Diareea la câini Acest articol a fost verificat de un veterinar

Caine la veterinar cu probleme gastro enterologice, pui de golden retriever la veterinar pentru diaree la câini

Problemele gastro-intestinale la câini sunt destul de des întâlnite.

Din păcate, diareea la câini nu este o excepție. Aproape fiecare câine suferă de ea la un moment dat sau altul în cursul vieții sale. Dar cum apare și când trebuie să începi să te îngrijorezi? În următorul articol am făcut un sumar al celor mai importante informații despre acest subiect.

Cât de periculoasă este diareea la câini?

Cât de periculoasă este pentru câine depinde în primul rând de cauză. Un câine adult care a băut apă murdară dintr-o baltă, de exemplu, își va reveni de obicei rapid. Cu toate acestea nu subestima niciodată diareea, deoarece în spatele ei se pot ascunde și boli grave.

Poate deveni rapid periculoasă pentru căței. Pierderea de lichide și schimbările de electroliți asociate pot pune în pericol viața puilor tineri.

Cauze: care sunt cauzele diareei la câini?

Nu este o boală de sine stătătoare, ci un simptom care este deosebit de frecvent la câini. Pe cât de des apare, pe atât de variate sunt și cauzele posibile.

Chiar și situațiile stresante, cum ar fi mutarea în altă casă sau nașterea unui copil, îi pot da câinelui dureri de stomac. Schimbarea bruscă a hranei (de exemplu, de la hrană umedă la hrană uscată), hrana prea rece sau stricată sau chiar hrănirea cu resturi de mâncare sunt posibili factori declanșatori.

Cauze mai puțin inofensive ale diareei la câini

Din păcate există numeroși factori declanșatori ai diareei la câini destul de periculoși. Cei mai importanți sunt:

 • Paraziți
 • Infecții cu bacterii și viruși
 • Alergii la alimente/Intoleranțe alimentare
 • Boli ale organelor (de exemplu Morbus Addison sau pancreatită)
 • Boli autoimune, cum ar fi Inflammatory Bowel Disease (IBD)
 • Otrăviri
 • Corpuri străine

  Oricare ar fi cauza, este la fel de neplăcută pentru câine cum este și pentru noi, oamenii. Este adesea însoțită de alte simptome, cum ar fi durerile abdominale și flatulența.

  Diagnostic: când ar trebui să merg la veterinar pentru diaree?

  Dacă durează mai mult de 48 de ore la un câine adult, dacă există sânge în fecale sau dacă apar alte simptome, cum ar fi slăbiciune sau febră, îți recomandăm să consulți un veterinar.

  În cazul cățeilor, ar trebui să mergi la un veterinar după numai șase ore, deoarece aceștia nu au multe rezerve și slăbesc rapid. Discuția cu stăpânul și examinarea generală a câinelui sunt urmate de obicei de examinări suplimentare.

  De exemplu niște analize de sânge și un examen fecal oferă indicii privind infecțiile cu bacterii, viruși sau paraziți. O examinare a fecalelor îi oferă veterinarului informații și cu privire la existența unui dezechilibru al florei intestinale (disbioză) la patruped.

  Alte metode de diagnosticare

  Radiografia și ecografia vor arăta prezența posibilelor corpuri străine sau modificări inflamatorii în mucoasa intestinală sau în alte organe ale câinelui.

  În cazurile deosebit de încăpățânate este necesară o biopsie. Medicul veterinar recoltează probe din mucoasa intestinală a câinelui cu ajutorul unui endoscop. Acestea sunt apoi examinate la microscop. În acest fel, medicul veterinar diagnostichează boli precum IBD, de exemplu.

  Tratament: ce poți face dacă patrupedul are diaree?

  Imediat ce câinele a produs primele fecale lichide trebuie să iei măsuri de precauție și să nu îl hrănești timp de o zi. Acest lucru permite mucoasei intestinale să se calmeze. Asigură-te că în această perioadă câinele tău bea suficiente lichide. Apa fiartă, ceaiul de fenicul sau ceaiul de mușețel sunt cele mai bune pentru acest lucru.

  După 24 de ore îi poți oferi animalului o masă ușoară (pui fiert sau orez) în porții mici sau îi poți cumpăra hrană specială. În multe cazuri diareea va dispărea de la sine după două zile.

