Castrarea câinelui

Castrarea cainelui poate reduce agresivitatea acestuia

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.

Castrarea câinelui: o decizie ușoară?

Orice stăpân de câine care nu vrea să devină crescător se va întreba la un moment dat dacă ar trebui să-și castreze câinele. Trebuie să ții cont că operați se face sub anestezie generală. Nu e doar o intervenție pentru echilibrul hormonal, ci pentru întregul organism al câinelui și nu ar trebui subestimată.

Orice câine trebuie castrat?

Decizia de a castra câinele nu trebuie luată ușor. Pentru a evita surprizele neplăcute și neașteptate, veterinarul tău ar trebui să te informeze despre avantajele și dezavantajele procedurii. Roagă-l să îți explice procedura chirurgicală, procesul de recuperare și posibilele alternative. Ia decizia cu atenție în funcție de aceste lucruri. E important ca veterinarul să fi interacționat suficient cu câinele înainte de a face o recomandare.

Castrarea câinelui nu este o soluție benefică pentru orice câine. Depinde de fiecare caz dacă avantajele castrării câinelui sunt mai mari decât dezavantajele. La urma urmelor, factorii individuali, cum ar fi rasa câinelui, sexul, vârsta, greutatea, înălțimea și comportamentul social ar trebui să aibă un rol important. Dacă simți că veterinarul tău nu explică lucrurile cum trebuie, ar trebui să ceri o a doua părere.

Cum funcționează o castrare la veterinar?

Castrarea câinelui: o procedură de rutină pentru veterinari. Dar tu știi cum funcționează o astfel de operație?

 • Odată ce ai trecut prin toate examinările preliminare, vei face o programare la veterinar pentru operație. Ajută dacă îți iei ziua operației și ziua de după libere. Acest lucru îți va permite să fii complet la dispoziția câinelui tău. Ar trebui să amâni și vizitele familiei și prietenilor tău la tine. Câinele va avea nevoie de multă odihnă după castrare.
 • La fel ca oamenii, nici câinii nu trebuie să mănânce înainte de o operație sub anestezie generală. Așa că ar trebui să sari peste mase timp de 12 ore înainte de operație și să îi oferi câinelui cât mai multă apă proaspătă.
 • Înainte de programare, scoate câinele la o scurtă plimbare, pentru ca acesta să-și poată face nevoile.
 • Înainte de administrarea anesteziei, veterinarul examinează câinele, pentru a vedea dacă poate să suporte anestezia.
 • După sedarea câinelui prin injecție intravenoasă, acesta este conectat la o perfuzie și anestezia este monitorizată. I se va da și un tub ca să fie conectat la aparatul de anestezie și la rezerva de oxigen.
 • Acum câinele este pregătit pentru operație: se îndepărtează cu grijă blana din zona operată, se dezinfectează și se sterilizează zona.

Castrarea cățelelor: cum funcționează operația la femele

În cazul femelelor, se deschide peretele abdominal cu o incizie prin piele, țesut subcutanat și prin mușchi. Veterinarul taie o parte ale trompelor uterine, ale venelor și ale arterelor și îndepărtează ovarele. Acest tip de castrare se numește „ovariectomie” (OE). În cazuri rare, se recomandă îndepărtarea întregului uter, caz în care procedura se numește „ovariohisterectomie” (OHE).

După îndepărtarea ovarelor, veterinarul coase peretele abdominal în câteva straturi. Apoi oprește administrarea anesteziei. Cățeaua rămâne sub supraveghere până când se trezește. Odată ce e complet trează și capabilă să umble, poți merge acasă cu ea și cu medicamentele potrivite. În ziua următoare se face un control de verificare la veterinar. Pentru a proteja cusătura cățeaua ar trebui să poarte un costum special pentru burtă sau un alt tip de protecție până când cusăturile sunt îndepărtate, peste zece zile.

Operația la masculi

Pentru castrarea câinelui mascul, veterinarul va face o incizie la pielea din fața scrotului. Testiculele și epididimul sunt mutate în față și cordul spermatic și vasele sangvine sunt tăiate. Astfel pot fi îndepărtate ambele testicule printr-o simplă deschizătură. La masculii la care scrotul atârnă mult în jos, acesta ar trebui îndepărtat. În cazurile rare în care testiculele nu coboară în scrot (criptorhidie), ci rămân în regiunea inghinală sau în cavitatea abdominală, trebuie aleasă o altă abordare. Veterinarul coase cu grijă rana după operație. Însă câinele rămâne sub supraveghere până când se trezește. Și el ar trebui să poarte un con sau un bandaj pe burtă pentru a nu i se permite să lingă rana.

