Despre fătarea la câini și alăptarea cățeilor

Pui de câine sug laptele mamei

Alăptarea este cea mai importantă datorie a căței după ce se nasc puii

Chiar dacă ești un crescător cu vechime sau urmează să asiști la prima fătare a cățelei, nașterea unor cățeluși este o experiență cu totul specială. Dar cum are loc mai exact fătarea la câini și cum pot oamenii să ajute cățeaua în această etapă a vieții sale? De regulă, prima fătare la câini aduce și foarte mult stres stăpânului, mai ales în ultimele zile înainte de momentul cel mare. Desigur, ei vor să facă viitoarea mămică să se simtă cât mai confortabil posibil și să evite complicațiile în timpul nașterii. Un lucru e sigur: cu cât mai informat ești despre acest subiect, cu atât mai relaxat vei fi când se apropie evenimentul.

Când începe și cât durează travaliul la câini? Semne ale unei nașteri iminente

Perioada de gestație a unei cățele durează în medie 63 de zile. Dar și cele între 57 și 72 de zile sunt complet normale și nu sunt motiv de îngrijorare – cu condiția ca starea generală a cățelei să fie bună. Dacă e așa, nu ar trebui să intervii în procesul natural al gestației și al nașterii. Cățeaua simte exact când lucrurile devin serioase și știe cel mai bine ce sa facă.

Finalul perioadei de gestație la câini poate fi observat atât din punct de vedere fizic, cât și comportamental. Următoarele semne indică faptul că femela urmează să nască:

 • Își face cuibul, e agitată, gâfâie, tremură
 • Refuză mâncarea (circa la 24 de ore înainte de naștere)
 • Mameloanele devin mai mari, încep parțial să secrete lapte
 • Vulva se umflă
 • Ușoare secreții vaginale mucoase
 • Scăderea temperaturii corpului sub 37 de grade
 • Ocazională diaree sau vărsături
 • Contracții ușoare

Cea mai sigură metodă de a determina nașterea iminentă este verificarea regulată a temperaturii corpului. Ia temperatura rectală a cățelei de două până la patru ori pe zi cu o săptămână înainte de data nașterii calculată (de preferat în aceleași momente ale zilei). Dacă temperatura scade de la 38 la 37 de grade sau mai mult, urmează să nască. Te poți aștepta să vezi primul cățel în următoarele 12 până la 24 de ore.

Instalarea unui culcuș pentru naștere

Pentru a ajuta cățeaua să găsească un „cuib” potrivit pentru puii acesteia, îi poți oferi un culcuș cu ceva timp înainte de naștere (cel puțin cu două săptămâni înainte). Pune-l într-un loc liniștit, cald și nu prea luminat. Temperatura optimă din cameră este de circa 24 de grade. Se recomandă și să setezi un radiator cu lumină roșie ajustabilă ca o sursă suplimentară de căldură, sub care cățeii să se poată ghemui împreună la o temperatură de 35 de grade. Pe jos poți pune așternuturi vechi de pat, prosoape, pături ce pot fi spălate sau, dacă e cazul, ziare. Asigură-te că e mereu uscat și curat. Fătarea la câini este foarte solicitantă și pentru stăpân. Va trebui ca, în timpul nașterii, să înlocuiești cearceafurile și păturile murdare cu prosoape noi, curate (posibil după fiecare cățel).

Fătarea la câini: cele trei faze

Medicii veterinari disting diferite faze ale nașterii la cățele:

 1. Faza de deschidere

Semnele menționate, cum ar fi agitația, construirea unui cuib, gâfâitul, tremuratul, dificultățile de respirare, respingerea mâncării, diareea și vărsăturile ocazionale, apar cu circa 6 până la 24 de ore înainte de naștere și cresc continuu în intensitate. Aceste ore, în care cățeaua se pregătește intens de nașterea ce urmează, se numesc „faza de deschidere”. Pe lângă semnele externe vizibile, au loc anumite schimbări și în corpul cățelei, care sunt necesare pentru ca nașterea să aibă loc fără probleme. Cervixul se dilată (dilatare cervicală), este eliberat mucus cervical (ușoare secreții vaginale) și apar primele contracții. După pierderea lichidului amniotic sau apariția primelor contracții ar trebui să apară primul pui la trei până la patru ore mai târziu.