  Dacă nu e așa, tratamentul depinde de diagnosticul medicului. Se folosesc măsuri diferite în funcție de cauza care stă la baza bolii. Dacă nu este cazul, terapia depinde de diagnosticul medicului veterinar. În funcție de cauza de bază se folosesc măsuri diferite. Acestea variază de la antiparazitare în cazul viermilor sau al giardiei, la schimbarea unei diete speciale pentru pacienții care suferă de alergii, până la o operație pentru a îndepărta un corp străin.

  Nu te alarma atunci când veterinarul îi pune câinelui un cateter. Acest lucru îi va oferi patrupedului suficiente lichide. Terapia simptomatică nu elimină cauza, dar va face câinele să se simtă mai bine foarte repede.

  Notă: Alegerea unei alimentații dietetice adecvate poate sprijini funcțiile naturale ale corpului câinelui. Te rugăm să reții, totuși, că hrana dietetică nu pot nici să vindece, nici să prevină bolile. Ar trebui să discuți întotdeauna cu medicul veterinar despre dieta potrivită pentru câinele tău. Poți găsi hrană specială pentru diferite afecțiuni în magazinul online zooplus:

  Remedii casnice pentru diareea la câini?

  Cea mai importantă măsură împotriva diareei acute la câini (după 24 de ore fără să mănânce) ar trebui să fie întotdeauna hrănirea acestuia cu hrană fadă, de regim.

  Orezul fiert moale și puiul gătit fără condimente sunt cele mai bune. Alte două remedii casnice sunt fulgii de ovăz și tabletele de cărbune activ. Brânza de vaci este, de asemenea, bună pentru intestinele “agitate”.

  Supa de morcovi ca remediu de casă dovedit

  Supa de morcovi s-a dovedit a fi un remediu de casă pentru diareea la câini. Pentru aceasta, morcovii se fierb în apă timp de 90 de minute și apoi se pasează. Ca urmare a fierberii îndelungate se formează lanțuri de zahăr de lungime medie (așa-numitele oligogalacturonide). Acestea se aseamănă cu locurile din intestin unde se atașează bacteriile.

  În schimb, bacteriile se atașează de aceste lanțuri de zahăr și sunt excretate în fecale. Conținutul de minerale din morcovi și aportul crescut de lichide contribuie, de asemenea, la recuperarea câinelui.

  Care sunt șansele de vindecare?

  În majoritatea cazurilor, prognosticul este foarte bun. De multe ori, o dietă ușoară și câteva zile de odihnă sunt suficiente, iar blănosul tău se va recupera fără ca veterinarul să fie nevoit să intervină.

  Cu toate acestea, dacă există o boală de bază gravă, situația devine mai dificilă. De exemplu un câine cu boala Addison se va face bine. Dar va avea nevoie de tratament pe viață pentru boala de bază.

  Profilaxie: pot preveni diareea la câine?

  Greșelile de alimentație sunt cele mai frecvente cauze ale diareei acute la câini. Prin urmare încearcă să respecți următoarele sfaturi:

  • Nu îi da porții prea mari.
  • Oferă-i cât mai puțini carbohidrați posibil.
  • Evită schimbările bruște ale tipului de hrană.
  • Hrana bogată în grăsimi este greu de digerat pentru câine.
  • Fii mereu atent la data de expirare a hranei. Mâncarea stricată este tabu!

  Ce indicii oferă culoarea, consistența și frecvența?

  Descrie precis tipul de diaree medicului veterinar. Informațiile privind culoarea, consistența sau frecvența oferă, de asemenea, indicii medicului cu privire la posibila cauză. Iată câteva exemple:

  • În cazul diareei care prezintă mucoasă, cauza ar putea fi intoleranța alimentară sau bolile intestinale.
  • O diaree galbenă poate indica o problemă la ficat sau la pancreas.
  • În cazul în care câinele are diaree cu sânge, aceasta indică o hemoragie în partea din spate a colonului sau o leziune în apropierea anusului. O infecție cu Giardia duce adesea la diaree cu sânge.

  În plus, frecvența poate spune câte ceva. Dacă posibila cauză pleacă de la intestinul subțire, câinele va avea cantități mici de diaree apoasă. Dacă este afectat intestinul gros, câinele nu iese afară mai des decât de obicei, dar consitența este vâscoasă.


Franziska Pantelic, Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Susțin ghidul zooplus de câțiva ani cu experiența mea vastă. Sunt medic veterinar autorizat încă din 2009, iar în prezent am un cabinet mobil pentru animale mici în zona metropolitană München.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres

9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.

12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.