Deparazitarea internă a câinelui: de ce și cât de des?

mâna unei femei îi dă unui câine chihuahua tratamentul pentru deparazitare internă cu o seringă

Deparazitarea internă regulată protejează patrupedul de o infestare severă cu viermi.

Ouăle și larvele de viermi sunt aproape peste tot. Chiar și cele mai bune măsuri de precauție nu pot împiedica patrupedul să ia acești paraziți persistenți. Fiecare nouă infecție este începutul unui ciclu periculos. De aceea e important să deparazitezi intern regulat animalul.

Deparazitarea internă a câinelui: de ce este atât de importantă? 

Viermii care pot infecta câinii se ascund peste tot în viața de zi cu zi. Câinele poate intra în contact cu potențiale surse de infecție chiar și în timpul plimbării zilnice. Cele mai importante dintre acestea sunt: alți câini infectați, excrementele altor patrupezi și rozătoare.

Infecțiile cu viermi trec adesea complet neobservate la început. Patrupedul este discret și nu prezintă semne de boală.

De aceea este atât de periculoasă infestarea cu viermi. Pentru că ei se înmulțesc de la o zi la alta și treptat provoacă afecțiuni serioase asupra sănătății câinelui. Dacă infestarea cu viermi a câinelui trece neobservată pentru o perioadă lungă de timp, ea poate avea consecințe grave.

De ce este atât de important să îți deparazitezi intern câinele? Cu ajutorul deparazitărilor regulate poți preveni apariția unei infestări grave la blănosul tău.

În plus, infestarea cu viermi nu este un pericol doar pentru câine. Și oamenii și alte animale se pot infecta prin contactul cu câinele, îmbolnăvindu-se și aceștia. Copiii și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt foarte expuse riscului.

Cum îmi dau seama că un câine are viermi?

La început probabil câinele nu va prezenta nici un simptom de infestare cu viermi. Dar pe măsură ce viermii se înmulțesc în corpul câinelui, se va dezvolta o infestare puternică. Aceasta este însoțită de simptome clare:

  • Pierdere în greutate
  • Vărsături
  • Diaree
  • Stare generală proastă
  • Anemie
  • Obstrucția canalelor intestinale și biliare (risc de deces!)

Apropo, din păcate nu poți detecta o infestare cu viermi din fecalele câinelui. Câinele excretă doar ouăle sau larvele odată cu materiile fecale, iar acestea nu sunt vizibile cu ochiul liber. Numai în cazul unei infestări severe se elimină viermii compleți.

Cât de des ar trebui deparazitat intern câinele?

Pentru a proteja câinele de posibilele consecințe ale unei infestări cu viermi, medicii veterinari recomandă examinarea mostrelor de fecale ale animalului pentru depistarea viermilor cel puțin de patru ori pe an. Ca o alternativă poți deparazita câinele de patru ori pe an. Cățeii ar trebui deparazitați pentru prima dată la vârsta de două săptămâni.

Cel mai bine este să consulți medicul veterinar cu privire la intervalele de deparazitare recomandate pentru patruped.

Bineînțeles că nu toți câinii au același risc de infecție cu viermi. Viața de zi cu zi a patrupedului joacă un rol important în acest caz: are câinele ocazia de a face mișcare liber și nesupravegheat? Are contact des cu ceilalți membri ai familiei? Este un vânător activ și mănâncă pradă? Mănâncă resturi de animale și/sau fecale ale altor câini? Toți acești factori cresc riscul de infestare cu viermi.

Cum funcționează o deparazitare internă?

Tratamentele conțin substanțe active care combat toate stadiile viermilor. Acestea sunt destinate să împiedice dezvoltarea viermilor maturi sexual, care depun ouă.

Unele tratamente de deparazitare sunt făcute doar pentru un anumit tip de vierme. Cu toate acestea, altele acționează într-un spectru larg și luptă împotriva teniei și a limbricilor în același timp. Medicul veterinar va decide ce tip de tratament antiparazitar este adecvat în fiecare caz în parte.

Administrarea preparatelor

Dacă vrei să deparazitezi intern câinele, ai mai multe opțiuni. Pe de o parte există tablete, paste și tratamente lichide pentru viermi. Acestea sunt administrate fie direct pe gură, fie în hrana câinelui. La unele preparate este suficientă o singură doză, în timp ce altele trebuie administrate mai multe zile la rând.

Există și așa numita „metodă Spot-on”, pentru cei care se încăpățânează să refuze. Agentul de deparazitare este apoi aplicat pe pielea dintre omoplații câinelui. Și această metodă funcționează foarte bine.

Dozarea medicamentului depinde de greutatea corporală a câinelui. În prezent, tratamentele împotriva viermilor sunt foarte bine tolerate. Acestea sunt potrivite pentru câini de toate rasele, de toate vârstele și pot fi folosite fără ezitare chiar și la animalele gestante și la cele care alăptează.

Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres

9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.

12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.