Alergiile câinilor – Ce alergii apar cel mai des la câini?

Beagle care scarpină la ureche, poza făcuta pe un câmp, câinele stă în fund în prim plan și se scarpină cu lăbuța din spate

Mâncărimea și scărpinatul excesiv pot fi semnele ale unei alergii.

Primul lucru la care te gândești când vezi un câine că se scarpină des sunt paraziții. Dar există și alte motive pentru mâncărimi, cum ar fi alergiile. Alergiile sunt destul de comune la câini și numărul de reacții alergice crește pe zi ce trece.

Ce alergii apar cel mai des la câini?

Cele mai importante alergii la câini sunt:

 • Alergia la saliva de purici
 • Alergia la factori de mediu (dermatita atopică)
 • Alergia la mâncare

Toate cele trei tipuri de alergii se manifestă la câini mai mult sau mai puțin prin aceleași simptome. Așa că deseori e greu să pui un diagnostic. De asemenea pot apărea mai multe alergii simultan.

Alergia la saliva de purici

Alergia la purici nu este specifică unei anumite rase. Chiar mai mult, câinii de ambele sexe sunt afectați în mod egal. De obicei este cauzată de puricii de pisică (Ctenocephalides felis), care nu sunt specifici unei gazde, dar și alte specii de purici pot cauza această alergie. Alergia la purici poate apărea la orice vârstă, dar nu înainte de a șasea lună de viață. Alergia la purici este cauzată de proteinele din saliva puricilor.

Prin mușcătura sa, puricele nu doar că suge sângele din câine, dar și injectează saliva de purici în același timp. Aceasta va fi ori o reacție imediată (reacție de tip I), prin care sângele reacționează în interval de 30 de minute, ori o reacție întârziată (reacție de tip IV), prin care simptomele apar la câteva ore până la 2 zile după. În general câinii care nu au contact des cu puricii sunt afectați de alergie. Câinii care intră în contact regulat cu puricii pot dezvolta o toleranță.

Atopia

Atopia (alergia la factori de mediu) afectează aproximativ 15% din câini. Spre deosebire de alergia la purici, unele rase sunt predispuse la atopie. Printre acestea se numără:

Boala de obicei apare între vârsta de unu și trei ani, foarte rar înainte ca un câine să împlinească șase luni sau la bătrânețe. Condiția apariției atopiei este predispoziția câinelui de a reacționa puternic la un alergen. Acești câini reacționează la substanțe inofensive din mediu, cum ar fi polenul, firele de iarbă, praful din casă, acarienii, mucegaiul prin formarea de anticorpi. Acest lucru cauzează o reacție inflamatoare secundară masivă cu afecțiuni ale țesuturilor. Simptomele pot fi observate în funcție de anotimp, de exemplu alergia la firele de iarbă. Alergenii pătrund în corp prin căile respiratorii sau prin piele.

Alergia la mâncare

Nu există o predispoziție la alergia la mâncare în funcție de rasă sau sex. Chiar mai mult, poate apărea la orice vârstă. În cazul unei alergii adevărate la mâncare e nevoie ca patrupedul să consume un anumit tip de mâncare pentru o perioadă mai lungă de timp, până să apară reacția. Animalul sănătos dezvoltă o toleranță imunologică împotriva componentelor din mâncare. Însă, dacă funcția de protecție a mucoasei intestinale este redusă, alergenii pot trece de bariera intestinală și pot declanșa o reacție alergică.

Conform cunoștințelor din prezent, alergenii la câini sunt proteine sau componente ale proteinelor de o anumită mărime, conținute în mâncare. Așadar fiecare proteină poate duce la reacții alergice, iar probabilitatea crește odată cu frecvența de consum. Cei mai comuni alergeni sunt vita, laptele și produsele lactate, ouăle, cerealele și puiul. Alergiile la mâncare sunt reacții imediate și târzii, posibil și combinații din ambele. Astfel că simptomele pot apărea în interval de 30 de minute, câteva ore sau chiar la zile și săptămâni după ingerarea alergenului.

