Am un câine gras: cum pot să îl ajut să slăbească sănătos?

Am un câine gras. Cum pot să îl ajut să slăbească sănătos

Mulți câini au un pic prea multe kilograme pe ei. Poți controla acest lucru cu regimul potrivit.

Numărul de câini supraponderali din casele oamenilor este tot mai mare pe zi ce trece. Dar pentru a te asigura că ei rămân sănătoși și duc o viață lungă, e important să scapi de kilogramele în exces. Și tu ai un câine gras? Atunci scapă-l de kilogramele în plus cu câteva măsuri și reguli stricte de hrănire.

Este într-adevăr vorba de un câine gras?

Unele rase de câini sunt extrem de diferite în ceea ce privește fizicul și mărimea lor. În orice caz, poți afla dacă patrupedul este prea gras cu ajutorul unor pași simpli.

Pune-ți pur si simplu mâinile pe coastele câinelui. Dacă nu le mai poți simți fără să pui multă presiune și nu mai vezi linia taliei atunci când îl privești de sus, atunci e timpul să îl pui la regim.

De ce este acest lucru atât de important? Câinii supraponderali suferă de anumite boli mai des decât cei cu o greutate normală. De asemenea, speranța de viață a unui câine gras este cu doi animai redusă.

Articolul nostru „Ce pot face dacă am un câine obez?” te poate ajuta să îți dai seama dacă patrupedul tău este supraponderal și îți poate oferi o explicație detaliată privind cauzele și consecințele acestui lucru.

Câinele este prea gras: ajutor din partea medicului veterinar

Dacă bănuiești că patrupedul tău a depășit greutatea normală pentru rasa și vârsta sa, fă o vizită medicului veterinar. El își poate da seama cel mai bine dacă și în ce măsură este supraponderal câinele și poate exclude posibilele cauze asociate cu sănătatea. Apoi, el îți va recomanda o metodă sănătoasă prin care să ajuți câinele să slăbească pas cu pas.

În primul rând se determină greutatea individuală ideală și porția zilnică de mâncare. Cantitatea recomandată de hrană se bazează pe greutatea ideală a animalului. Porția zilnică trebuie ajustată la începutul regimului la consultațiile ce urmează în funcție de progres și de kilogramele pierdute. Scopul ar trebui să fie să reduci greutatea câinelui cu 1 – maxim 2% pe săptămână.

Ce trebuie să iau în considerare atunci când schimb regimul unui câine gras?

Pentru a obține o reducere semnificativă a conținutului caloric și prin urmare a kilogramelor în plus, deseori e necesar să îi dai doar jumătate din caloriile pe care le primea înainte de începerea regimului de slăbit.

Însă nu se recomandă metoda FdH (porții înjumătățite de mâncare). Pentru că hrana este făcută să îi ofere câinelui toate vitaminele, mineralele și oligoelementele necesare în funcție de greutatea sa. Dacă un câine supraponderal primește doar jumătate din porția sa de mâncare, vor apărea carențe alimentare.

O altă consecință negativă a metodei FdH este lipsa sentimentului de sațietate, pentru că stomacul câinelui nu este niciodată plin. Unii câini grași vor amplifica comportamentul de cerșit sau chiar vor începe să fure mâncare. Sau chiar vor dezvolta un comportament de protest, cum ar fi ignorarea regulilor casei.

În schimb, ar trebui să treci câinele supraponderal pe un regim special de slăbit. Nu uita un lucru: kilogramele în plus dezvoltate de-a lungul unei perioade mai lungi de timp nu vor dispărea în câteva săptămâni. Un regim durează luni întregi. Mai mult, majoritatea măsurilor luate în timpul regimului vor fi menținute și după ce câinele a ajuns deja la greutatea ideală.

Hrană de regim: la ce trebuie să fiu atent atunci când cumpăr de mâncare?

Hrana de câini de calitate provine de la un producător de încredere, care monitorizează cu atenție producția mâncării și îi oferă consumatorului informații detaliate despre valorile nutriționale și ingredientele din aceasta.

Este câinele doar ușor supraponderal? Sau este deja mult prea gras? În cazul din urmă ar merita să cauți o hrană specială de regim prescrisă de medicul veterinar.

