot mai des cu exerciții diferite. Lasă-l să umble pe un trunchi căzut de copac, să sară peste gropi mici sau ține-l ocupat cu o jucărie pentru câini.

Dacă folosești o anumită jucărie pentru plimbări, ea va deveni mai interesantă și câinele va fi nerăbdător să mergeți la plimbarea zilnică.

Poți ține patrupedul ocupat și acasă, de exemplu ascunzând jucăria sa preferată prin apartament sau prin grădină și lăsându-l să o caute. În principiu, puteți practica oriunde fitness pentru câini.

Împreună veți atinge scopul dorit

Sportul este mai distractiv dacă ai companie. Deseori, un câine devine și mai activ atunci când are un alt patruped alături – sau dacă faci și tu mișcare împreună cu el.

Cum ar fi, de exemplu, să faceți yoga pentru câini? Sau exerciții în aer liber în care să implici patrupedul pas cu pas? Nu doar că va slăbi, dar și tu te vei menține într-o formă fizică bună și îți vei întări relația cu tovarășul tău loial.

Implică patrupedul asociind mișcările din exerciții cu comenzile tale: de exemplu dacă îți îndoi genunchii în timpul unei genuflexiuni, spune-i câinelui să șadă. Când te ridici, se poate rostogoli.

Puteti practica fitness pentru caini acasa

Folosește principiile fizicii

Unele rase de câini se simt foarte bine în apă. Dacă patrupedul tău face parte dintr-una, folosește-te de preferința sa.

Cu cât este mai masiv câinele, cu atât are mai mare nevoie de beneficiile înotului. Folosește principiile fizicii: un corp scufundat pare mai ușor în apă. În timp ce este în apă, acesta va scăpa de povara greutății, deoarece corpul îi este mult mai ușor atunci când înoată decât când este pe uscat. Prin urmare, se va simți foarte bine făcând acest sport. Antrenamentele în apă devin și mai stimulante dacă folosești jucării de apă.

Pentru profesioniști

Dacă faci mult sport și câinele este obișnuit cu mișcarea, îl poți lua la o tură cu bicicleta sau la alergat. Astfel, patrupedul poate arde destul de multe calorii. Însă această formă de sport este potrivită doar pentru câinii sănătoși și ascultători. Începe antrenamentele încetul cu încetul.

Nu uita că nu orice rasă de câini este potrivită pentru sporturi rapide. Nu este un sport recomandat îndeosebi câinilor cu picioare foarte scurte sau un corp compact.

Și câinii ușor supraponderali dar cu o structură atletică pot încerca acest tip de mișcare. Veterinarul va fi bucuros să îți dea sfaturi despre cât de potrivite sunt sporturile avansate ca jogging-ul sau Agility pentru pierderea kilogramelor în plus ale câinelui tău.

Sfat: Dacă animalul tău nu este încă într-o formă fizică bună sau are probleme de articulații, atunci e posibil ca antrenamentul tip Degility să fie exact ceea ce îi trebuie. Aici contează execuția corectă a mișcărilor, ci nu completarea unei curse cu obstacole cât mai repede posibil.

Sfaturi pentru a îmbunătăți forma fizică a câinilor prin fitness pentru câini

Dacă patrupedul trebuie să slăbească, distracția și siguranța sunt cheile succesului. Urmează sfaturile de mai jos pentru a te asigura că atât tu cât și câinele tău vă puteți bucura cu adevărat de antrenament:

  • Începe antrenamentele încet și crește treptat numărul și intensitatea exercițiilor.
  • Câinele trebuie să asculte de tine și să urmeze cele mai importante comenzi, mai ales în cazul activităților în aer liber.
  • Încălzește mușchii câinelui înainte de antrenament, de exemplu cu ajutorul unei plimbări scurte, și oferă-i suficiente pauze. Asigură-te că bea destulă apă în timpul exercițiilor și mai ales după sesiunea de fitness pentru câini.
  • Adaptează activitățile la vremea de afară. Vara, asigură-te că patrupedul se poate răcori oricând.
  • Există numeroase exerciții fizice pentru câini pe care le poți folosi pentru a -i crește nivelul de activitate. Încearcă să găsești un antrenament care se potrivește formei fizice și tipului de corp al animalului tău.

Fitness pentru câini: cel mai important sfat

Distrați-vă împreună! Dacă abordezi antrenamentul în mod pozitiv, motivația ta va deveni molipsitoare pentru câine și se va distra la sesiunile de fitness.

Cu exercițiile potrivite, empatie și un pic de răbdare, tu și câinele tău veți obține rezultate foarte repede. Odată ce mișcarea devine parte din rutina voastră, vă veți distra tot mai mult practicând sporturi canine.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Animals have accompanied me for as long as I can remember - there is hardly a child's photo without a budgie on my head or a cat on my lap. For more than ten years, I have been writing as an editor about various topics ranging from health insurance to cat ownership. Always with me: my cat Mimi, who is the best source of inspiration for many texts and knows when it's time for a break from writing.


Cele mai utile articole
11 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres. Pentru mulți stăpâni de câini, perioada de călduri e un haos. Se baricadează în case, evită plimbările lungi în parc, unde ar fi „pândite” de mulți alți masculi, și acoperă paturile și mobila cu tapițerie cu cearceafuri vechi pentru a evita petele urâte. La urma urmelor, mobila e scumpă. Pe lângă asta, nu multor stăpâni de câini le-ar prinde bine o sarcină nedorită. Însă nu îți face griji: cu câteva trucuri și sfaturi poți trece prin această fază fără să îți fie frică de pui nedoriți. Cu cât mai bine te informezi despre perioada de călduri la cățele și despre schimbările care au loc în corpul ei, cu atât mai puțin stresat vei fi și vei reuși să te descurci în această perioadă.
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.