Simptome ale alergiilor la câine

Semnele unei alergii:

Simptomul principal al tuturor alergiilor este mâncărimea. În cazul alergiilor la purici, acest lucru afectează în principal jumătatea din spate a corpului, spatele, picioarele, baza cozii, picioarele din spate și stomacul. Câinele se scarpină și se freacă în aceste locuri, rezultând într-un așa numit Hot Spot, o rană inflamată și purulentă, cauzată de mâncărimi puternice. Aceste zone sunt deseori pline de bacterii și ciuperci, care accentuează senzația de mâncărime.

Distribuirea mâncărimilor este destul de similară în cazul atopiei și al alergiei la mâncare, lucru care face să fie greu să faci diferența între cele două. Mâncărimile apar în zona capului, a lăbuțelor, la subraț, pe abdomen, pe interiorul coapselor și în urechi. La lăbuțe se inflamează zona dintre degete și partea inferioară a labei. La urechi pot apărea inflamații ale canalului auditiv extern. Bacteriile și ciupercile se formează de obicei pe pielea afectată, cauzând o infecție (infecție secundară) și mâncărimi adiționale. În cazul alergiei la mâncare pot apărea simptome gastrointestinale adiționale, cum ar fi vărsăturile, diareea, balonarea, dureri abdominale severe și fecale deformate.

Diagnosticarea alergiilor

Cum poate identifica veterinarul alergiile la câine?

 • Diagnosticare prin excludere
 • Test intradermic
 • Analize de sânge
 • Regim prin excludere

Având în vedere că simptomele alergiilor individuale sunt foarte similare, diagnosticarea acestora este o adevărată provocare. Chiar mai mult, un câine poate suferi de mai multe alergii în același timp. Din păcate nu există teste ușor de făcut și de încredere, care să poată face diferența între alergii. Astfel că alergia se identifică prin diagnosticarea prin excludere. O anamneză detaliată, precum și simptomele pot să îți ofere anumite indicii.

Următoarele aspecte trebuie comunicate veterinarului în cadrul anamnezei:

 • Rasa câinelui
 • Sexul
 • Vârsta
 • Vârsta la apariția simptomelor
 • Localizarea mâncărimilor sau simptome ale pielii
 • Prezența unor simptome similare la frații sau părinții câinelui
 • Anotimpul în care au apărut simptomele

Alergia la saliva de purici

Chiar dacă simptomele nu indică o alergie la saliva de purici, nu o exclude din start. Veterinarul poate examina câinele cu o perie specială pentru a observa purici sau excremente de purici. Dacă găsește una din ele, acestea îi confirmă suspiciunea. Se poate folosi și un test intradermic pentru diagnosticare. În cadrul acestui test sunt injectați alergeni pentru purici și substanțe de control în pielea de pe piept și se urmărește apariția reacțiilor alergice la 15-30 de minute, apoi la 4 până la 6, 24 și 48 de ore. Există și analize de sânge pentru diagnosticarea alergiei la purici, dar acestea oferă informații doar pentru reacțiile de tip I. Se poate face și terapie de diagnosticare. Prin intermediul acesteia atât câinele, cât și celelalte animale din casă sunt tratate cu preparate împotriva puricilor. Este posibilă o alergie la purici dacă terapia are succes.

Alergiile și câinii: alergia la mâncare

Pentru confirmarea sau excluderea unei alergii la mâncare dermatologii recomandă doar o dietă prin eliminare sau excludere. Prin intermediul acestei diete câinele ar trebui să primească o sursă de proteine și de carbohidrați, care nu a mai primit-o până acum pentru o perioadă de minim opt săptămâni. Din moment ce nu a avut încă contact cu aceste substanțe, nu poate reacționa la ele. Nu îi da nimic altceva la câine în timpul acestei diete – și gustările și recompensele trebuie să fie făcute din ingredientele recomandate pentru dietă.

Dermatologii recomandă o dietă cu mâncare gătită acasă. Dacă stăpânul nu are timp să pregătească mâncarea câinelui, există diete cu proteine hidrolizate. În cazul acesteia ingredientele sunt atât de mici, încât corpul nu le poate recunoaște ca alergeni. Chiar mai mult, îi poți da varietăți de monoproteine. Simptomele ar trebui să se îmbunătățească semnificativ în timpul dietei. Odată ce simptomele s-au retras, se face o „provocare” prin intermediul hranei date înainte de dietă. Dacă simptomele reapar, aceasta este o dovadă a alergiei la mâncare.

