Schimbarea dietei câinelui

Schimbarea dietei câinelui

Pentru ca schimbarea dietei câinelui să decurgă cu succes, asigură-te că urmezi sfaturile prezentate în acest articol.

Mulți oameni cunosc deja problema: dacă-ți schimbi brusc dieta de tip fast-food cu una bogată în fibre, acest lucru îți poate deranja stomacul. La fel se întâmplă și patrupezilor noștri. Află care este cea mai bună metodă prin care să faci schimbarea dietei câinelui.

Atenție! Termenul “dietă” nu înseamnă neapărat trecerea câinelui pe alimente destinate pierderii în greutate. Mai degrabă, este vorba de hrană specială care îi este oferită animalului în scopuri nutriționale speciale.

Motive pentru schimbarea dietei câinelui

În ce măsură au câinii nevoie de un regim alimentar variat? Părerea experților variază, dar nu este nevoie hrană foarte diversă. Dacă vrei să îi oferi varietate patrupedului, poți alege diferite produse dintr-o gamă a brandului preferat. Câinii tolerează de obicei această „schimbare” fără probleme, deoarece calitatea și compoziția varietăților individuale este similară.

Sunt multe motive pentru care ai putea opta pentru schimbarea dietei câinelui:

 • Trecerea la o hrană de calitate superioară
 • Schimbarea hranei pentru diferite grupuri de vârstă (junior, adult, senior)
 • Câinele are nevoie de o dietă specială din cauza unei boli
 • Trecerea de la hrană uscată la umedă sau invers
 • Intoleranțe sau alergii la ingredientele hranei anterioare
 • Obezitatea
 • Costurile sau preferințele personale ale stăpânului
 • Disponibilitatea produselor
2021_03_Obesity_Food_DOG_RO

Cum funcționează: schimbarea hranei câinelui pas cu pas

Flora intestinală a câinelui are nevoie de timp pentru a se obișnui cu noile alimente. Prin urmare, nu schimba hrana câinelui de pe o zi pe alta. Este important ca schimbarea dietei câinelui să se facă treptat.

Pentru a face asta, la început combină hrana obișnuită cu cea nouă. Adaugă până la un sfert din noua hrană la cea cunoscută. În următoarele două săptămâni, crește treptat proporția mâncării noi. La finalul fazei de acomodare patrupedul ar trebui să primească exclusiv hrana nouă. Această metodă are încă un avantaj: Dacă patrupedul este mofturos, o acomodare lentă poate să îl facă să accepte noua rețetă fără probleme.

Sfat: atunci când schimbi hrana câinelui din cauză că acesta a trecut la altă grupă de vârstă, alege noua hrană de la același brand. Astfel, trecerea la o hrană nouă se va face fără probleme.

De ce se recomandă o tranziție lentă la un nou tip de hrană?

Mulți câini sunt sensibili la hrană nouă, deși ar fi benefică pentru ei pe termen lung. De exemplu, atunci când schimb de la o hrană cu multe cereale și conținut redus de carne pe o hrană de calitate înaltă. Următoarele se pot întâmpla atunci când schimbi hrana brusc: mâncarea de calitate înaltă este o noutate pentru tractul gastrointestinal și flora intestinală ale câinelui – câinele face diaree sau devine balonat. Stăpânii observă reacția animalelor și dau vina pe mâncare. După câteva mese, ei donează mâncarea rămasă și schimbă înapoi la produsul inițial. Aceștia presupun că patrupedul lor nu tolerează hrana fără cereale.

În majoritatea cazurilor aceasta este o mare greșeală – ar fi trebuit să îi oferi timp patrupedului să se obișnuiască cu noua hrană. Bineînțeles, nu toți câinii sunt sensibili la schimbarea dietei. Însă ar fi bine să faci o tranziție lentă. Astfel, poți vedea mai bine dacă patrupedul tău tolerează noua hrană.

Care sunt posibilele urmări când schimbarea dietei câinelui se întâmplă brusc?

Unii câini tolerează schimbarea de hrană fără probleme. Dar mulți prezintă următoarele simptome, dacă nu sunt obișnuiți cu un tip de hrană:

 • Balonare
 • Scaun mai des, până la de cinci ori pe zi
 • Scaun moale
 • Diaree
 • Vărsături
 • Mâncărimi
 • Refuzul hranei

Dacă simptomele persistă timp de două săptămâni de la schimbarea hranei, patrupedul probabil nu tolerează compoziția. Atenție: chiar și gustările cu care nu sunt obișnuiți pot afecta stomacul și intestinele câinilor sensibili. Dacă ai astfel de suspiciuni, elimină gustările din meniu sau înlocuiește-le – de exemplu cu un tip cunoscut de crochete uscate sau ușor de digerat, gustări presate la rece.

Tranziția de la hrană umedă la uscată și invers

Chiar și atunci faci trecerea de la hrană umedă la uscată sau invers, e bine să începi cu porții mici din tipul nou. Mulți stăpâni de câini ar vrea să le ofere patrupezilor ocazia să se bucure de ambele tipuri de mâncare pe termen lung. Acest lucru poate fi practic: dacă preferi să îi dai câinelui hrană uscată doar în vacanțe, nu e problemă – câinele știe asta deja. Dacă patrupedul tău le tolerează pe ambele, poți, de exemplu, să îi dai hrană umedă dimineața și uscată seara. O metodă bună să obișnuiești câinele cu hrană uscată: folosește crochete ca recompense când îl dresezi. Cântărește o porție dimineața și ia în considerare porția rămasă de hrană umedă. Câinele tău poate apoi mânca crochetele în decursul zilei.

