Hrănirea puilor de câine

Hrănirea puilor de câine

O nutriție corectă este extrem de importantă pentru o creștere sănătoasă.

Nutriția joacă un rol vital în viața fiecăruia dintre noi. Prin urmare, e important să le oferim câinilor un regim sănătos și, înainte de toate, echilibrat încă de când sunt mici. Aceasta este baza unei dezvoltări fizice și mentale bune. Pentru ca hrănirea puilor de câine să fie efectuată corect, trebuie să ții cont de câteva aspecte.

Creșterea rapidă a cățeilor

Din momentul în care se nasc și până când devin adulți, cățeii cresc incredibil de repede. Ei își dublează greutatea de la naștere încă din prima săptămână și, după trei săptămâni, vor fi deja de trei sau chiar patru ori mai mari.

Faza principală de creștere se desfășoară în primele șapte până la opt luni. În această perioadă aproape că vezi cu ochii tăi cum crește micuțul. În jurul vârstei de cinci luni câinii tineri ajung de obicei la circa 50% din greutatea lor finală.

Rasele de câini de talie mică cresc un pic mai încet și ajung la greutatea finală pe la vârsta de zece până la doisprezece luni. Pe de altă parte, câinii de talie mare sau gigant, cum ar fi Marele Danez sau Ogarul Irlandez, nu își ating greutatea finală până la vârsta de aproximativ 18 luni.

De aceea, există pe piață tipuri speciale de hrană pentru căței și câini tineri, care sunt adaptate creșterii rapide a acestora. Astfel de produse au eticheta de Junior sau Puppy. Uneori se face distincția între hrană tip Puppy sau tip Baby – până în a patra lună de viață, și hrană pentru câini junior – începând cu a patra și până în a douăsprezecea lună de viață.

Pericole în hrănirea cățeilor: excesul de energie

Cele mai mari probleme care pot apărea în asociere cu un regim echilibrat și sănătos pentru un cățel, sunt posibilul surplus de energie și aportul incorect de minerale.

Puii de câine își iau energia în principal din grăsimile și carbohidrații din hrană. Pe lângă asta, ei primesc energie și din proteinele furnizate. Adesea, cățeii au exces de energine din cauză că stăpânii îi tratează prea bine și le dau prea multe gustări și oase de ros.

Probleme de dezvoltare din cauza creșterii prea rapide

O dietă prea bogată în calorii duce de obicei la o creștere accelerată. Cățeii nu prea se îngrașă ca rezultat al surplusului caloric. În schimb, creșterea rapidă duce la probleme de dezvoltare ale scheletului osos – mai ales la rasele de talie mare: cățelul ajunge la mărimea finală estimată mult prea devreme. Prin urmare, oasele, care încă nu sunt suficient de stabile, sunt suprasolicitate de o greutate prea mare.

Nevoia de energie din faza de creștere depinde foarte mult de mediul în care crește cățelul. Dacă acesta crește împreună cu alți câini are, deci, și parteneri de joacă toată ziua. În acest caz, nevoia de energie este mult mai mare decât pentru un singur cățel ce trăiește într-o casă liniștită cu una sau două persoane.

Graficul de creștere te poate ajuta

Prin urmare, e important să urmărești dezvoltarea puiului de câine cu ajutorul unui grafic de creștere. Este esențial să faci asta mai ales la rasele de talie mare. Un astfel de grafic îți va arăta cât s-a îngrășat cățelul și în cât timp.

Pentru a îi monitoriza greutatea, este necesar să se cunoască greutatea tipică rasei și greutatea părinților. Aceasta va fi considerată greutatea finală așteptată a patrupedului. În mod normal, graficul ar trebui să urce încet într-un anumit interval. Aceasta este singura modalitate de a reacționa la o sursă energie excesivă și la o creștere rapidă.

Însă, în nici un caz câinii nu ar trebui înfometați la extrem – mai ales rasele gigante. Un exces de energie și de proteine poate duce și la probleme nedorite de dezvoltare.

