Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele - beagle cu limba scoasă afară în lesă și zgardă roșie, stă pe iarbă și se uită în sus la stăpân

Prima perioadă de călduri a cățelei apare după ce aceasta s-a oprit din crescut

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres

Pentru mulți stăpâni de câini, perioada de călduri e un haos. Se baricadează în case, evită plimbările lungi în parc, unde ar fi „pândite” de mulți alți masculi, și acoperă paturile și mobila cu tapițerie cu cearceafuri vechi pentru a evita petele urâte. La urma urmelor, mobila e scumpă. Pe lângă asta, nu multor stăpâni de câini le-ar prinde bine o sarcină nedorită. Însă, nu îți face griji: cu câteva trucuri și sfaturi poți trece prin această fază fără să îți fie frică de pui nedoriți. Cu cât mai bine te informezi despre perioada de călduri la cățele și despre schimbările care au loc în corpul ei, cu atât mai puțin stresat vei fi și vei reuși să te descurci în această perioadă.

Când are loc prima perioadă de călduri la cățele?

Perioada de călduri este perioada fertilă la cățele. Comportamentul cățelei în călduri este influențat de hormonii pe care aceasta îi eliberează. Acest proces natural are loc la toate cățelele care au ajuns la maturitate sexuală.

La fel ca la oameni, intrarea la pubertate și maturitatea sexuală diferă de la cățea la cățea. De aceea, nu se poate spune exact care va fi prima dată când intră cățeaua în călduri. Aceasta trebuie să fi crescut complet pentru prima menstruație, iar perioada de creștere este finalizata la vârste diferite, în funcție de rasă. Câinii de talie mică se opresc din creștere la vârsta de șase luni, deci ciclu menstrual al cățelei bishon, de exemplu, va debuta în jurul acestei vârste. Cățelele de rasă de talie mare intră în această fază de obicei abia la vârsta de doi ani. Frecvența perioadei de călduri a cățelei diferă, de asemenea, în funcție de rasă. Frecvența unui ciclu la cățele de talie mică poate fi o dată la patru luni, iar câinii ca Basneji, Thai Ridgeback sau chiar și Dingo, intră în călduri o dată pe an.

Cât durează căldurile la câini?

Deși intervalul și durata perioadei de călduri sunt destul de diferite, ciclul estral are aceeași structură la toate cățelele. De asemnea, comportamentul cățelelor în călduri, va fi asemănător. Perioada de călduri este împărțită în patru faze.