Atopia la câini

Diagnosticarea atopiei se face din punct de vedere clinic și prin excluderea altor boli. Diagnosticarea se poate face doar după clarificarea anumitor aspecte. Trebuie să se potrivească simptomele, vârsta, distribuția mâncărimilor și alte puncte. De asemenea se exclud cu grijă alte cauze posibile ale mâncărimilor. Acum veterinarul poate efectua teste specifice pentru a identifica alergenii care au declanșat reacția. Cea mai potrivită metodă este testul intradermic, prin care sunt injectați alergenii în piele și sunt observate reacțiile la aceștia. Testul trebuie făcut mereu de către un dermatolog cu experiență. Este posibilă și diagnosticarea prin analize de sânge, dar acestea pot arăta și reacții fals pozitive.

Tratarea alergiilor

Cea mai bună metodă de a trata alergiile la câini este prin evitarea declanșării alergenilor, dar acest lucru poate fi dificil în funcție de alergie. Tratamentul alergiei la purici constă în deparazitarea consistentă a câinelui. Ai grijă să deparazitezi și celelalte animale din casă, pentru ca patrupedul alergic să nu aibă contact cu purici. E nevoie de tratarea și curățarea atentă a mediului înconjurător, mai ales în cazul câinilor alergici care sunt infestați cu purici. Dacă au mâncărimi, le poți trata cu preparate potrivite pentru a evita infecții secundare.

Identificarea alergenului ce a provocat reacția (de exemplu vita) ajută foarte mult la alergiile la mâncare, pentru că patrupedul poate continua să mănânce normal evitând alergenul respectiv. Dacă nu poți găsi alergenul sau câinele reacționează la mai multe tipuri de proteine, poți adopta o dietă pe bază de proteine hidrolizate. Recent a apărut un tip de hrană cu insecte ca sursă de proteine, care este o nouă abordare în procesul de diagnosticare și tratament. Mâncărimile sunt mai greu de tratat, dar e posibil cu preparate, precum glucocorticoizi sau antihistaminice. Aceste medicamente nu sunt la fel de eficiente în cazul alergiei la mâncare, precum sunt pentru alergia la purici sau atopia.

Descoperă selecția noastră de hrană hipoalergenică pentru câini.

Cum se tratează atopia?

Tratamentul atopiei este o provocare, pentru că este aproape imposibil să eviți alergenul, ce a provocat-o. Dacă mâncărimile sunt limitate la câteva luni pe an, poți să îi dai câinelui medicamente anti-scărpinare în această perioadă. Dacă patrupedul are mâncărimi pentru o perioadă mai lungă de timp, se recomandă hiposensibilizarea. Aceasta este o imunoterapie. Prin intermediul acestui proces sunt administrați alergeni la care reacționează câinele în concentrații crescute. Scopul este stimularea sistemului imunitar al câinelui și obținerea toleranței la alergeni.

Din păcate această terapie nu are mereu efectul dorit. S-ar putea să fie nevoie de medicamente pentru reducerea mâncărimilor, cum ar fi cortizon, antihistaminice, ciclosporină, acizi grași esențiali sau oclacitinib. A apărut pe piață un nou tratament pentru mâncărimile provocate de atopie, un preparat cu anticorpi monoclonali. Acești anticorpi absorb substanța responsabilă pentru mâncărimi și sunt metabolizați, ca și cum ar fi propriile proteine ale corpului. Această formă de tratament a fost foarte eficientă până acum și este tolerată destul de bine.

Prevenirea alergiilor la câine

Prevenirea unei alergii este dificilă pentru că e nevoie de mulți factori pentru dezvoltarea unei alergii la câini. Dacă se cunoaște deja o alergie la câine, s-ar putea să urmeze altele. Pentru a evita alergia la purici, ai grijă să deparazitezi constant câinele împotriva puricilor și a paraziților. Se recomandă și să îi oferi câinelui o dietă variată cu mai multe surse de proteine. Evită proteinele exotice, pentru că pot fi folositoare ca baza unei diete în cazul apariției unei alergii. Având în vedere că atopia este o formă ereditară de alergie, se recomandă să nu înmulțești animale alergice.

2024_04_Spring_Offer_Freebie_1000x160_RO
Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.