 1. Faza de expulzie

Odată ce primul pui ajunge în canalul cervical, cățeaua începe automat să împingă. În această fază cățeaua stă de obicei pe o parte sau împinge dintr-o poziție ghemuită. După două până la patru contracții puternice ale abdomenului, aceasta va reuși de obicei să nască puiul relativ ușor. Nu contează pentru câini dacă aceștia se nasc cu capul sau cu coada în față. De obicei cățeii se nasc la intervale între 10 până la 60 de minute, dar sunt posibile și intervale mai lungi, de până la două ore (mai ales pentru mamele ce fac asta pentru prima dată). Imediat ce se naște primul pui, mama va mușca sacul amniotic din jurul său și va tăia cordonul ombilical cu dinții săi. 

 1. Faza postnatală

La circa cinci minute după ce se naște puiul, este excretată placenta, pe care mama o mănâncă, împreună cu membrana amniotică. Acest lucru nu ajută doar la menținerea locului curat, ci și ajută lactația cățelei din punct de vedere hormonal. Se poate întâmpla și să se nască doi sau trei pui unul după altul și ca placentele acestora să fie excretate ulterior. Mama linge puii pentru a stimula respirația cățeilor neajutorați. Nașterea e gata odată ce s-au născut toți cățeii și a fost excretat același număr de placente. De obicei acest lucru se întâmplă în mai puțin de 12 ore, însă nașterea la câini poate dura până la 24 de ore.

Câți pui face un câine la prima fătare și în seriile următoare?

Fătarea la câini vine mereu cu surprize. Practic, este posibil orice număr între unu și doisprezece cățeluși. Nici nașterile cu mai mult de 12 pui nu sunt neobișnuite, dar atunci este nevoie de ajutorul omului pentru a-i crește.

În medie, o cățea naște 5-6 căței. La rasele mai mici, precum bichon, sunt de obicei mai puțini pui. Pe când la rasele mai mari se pot aștepta mai mulți pui. Greutatea cățelei este decisivă: puii pot cântări aproximativ 11% din greutatea corporală a cățelei.

Contează de asemenea și cât de des a rămas cățeaua gestantă. De regula, prima fătarea la câini aduce mai puțini căței decât următoarele.

Cum poți ajuta în timpul nașterii?

Spre deosebire de noi, oamenii, care considerăm că ajutorul unei moașe sau a unui doctor ușurează foarte mult nașterea, cățelele nu au nevoie de ajutor. Las-o în pace în faza de expulzie și intervine doar în caz de urgență. Este totuși bine să fii prezent cât durează travaliul la câini, deoarece s-ar putea să fie nevoie de ajutorul tău. Acest lucru se poate întâmpla dacă ies cățeii foarte repede unul după celălalt și femela încă este ocupată mâncând placenta primului născut. În acest caz, trebuie să eliberezi puii născuți ulterior din sacul în care se află cu un șervețel de hârtie și să tai         cordonul ombilical. Acest lucru previne ca puii să inhaleze lichid amniotic. În cadrul acest proces poți usca puii existenți și să îi pui într-un coș separat cu o sticlă de apă caldă sau să îi pui direct lângă mameloanele mamei.

Pentru a verifica dacă s-au născut toți puii, numără puii și placentele. E important ca numărul de pui și de placente să fie identic, pentru că, dacă rămâne placentă în uter, acest lucru poate duce la septicemie.

Fătarea la câini: posibile complicații

Deși „Mama Natură” a creat din start cele mai bune condiții pentru fătarea la câini, pot apărea și unele probleme la naștere și la fazele de alăptare. Ca un „observator” al nașterii, omul este acolo pentru a își da seama când există probleme în procesul natural și când e nevoie de intervenția sa sau cea a unui veterinar.

Următoarele semne indică probleme la naștere și necesită contactarea unui veterinar:

 • Perioadă prelungită de gestație asociată cu febră sau cu o stare generală proastă a cățelei
 • Febră, oboseală sau deteriorarea stării generale a cățelei în timpul nașterii
 • Întârzierea nașterii primului pui sau o perioadă de peste două ore de la nașterea ultimului pui în ciuda contracțiilor puternice
 • Secreții vaginale de culoare verde închis înainte de nașterea primului cățel (posibilă otrăvire cu lichid amniotic)
veterinarul efectuează o ecografie unei cățele gestante © Thirawatana / stock.adobe.com
Cu ajutorul ecografiei, medicul veterinar confirmă sarcina.

