Cum să calculezi cantitatea de hrană necesară pentru câini: e atât de simplu!

Cum sa calculezi cantitatea de hrana necesara pentru caini

Adaptează cantitatea de hrană la nevoile câinelui, pentru a te asigura că îi oferi un regim alimentar sănătos.

În ziua de astăzi nu este greu să fii la curent cu diferitele metode de hrănire. Când alegi un tip de hrană completă, găsești pe ambalaj informații legate de cantitatea recomandată. Dar cum poți calcula cantitatea de hrană necesară pentru câini dacă aplici regimul BARF sau dacă vrei să combini mai multe tipuri diferite de hrană? Din fericire, poți determina cu ușurință nevoia de energie a câinelui cu ajutorul unor simple formule.

De câtă mâncare are nevoie un câine?

Nu există un răspuns general la această întrebare, pentru că cerințele nutriționale ale câinelui depind de diverși factori. Dacă vrei să calculezi cantitatea exactă de hrană necesară pentru câine, ține cont de următorii parametri:

  • Vârsta câinelui
  • Rasa
  • Greutatea în kilograme
  • Este vorba de un câine atletic sau de o cățea gestantă sau care alăptează?

Dacă vrei să îi oferi un regim sănătos, e important să fii atent la conținutul de vitamine și minerale, precum și la un raport echilibrat de energie și proteine în porția de mâncare. Poți afla ingredientele tipurilor individuale și complete de hrană direct de pe ambalaj.

În cazul hranei complete, de regulă, cantitatea necesară în funcție de greutate este inscripționată pe ambalaj. Dacă vrei să îi oferi mai multe tipuri de alimente, trebuie să calculezi singur cantitatea corectă. Acest lucru este foarte ușor cu ajutorul următoarelor formule.

Calculul cantității de hrană necesară pentru câini adulți

Deși s-au oprit din creștere, câinii adulți au nevoie de mai multă energie decât câinii seniori. Din fericire, există câteva formule pentru a calcula cantitatea corectă de mâncare pentru fiecare câine.

2021_03_Obesity_Food_DOG_RO

Ce consum de energie au câinii adulți?

Energia necesară este exprimată în megajouli (MJ) sau kilocalorii (kcal). Folosind formula lui Meyer și Zentek, poți calcula cantitatea de hrană necesară pentru câini adulți într-o zi:

Nevoia de energie a unui câine adult pentru menținere la greutatea actuală = 0,52 MJ x kg0,75 greutate corporală.

Exemplu: dacă un câine cântărește 20 kilograme, nevoia sa de energie se calculează după cum urmează: 0.52 MJ x 20 kg0.75=4,91 MJ pe zi

Te poți orienta și în funcție de următorul tabel:

Masa corpului
(Kilograme)
Cantitate de energie
(Megajouli)
Cantitate de energie
(Kilocalorii)
5 1,74 415,87
10 2,92 697,90
20 4,92 1175.91
30 6,67 1595,17
40 8,23 1967,02
50 9,78 2337,48

Nevoia de proteine pentru câini adulți

Proteinele sunt vitale pentru câini. Ele sunt prezente în toate țesuturile și formează baza enzimelor și hormonilor importanți. Nevoia de proteine pentru menținere a câinilor adulți corespunde aproximativ cu 5g proteină brută x kg0,75 greutate corporală.

Astfel rezultă următorul tabel de proteine:

Greutatea corpului
(kilograme)
Cantitate de proteine
(grame)
5 16
10 28
20 47
30 64
40 79
50 94

Cum calculezi cantitatea de hrană necesară pentru câini sportivi?

Dacă ai un patruped foarte atletic, care parcurge distanțe mari în timpul zilei, el va arde mai multă energie decât un câine normal de familie. Așa că, pe lângă necesarul de energie pentru menținere, trebuie să calculezi nevoia de energie pentru performanță.

Nevoia de energie necesară în cazul unui nivel ridicat de activitate se calculează după cum urmează: 0,56 MJ x kg0,75 greutate corporală.

De exemplu, dacă patrupedul are 10 kilograme, el va avea nevoie de circa 3,15 Megajouli pe zi. Acesta este echivalentul a 752,87 kilocalorii.

Însă cerința de proteine crește foarte puțin.

De câtă hrană are nevoie o cățea gestantă?

O cățea aflată în a doua jumătate a perioadei de gestație, ea va avea nevoie de 1,5 x cantitatea de energie necesară pentru menținere. Așa că o cățea gestantă de 20 de kilograme va avea nevoie de circa 7,38 megajouli pe zi.

Necesarul de proteine crește de asemenea. O cățea gestantă în al doilea semestru va avea nevoie, în medie, de 0,5 ori mai multe proteine decât îi erau necesare înainte de sarcină.

