Câinele meu vomită: cauze și tratament

Husky siberian maro cu ochi albastrii la veterinar

Consultă medicul veterinar dacă simptomele rezultă în vărsături.

Cu siguranță că fiecare stăpân de câini a trecut prin asta și a rămas un pic speriat: câinele începe dintr-o dată să vomite. Însă, nu orice formă este alarmantă. Află din acest articol când ar trebui să ne îngrijorăm și ce este de făcut.

Cât de periculos este dacă patrupedul vomită?

Vomitatul la câini, cunoscut și ca „Vomitus”, apare frecvent și poate avea diferite cauze. O întâmplare izolată este inofensivă de obicei, dar dacă se întâmplă frecvent sau dacă starea generală a câinelui este proastă, o vizită la veterinar va fi inevitabilă.

Cauze: De ce vomită câinele

Secvența de reflexe din timpul vărsăturilor este controlată de centrul de greață din creierul câinelui. Stimularea centrului de greață se face prin diferiți stimuli în diverse locuri ale corpului. Aproape fiecare organ din corp are receptori care pot stimula centrul de greață. Acesta poate fi stimulat și prin centrele mai mari din sistemul nervos central (SNC).

Cauzele pot fi diverse, de la encefalită și tumori în zona SNC, la frică, stres și mirosuri neplăcute. Tulburările la organul de echilibru, de exemplu sub forma unei inflamații la urechea medie sau internă, pot și ele să afecteze centrul de greață. Substanțele toxice, cum ar fi toxinele ingerate de câine, precum și substanțele produse de corp din cauza deficiențelor metabolice și a medicamentelor, pot pătrunde în centrul de greață prin sânge și pot cauza vărsături.

În cazul câinilor vărsăturile sunt în general un semn al inflamării sau dilatării excesive a organelor, mai ales la organele digestive, cum ar fi esofagul, stomacul, intestinele, pancreasul și ficatul. Printre cele mai comune cauze se numără:

 • Mâncatul prea rapid
 • Ingerarea mâncării stricate sau intoleranțe la mâncare
 • Înghițirea unui corp străin
 • Intoxicație
 • Gastroenterită
 • Gastrită (inflamarea mucoase gastrice)
 • Boli infecțioase (paraziți, viruși, bacterii)
 • Boli hepatice
 • Pancreatită
 • Boli renale
 • Diabet zaharat
 • Morbus Addison
 • Tumori

Se poate face diferența între vărsături acute și cronice. Vărsăturile acute au loc spontan, pentru durată scurtă, sub două săptămâni. Se poate vorbi de vărsături cronice atunci când câinii vomită de mai mult de două săptămâni fără nici o îmbunătățire. Vărsăturile pot avea o cauză minoră și pot dispărea rapid.

Câinele vomită: Când ar trebui să merg la veterinar?

Nu ezita să consulți un veterinar dacă vărsăturile persistă pentru o perioadă mai mare de timp sau dacă patrupedul are și alte simptome. Dacă acesta vomită de mai multe ori fără succes, dacă vezi sânge în vomă sau dacă a ingerat un corp străin, du patrupedul la veterinar imediat.

Diagnosticarea vărsăturilor

S-ar putea să fie nevoie de mai multe examinări pentru a determina cauza, pentru că există un număr și o varietate mare de cauze posibile ale vărsăturilor. În primul rând, e nevoie de o anamneză detaliată pentru veterinar, de exemplu despre mâncare sau despre momentul în care vomită după ce a mâncat. De asemenea, trebuie descris procesul de vărsare pentru a se face diferența între simptomul de „regurgitare” (atunci când îi vine mâncarea înapoi) și tuse.

Anamneza este urmată de o examinare clinică. Dacă veterinarul găsește anormalități în timpul examinării câinelui, s-ar putea să fie nevoie de măsuri adiționale, cum ar fi analize de sânge, analize ale fecalelor, radiografii și ecografii. Dacă e vorba de vărsături cronice, e posibil să se recomande o endoscopie sau o operație de diagnosticare.

