Schimbarea dietei câinelui

Schimbarea dietei câinelui

Pentru ca schimbarea dietei câinelui să decurgă cu succes, asigură-te că urmezi sfaturile prezentate în acest articol.

Mulți oameni cunosc deja problema: dacă-ți schimbi brusc dieta de tip fast-food cu una bogată în fibre, acest lucru îți poate deranja stomacul. La fel se întâmplă și patrupezilor noștri. Află care este cea mai bună metodă prin care să faci schimbarea dietei câinelui.

Atenție! Termenul “dietă” nu înseamnă neapărat trecerea câinelui pe alimente destinate pierderii în greutate. Mai degrabă, este vorba de hrană specială care îi este oferită animalului în scopuri nutriționale speciale.

Motive pentru schimbarea dietei câinelui

În ce măsură au câinii nevoie de un regim alimentar variat? Părerea experților variază, dar nu este nevoie hrană foarte diversă. Dacă vrei să îi oferi varietate patrupedului, poți alege diferite produse dintr-o gamă a brandului preferat. Câinii tolerează de obicei această „schimbare” fără probleme, deoarece calitatea și compoziția varietăților individuale este similară.

Sunt multe motive pentru care ai putea opta pentru schimbarea dietei câinelui:

 • Trecerea la o hrană de calitate superioară
 • Schimbarea hranei pentru diferite grupuri de vârstă (junior, adult, senior)
 • Câinele are nevoie de o dietă specială din cauza unei boli
 • Trecerea de la hrană uscată la umedă sau invers
 • Intoleranțe sau alergii la ingredientele hranei anterioare
 • Obezitatea
 • Costurile sau preferințele personale ale stăpânului
 • Disponibilitatea produselor
2021_03_Obesity_Food_DOG_RO

Cum funcționează: schimbarea hranei câinelui pas cu pas

Flora intestinală a câinelui are nevoie de timp pentru a se obișnui cu noile alimente. Prin urmare, nu schimba hrana câinelui de pe o zi pe alta. Este important ca schimbarea dietei câinelui să se facă treptat.

Pentru a face asta, la început combină hrana obișnuită cu cea nouă. Adaugă până la un sfert din noua hrană la cea cunoscută. În următoarele două săptămâni, crește treptat proporția mâncării noi. La finalul fazei de acomodare patrupedul ar trebui să primească exclusiv hrana nouă. Această metodă are încă un avantaj: Dacă patrupedul este mofturos, o acomodare lentă poate să îl facă să accepte noua rețetă fără probleme.

Sfat: atunci când schimbi hrana câinelui din cauză că acesta a trecut la altă grupă de vârstă, alege noua hrană de la același brand. Astfel, trecerea la o hrană nouă se va face fără probleme.

Tranziția de la hrană umedă la uscată și invers

Chiar și atunci faci trecerea de la hrană umedă la uscată sau invers, e bine să începi cu porții mici din tipul nou. Mulți stăpâni de câini ar vrea să le ofere patrupezilor ocazia să se bucure de ambele tipuri de mâncare pe termen lung. Acest lucru poate fi practic: dacă preferi să îi dai câinelui hrană uscată doar în vacanțe, nu e problemă – câinele știe asta deja. Dacă patrupedul tău le tolerează pe ambele, poți, de exemplu, să îi dai hrană umedă dimineața și uscată seara. O metodă bună să obișnuiești câinele cu hrană uscată: folosește crochete ca recompense când îl dresezi. Cântărește o porție dimineața și ia în considerare porția rămasă de hrană umedă. Câinele tău poate apoi mânca crochetele în decursul zilei.

Care sunt posibilele urmări când schimbarea dietei câinelui se întâmplă brusc?

Unii câini tolerează schimbarea de hrană fără probleme. Dar mulți prezintă următoarele simptome, dacă nu sunt obișnuiți cu un tip de hrană:

 • Balonare
 • Scaun mai des, până la de cinci ori pe zi
 • Scaun moale
 • Diaree
 • Vărsături
 • Mâncărimi
 • Refuzul hranei

Dacă simptomele persistă timp de două săptămâni de la schimbarea hranei, patrupedul probabil nu tolerează compoziția. Atenție: chiar și gustările cu care nu sunt obișnuiți pot afecta stomacul și intestinele câinilor sensibili. Dacă ai astfel de suspiciuni, elimină gustările din meniu sau înlocuiește-le – de exemplu cu un tip cunoscut de crochete uscate sau ușor de digerat, gustări presate la rece.

Schimbarea hranei cainelui

Când se recomandă o schimbare bruscă a hranei?

În cazul anumitor boli poate fi necesară trecerea la o hrană dietetică. Termenul „dietă” nu înseamnă alimente care sunt menite să ajute câinele să piardă în greutate. Mai degrabă, este vorba de hrană special formulată în scopuri nutriționale specifice.

Notă: Alegerea unei hrane dietetice adecvate poate sprijini funcțiile naturale ale corpului câinelui tău. Însă este de reținut că hrana de dietă nu poate nici vindeca și nici nu poate preveni bolile. Ar trebui să discuți întotdeauna despre dieta potrivită pentru câinele tău cu medicul veterinar. Poți găsi hrană specială în magazinul online zooplus.

Dietele veterinare speciale pot fi oferite câinelui numai la recomandarea medicului veterinar. Acesta recomandă anumite tipuri de hrană în urma unui diagnostic. Printre posibilele motive pentru trecerea la o astfel de dietă se numără:

 • Insuficiență renală
 • Afecțiuni ale intestinului
 • Pietre urinare
 • Alergii și intoleranțe
 • Obezitatea

Chiar dacă schimbarea dietei este deosebit de urgentă în caz de boală - ai răbdare. Deoarece schimbarea prea rapidă poate duce la probleme, și în acest caz ar trebui să îți obișnuiți câinele cu o nouă hrană încet.

Cele mai utile articole
7 min

Cum să calculezi cantitatea de hrană necesară pentru câini: e atât de simplu!

În ziua de astăzi nu este greu să fii la curent cu diferitele metode de hrănire. Când alegi un tip de hrană completă, găsești pe ambalaj informații legate de cantitatea recomandată. Dar cum poți calcula cantitatea de hrană necesară pentru câini dacă aplici regimul BARF sau dacă vrei să combini mai multe tipuri diferite de hrană? Din fericire, poți determina cu ușurință nevoia de energie a câinelui cu ajutorul unor simple formule.
8 min

Am un câine gras: cum pot să îl ajut să slăbească sănătos?

Numărul de câini supraponderali din casele oamenilor este tot mai mare pe zi ce trece. Dar pentru a te asigura că ei rămân sănătoși și duc o viață lungă, e important să scapi de kilogramele în exces. Și tu ai un câine gras? Atunci scapă-l de kilogramele în plus cu câteva măsuri și reguli stricte de hrănire.
6 min

Cum să faci înghețată pentru câini: 7 rețete ușoare

Aproape nimic nu este mai bun în zilele fierbinți de vară decât o înghețată răcoritoare. Acest lucru se vede și după privirile lungi ale câinelui când vede ne vede că mâncăm înghețată. Cu ajutorul rețetelor noastre poți face cu ușurință înghețată pentru câini și poți răsfăța blănosul cu o gustare sănătoasă în timpul verii.