Când este necesară o cezariană?

Posibile cauze ale acestor complicații pot fi, de exemplu, absența contracțiilor, dificultăți ale căilor (vaginul este prea strâmt sau puii sunt prea mari), deschiderea neadecvată a canalului de naștere sau malformații ale cățeilor (de exemplu hidrocefalie sau căței morți). În toate aceste cazuri trebuie să contactezi veterinarul pentru a-i cere ajutor. El va efectua o ecografie sau o radiografie pentru a decide dacă e nevoie de cezariană. Operația poate salva viața cățelei și a puilor în astfel de situații. Însă nu se recomandă să îi dai câinelui medicamente care declanșează travaliul (oxitocină).

Lipsa instinctului matern la cățele

Situații precum anestezia în timpul cezarienei pot compromite instinctul matern al cățelei. La fel și frica sau a nemulțumirea cățelei în timp ce își face cuibul. Dacă nu mușcă sacul amniotic și nu linge puiul, e nevoie de ajutorul omului. Poți îndepărta sacul cu ajutorul unui șervețel de hârtie, după care poți pune cățeii lângă mameloanele mamei. Este cazul să intervii și dacă ai impresia că anumiți pui sunt împinși la o parte și primesc prea puțin din primul lapte.

Prima alăptare

Pe măsură ce fată, laptele începe să iasă automat din canalele de lapte ale cățelei. Producția de lapte este adaptată la numărul și apetitul cățeilor. În mod normal toți puii ar trebui să primească suficient lapte. Este foarte important pentru dezvoltarea puilor să bea primul lapte, ala numitul colostru. Colostrul conține anticorpi materni importanți și protejează puii de patogeni.

Puii de câine sunt complet neajutorați la naștere, dar în general pot găsi singuri mameloanele mamei. Chiar dacă sunt orbi și surzi și simțul lor de miros este subdezvoltat, ei pot găsi sursa de lapte a mamei cu ajutorul simțului tactil și a mișcărilor instinctive ale capului.

Contactul apropiat cu mama este esențial pentru supraviețuire

Contactul apropiat cu mama în primele ore și zile de la naștere este esențial pentru supraviețuirea puilor. Nu doar din cauza laptelui hrănitor al mamei, ci și pentru a activa restul funcțiilor corpului. Căldura corpului mamei ajută ca puii să nu răceasca, pentru că ei nu își pot regla încă singuri temperatura corpului. Dacă un pui se târăște prea departe de mamă, ea îl aduce înapoi și îl pune în între restul. Nou-născuții nu au capacitatea de a-și face nevoile. Mama stimulează acest reflex lingând zona perineală a puilor. Ea spală apoi cățeii, pentru a păstra culcușul curat.

Cățea Jack Rusell alăptează pui în vârstă de 8 zile © K.Thalhofer / stock.adobe.com

Alăptarea și creșterea în greutate în primele săptămâni

Activitatea principală a puilor în primele zile și săptămâni de viață va fi să doarmă și să bea lapte – ambele le fac în sincron. Datorită laptelui hrănitor al mamei, care le oferă toți nutrienții importanți, puii se vor îngrășa destul de repede. Pentru a-și satisface foamea și nevoia de a suge, puii beau lapte circa de 12 până la 20 de ori pe zi în primele săptămâni de viață. Intervalele între sesiunile de hrănire cresc pas cu pas după o săptămână.

Până la săptămâna a patra de viață puii încă încearcă să sugă de circa opt ori pe zi.  Abia din săptămâna a 5-a/ a 6-a începe să scadă mai mult nevoia cățeilor de a suge și se mulțumesc cu cinci mese pe zi. În general, laptele mamei este suficient până atunci.

Pentru a te asigura că puii câștigă destul în greutate, cântărește-i o dată pe zi. După 10 zile majoritatea cățeilor ar trebui să își dubleze greutatea de la naștere. În săptămâna a șasea de viață ei ar trebui să fie de 6 până la 10 ori mai grei decât în ziua nașterii.