 1. Proestru: Începutul fazei proestrale poate fi observat de obicei foarte exact, pentru că este însoțit de schimbări vizibile la cățea. Vulva cățelei se umflă și secretă sânge din vagin. Această fază durează de obicei nouă zile, însă pot exista fluctuații între trei și șaptesprezece zile. Și cantitatea de sânge secretat diferă de la câine la câine. La unele cățele abia se observă, în timp ce altele sângerează atât de mult încât stăpânii trebuie să fie atenți să nu aibă pete roșii pe tapițerie și covoare. Un alt semn că a început perioada pre-fertilă este interesul crescut al masculilor față de femelă. Chiar dacă femela nu este încă fertilă, ea emite un miros „seducător”. Cu toate acestea, reacționează de obicei foarte agresiv și ostil față de avansurile admiratorilor săi în această fază. Latră, îl evită sau chiar își arată colții când un mascul devine prea insistent.
 2. Estru: Aceasta este perioada de călduri la cățele. În timpul estrului, cățeaua nu mai este agresivă – ea devine dintr-o dată deschisă și interesată față de avansurile masculilor. Acesta este un semn clar că devine „periculos”, pentru că femela este fertilă și pregătită să se înmulțească. Dacă se apropie un mascul de ea în această perioadă, ea se oprește de bună voie și își întoarce coada într-o parte. Faza durează în medie nouă zile și este perioada de ovulație a cățelei. Au loc mai multe ovulații în această perioadă de călduri. Vulva se umflă ușor, secrețiile vaginale devin mai apoase și câteodată vâscoase. Este cea mai fertilă perioadă a cățelei, cu cele mai mari șanse să rămână gestantă.
 3. Metestru: După circa nouă zile de estru, începe faza de metestru. Simptomele perioadei de călduri, cum ar fi vulva umflată și secrețiile apoase încep să dispară încetul cu încetul. Nu se mai observă că este în călduri în comportamentul cățelei, însă hormonii cauzează tot felul de schimbări în corpul său. Indiferent că fertilizarea a avut loc sau nu, corpul luteal produce hormonul progesteron, care ajută implantarea și creșterea embrionului în uter. Corpul luteal, care a fost produs în ovare după ovulație, este eliminat abia după nouă până la doisprezece săptămâni. Scăderea rezultată a nivelelor de progesteron stimulează în schimb hormonul de prolactină. Eliberarea de prolactină stimulează producția de lapte, care poate duce la o gestație falsă la unele cățele.
 4. Anestru (perioada de repaus): După săptămâni întregi de schimbări hormonale puternice, hormonii sexuali revin la „normal”. Progesteronul rămâne la același nivel, nivelul de estrogen prezintă doar mici fluctuații. Această fază de repaus se numește anestru. Ea durează de la câteva săptămâni la câteva luni și se termină cu începutul proestrului, adică următoarea perioadă de călduri. În această perioadă cățeaua nu prezintă semne de călduri și nu este fertilă.

Prima perioadă de călduri la cățele – particularități

Prima perioadă de călduri nu urmează de obicei această secvență fixă. Poate avea loc o așa numită „perioadă tacită de călduri”, în care nu sunt vizibile semne în exterior, cum ar fi secrețiile, în ciuda schimbărilor hormonale. S-ar putea ca stăpânii de câine nici să nu observe că femela este în călduri pentru prima dată. Acest lucru se întâmplă deseori la rasele American Staffordshire Terrier, Beagle, Cocker Spaniel sau Pincher Pitic.

Nici așa numitul „estru parțial” nu este ciudat la cățele tinere. Apar semne tipice ale perioadei de călduri în proestru, cum ar fi secrețiile, însă acestea nu duc la o fază de fertilitate, în care cățeaua să fie pregătită de împerechere și să se supună complet. Cățeaua prezintă din nou semne de proestru după câteva zile sau săptămâni, care sunt urmate de această dată de estru.

Când există probleme cu perioada de călduri la cățele?

Cățeaua nu intră în călduri? Acest lucru ar putea fi cauzat de o problemă a funcției ovariene sau de alte boli, cum ar fi hipotiroidism sau hiperactivitate suprarenală. În acest caz, ar trebui să duci cățeaua la veterinar, pentru a te asigura că e în regulă. Același lucru e valabil și dacă perioada de călduri durează extrem de mult timp, adică dacă secrețiile de sânge sau dorința de a se reproduce durează mai mult de trei săptămâni sau dacă perioada de călduri este prea scurtă, așadar dacă proestrul și estrul durează mai puțin de zece zile în total.

Intră câinii la menopauză?

Spre deosebire de oameni, câinii nu intră la menopauză. Menopauza nu există la câini. Ciclu la cățele durează toată viața, așadar, cățeaua va intra în călduri toată viața. Însă unele cățele, care au peste șapte ani, intră în călduri doar o dată pe an. Perioadele de călduri pot fi și ele mai lungi odată cu vârsta – dar ele nu dispar.

Cum îmi dau seama când e fertilă cățeaua?