Dacă tocmai ți-ai castrat câinele, ai grijă a acesta să nu facă eforturi mari până când sunt îndepărtate firele, după aproximativ 10 zile. De asemenea, nu pune presiune pe rană, pentru ca aceasta să se vindece corect. E bine să ții câinele din scurt în lesă și să amâni excursiile lungi în natură pentru o vreme. Ar trebui să eviți inițial și urcatul și coborâtul scărilor sau săritul în sus și în jos în portbagaj sau pe canapea. Însă, după aproximativ două săptămâni, patrupedul tău castrat va fi „ca nou” și nimic nu va sta în calea activităților voastre sportive.

Cât costă castrarea unui câine?

Costurile castrării câinelui depind de sexul și de greutatea acestuia, precum și de tipul de anestezie folosită. Prețurile pot varia și în funcție de clinica veterinară. Veterinarii pot taxa și rate diferite în funcție de diverse aspecte, cum ar fi timpul necesar sau dificultatea procedurii.

Castrarea câinelui: Care sunt diferențele față de sterilizare?

Dacă îți castrezi câinele, sunt îndepărtate complet ovarele sau testiculele. Dacă îți sterilizezi câinele, veterinarul doar va tăia tuburile pentru ovare sau spermă. Așadar procedura este un pic mai ieftină decât castrarea, dar se face tot sub anestezie generală. Reproducerea la câini este prevenită complet prin sterilizare, dar animalul rămâne la fel de activ sexual ca înainte de procedură.

Spre deosebire de castrare, sterilizarea nu are nici un efect asupra echilibrului hormonal al câinilor. Funcțiile corpului și comportamentul nu se schimbă. Cățeaua va continua să intre în călduri și masculul va continua să alerge după cățele în această perioadă.

Yorkshire terrier gives paw his owner closeup with human hand © yolya_ilyasova / stock.adobe.com

Ce efecte are castrarea asupra corpului câinelui?

În timp ce sterilizarea este folosită doar ca metodă contraceptivă, castrarea cățelei sau a câinelui mascul are mai multe efecte secundare. Îndepărtarea completă a testiculelor sau a ovarelor este o lovitură majoră asupra echilibrului hormonal natural al animalului. Atunci când sunt îndepărtate gonadele, animalul nu mai poate să producă hormoni sexuali. Funcțiile corpului asociate cu ciclul sexual dispar după procedură. Căldurile, secrețiile de sânge și lactația falsă la femele sau așa numitele secreții prepuțiale la masculi, ale căror secreții alb-lăptoase sunt o prolemă mare de igienă pentru mulți stăpâni de câini, nu mai sunt o problemă la masculii și femelele castrate.

Însă, după ce îți castrezi câinele, pot apărea și alte schimbări ale corpului care nu sunt direct asociate cu sexualitatea. Se poate schimba structura blănii, mai ales la rase cu păr lung. Subpărul devine mai gros și acoperă părul lucios de la suprafață, blana pare mai mată și mai sârmoasă. Pe lângă asta, mulți câini castrați devin supraponderali, lucru care este asociat cu o creștere a apetitului și cu activitatea redusă după procedură. Cel mai probabil, veterinarul îți va recomanda hrană pentru câini sterilizați. Menționăm faptul că, în cazul hranei, termenul de “sterilizat” este folosit și pentru animalele castrate.

Dacă și câinele tău s-a îngrășat după castrare, citește articolul nostru despre cum îl poți ajuta să slăbească sănătos.

Va fi câinele castrat protejat de cancer?

Deseori se spune că motivul medical pentru castrare este protejarea împotriva cancerului și a altor boli asociate cu hormonii sexuali. De fapt, poate fi redus doar riscul de anumite tumori dacă patrupedul este castrat. La masculi este redus riscul de cancer testicular și boli ale prostatei, în timp ce la femele este redus riscul de ulcerație la uter și de anumite tipuri de tumori (tumori mamare).

Bineînțeles că asta sună bine la început, dar deseori se omite faptul că această prevenție a cancerului la femele poate fi făcută doar prin castrarea din timp. Pentru a reduce riscul de cancer femelele ar trebui castrate înainte să intre prima dată în călduri. Dar castrarea cățelei după ce a intrat prima dată în călduri sau când este adultă nu diminuează la fel de mult riscul de cancer.