Grafic hrănirea puilor de câine în primul an de viață © zooplus / Zahlen: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 1989
Poți folosi un astfel de grafic de creștere pentru a îți da seama dacă blănosul tău se îngrașă prea repede. (Atenție: cifrele prezentate aici sunt bineînțeles doar valori medii ale raselor individuale).

Deficiență de minerale

O altă problemă în hrănirea puilor de câine o constituie cantitatea incorectă de minerale. Calciul și fosforul sunt deseori dozate greșit: așa că nu trebuie luat în considerare doar conținutul din porție, ci și raportul corect de calciu-fosfor. Acesta trebuie să fie între 1.3:1 și 1.5:1.

Sfat practic: în componentele analitice ale hranei uscate de calitate bună pentru căței și câini tineri, conținutul optim de calciu este de obicei între 1.25 și 1.6%. Conținutul de fosfor este de 0.9 la 1.2%. În cazul hranei umede, se recomandă un conținut de calciu între 0.3 și 0.45% și fosfor între 0.22 și 0.3%.

Cât timp cățelul este în creștere asigură-te că primește destul fier și iod. Cățeii au nevoie de șase ori mai mult fier decât câinii adulți.

Următoarele formule te vor ajuta să calculezi valorile pentru un regim perfect:

  • Nevoile de fier ale unui cățel: 6,1 mg/kg x masa corpului (în kg)^0,75
  • Nevoia de iod a unui cățel: 61 µg/kg x masa corpului (în kg)^0,75
Câine adult (15 kg) Cățel, trei luni (15 kg) Copil (15 kg)
Calciu 1.000 mg 4.900 mg 600 mg
Iod 220 μg 460 μg 100 μg
Fier 8 mg 47 mg 8 mg

Tabelul comparativ arată nevoile de calciu, iod și fier pentru căței, câini adulți și copii în creștere.

Lipsa de calciu la căței

Cea mai comună problemă în hrănirea cățeilor este deficiența de calciu. Aceasta duce la tulburări de dezvoltare a scheletului. Chiar și un câine adult are nevoie de 2,8 ori mai mult calciu decât un om cu aceeași greutate. Dar de ce au câinii nevoie de semnificativ mai mult calciu? Răspunsul este dat de incapacitatea intestinului câinelui de a se adapta la un aport diferit de calciu. Acest lucru este valabil chiar și atunci când vorbim de hrănirea puilor de câine nou născuți. Nevoia de calciu a unui cățel de trei luni este încă de patru ori mai mare (până la șapte ori mai mare la rasele de talie mare) decât cea a unui câine adult. Ca o comparație: un cățel de trei luni ce cântărește 15 kilograme are nevoie de circa 4,900 miligrame de calciu (valoarea medie); însă un câine adult ce cântărește 15 kilograme are nevoie de doar 730 miligrame. Pe de altă parte, un copil între unu și patru ani ce cântărește 15 kilograme are nevoie de 600 miligrame de calciu pe zi.

Contrar părerii publice, conținutul de calciu din produsele lactate nu este deloc suficient pentru a îndeplini nevoile unui câine în creștere. De exemplu, 100 de grame de brânză cu conținut redus de grăsimi conțin doar 85 miligrame de calciu.

De cele mai multe ori, deficiența este cauzată de o „diluare” a conținutului de calciu în porție. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, dacă amesteci o hrană completă echilibrată cu o porție separată (orez, cartofi, carne, fulgi sau hrană umedă fără conținut de calciu), dar și dacă îi dai câinelui mai multe gustări și produse de ros bogate în conținut energetic.

Exces de calciu

Și excesul de calciu trebuie evitat în nutriția cățeilor. Acesta poate duce la probleme de creștere din cauza efectelor asupra celulelor ce formează oasele (osteoclaste). Regula de aur în hrănirea puilor de câine este: conținutul de calciu din rație trebuie să fie de cel mult 1,5 ori mai mare decât cerința. Însă dacă adaugi oase sau supliment de calciu la o hrană de căței comercială echilibrată, cel mai comun rezultat este surplusul de calciu. Acesta se datorează faptului că hrana completă pentru căței sau câini tineri conține deja suficient calciu.