Cât timp alăptează cățeaua și când să încep să le dau de hrană solidă?

Momentul în care începi să le dai de mâncare depinde de cantitatea de lapte pe care o are mama și de greutatea puilor acesteia. În general crescătorii încep să hrănească puii între săptămâna a treia și a șasea de viață. Dacă nu ești sigur ce să faci, întreabă veterinarul după circa patru săptămâni dacă îți recomandă să le dai hrană suplimentară.

Ca un prim tip de hrană pe lângă laptele mamei le poți oferi lapte pentru căței sau un amestec de apă cu hrană uscată pentru cățeluși, din care să le pui un pic pe gură sau pe lăbuță. Din săptămâna a 8-a până la a 10-a de viață cățeii pot începe să mănânce hrană normală pentru juniori, cu un conținut de 80% de carne.

Nutriția cățelei ce alăptează

Nutriția mamei în primele săptămâni de la naștere are o influență mare asupra calității laptelui pe care îl produce, așadar și asupra sănătății puilor. Pentru a produce lapte are nevoie de cantități considerabile de proteine și calciu. Cerințele ei energetice cresc cu circa 325% în comparație cu cele normale. Așa că ai putea și să îi dai niște suplimente minerale. Dar ai grijă ca nutrienții să fie într-un raport corect unul față de celălalt; prea mult sau prea puțin dintr-un anumit mineral/ nutrient poate cauza ca alte substanțe să nu fie procesate cum trebuie de corp și să apară deficiențe. Fătarea la câini și perioada de după sunt etape foarte obositoare și este datoria ta să fii foarte atent la animal în această perioadă. Dacă pierde în greutate, este mai inactivă sau îi cade părul, fă o programare la veterinar.

Ce probleme pot apărea la alăptare?

Lipsa producției de lapte, simptomele de deficiență ale cățelei în faza de alăptare sau inflamarea mameloanelor (mastită) sunt cele mai comune probleme care pot apărea în faza de alăptare în primele săptămâni. Primele semne sunt febra, refuzul de a lăsa puii să sugă, refuzul de a mânca sau apatia. Consultă un veterinar imediat ce observi aceste simptome sau vezi că stagnează sau chiar scade greutatea cățeilor sau se înrăutățește starea generală a cățelei..

Ai încredere în competența ta și în cea a naturii

În ciuda numărului mare de afecțiuni și complicații posibile, majoritatea nașterilor au loc fără probleme. Așa că fii cât mai calm și ai încredere în natură și în instinctele cățelei. Dacă cunoști etapele individuale ale nașterii și posibilele dificultăți, știi deja când ar trebui să lași cățeaua să se descurce singură și când ar trebui să suni la veterinar. Tu doar asigură-te că ai toate cele necesare pentru căței, de la hrană la produse de igienă.

Asigură-te că oferi cățeilor un regim sănătos! Citește și articolul nostru despre hrănirea puilor de câine.

Îți dorim cât mai mult succes la următoarea naștere a cățeilor!

Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.

11 min

Despre fătarea la câini și alăptarea cățeilor

Chiar dacă ești un crescător cu vechime sau urmează să asiști la prima fătare a cățelei, nașterea unor cățeluși este o experiență cu totul specială. Dar cum are loc mai exact fătarea la câini și cum pot oamenii să ajute cățeaua în această etapă a vieții sale? De regulă, prima fătare la câini aduce și foarte mult stres stăpânului, mai ales în ultimele zile înainte de momentul cel mare. Desigur, ei vor să facă viitoarea mămică să se simtă cât mai confortabil posibil și să evite complicațiile în timpul nașterii. Un lucru e sigur: cu cât mai informat ești despre acest subiect, cu atât mai relaxat vei fi când se apropie evenimentul.

5 min

Cum să îmi dresez câinele să stea singur acasă?

Fiind animale sociale, câinii iubesc compania haitei lor. Cu toate acestea, orice câine adult ar trebui să poată sta singur câteva ore. Trebuie să învețe acest lucru din timp. Pentru că unui câine adult care nu a stat niciodată singur, îi va fi greu să se obișnuiască cu asta. Înainte de a îți lăsa câinele singur acasă, va trebui să îl dresezi. Aici poți afla care este cea mai bună metodă să faci asta.