O castrare timpurie poate duce și la probleme și boli ale sistemului locomotor. De asemenea, câinii și cățelele castrate au risc crescut de alte tumori: există studii care arată că o castrare timpurie pare să aibă un efect negativ asupra apariției de tumori la inimă, splină și oase.

Castrarea câinelui: se modifică comportamentul câinilor?

Dacă îți castrezi câinele, ar trebui să iei în considerare și efectele asupra comportamentului câinelui. La urma urmelor, îndepărtarea chirurgicală a organelor genitale nu duce doar la schimbări fizice, ci are și o influență asupra psihicului și comportamentului social al câinelui. Mai ales stăpânii de masculi văd castrarea ca o ultimă soluție. Castrarea poate preveni comportamentul agresiv, impulsiv și agitat care este controlat de hormonul sexual testosteron. Masculul castrat tinde să rămână calm atunci când întâlnește o cățea în călduri și va renunța la comportamentul competitiv față de alți masculi. Nu prea va mai urla, lătra sau încerca să scape la fel de des din cauza apetitului sexual.

Este însă greșit să crezi că masculul devine mai sociabil în general după castrare, deoarece castrarea influențează doar comportamentul asociat cu hormonii sexuali. Comportamentul agresiv cauzat de lipsă de educație sau de îngrijirea incorectă a câinelui nu poate fi prevenit prin castrare. Câinele nu învață să te asculte printr-o operație. Dacă ai probleme cu câinele tău, află întâi de unde provine agresivitatea patrupedului.

Castrarea câinelui poate fi un remediu doar dacă comportamentul agresiv este asociat direct cu apetitul sexual. Castrarea nu este în nici un caz potrivită pentru a rezolva probleme generale de comportament, cum ar fi agresivitatea teritorială sau problemele de socializare. Apropo, nici măcar  așa zisa hipersexualitate a unui mascul, care o arată urcând pe diferite obiecte și prin mișcări de copulație, nu este motiv de castrare. Poți dresa câinele să nu se mai comporte așa cu ajutorul metodelor consistente de dresaj și multă activitate fizică.

Un sumar al avantajelor și dezavantajelor castrării

Pro

Metodă sigură și permanentă de contracepție (care însă nu poate fi inversată)

 • Dispariția simptomelor perioadei de călduri, cum ar fi secrețiile de sânge sau lactația falsă (femele)
 • Lipsa secrețiilor prepuțiale la masculi (secreții galben-lăptoase)
 • Protecția împotriva unor boli, cum ar fi tumorile mamare, cancerul testicular și problemele de prostată. Însă la femele doar dacă sunt castrate din timp
 • Scăderea comportamentului agresiv asociat cu apetitul sexual, de exemplu agresivitatea față de alți masculi sau cățele în călduri

Contra

Risc chirurgical general cauzat de o operație invazivă

 • Intervenție asupra echilibrului hormonal natural al animalului cu consecințe importante asupra psihicului și a corpului, problematice în cazul unei castrări din timp (risc de boli ale sistemului locomotor și stagnarea psihicului copilăros)
 • Tendință de îngrășare și obezitate (comună la Retrieveri, Cockeri și Beagle)
 • Risc mare de incontinență urinară (mai ales la femele de rase mai mari, cum ar fi Marele Danez, Terra Nova, Leonberger, Boxer, Schnauzer Uriaș, Doberman)
 • Modificarea structurii blănii (mai ales la rasele cu păr lung), fapt care cere uneori soluții de îngrijire mai complexe

Concluzie: când se recomandă să-ți castrezi câinele?

Atunci când privești numeroasele avantaje și doar câteva dezavantaje, nu e de mirare că stăpânii de câini discută despre subiectul castrării generează atât de multe controverse. Părerile iubitorilor de câini sunt împărțite atunci când vine vorba de castrarea câinelui. În timp ce pentru unii absența simptomelor fizice sexuale și a comportamentului psihologic este o adevărată binecuvântare, alții te avertizează privind influența asupra organismul câinelui, influență care este greu de estimat.

Însă multe dintre aceste discuții omit faptul că nu există un „da” sau un „nu” clar la întrebarea privind castrarea. Se poate decide doar de la caz la caz dacă ar trebui să îți castrezi câinele. Trebuie examinate motivele stăpânului pentru castrare, precum și câinii, a căror stare de sănătate și cauze ale anumitor comportamente trebuie evaluate în detaliu. Indiferent ce decizie iei la final: dacă ai luat-o după ce te-ai informat și doar pentru binele câinelui tău, e cu siguranță alegerea potrivită pentru voi.

Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres

9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.

12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.