Tratamentul vărsăturilor

În general nu e nevoie de tratament dacă patrupedul vomită o singură dată și nu are alte simptome – în cel mai rău caz se recomandă o perioadă de post pentru câine de 12 până la 24 de ore. În acest timp nu uita să îi dai suficientă apă. Dacă acesta varsă mai des, dar condiția sa generală nu este afectată, este suficient un tratament conservativ cu administrarea medicamentelor prescrise de veterinar, însoțit de o dietă ușoară.

Dacă apar și alte probleme, cum ar fi febra, letargia și durerile abdominale, acestea trebuie tratate și trebuie găsită cauza. S-ar putea să fie nevoie de un tratament specific, dacă există o cauză serioasă la baza vărsăturilor.

Ce remedii casnice pot fi de ajutor?

În cazuri necomplicate, hrănirea cu o dietă ușoară ajută de obicei. Aceasta include alimente precum carnea de pasăre de curte, orezul, cartofii (neasezonați și cel mai bine aburiți) și brânza de vaci. De asemenea, hrănește-ți câinele cu multe porții mici pe parcursul zilei. În caz contrar, stomacul câinelui tău, care este încă sensibil, va deveni rapid supraîncărcat.

Notă: Alegerea unei hrane dietetice adecvate poate sprijini funcțiile naturale ale corpului câinelui tău. Însă, reține că alimentele dietetice nu pot nici vindeca și nici nu pot preveni bolile. Ar trebui să discuți întotdeauna cu medicul veterinar despre dieta potrivită pentru câinele tău. Poți găsi hrană specială pentru dietă în magazinul online zooplus:

Labrador care stă cu capul pe lăbuța din față lângă un bol de mâncare gol, câinele pare bolnav
© Chalabala / stock.adobe.com

Prognostic: Care sunt șansele de recuperare?

În cele mai multe cazuri, vărsăturile la câini sunt fie autolimitante, adică se remit fără intervenție medicală, fie ușor de vindecat. Totuși, și aici, principalul factor este declanșarea vărsăturilor. Dacă patrupedul vărsă pentru că a mâncat prea mult sau a mâncat ceva stricat, cu siguranță se va recupera rapid. Dacă, de exemplu, bolile de rinichi sau de ficat sunt cauza, aceasta depinde de cât de bine poate fi tratată boala de bază.

Cum recunoștem că patrupedului îi este rău

Vărsăturile sunt un mecanism important de apărare al corpului. Prin acest reflex de protecție corpul poate să elimine foarte eficient și rapid substanțele toxice, nedorite sau chiar corpurile străine. Faringele, esofagul, diafragma, stomacul, mușchii abdominali și respirația lucrează în strânsă legătură în cazul acestui reflex, care are loc în mai multe faze după stimulare.

Prima fază se manifestă prin faptul că patrupedul înghite în sec, se linge pe bot, este agitat, salivează și cască. Salivarea crescută aliniază esofagul și îl pregătește pentru conținuturile acide ale stomacului. Câinii deseori mănâncă iarbă în această fază.

În faza a doua se contractă mușchii abdominali și diafragma, menținând laringele și gura închise. Acest lucru creează o presiune negativă, care face ca conținuturile stomacului să intre în esofag și să ajungă în gură. Din exterior se pot vedea „mișcări de pompare” ale peretelui abdominal, în timp ce spatele este arcuit.

În această fază conținuturile stomacului sunt eliminate prin gură. În același timp epiglota rămâne închisă, pentru a evita ajungerea conținuturilor stomacului în trahee și inhalarea acestora. Vărsăturile reprezintă de obicei de mâncare pe jumătate digerată și lichide decolorate de bilă.

Prevenirea vărsăturilor

Având în vedere că mâncatul prea rapid este una din cauzele cele mai comune ale vărsăturilor, un bol pentru hrănire lentă ar putea ajuta în aceste cazuri. Mai ales pentru câinii care sunt ca niște „aspiratoare” – încearcă să îi împiedici să înghită orice, care nu este mâncare, fie că e acasă sau la plimbare.

Întrucât unii câini sunt sensibili la schimbarea tipului de hrană, se recomandă să eviți schimbările bruște sau să faci schimbarea în decursul mai multor zile. Nu lăsa câinele să mănânce zăpadă iarna, dacă e posibil, pentru că acest lucru duce la probleme gastrointestinale (gastrită).

Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.