Schimbarea dietei câinelui

Schimbarea dietei câinelui

Pentru ca schimbarea dietei câinelui să decurgă cu succes, asigură-te că urmezi sfaturile prezentate în acest articol.

Mulți oameni cunosc deja problema: dacă-ți schimbi brusc dieta de tip fast-food cu una bogată în fibre, acest lucru îți poate deranja stomacul. La fel se întâmplă și patrupezilor noștri. Află care este cea mai bună metodă prin care să faci schimbarea dietei câinelui.

Motive pentru schimbarea dietei câinelui

În ce măsură au câinii nevoie de un regim alimentar variat? Părerea experților variază, dar nu este nevoie hrană foarte diversă. Dacă vrei să îi oferi varietate patrupedului, poți alege diferite produse dintr-o gamă a brandului preferat. Câinii tolerează de obicei această „schimbare” fără probleme, deoarece calitatea și compoziția varietăților individuale este similară.

Sunt multe motive pentru care ai putea opta pentru schimbarea dietei câinelui:

 • Trecerea la o hrană de calitate superioară
 • Schimbarea hranei pentru diferite grupuri de vârstă (junior, adult, senior)
 • Câinele are nevoie de o dietă specială din cauza unei boli
 • Trecerea de la hrană uscată la umedă sau invers
 • Intoleranțe sau alergii la ingredientele hranei anterioare
 • Obezitatea
 • Costurile sau preferințele personale ale stăpânului
 • Disponibilitatea produselor

Cum funcționează: schimbarea hranei câinelui pas cu pas

Flora intestinală a câinelui are nevoie de timp pentru a se obișnui cu noile alimente. Prin urmare, nu schimba hrana câinelui de pe o zi pe alta. Este important ca schimbarea dietei câinelui să se facă treptat.

Pentru a face asta, la început combină hrana obișnuită cu cea nouă. Adaugă până la un sfert din noua hrană la cea cunoscută. În următoarele două săptămâni, crește treptat proporția mâncării noi. La finalul fazei de acomodare patrupedul ar trebui să primească exclusiv hrana nouă. Această metodă are încă un avantaj: Dacă patrupedul este mofturos, o acomodare lentă poate să îl facă să accepte noua rețetă fără probleme.

Sfat: atunci când schimbi hrana câinelui, din cauză că acesta a trecut la altă grupă de vârstă, alege noua hrană de la același brand. Astfel, trecerea la o hrană nouă se va face fără probleme.

Tranziția de la hrană umedă la uscată și invers

Trebuie să fii precaut atunci când faci trecerea de la hrana umedă, la cea uscată sau invers. În principiu, este întotdeauna bine dacă blănosul tău este obișnuit cu ambele tipuri de mâncare.

O metodă bună să obișnuiești câinele cu hrana uscată: folosește crochete drept recompensă. Dimineața cântărește o porție de hrană uscată, iar pe tot parcursul zilei câinele primește mâncarea. Nu uita: asigură-te că incluzi crochetele în rația zilnică de hrană.

Care sunt posibilele urmări când schimbarea dietei câinelui se întâmplă brusc?

Unii câini tolerează schimbarea de hrană fără probleme. Dar mulți prezintă următoarele simptome, dacă nu sunt obișnuiți cu un tip de hrană:

Dacă patrupedul prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome, începe să reduci cantitatea de hrană nouă și folosește mai puțină timp de câteva zile.

Dacă simptomele persistă sau revin atunci când crești din nou proporția de hrană nouă, ar trebui să te reorientezi către un alt tip de hrană. Medicul veterinar va fi bucuros să te sfătuiască dacă ai probleme.

Când se recomandă o schimbare bruscă a hranei?

În cazul anumitor boli poate fi necesară trecerea la o hrană dietetică. Termenul „dietă” nu înseamnă alimente care sunt menite să ajute câinele să piardă în greutate. Mai degrabă, este vorba de hrană special formulată în scopuri nutriționale specifice.

Notă: Alegerea unei hrane dietetice adecvate poate sprijini funcțiile naturale ale corpului câinelui tău. Însă este de reținut că hrana de dietă nu poate nici vindeca și nici nu poate preveni bolile. Ar trebui să discuți întotdeauna despre dieta potrivită pentru câinele tău cu medicul veterinar. Poți găsi hrană specială în magazinul online zooplus.

Printre posibilele motive pentru trecerea la o astfel de dietă se numără:

 • Insuficiență renală
 • Afecțiuni ale intestinului
 • Pietre urinare
 • Alergii și intoleranțe
 • Obezitatea

Chiar dacă schimbarea dietei este deosebit de urgentă în caz de boală – ai răbdare. Deoarece schimbarea prea rapidă poate duce la probleme, trebuie să îți obișnuiți câinele încet cu un nou tip de hrană.

Cele mai utile articole
6 min

Cum să calculezi cantitatea de hrană necesară pentru câini: e atât de simplu!

În ziua de astăzi nu este greu să fii la curent cu diferitele metode de hrănire. Când alegi un tip de hrană completă, găsești pe ambalaj informații legate de cantitatea recomandată. Dar cum poți calcula cantitatea de hrană necesară pentru câini dacă aplici regimul BARF sau dacă vrei să combini mai multe tipuri diferite de hrană? Din fericire, poți determina cu ușurință nevoia de energie a câinelui cu ajutorul unor simple formule.

8 min

Am un câine gras: cum pot să îl ajut să slăbească sănătos?

Numărul de câini supraponderali din casele oamenilor este tot mai mare pe zi ce trece. Dar pentru a te asigura că ei rămân sănătoși și duc o viață lungă, e important să scapi de kilogramele în exces. Și tu ai un câine gras? Atunci scapă-l de kilogramele în plus cu câteva măsuri și reguli stricte de hrănire.

6 min

Hrănirea câinilor în funcție de vârstă

Fiecare iubitor de câini e fericit atunci când patrupedul lui își linge bolul până când e gol. Bineînțeles, hrana pentru câini ar trebui să le ofere acestora toți nutrienții. Dar lucrurile se pot schimba de-a lungul vieții câinelui: un câine tânăr are nevoie de nutrienți diferiți față de unul adult. Câinii bătrâni au nevoie de mai puține calorii și tind să aibă probleme asociate cu vârsta, care pot fi prevenite cu ajutorul unei diete specifice. Îți vom oferi câteva sfaturi despre hrănirea câinilor în funcție de vârstă.