Notă: Alegerea unei hrane dietetice adecvate poate sprijini funcțiile naturale ale corpului câinelui tău. Totuși, e bine de reținut că alimentele dietetice nu pot nici vindeca și nici nu pot preveni bolile. Ar trebui să discuți întotdeauna despre dieta potrivită pentru câinele tău cu medicul veterinar. Poți găsi hrană specială în magazinul online zooplus.

Hrană light vs. hrană de regim

Hrana light se referă de obicei la un sortiment de hrană care are un conținut redus de calorii. Aceasta este foarte bună pentru controlarea greutății, dar în general nu este suficientă pentru pierderea în greutate.

Hrana specială pentru slăbit trebuie să precizeze clar acest scop pe ambalaj și are un conținut mult mai redus de calorii. În orice caz, aceste diete sunt adaptate bine nevoilor câinilor supraponderali și conțin toți nutrienții, vitaminele și oligoelementele importante.

Hrana umedă din același sortiment, care complementează hrana uscată de regim, ar putea ajuta câinele să obțină un sentiment de sațietate mai mare. Datorită conținutului ridicat de apă din hrana umedă, îi poți da câinelui porții mai mare iar acesta își va umple stomacul mai bine.

Ofera hrana light unui caine gras
© LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Conținut ridicat de proteine crude

Un conținut ridicat de proteine este foarte important în compoziția hranei potrivite pentru câinii supraponderali. Conținutul de proteine de 30-40% în hrana uscată și 9-12% în hrana umedă s-a dovedit a fi eficient în procesul de slăbire. Acest lucru nu face doar ca hrana să fie gustoasă pentru câine, ci și promovează pierderea țintită în greutate în timp ce susține musculatura și crește sentimentul de sațietate.

Conținut redus de grăsimi

Pe de o parte, grăsimile sunt cea mai mare sursă de calorii. Ele conțin de 2.5 ori mai multe calorii per unitate de greutate decât proteinele și carbohidrații. Prin urmare, ar trebui să fie incluse doar în cantități mici.

Pe de altă parte hrana nu trebuie să conțină prea puține grăsimi, pentru a nu pune în pericol sursa de acizi grași esențiali și vitamine solubile în grăsimi. O hrană uscată cu opt până la zece la sută conținut de grăsimi pure și una umedă cu conținut de patru la sută ar fi ideale.

Conținut ridicat de fibre brute

Pe lângă asta, ar ajuta un conținut ridicat de fibre brute de 10 până la 15% în hrana uscată și 2 până la 3% în hrana umedă. Fibrele brute cresc volumul de hrană și ajută câinele să ajungă mai repede la sentimentul de sațietate. Unele fibre susțin și sănătatea intestinală și stabilizează flora intestinală.

La ce ajută aditivii?

Aditivii, cum ar fi aminoacidul L-carnitina, pot influența pozitiv menținerea greutății. Acest lucru se datorează faptului că L-carnitina stimulează arderea de grăsimi în corp. Acizii grași antiinflamatori omega-3 din hrana dietetică se asigură că glicemia rămâne stabilă.

Cantitatea de mâncare: cum se hrănește corect un câine gras?

Motivul principal pentru care câinii se îngrașă prea mult este cantitatea prea mare de mâncare. Aceasta este deseori însoțită de numeroase recompense și gustări. Prin urmare, este esențial să respectăm cantitățile de hrană recomandate pentru reducerea greutății.

Dacă tot ce folosești pentru a măsura hrana uscată este o cană de măsurat, cantitatea este de obicei prea mare – deseori cu până la 20%. În cazul câinilor de talie mică chiar și 10% hrană uscată în plus poate face ca patrupedul nu doar să nu piardă din greutate, ci chiar să continue să se îngrașe. Prin urmare, verifică câtă hrană îi dai, cu ajutorul unui cântar de bucătărie.

Ai grijă de asemenea să limitezi numărul de gustări pe care le primește câinele. Ele pot crește semnificativ caloriile ingerate. Recompensele nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10% din cantitatea zilnică de calorii. Asigură-te că scazi gustările din porția zilnică de mâncare.

Sfat: dacă vrei să îi dai patrupedului la fel de multe gustări ca înainte, taie-le în bucățele foarte mici. Câinilor nu le pasă de mărime!