Cum calculezi cantitatea de hrană pentru cățele ce alăptează

În timp ce alăptează, cățeaua trebuie să producă mult lapte. Cantitatea exactă depinde de numărul și mărimea cățeilor ce trebuie hrăniți. În medie, cerința de energie per cățel crește după cum urmează:

Numărul de pui Necesar de energie
1 1,5 x necesar de energie pentru menținere
4 2 x necesar de energie pentru menținere
8 3 x necesar de energie pentru menținere

Exemplu: cățeaua a născut opt pui și cântărește 20 de kilograme. Cerința ei de energie se calculează după cum urmează: 4,92 MJ necesari pentru menținere x 3 = 14,76 MJ pe zi.

Nevoia de proteine crește foarte puțin.

Puii au nevoie de mai multă hrană, mai ales în primele săptămâni și luni.

De câtă hrană are nevoie un cățel?

Cățeii cresc rapid în primele luni de viață. În această perioadă, organele lor au nevoie de mulți nutrienți, pe care îi obțin inițial din laptele mamei și apoi, după primele trei luni, din hrană solidă.

Formula pentru calculul cantității de hrană pentru câini pui din rase de talie mică este: 0,66 MJ x kg0,75 greutatea corporală.

Pe de altă parte, puii din rase de talie mare au nevoie de: 0,75 MJ x kg0,75 greutatea corporală.

Chiar dacă câinii tineri au nevoie de o cantitate relativ mare de mâncare, ei nu trebuie hrăniți în exces. Dacă hrana este prea bogată în carbohidrați, acest lucru poate duce la obezitate, probleme de dezvoltare a oaselor și afecțiuni ale organelor. Citește mai mult despre hrănirea puilor de câine.

Cățeii au nevoie de multe proteine când sunt în creștere. Însă tipul de proteine diferă în funcție de rasa câinelui și de particularitățile individuale ale acestuia. Cele mai bune proteine provin din aminoacizi esențiali de înaltă calitate. Aceștia au o valoare mai mare și sunt metabolizați mai bine de corp decât aminoacizii nonesențiali.

Cum să calculezi cantitatea de hrană necesară pentru câini pui

Cum calculezi cantitatea de hrană necesară pentru câini bătrâni?

Câinii sunt considerați seniori după vârsta de șase ani. Din această etapă, ei au nevoie de mai puțină energie pentru menținerea organele lor vitale. Prin urmare, factorul de 0,5 pentru câinii adulți se reduce la 0,45 pentru câinii seniori.

Așadar, vom folosi următoarea formulă pentru a calcula cantitatea de  hrană necesară pentru câini bătrâni0,45 MJ x kg0,75 greutatea corporală.

De câte ori pe zi ar trebui să îmi hrănesc câinele?

Sistemul digestiv al cățeilor încă trebuie să se adapteze hranei solide în primele luni de viață. Astfel un câine pui va trebui hrănit mai des decât un senior. În general, este suficient să hrănești cățeii de trei până la patru ori pe zi. Dacă le dai mâncare mai des, nu uita să și reduci porțiile în același timp.

Odată ce câinele a devenit adult, este suficient să îi dai de mâncare o dată sau de două ori pe zi. Încearcă să îl hrănești la ore similare. Și nu uita să incluzi gustări în regimul câinelui tău!

Cele mai utile articole
10 min

Am un câine gras: cum pot să îl ajut să slăbească sănătos?

Numărul de câini supraponderali din casele oamenilor este tot mai mare pe zi ce trece. Dar pentru a te asigura că ei rămân sănătoși și duc o viață lungă, e important să scapi de kilogramele în exces. Și tu ai un câine gras? Atunci scapă-l de kilogramele în plus cu câteva măsuri și reguli stricte de hrănire.
7 min

Care este cea mai bună hrană pentru câini: umedă sau uscată?

În zilele noastre, oferta de hrană pentru câini este mai mare decât a fost vreodată. În timp ce varietatea de produse ar trebui să ofere ceva pentru gustul oricărui câine, cumpărătorul este și el răsfățat în ceea ce privește alegerea: care hrană este cea potrivită? Este hrana uscată mai bună decât hrana umedă sau invers? În primul rând: lucrul cel mai important în privința mâncării câinilor nu este forma mâncării, ci conținutul. Orice hrană pentru câini, umedă sau uscată, îi poate oferi patrupedului toți nutrienții, vitaminele și mineralele importante, cu condiția ca ingredientele să fie de calitate înaltă și compoziția să fie adecvată. Ambele forme de hrană pentru câini au avantajele și dezavantajele lor, așa că în final nu e vorba de ce e corect sau greșit, ci de posibilitățile și cerințele tale personale. Pentru a îți face alegerea un pic mai ușoară, am vrea să elucidăm câteva dintre misterele „junglei de mâncare pentru câini” și să îți prezentăm avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de hrană.
7 min

Schimbarea dietei câinelui

Mulți oameni cunosc deja problema: dacă-ți schimbi brusc dieta de tip fast-food cu una bogată în fibre, acest lucru îți poate deranja stomacul. La fel se întâmplă și patrupezilor noștri. Află care este cea mai bună metodă prin care să faci schimbarea dietei câinelui. Atenție! Termenul “dietă” nu înseamnă neapărat trecerea câinelui pe alimente destinate pierderii în greutate. Mai degrabă, este vorba de hrană specială care îi este oferită animalului în scopuri nutriționale speciale.