Perioada fertilă, în care cățeaua e pregătită să se împerecheze, durează de obicei de la cinci la șase zile, dar „zilele fertile” nu pot fi mereu identificate cu exactitate din cauza tranzițiilor fluide de la fază la fază. Unul din semne este schimbarea culorii sângelui de la roșu închis la o secreție apoasă de culoare deschisă. Însă nici asta nu este 100% sigură, pentru că unele cățele se pot împerechea și când culoarea sângelui este încă roșu închis. O altă posibilitate de a identifica estrul este să testezi așa numitul reflex de toleranță. Atunci când e în perioada fertilă, cățeaua lasă masculii să se aproprie, își ridică coada într-o parte și vulva se ridică. Dacă atingi cățeaua în zona dintre vagin și anus, poți identifica acest reflex – dar nici asta nu e un semn clar, pentru că unele cățele reacționează la acest reflex și când nu sunt în călduri.
Doar un veterinar îți poate spune exact când sunt zilele fertile și perioada de ovulație. Odată ce ai aflat după câte zile de proestru începe defapt estrul, aceasta va fi valabilă și pentru perioadele viitoare de călduri. E important să îți dai seama când a început proestrul, pentru că doar așa poți număra zilele până la estru.

Cum pot preveni o gestație?

Chiar dacă nu îți poți da seama de ziua exactă a estrului cățelei – există unele semne care arată că ea nu este în această fază. Când sângerarea devine mai apoasă și cățeaua se oprește atunci când se apropie admiratorii de ea, este deja cazul să iei măsuri. De obicei, este suficient timp să separi cei doi câini.

Unii masculi încep cu un „preludiu”, dar există, bineînțeles, și câini care trec direct la subiect – în acest caz e bine să intervii din timp:

 • Spune-i cățelei să „șadă” („stai”),
 • Stai în spatele ei,
 • Ține masculul la distanță și așteaptă până când stăpânul lui îl pune în lesă și îl ia de acolo.

Pentru a evita astfel de situații stresante încă de la început, ar trebui să fii atent la câteva lucruri în timpul perioadei de călduri la cățele:

 • Du-te la plimbare la orele în care sunt cât mai puțini câini afară,
 • Evită parcurile sau zonele cu verdeață unde sunt mulți câini liberi,
 • Dă-i drumul cățelei din lesă atunci când e în călduri doar dacă ai încredere că te urmează,
 • Pune-i lesa la loc imediat ce vezi un alt câine,
 • Încearcă să distragi atenția cățelei în timpul plimbării cu jocuri interesante,
 • Acasă ai grijă ca masculii din vecinătate să nu poată intra pe proprietatea ta.

Am nevoie de scutece pentru câini?

Scutecele de câini sunt ca o pereche de chiloți pe care cățeaua trebuie să îi poarte în timp ce e în călduri. Sunt recomandați dacă femela sângerează mult în proestru și nu poți evita petele roșii în casa ta, chiar dacă acesta încearcă să se curețe singură. Dar ai grijă: acest scutec nu este o centură de castitate! Un chilot nu poate preveni gestația.

Ar trebui să îmi sterilizez cățeaua?

Pentru a evita stresul perioadei de călduri, mulți stăpâni de câini profită de posibilitatea sterilizării. Spre deosebire de ovariectomie, când cățeaua nu mai poate avea pui, dar continuă să treacă prin schimbările hormonale ale ciclului menstrual, sterilizarea (ovariohisterectomie) nu îi permite să mai treacă prin perioada de călduri. Există bineînțeles anumite avantaje ale acestei proceduri medicale: cățeaua devine deseori mai calmă, nu mai sângerează și este redus semnificativ riscul anumitor tumori și tipuri de cancer, cum ar fi cancerul uterin.

Însă, există și dezavantaje: cățelele sterilizate suferă în general de obezitate și prezintă risc de incontinență urinară odată cu vârsta. De asemenea s-a descoperit că unele rase, precum Cockerul Spaniel și Setterul Irlandez, își schimbă structura blănii după sterilizare, aceasta devenind mai încâlcită și având nevoie de mai multă îngrijire. Înainte de a decide să îți sterilizezi cățeaua, ar trebui să compari avantajele și dezavantajele și să discuți în detaliu cu crescătorul sau veterinarul.

Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.