Pot să îi dau hrană uscată și umedă în paralel?

Hrană umedă dimineața, hrană uscată seara – e dăunător? Dacă patrupedul tolerează combinația, varietatea nu este o problemă. Poate fi un avantaj să îi dai hrană umedă și uscată de la aceeași marcă, pentru că ingredientele și calitatea sunt deseori similare. Însă dacă patrupedul are diaree sau este balonat des, dă-i doar una din variante pentru minim două săptămâni. E posibil ca simptomele să se îmbunătățească după aceea. Se spune că hrana umedă și uscată nu ar trebui puse în același bol împreună, pentru că ingredientele au durate diferite de digestie. Un câine sănătos, fără probleme digestive, nu va avea de obicei probleme din această cauză. Unii câini vor tolera amestecul fără probleme, în timp ce alții sunt mai sensibili.

Schimbarea hranei cainelui

Cazuri speciale: Intoleranțe sau alergii

Dacă patrupedul are simptomele descrise mai sus de mult timp, ar trebui să mergi la veterinar. Analizele de sânge pot elimina cauzele organice pentru simptome. Dacă veterinarul suspectează că problemele au apărut din cauza unei intoleranțe la mâncare sau o alergie, probabil va recomanda o dietă prin excludere. Aici, de exemplu, vei alege o așa numită hrană monoproteică, care conține doar o sursă de proteină necunoscută acestuia până acum. De aceea, dietele prin excludere pentru câini sunt făcute din ingrediente „exotice”, cum ar fi carnea de cal sau de capră. Urmează instrucțiunile veterinarului în timpul dietei monoproteice.

Multe reacții de intoleranță pot fi controlate prin schimbarea dietei câinelui cu o hrană de calitate înaltă, fără cereale. E important să aștepți minim două până la trei săptămâni după tranziția pas cu pas. Doar atunci poți vedea dacă simptomele se îmbunătățesc pe termen lung. Apropo: unii stăpâni de câini nu știu dacă patrupedul chiar tolerează bine hrana cu care este obișnuit. Pentru unii câini, balonarea și scaunul de trei ori pe zi fac parte din rutina lor zilnică. După ce ai schimbat hrana cu una de calitate înaltă pot apărea surprize pozitive și efecte bune.

Când se recomandă o schimbare bruscă a hranei?

Dacă patrupedul este bolnav și veterinarul prescrie un tip special de mâncare de dietă, ar putea fi necesară o tranziție bruscă în funcție de diagnostic. Dacă suspectezi că blănosul tău este sensibil la noua hrană, vorbește cu veterinarul. Astfel vei ști cum să te comporți în caz de dubii. Câinii bolnavi nu ar trebui slăbiți și mai mult, cauzându-le diaree sau vărsături. Dacă patrupedul bolnav refuză hrana necunoscută, consultă veterinarul înainte să o amesteci cu cea anterioară.

Dietele veterinare speciale pot fi oferite câinelui numai la recomandarea medicului veterinar. Acesta recomandă anumite tipuri de hrană în urma unui diagnostic. Printre posibilele motive pentru trecerea la o astfel de dietă se numără:

 • Insuficiență renală
 • Afecțiuni ale intestinului
 • Pietre urinare
 • Alergii și intoleranțe
 • Obezitatea

Chiar dacă schimbarea dietei este deosebit de urgentă în caz de boală - ai răbdare. Deoarece schimbarea prea rapidă poate duce la probleme, și în acest caz ar trebui să îți obișnuiți câinele cu o nouă hrană încet.

Cele mai utile articole
10 min

Am un câine gras: cum pot să îl ajut să slăbească sănătos?

Numărul de câini supraponderali din casele oamenilor este tot mai mare pe zi ce trece. Dar pentru a te asigura că ei rămân sănătoși și duc o viață lungă, e important să scapi de kilogramele în exces. Și tu ai un câine gras? Atunci scapă-l de kilogramele în plus cu câteva măsuri și reguli stricte de hrănire.
7 min

Care este cea mai bună hrană pentru câini: umedă sau uscată?

În zilele noastre, oferta de hrană pentru câini este mai mare decât a fost vreodată. În timp ce varietatea de produse ar trebui să ofere ceva pentru gustul oricărui câine, cumpărătorul este și el răsfățat în ceea ce privește alegerea: care hrană este cea potrivită? Este hrana uscată mai bună decât hrana umedă sau invers? În primul rând: lucrul cel mai important în privința mâncării câinilor nu este forma mâncării, ci conținutul. Orice hrană pentru câini, umedă sau uscată, îi poate oferi patrupedului toți nutrienții, vitaminele și mineralele importante, cu condiția ca ingredientele să fie de calitate înaltă și compoziția să fie adecvată. Ambele forme de hrană pentru câini au avantajele și dezavantajele lor, așa că în final nu e vorba de ce e corect sau greșit, ci de posibilitățile și cerințele tale personale. Pentru a îți face alegerea un pic mai ușoară, am vrea să elucidăm câteva dintre misterele „junglei de mâncare pentru câini” și să îți prezentăm avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de hrană.
7 min

Schimbarea dietei câinelui

Mulți oameni cunosc deja problema: dacă-ți schimbi brusc dieta de tip fast-food cu una bogată în fibre, acest lucru îți poate deranja stomacul. La fel se întâmplă și patrupezilor noștri. Află care este cea mai bună metodă prin care să faci schimbarea dietei câinelui. Atenție! Termenul “dietă” nu înseamnă neapărat trecerea câinelui pe alimente destinate pierderii în greutate. Mai degrabă, este vorba de hrană specială care îi este oferită animalului în scopuri nutriționale speciale.