Pe lângă asta, nu îi mai da câinelui din mâncarea ta. Mâncarea pentru oameni are un conținut caloric ridicat și deseori acoperă o mare parte din nevoile zilnice ale câinelui. De exemplu, 6 grame de cașcaval acoperă deja 23% din cerințele calorice zilnice ale unui câine de 20 kg.

Exercițiile fizice vor ajuta un câine gras

Dacă vrei să îl ajuți să slăbească trebuie neapărat să renunți la hrana obișnuită și să începi să îi dai o hrană specială de regim. Dar schimbarea de regim s-ar putea să nu aducă singură succesul dorit.

Asigură-te că patrupedul face suficientă mișcare. Un program de sport pentru câine va arde multe calorii. Depunerile de grăsimi în exces sunt reduse și câinele își crește masa musculară.

E important să adaptezi antrenamentele la condiția fizică actuală a câinelui. La început, exercițiile în apă sau pe teren moale sunt eficiente pentru protejarea articulațiilor. Treptat, poți crește durata și dificultatea activităților fizice, pe măsură ce câinele devine tot mai viguros.

Recomandare: cauți alternative la plimbarea clasică? În revista zooplus îți prezentăm numeroase activități, pe care le poți încerca cu patrupedul tău.

Miscarea in apa este benefica pentru un caine gras

Recomandări pentru pierderea în greutate

Bolurile pentru hrănire lentă sunt ideale când îi dai hrană umedă. Acestea forțează câinele să mănânce mai încet. El va căpăta mai ușor un sentiment de sațietate, care va dura mai mult timp. În același timp, câinii care au activitate fizică constantă sunt mai mulțumiți pe termen lung.

Un alt truc care funcționează pentru unii câini grași: umple o minge cu gustări sau cu alte jucării inteligente. Acestea pot fi umplute cu o porție cântărită de hrană uscată și vor ține câinele ocupat. El va face mai multă mișcare și va consuma calorii.

Dacă nu vrei să renunți la gustări, poți apela la legume tăiate, cum ar fi morcovi, castraveți sau bucăți de mere. Poți hrăni un câine gras cu legume fără nicio teamă. Legumele au avantajul că ele nu prea conțin calorii și îi umplu stomacul în același timp. Dacă refuză această recompensă, înseamnă că nu îi este cu adevărat foame!

Adaptează mărimea bolului la cantitatea de hrană. Porțiile permise par mult mai mari într-un bol mic decât în unul mare.

Cele mai utile articole
6 min

Cum să calculezi cantitatea de hrană necesară pentru câini: e atât de simplu!

În ziua de astăzi nu este greu să fii la curent cu diferitele metode de hrănire. Când alegi un tip de hrană completă, găsești pe ambalaj informații legate de cantitatea recomandată. Dar cum poți calcula cantitatea de hrană necesară pentru câini dacă aplici regimul BARF sau dacă vrei să combini mai multe tipuri diferite de hrană? Din fericire, poți determina cu ușurință nevoia de energie a câinelui cu ajutorul unor simple formule.
8 min

Am un câine gras: cum pot să îl ajut să slăbească sănătos?

Numărul de câini supraponderali din casele oamenilor este tot mai mare pe zi ce trece. Dar pentru a te asigura că ei rămân sănătoși și duc o viață lungă, e important să scapi de kilogramele în exces. Și tu ai un câine gras? Atunci scapă-l de kilogramele în plus cu câteva măsuri și reguli stricte de hrănire.
6 min

Hrănirea câinilor în funcție de vârstă

Fiecare iubitor de câini e fericit atunci când patrupedul lui își linge bolul până când e gol. Bineînțeles, hrana pentru câini ar trebui să le ofere acestora toți nutrienții. Dar lucrurile se pot schimba de-a lungul vieții câinelui: un câine tânăr are nevoie de nutrienți diferiți față de unul adult. Câinii bătrâni au nevoie de mai puține calorii și tind să aibă probleme asociate cu vârsta, care pot fi prevenite cu ajutorul unei diete specifice. Îți vom oferi câteva sfaturi despre hrănirea câinilor în funcție de vârstă.