O altă sursă ascunsă de calciu o reprezintă extractele de midii ce ajută la creșterea sănătoasă a articulațiilor. Aceste preparate conțin deseori nu doar carne de midii, ci și cochilii, ca o sursă ascunsă de calciu.

hranirea cateilor © manushot / stock.adobe.com

Nu uita de vitamina D în hrănirea puilor de câine

Cea mai bună sursă de calciu este complet inutilă dacă porția nu conține și suficientă vitamina D. Vitamina D sau calciferolul promovează absorbția calciului în intestine, servind ca un transportator în corp.

Și aici doza face diferența. De exemplu, o supradoză de vitamina D dată de adăugarea uleiului de ficat de cod într-o porție de mâncare pregătită de tine, duce în primul rând la absorbția excesivă de calciu în sânge. Acest lucru, la rândul lui, poate cauza o calcifiere vasculară, printre altele.

Aportul corect de proteine în nutriția cățelului

Nevoia de proteine a unui cățel este la cel mai înalt nivel imediat după ce a fost înțărcat (la circa opt săptămâni). În intervalul primelor șase luni, nevoia de proteine scade până când ajunge egală cu cea a unui câine adult.

E important să îi oferi cățelului proteine de calitate înaltă – de exemplu din mușchi, produse lactate sau ouă. Fii foarte atent să îi dai suficiente proteine de origine animală și doar o cantitate mică de proteine vegetale.

Proteinele sunt necesare pentru a menține substanța corpului și pentru a forma țesuturi noi. Aminoacizii esențiali din proteinele animale sunt deosebit de importanți pentru câini, deoarece aceștia îi pot produce doar în mică măsură.

Deficitul de proteine duce la dezvoltarea insuficientă a mușchilor și creșterea depozitelor de grăsime. Pe termen lung, câinele poate ajunge chiar să piardă în greutate și dezvoltă probleme cu cartilajele. Însă, în ziua de astăzi, deficiența de proteine în hrana de pe piață și cea preparată acasă este rareori o problemă.

Află mai mult despre importanța proteinelor în nutriția câinilor.

Nu trece prea devreme la hrană pentru câini adulți

Ideal ar fi să nu faci schimbarea de la hrană pentru căței la hrană pentru adulți până când puiul nu împlinește doisprezece luni. Astfel, poți evita deficitul de proteine, minerale, oligoelemente și vitamine.

Bineînțeles că mâncarea pregătită acasă este și ea o alternativă la hrana completă pentru căței. Însă ai grijă: consultă un specialist, verifică și fă modificări constant pe măsură ce crește cățelul. Astfel poți evita greșelile și preveni problemele de sănătate. Informează-te și despre cum trebuie făcută schimbarea hranei câinelui.

Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.

11 min

Despre fătarea la câini și alăptarea cățeilor

Chiar dacă ești un crescător cu vechime sau urmează să asiști la prima fătare a cățelei, nașterea unor cățeluși este o experiență cu totul specială. Dar cum are loc mai exact fătarea la câini și cum pot oamenii să ajute cățeaua în această etapă a vieții sale? De regulă, prima fătare la câini aduce și foarte mult stres stăpânului, mai ales în ultimele zile înainte de momentul cel mare. Desigur, ei vor să facă viitoarea mămică să se simtă cât mai confortabil posibil și să evite complicațiile în timpul nașterii. Un lucru e sigur: cu cât mai informat ești despre acest subiect, cu atât mai relaxat vei fi când se apropie evenimentul.

5 min

Cum să îmi dresez câinele să stea singur acasă?

Fiind animale sociale, câinii iubesc compania haitei lor. Cu toate acestea, orice câine adult ar trebui să poată sta singur câteva ore. Trebuie să învețe acest lucru din timp. Pentru că unui câine adult care nu a stat niciodată singur, îi va fi greu să se obișnuiască cu asta. Înainte de a îți lăsa câinele singur acasă, va trebui să îl dresezi. Aici poți afla care este cea mai bună metodă să faci asta.